Dodaj do ulubionych

powiększona prawa komora serduszka...

09.03.07, 08:24
wczoraj bylam na pierwszej wizycie u kardiolga, tak na wszelki
wypadek...kubus ma skonczone 5 miesiecy, wspaniale sie rozwija, wazy ponad 9
kg i mierzy ponad 80 cm, nie jest otyły,,jest małym spryciarzem, i co dzien
umie cos nowego...a tu wczoraj buch - osłuchowo nic, ale z ekg wyszło, ze
powiekszona prawa komora serca..wiem, ze pewnie przy problemach waszych
dzieci to pryszcz, ale jestem rozwalona od wczoraj...wuówilismy sie na echo
serca..dodam, ze dzicko sie nie meczy, nie ma żadnych objawów, sreduszko nie
wykazuje zdaniem kardiologa niewydoloności...oświećcie mnie troche....
Obserwuj wątek
    • i.w.a Re: powiększona prawa komora serduszka... 09.03.07, 08:54
      hej moja córka ma powiększoną prawa komore,ale to dlatego że ma zweżoną tętnicę
      płucnę.chociaż z ekg wynikało powiększenie obu komór serca(co mnie tez
      zmartwiło)zrobiono wiktorii echo i okazało się że lewa komora jest ok a prawa
      trochę powiekszona kardiolog wytłumaczył nam ze to powiększenie obu komór to
      jest takie elektrycznie zapisane.dziecko nie jest spokojne.tak wiec nie ,martw
      się na zqapas poczekajcie na echo.to nie musi oznaczac nic złego.życze żeby
      wszystko było ok.pozdrawiam Iwona i WIKI TGA
      • mamagrubiatka Re: powiększona prawa komora serduszka... 09.03.07, 09:03
        dzieki..jescze troche i ja bede potrzebowac kardiologa...
        • paso Re: powiększona prawa komora serduszka... 09.03.07, 10:09
          Jeśli maluch rozwija się dobrze, to poczekaj na echo. Wcześniej nie ma co się
          martwić.
          Swoją drogą większości z nas przydałaby się w pewnym wieku wizyta u kardiologa,
          bo jakoś o tym się nie pamięta.
          Nasz synek miał już mnóstwo badań a my z żoną co? - ekg.
          U kolegi ubytek w przegrodzie zdiagnozowano w wieku 40 lat.
    • jukilop Re: powiększona prawa komora serduszka... 09.03.07, 09:33
      przyczyn powiększonej komory moze być dużo (mój syn też miał)
      Myśle że echo wykaże co jest przyczyną (pod warunkiem że bedzie to dobry
      sprzęt i dobry echokardiografista)
      powodzenia
    • konefka29 Re: powiększona prawa komora serduszka... 09.03.07, 12:31
      Moja Zuza tez nie miala zadnych objawow, NIC. Tez poszlam do kardiologa na
      wszelki wypadek, okazalo sie, ze ma zwezenie aorty, co powoduje zbyt duze
      cisnienie w prawej komorze serca, tym samym jej przerost. Nastepnego dnia byla
      operowana w CZD, bo w kazdej chwili mogla dostac zawalu. Miala wtedy 3 miesiace.
      • mamagrubiatka Re: powiększona prawa komora serduszka... 09.03.07, 12:52
        o chryste panie....chyba sie przekręce za chwile...
      • mamagrubiatka Re: powiększona prawa komora serduszka... 09.03.07, 12:54
        konefka, ale powied zmi chociaz jeszcze, czy jak kardiolog badał ci dzieciątko,
        to wysłuchał cos w sercu, czy jak? czy ekg jakies fatalne było?
        bo u mojego zadnych szmerów, ani nic,....
        • konefka29 mamagrubiatka 09.03.07, 14:27
          Szmery byly bardzo slabo slyszalne, wczesniej wogole nie bylo ich slychac.
          Jednak ekg juz cos chyba bylo widac, bo kardiolozka przyjela nas od razu, bez
          kolejki na echo. Echo potwierdzilo jej przypuszczenia i w nocy zalatwila nam
          przyjecie do CZD.
          • konefka29 Re: mamagrubiatka 09.03.07, 14:33
            Powiedz mi skad jestes? Jesli z Warszawy to moge polecic kardiologa ze swietnym
            sprzetem i krotsza kolejka oczekujacych.
            Jesli to ta sama wada, co u mojej corki, to jednak czas jest dosyc istotny.
            Nie martw sie jednak na zapas, bo to wcale nie musi byc to.

Objawy, ktore mozesz sprawdzic, to bardzo zimne nozki (dzieci z ta wada maja
            kiepskie krazenie w dolnej czesci ciala, ale w sumie niemowleta maja zazwyczaj
            chlodne nogi). Druga rzecz to tetno wyczuwalne w pachwinie, jesli nie jest
            wyczuwalne, to swiadczy o zwezeniu aorty, czy CoA. Dla porownania sprobuj wyczuc
            je u innego dziecka w tym samym wieku.

daj znac, jak juz bedziecie po badaniach. Powodzenia!
            • mamagrubiatka Re: mamagrubiatka 09.03.07, 14:54
              konefka, niestety poznan,,,moje grubiątko stópki ma ciepłe nigdy nie było z tym
              problemu, nawet jak mialo skarpetki z mocniejszym sciagaczem..ale pachwinke mu
              pomacam dzieki....na tym smiesznym skierowaniu któe obejrzalam juz 500 razy
              kardiolog chyba napisał "przerost" komory...to lepiej czy gorzej?
    • clarita1 Re: powiększona prawa komora serduszka... 09.03.07, 13:03
      witaj.widze ze miałas podobny przypadek jak u mnie chociaz u mojego dziecka
      lekarz pediatra wykrył szmery nad sercem ale uspokoiła mnie ze to raczej
      niewinne szmery i nie mam sie denerwowac.(dodam ze synek miał prawie dwa lata
      juz).synus nie miał równiez zadnych objawów i do tej pory nie ma a na echu
      okazało sie ze ma wrodzona wade serduszka (PDA).a do dwóch lat zaden lekarz
      tego nie zauwazył tzn tych szmerów(przy urodzeniu dostał 10 punktów i przy
      badaniu w szpitalu nikt nic nie zdjagnozował).na początku tez opadłam z sił ale
      z biegiem czasu jakos sie z tym godze bo cóz innego nam pozostje chociaz
      czasami jak za duzo sie naczytam i mysle o tym to płacze do poduszki i modle
      sie zeby wszystko skonczyło sie dobrze.
      głowa do góry!musisz miec siłe na wszystko co cie teraz czeka.
      pozdrawiam

kasia mama Oliwierka (PDA)
      • jukilop Re: powiększona prawa komora serduszka... 09.03.07, 13:09
        nie martw się na zapas (wiem łatwo sie mówi) ale nie warto , każdy z nas to
        inny przypadek (a powiekszona komora u każdego) także widzisz nigdy nie wiadomo
        od czego , to może tylko sprawdzić lekarz - Trzymaj sie i daj znać.
        A forum jest też od tego by pomagać , więc w razie czego mozesz na nas liczyć ,
        pomożemy Ci to przejść.
        pozdrwaiam
        • mamagrubiatka Re: powiększona prawa komora serduszka... 09.03.07, 13:16
          chyba sie w zyciu tak nie bałam....
          badanie mam 18,wczesniej nie da rady wsciekła jestem jak nie wiem co ze musze
          tyle czekac....i to przerazenie, ze cos mu sie stanie w tym czasie....
          co ma byc to bedzie, czego ma nie byc tez sie moze zdarzyc...
          nic porycze sobie troche, postaram sie nie zwariowac, i zobaczymy...
          wciąz mam nadzieje, ze to moze jednak nic po prostu..ale jak tak czytam tp
          wszystko...
          • jukilop Re: powiększona prawa komora serduszka... 09.03.07, 13:30
            Nie martw się mój syn żył 16 lat a dziurą (i to nie jedną ) w sercu - nic nie
            wiedzieliśmy , dopiero od 6 m-cy jest po zabiegu.
            Myślę że nawet jeśli Twoje dziecko ma jakąś wadę serca - to pewnie nie taką z
            tych najciężych - bo wyszłoby to już dużo wcześniej (tak na logikę biorę
            także głowa do góry i nie płacz smile
            Skąd jesteś?
            • mamagrubiatka Re: powiększona prawa komora serduszka... 09.03.07, 13:43
              z poznania....dalej walcze z tym echo serca..mam termin an 18 moze uda sie
              zrobic wczesniej..najgorsze jest to ze ja z natury jestem panikara jesli chodzi
              o mojege malucha..a teraz mam taki powód..
        • agamista Re: powiększona prawa komora serduszka... 09.03.07, 13:51
          Przedewszystkim nie martw się na zapas, ale jak najszybciej idz na echo i do
          dobrego kardiologa.
          U mojego Kubusia wadę serca wykryto gdy miał 21 miesięcy. Wcześniej nikt
          łącznie z pediatrami nie podejrzewali że coś jest nie tak. Chodziliśmy do kilku
          pediatrów nawet prywatnie a oni albo nie słyszeli szmerów albo mówili że to nic
          takiego że to Tz. "niewinne szmery". Pierwszy raz lekarka usłyszała szmer jak
          miał ok. roku ale go zlekcewarzyła więc sama poprosiłam o skierowanie do
          kardiologa. Niestety czekaliśmy na przyjęcie kilka miesięcy. W tym czasie
          byliśmy utwierdzani w przekonaniu że jest ok a wizyta jest tylko
          profilaktyczna. Kiedy wreszcie przebadał go kardiolog i zrobił echo okazało się
          że musi być bardzo szybko operowany bo ma kaorktację aorty (i inne wady). Na
          drugi dzień już leżeliśmy na kargiologii.
          Po Kubie nigdy nie było nic widać, na oko okaz zdrowia. Teraz jesteśmy trzy
          miesiące po operacji.
          My zawaliliśmy zaufaliśmy lekarzom przez co mały chodził z wadą tak długo.
          Nie panikuj czasami strach ma wielkie oczy. Zrób echo może się okazać że to nic
          wielkiego a ty niepotrzebnie się martwisz.
          Pozdrawiam serdecznie. Napisz po badaniach
          Mama Kubulinki(CoA, zastawka dwupłatowa, otwarty otwór owalny)
          • jukilop Re: powiększona prawa komora serduszka... 09.03.07, 14:24
            Mamagrubiatka
            gdzie idziesz zrobić Echo - do kogo ?
            z moich info najlepsze echa (najdokładniejsze )robi
            pani dr Wojtalik (prywatnie )
            oraz Pani Dr Aldona Śliwińska w Cordisie (też prwatnie )w Centrum Kardiologii
            Ta ostatnia ponoć nawet na najgorszym sprzęcie dojrzy wadę! tak o Pani dr mówią
            tu w Poznaniu .
            • mamagrubiatka Re: powiększona prawa komora serduszka... 09.03.07, 14:33
              no własnie idziemy do doktor wojtalik...tylko ze pani doktor wyjezdza akurat,
              wiec najwczesniej na 18.03...nie oglądałam sie jescze, ale pewnie mam juz siwe
              włosy..a do tej niedzieli to bede bielutka jak gołąbek...na wszelki wypadek
              zapisalem sie tez w cordisie, ale tam dopiero 30 marca...i nic wczesniej...
              • jukilop Re: powiększona prawa komora serduszka... 09.03.07, 14:51
                czyli wybrałaś z najlepszych , spokojnie (postaraj się ) poczekaj do 18.03.07
                to jeszcze parę dni , wytrzymacie
                a pro po idziesz w niedzielę ?????
                • mamagrubiatka Re: powiększona prawa komora serduszka... 09.03.07, 14:55
                  no wymusiłam te niedzielie histeria...no i mąz moze pojechac w tych
                  godzinach..chyba sie w jakąs flache zaopatrze dla tej pani doktor na wejscie..
                  • jukilop Re: powiększona prawa komora serduszka... 09.03.07, 15:13
                    ponoć lubi kwiaty (pewnie jak każda kobieta )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka