gabulek 01.05.03, 14:15 Witam,moja mala ma od 2 dni kilogramy zielonego kataru-wiem na oko, bo wyciagam grucha, co to znaczy?JAk leczyć?I na dodatek na razie nie jestesmy ubezpieczone((( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nitka6 Re: zielony katar u 2-latki 01.05.03, 18:28 ja ci nie pomogę, ale podłączę się z tym pytankiem, u mnie to wygląda podobnie, różnica jest tylko w wieku dziecka, czyli też katar, też "zielony", ale u 3 latki, wybiorę się do lekarza po szlonym "łikendzie", ale martwię się trochę, martwię się tym dziwnym pistacjowym kolorem, czy to coś z zatok, czy to może jakaś alergia się zapowiada, hmmmm...czy ktoś miał taki zielony katar? Odpowiedz Link Zgłoś
marina2 Re: zielony katar u 2-latki 01.05.03, 20:13 zielony czyli ropny tak?katar "zielenieje" jesli do akcji wkraczaja bakterie.sa takie "zielonce" , ktore sobie po prostu po 10-14 dniac odchodza , a sa takie , ktore pokazua ,ze chore sa zatoki u takich maluchow na ogol sitowe.jesli to tylko zielenina bez obrzekow wokol oczu , goraczki , bolu glowy czy uszu to nalezy nosa wydmuchiwac / oczyszczac i bedzie dobrze.trzeba pilnowac , zeby nos sie nie zablokowal.M Odpowiedz Link Zgłoś
nitka6 Re: zielony katar u 2-latki 02.05.03, 09:03 marina2 napisała: > zielony czyli ropny tak?katar "zielenieje" jesli do akcji wkraczaja bakterie.sa > > takie "zielonce" , ktore sobie po prostu po 10-14 dniac odchodza , a sa takie , > > ktore pokazua ,ze chore sa zatoki u takich maluchow na ogol sitowe.jesli to > tylko zielenina bez obrzekow wokol oczu , goraczki , bolu glowy czy uszu to > nalezy nosa wydmuchiwac / oczyszczac i bedzie dobrze.trzeba pilnowac , zeby nos > > sie nie zablokowal.M mariana2, przerobiłaś takie zielone katary? napisałaś o tym w sposób, który mnie uspokoił, ale .... i tak sie obawiam,hehehe... <wiadomo-jak to mama....ech, juz na zawsze będą targać nami przeróżne obawy na temat naszych skarbów>, u nas nosek wydmuchiwany jest non stop i nie ma żadnych innych dolegliwości opisywanych przez Ciebie, czyli jest szansa, że będzie ok., jednak do lekarza niestety doopiero w poniedziałek wybierzemy się...... dzięki i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rafojata Re: zielony katar u 2-latki 02.05.03, 08:06 gabulek napisała: >I na dodatek na razie nie jestesmy > ubezpieczone((( Nic się nie martw dzieci mają bezwzględne prawo do bezpłatnej opieki lekarskiej i medycznej, bez względu na to czy są ubezpieczone czy nie Raf. Odpowiedz Link Zgłoś
marina2 Re: zielony katar u 2-latki 02.05.03, 16:34 Czy przerobilam takie zielonce?Tak i zatoki tez.W sumie trzeba uwazac ,zeby sie toto nie okazalo zapaleniem zatok.Wszyswtko rozbija sie o inne dodatkowe objawy i o samopoczucie dziecka no i o to jak dlugo trwa katar.Pozdrowienia.M Odpowiedz Link Zgłoś
gabulek Re: zielony katar u 2-latki 04.05.03, 20:54 Jak to maja prawo,pierwszy raz slysze????!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_rrr Re: zielony katar u 2-latki 02.05.03, 22:23 Sorry, że pytam, ale czy dajesz dziecku "coś" od katarku? Samo czyszczenie noska nic nie da. Trezba pomóc zwalczyć ten wstrętny katar. U nas sprawdziły się homeopatyczne krople Ephorbium compositum S, katar przeszedl po 4(!) dniach, ale był to taki zwykły, przeziębieniowy katar. Ale na ulotce jest napisane, że stosuje się go też w katarze bakteryjnym. Pomoże, nie pomoże, ale spróbować warto. Dobry jest też Sterimar. Ceny leków ok. 20 zł. W kazdej aptece też coś sensownego powinni polecić. Pozdrawiam i życzę zdrówka. Gosia. Odpowiedz Link Zgłoś
marina2 Re: zielony katar u 2-latki 03.05.03, 17:09 Nie wiem czy do mnie to ostatnie pytanie , ale podziele sie doswiadczeniem kataralnym.Katarow ci u nas dostatek Jesli katar jest przezroczysty i nie zapycha nosa nie ingeruje wcale.Powod katar jest wirusowy.Pilnuje zeby slonie wydmuchiwaly traby raz jedna dziurke raz druga.Nigdy jednoczesnie.Podaje wit c lub raczej rutinoscorbin , wapno i duzo plynow do picia/sok malinowy, z czarnego bzu i rosoly/.Kaszel oj to zalezy.Jedno z dzieci ma zawsze taki "łachotny" kaszel i wtedy podaje drosetux.A i jeszcze bioaron. Jesli katar od razu jest zolto-zielony trzeba zachowac czujnosc , bo moze przy obfitym sluzie zablokowac ucho.Czasem widac na oko ,ze nos jest tak spuchniety od srodka ,ze trzeba wspomoc kroplami-swietny jest nasivin , a sterimar i euforbium sa swietne , bo ich forma podania sama w sobie oczyszcza , przeplukuje nos.Przychodzi czasem taki moment ,ze widze , ze dziecko jest spuchniete pod oczami i niesty wiem wowczas ,ze jade do laryngologa po antybiotyk.Na 99% losujemy zestaw ucho plus zatoki i zapalenie spojowek. Sa tez katary , ktore wyjadaja sluzowke pod nosem.Smaruje je allantanem.M Odpowiedz Link Zgłoś
gabulek Re: zielony katar u 2-latki 04.05.03, 20:59 Dzieki Dziewczyny bylysmy u lekarza, Ania dostala Bactrim i Zyrtec-ja mam zapalenie zatok,ona na szczescie nie ale napiszcie co to znaczy,ze dzieci maja prawo, gdzie tak jest napisane? Odpowiedz Link Zgłoś
marina2 Re: zielony katar u 2-latki 05.05.03, 10:15 to ,ze dzieci maja prawo do bezplatnego leczenia jest zapisane w ustawie.M Odpowiedz Link Zgłoś