Dodaj do ulubionych

proszę o komentarze

29.09.08, 19:33
Mój 7 letni syn od prawie czterech lat leczy się w poradni ORL.Były zapalenia
uszu,usunięcie trzeciego migdała,usuwanie płynu z uszu,niedosłuch.To w
skrócie.Moje pytanie brzmi co jest mojemu synowi bo słyszy a badania są ciągle
złe?Od lekarza wiem że ma złą wentylację całej nosogardzieli.Powiedział też że
jak nie pomoże ostatni zestaw leków to mamy liczyć się z kolejnym zabiegiem.Na
co teraz?Za wszelkie sugestie z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • fogito Re: proszę o komentarze 29.09.08, 19:50
      Jedyne co mi przychodzi do głowy to konsultacja u innego dobrego
      otolaryngologa. Może dobrym rozwiązaniem byłoby założenie drenów w
      uszach, które zdecydowanie poprawiaja wentylację i kończą problem z
      płynem w uszach, bo cokolwiek się pojawi to od razu wyciekasmile Mój
      syn ma dreny od dwóch lat i skończyły się zapalenia uszu. Dobrze
      jest też zrobić posiew z nosa/gardła i zobaczyć czy nie siedzi jakaś
      bakteria, która wywołuje stany zapalne.
      I na koniec - które badania wychodzą źle? Badań jest wiele więc
      sprecyzuj. I o jaki kolejny zabieg chodzi? Konkrety poproszę smile
      • alin9 Re: proszę o komentarze 29.09.08, 21:56
        Posiewy miał.Czysty.Jeśli chodzi o badania to tympanometria,audiometria i coś
        tam w polu(reagowanie na dźwięki w kabinie).O jaki zabieg chodzi?Mnie tego nie
        powiedzieli.Kazali mi się tylko liczyć z takim rozwiązaniem.Może założenie
        drenów ale to tylko moje spekulacje.Te dreny to chyba lepszy i tańszy sposób
        wentylacji niż baloniki otovent.
        • fogito Re: proszę o komentarze 30.09.08, 07:48
          Sorki, ale jak w takim razie masz rozważyć 'zabieg' skoro nie wiesz
          jaki on ma być surprised Może dowiedz się najpierw, bo szkoda spekulować.
          Na balonikach się nie znam, ale dreny to trwały sposób wentylacji
          ucha.
          • alin9 Re: proszę o komentarze 30.09.08, 18:02
            Sorki ale nie rozumiem Twojego zdziwienia.Ja na zabiegu się znać nie muszę bo i
            tak mnie nie wpuszczą na salę.Miał dwie pod narkozą z łacińską wiedzą.Co zmieni
            fakt że mi powiedzą np. "utniemy uszy".Jak trzeba to tego nie zmienię.Pozdrawiam.
            • anamalia Re: proszę o komentarze 30.09.08, 19:26
              nie denerwuj sie alin9, po prostu zwykle jednak lekarze mowia na
              jaki zabieg zabieraja dziecko, i co mu beda robic. Jesli sa tak
              zakreceni i zapominaja, ze to jest ich psi obowiazek informowac o
              tym rodzicow, to wtedy warto samemu zapytac. Inaczej ciezko jest
              nawet informowac innych lekarzy, to znaczy lekarzy innej
              specjalnosci, jakie zabiegi przeszlo dziecko, a napewno beda kiedys
              pytac.
            • fogito Re: proszę o komentarze 30.09.08, 20:30
              Nie unoś się, ale rodzic powinien wiedzieć jaki zabieg czeka dziecko
              skoro takowy jest planowany. Przecież przed zabiegiem w narkozie
              podpisujesz zgodę więc musisz wiedzieć co podpisujesz surprised No i na
              pewno potrzeba czasu na podjęcie decyzji. I wybacz - nie sądzę,
              żebys zgodziła się na obcięcie dziecku uszu surprised
              Nie staram się być złośliwa, ale jak mamy pomóc skoro nadal nie
              wiadomo jaka jest diagnoza i czy mają być założone dreny czy tez
              może po raz kolejny wycinany migdał.
              Proponuje zadzwonić do lekarza, który rozmawiał o zabiegu i zapytac
              o co mu chodziło a potem udać sie na konsultacje do kogoś jeszcze w
              celu potwierdzenia diagnozy. Innej drogi nie ma jeśli chcesz pomóc
              swojemu dziecku.
              • alin9 Re: proszę o komentarze 30.09.08, 20:50
                Ale Kochani zrozumcie że się nie unoszę i nie denerwuję.Do zabiegu nie
                doszło.Napisałam mamy brać pod uwagę takie rozwiązanie.Szczegółów dowiem się za
                dwa tygodnie.Jeszcze nie było zabiegu(nawet po łacinie) bez zgody i rozmowy z
                rodzicem.Ja tu w zasadzie mogę tylko gdybaćsmile
                • fogito Re: proszę o komentarze 30.09.08, 20:53
                  to poczekamy ze złotymi radami, kiedy juz będzie wiadomo o co
                  chodzi. Ale swoja droga czas oczekiwania mogłabyś wykorzystać na
                  skonsultowanie się w innym ośrodku. Tylko musisz wiedzieć co planuje
                  ośrodek nr 1.
                  • alin9 Re: proszę o komentarze 30.09.08, 21:03
                    Ok to poradzę się jak coś będę wiedzieć konkretnie.Co do konsultacji to jest
                    trzech lekarzy a spaprali mi dziecko w szpitalu.Laryngolog trzy razy patrzył na
                    prośbę rodziców i zobaczył w końcu zaczerwienione gardełko a dziecko było głuche
                    jak pień i miało obustronne zapalenie uszu.Podejrzewam że to częsty powód schorzeń.
                    • fogito Re: proszę o komentarze 30.09.08, 22:17
                      Hmmm zapalenie uszu nie powoduje 'głuchoty jak pień' tak od razu.
                      Skoro dziecko słyszy teraz to prawdopodobnie przyczyną czasowego
                      niedosłuchu był płyn w uszach zbierajacy się tam podczas infekcji.
                      Jednakże taki płyn to niedosłuch rzędu 20%. Wygląda na to, że
                      dziecko nie miało drenów w uszach więc może powinnas się dopytac
                      lekarza, czy założenie takich drenów nie byłoby dobrym rozwiązaniem.
                      Jest to oczywiście koło ratunkowe a nie likwidacja przyczyny.
                      Przyczyną wysięku w uchu moze byc m.in. alergia np. alergia wziewna.
                      p.s. 'co to znaczy spaprać dziecko'? - postawić błędną diagnozę?
                      • alin9 Re: proszę o komentarze 01.10.08, 16:57
                        Powiem tak.Nie chcę wdawać się w szczegóły bo nie po to pisałam.Sorki ale
                        prywatne brudy sobie zostawięsmile.Już kiedyś spodziewałam się drenów ale miał dwa
                        razy nakłuwaną błonę celem pozbycia się płynu(który i tak się nawraca).Tak wiem
                        o alergii która nam "pomaga".Ładnie to Ujęłaś z tą diagnozą.Nie chciałam łamać
                        zasad i użyć łaciny chodnikowejsmile.Prawda jest i tak jedna od tamtego pobytu w
                        szpitalu historia się ciągnie.Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie.Jakby co
                        to Pytaj czy sugeruj.Jestem otwarta nawet jak z tekstu Odczytałaś co innego.Alina
                        • fogito Re: proszę o komentarze 01.10.08, 17:01
                          To faktycznie kiepsko, ze nakłuwano błonę a nie wstawiono drenów.
                          Znaczy się spaprano robote a nie dziecko smile Tym bardziej powinnaś
                          udać się na konsultację do innego lekarza. Pozdrawiam i życzę
                          powodzenia
    • alin9 Re: proszę o komentarze 16.10.08, 14:02
      Byliśmy i g się dowiedzieliśmy.Był inny lekarz w zastępstwie,któremu musiałam
      wsio naświetlać.Jedziemy ponownie za dwa tygodnie.Może jednak Ktoś się zna na
      balonikach colemana/otovent?Jak to jest że po 5 godzinach od dmuchania
      tympanogram wyszedł zły a po 5 minutach od dmuchania dobry?Lekarka sugerowała mi
      złe dmuchanie ale,jak sama stwierdziła, wcześniej(półtora roku temu )była
      poprawa.Balony dmuchane nosem nie mogą być chyba źle dmuchane.Dziecko jest
      starsze i dmucha źle?Wie o co chodzi.Ja nie rozumiem a lekarka nie potrafi tego
      wytłumaczyć.Nadmieniam że miało to miejsce pierwszy raz.Były już podejścia
      czasowe,co wcale nie zmieniało złych wyników(tu akurat tympanometrii).
      • fogito Re: proszę o komentarze 16.10.08, 14:16
        A dlaczego ta tympanometria jest dla Was taka ważna? Mój syn miał ją
        robioną wielokrotnie przy okazji badań słuchu i zwykle sprzeczne
        wyniki były albo nic nie wychodziło. Audiolodzy specjalnie się tym
        nie przejmowali.
        • alin9 Re: proszę o komentarze 16.10.08, 15:47
          Ona nie jest dla nas taka ważna tylko dla lekarzy.To najlepszy obraz kontrolny
          wg nich do sprawdzania czy jest płyn.To właśnie audiolog kładzie aktualnie na to
          nacisk.Reszta badań swoją drogą ale nie teraz.Nie znam się na tym.Doradź,jeśli
          Możesz,na czym się skupić?
          • fogito Re: proszę o komentarze 16.10.08, 16:46
            Płyn w uszach to może zobaczyć każdy laryngolog, który ma lepszy
            sprzęt. Najlepiej taki, który wyświetla powiększony obraz ucha na
            ekranie komputera- nawet nie wiem jak to się nazywa.
            Co do tympanometru, to mojemu synowi wychodzil zły wynik nawet jak
            płynu nie było, więc obawiam się, że to badanie jest mało
            wiarygodne.
            Wam zdecydowanie potrzebna jest konsultacja u dobrego
            otolaryngologa, który podjąłby jakieś deczje. Bo póki co nie
            poczynione zostały żadne kroki.
            • alin9 Re: proszę o komentarze 16.10.08, 17:31
              Dzisiaj nie było decyzji ale nie zgodzę się że nie zostały poczynione kroki.Były
              dwie tympanopunkcje,adenotomia i inne badania.Jeszcze nie spotkałam na swojej
              drodze laryngologa z kompem(ale widziałam tylko u siebie na śląsku).Jeden zaczął
              leczyć.Drugi skończył.Trzeci,czwarty i piąty ogląda i decyduje do dziś.Polscy
              lekarze.Ech!
              • fogito Re: proszę o komentarze 16.10.08, 20:35
                Ty poczyniłaś kroki, ale lekarze ich nie poczynili. Może umów się na
                konsultację do Warszawy do Kajetan. Tak byłoby najlepiej.
                Trudno znaleźć dobrego specjalistę. Mój syn nie został zdiagnozowany
                przez samego profesora z Kajetan pomimo, że był tam kilk razy i
                dlatego musiałam diagnozować go za granicą. Ale nie ma reguły -
                czasami niższy stopniem lekarz lepiej potrafi postawić diagnozę
                • alin9 Re: proszę o komentarze 16.10.08, 21:24
                  Powiem że myślałam o konsultacji poza swoim województwem.Nie mam zamiaru tak
                  zostawić syna pomimo że to tylko słaby niedosłuch i jest ok ale
                  niewyjaśnione.Zgadzam się z Tobą ze trudno o dobrych a stopień nie zawsze jest
                  wyznacznikiem.O Warszawie też myślałam .Mam jedno ale.Czy tam zajmują się takimi
                  "łagodnymi" przypadkami?
                  • fogito Re: proszę o komentarze 16.10.08, 21:49
                    Powinni, bo nawet mały niedosłuch może wzrosnąć przy ciągłych
                    infekcjach ucha. Zresztą oni tam nie tylko zakładają implanty.
                    Zadzwoń i dowiedz się jak szybko mogliby Was przyjąć na konsultację.
                    Nasz 'łagodny' przypadek został niestety przez profesora
                    zbagatelizowany a pół roku później okazało się w Stanach, że synek
                    ma wrodzoną wadę słuchu, którą zdiagnozowano w ciągu dwóch godzin.
                    Mam nadzieję, ze ty będziesz miała więcej szczęścia.
                    • alin9 Re: proszę o komentarze 16.10.08, 22:05
                      Dzięki popytam bo mam dosyć tego zbywania.Ty mnie nie strasz.Współczuję ale to
                      mi silniej przypomina jak zaczął się nasz przenoszony przypadek.Musi być dobrzesmile
                      • fogito Re: proszę o komentarze 16.10.08, 22:20
                        Ja Cię nie straszę, ale sama przeszłam sporo zanim ktoś wreszcie
                        postawił diagnozę. Mąż nawet stwierdził, że mam paranoję, bo skoro
                        najlepszy lekarz w Polsce mówi, że wszystko jest ok, to musi tak
                        być. Ale matka zawsze wie lepiej - jak usłyszałam w Stanach. Tylko,
                        że w Polsce lekarze rzadko słuchaja matki, bo tak mocno są
                        przeświadczeni o swojej nieomylności. Mamy sporo dobrych
                        specjalistów, ale trudno ich znaleźć. Na pewno będzie dobrze. Po
                        prostu zamiast jeździć do 10 kiepskich pojedź do jednego dobrego smile
                        Wiem, że łatwo pisać, ale dziewczyny na forum polecają masę lekarzy.
                        I ja tez polecam Kajetany, bo mimo naszego totalnego pecha na pewno
                        maja tam świetnych fachowców. Pracuje tam też laryngolog dr
                        Agnieszka Strzembosz, która zajmowała się moim Małym w Medicover już
                        po założeniu aparatów w Stanach. Super lekarz i ma podejście do
                        dzieci. W każdym razie ktoś w końcu musi zdecydować co robić dalej.
                        Pozdrawiam i nie martw się. Płyn w uszach to nie tragedia. Myśmy
                        założyli dreny w Stanach 2 lata temu i wszystkie problemy z
                        infekcjami zniknęły. To naprawdę nic strasznego a czasami lepiej się
                        zdecydować niz faszerować dziecko antybiotykami.
                        • alin9 Re: proszę o komentarze 16.10.08, 22:52
                          Zgadzam się z Twoją wypowiedzią w 100%.Antybiotyków nie bierzemy ale ta reszta
                          chemii(żele,kropelki syropki itp.) nie jest obojętna dla organizmu.Zresztą co ja
                          Ci tu przynudzam.Szczerze to płyn nie jest tragedią.Po odstawieniu baloników
                          colemana płyn się nawróci bo ponowi się zła wentylacja.Ale to pikuś.Syn ma
                          nieprawidłowo zbudowane ucho środkowe.Nie znam się.Może to jeszcze mniejszy
                          pryszczsmile
                          • fogito Re: proszę o komentarze 16.10.08, 23:05
                            Hm, ciekawa jestem kto stwierdził, ze jest nieprawidłowo zbudowane
                            ucho środkowe :o Chyba na drodze dedukcji, bo można to sprawdzić
                            jedynie poprzez tomograf komputerowy albo bezposredenie otwarcie
                            ucha na stole operacyjnym. W waszym przypadku chyba nic z powyższego
                            nie miało miejsca - no chyba, że coś przeoczyłam surprised
                            Mój synek ma nieprawidłowo wykształcone kosteczki słuchowe według
                            tomografu komputerowego, ale potwierdzć to mozna jedynie na drodze
                            operacyjnej podczas wspomnianego otwarcia ucha.
                            W każdym razie na pewno nie bedzie tak źle. Skonsultuj się z dobrym
                            otolaryngologiem, żeby w końcu załatwic problem płynu.
                            Pozdrawiam i życzę dobrej nocy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka