Dodaj do ulubionych

Wygląd mojej córci...

09.03.07, 21:00
Mam pytanie. Niepokoi mnie troszkę wygląd mojej córci. Wygląda na golaska
naprawdę specyficznie. Cała jest chudziutka. Wręcz skóra i kości i
drobniutka. Ma dużą główkę (ale nie za dużą). No cała jest na 10tym centylu a
główkę ma gdzieś pod 50 i ma wręcz gigantyczny brzuszek! Wygląda naprawdę jak
dzieci na zdjęciach z krajów trzeciego świata. Wielu lekarzy ją oglądało i
badało i nikt nie dopatrzył się nic niepokojącego. Mała potrafi dużo zjeść ,
więc w tym brzuchu musi być miejsce, ale generalnie to ma niedowagę. Je
witaminy i nie głoduje.. Może takie proporcje to jakiś symptom choroby?
Obserwuj wątek
    • kocio-kocio Re: Wygląd mojej córci... 09.03.07, 21:07
      Może niedobór witaminy D3?
      • vatum Re: Wygląd mojej córci... 09.03.07, 21:10
        Albo niedobór wit. D3 albo może uczulenie na gluten? Moja też ma taki brzuszek - wiecznie wzdęty - i niedowagę. Miała za mało D3, dzięki "świetnym" lekarzom ma teraz za dużo... A alergolog kazał zrobić jej miesięczna dietę bez glutenu na ten wzdęty brzuszek właśnie.
        • ennkaa Re: Wygląd mojej córci... 09.03.07, 21:13
          Na gluten? No nie wpadłam na to. A to możliwe, że do tej pory nikt nie zauważył
          tego i nie było innych objawów uczulenia? Rozpoznam temat.
          • ennkaa do vatuum.. 09.03.07, 21:14
            ale pomogła ta dieta?
      • ennkaa Re: Wygląd mojej córci... 09.03.07, 21:10
        No właśnie podobno nie ma objawów krzywicy. Też tak sądziłam, tym bardziej, że
        ma jeszcze ciemię (20 miesięcy), ale lekarz powiedział, żeby nie podawać.
        Ewentualnie zestaw witamin i daję multisanostol.
        • vatum Re: Wygląd mojej córci... 09.03.07, 21:23
          U nas jeszcze nie pomogło bo nie zaczęłam diety smile
          Jeśli Twoje dziecko ma też rozdęte żebra - takie jakby za szerokie do swojej postury - to na pewno to będzie brak wit. D3.
          Żeby czegoś więcej się dowiedzieć musisz zrobić badania w CZD, czy gdzieś na fosforany itp. Nie dawaj dziecku zwiększnej dawki wit. D3 na własna rękę bo skończycie jak my - z nadmiarem smile
        • vatum i jeszcze :) 09.03.07, 21:25
          jeśli ma niedobór to wydaje też dziwne dżwięki przy oddychaniu, bo krtań jest miękka i działa jak te plastikowe rurki takie dawne do machania i zabawy - one przy kręceniu wydawały dźwięki smile
          • ennkaa Re: i jeszcze :) 09.03.07, 21:30
            Żebra ma normalne własnie...nawet chirurg na nie zwracał uwagę. Ale fakt, że
            ten korpusik to ma taki kwadratowy...i z niego wyrastają takie cieniutkie
            kończynywink Ramionka ma jak pajączeksad A może korpus ma normalny tylko wrażenie
            takie bo chudzina...

Oddycha normalnie.
            • vatum Re: i jeszcze :) 09.03.07, 21:34
              No to taka jej uroda smile
              Albo ten gluten sprawdź - dieta musi być conajmniej 4 tygodnie. Jak nic nie pomoże to tak jak wyżej pisałam smile
              Gorzej jakby narzekała na brzuszek, że boli itp. Wtedy jelitka trzeba sprawdzić - usg, może?
    • agamama123 Re: Wygląd mojej córci... 10.03.07, 11:57
      Ewentualnie może miec jeszcze rozstęp mieśni brzucha.
      • mama_misi Re: Wygląd mojej córci... 10.03.07, 20:21
        Albo poprostu ma słabe mięśnie brzucha. Moja córka tez ma wydęty brzuch i
        lekarze twierdzą, ze ma jeszcze typową "dziecięcą" sylwetkę. Powinna z tego
        wyrosnąć (nie wiem kiedy) a jak nie - to trzeba wzmocnić mięśnie ćwiczeniami
        ale na to jest jeszcze za mała.
        • ennkaa Re: Wygląd mojej córci... 10.03.07, 21:16
          Hmm...może właśnie ma słabe mięśnie, bo taki rozstęp to chyba by było widać,
          nie? Chodzę z nią do chirurga i on zawsze ogląda brzuszek to by chyba zauważył.
          Już zaczynam myśleć, że może to faktycznie "głodowy" brzuszeksad
          • agamama123 Re: Wygląd mojej córci... 11.03.07, 13:08
            Taki rozstęp widac np w takiej pozycji: połóz maluszka na plecach i pomóż mu
            usiąść przytrzymując cały czas nózki. Wtedy też napinają się miesnie brzuszka.
            jesli maluch ma rozstep mieśni to pojawi się taka pionowa kreska na brzuchu
            dzielaca go na pół. Nie jest to duzy problem - rozstęp mięśni bardzo cześto
            pojawia się np u kobiet w ciaży. ja taki rozstęp mam od dzieciństwa. Nic mi nie
            dolega. Mój średni synek tez miał - pomógł basen. teraz brzuszek ma super. A tak
            wogóle to dzieci do około 3 roku zycia moga miec taki wydety brzuszek - taka ich
            uroda.
            Pozdrawiam.
            • mama_misi Re: Wygląd mojej córci... 11.03.07, 13:37
              hmmm nasz lekarz mówi na to co opisałaś - słabe mięśnie brzucha. Na lini pempka
              jak dziecko sie podnosi z leżenia na pleckach robi sie taki wypukły pasek.
              Zwykel mija to do ok 3 roku zycia ale moja mała ma 3,8 i nadal ma słabe mięśnie
              a ćwiczenia nie daja rezultatu bo mała jest za mała i nie chce ćwiczyć.
    • bammbi Re: Wygląd mojej córci... 11.03.07, 13:49
      moja wygląda tak samo, waga - 3 centyl
      a główka chyba powyżej 50 ale i tak uważam że ma małą głowkę
      brzuszek tez taki jak u Murzynka
      podobno szczupłe dzieci tak wyglądają, jakby jeszcze brzucha nie miała to by sie
      złamała na wietrze. Ważne czy je, ma względny apetyt choruje itp
      • lycynka342 poczytaj o zespole Marfana 11.03.07, 14:35
        .
        • ennkaa Re: poczytaj o zespole Marfana 11.03.07, 16:11
          Dzięki za odpowiedzi...i tym zespole poczytałam i mnie zmroziło...mała ma słabe
          płuca i podejrzenia astmy.
          Ale pozostałe symptomy nijak nie pasują. Dzieci z tym zespołem są wysokie, a
          mała jest mała ogólniesmile.
          Poza tym była badana okulistycznie wielokrotnie.
          Już sama nie wiem...znowu się nakręcam.
          NIe jest to u niej też typowo dziecięca sylwetka. Widziałam mnóstwo dzieci i
          żadne tak nie wyglądało, no poza może wspomnianymi zdjęciamisad
          Już się boję wizyty na basenie czy nas rzeką latem. Pomyślą, że dziecko głodzęsad
        • bammbi Re: poczytaj o zespole Marfana 11.03.07, 20:14
          u mojej córki akurat nie ma podstawowych objawów tego zespołu - ma raczej
          krótkie palce, ja również, ma świetny wzrok, i nie ma żadnych objawów spośród
          tych typowych, wprawdzie miała szmer na serduszku ale został on zdiagnozowany w
          innym kierunku, poza tym jest to dość rzadkie schorzenie.
          • ennkaa Re: poczytaj o zespole Marfana 12.03.07, 08:46
            To skąd w ogóle to podejrzenie? Czy opis wyglądu mojej córci coś Ci
            podpowiedział? Bo ja po analizie tego co przeczytałam nie widzę związku. Czy
            jedynym sposobem wykluczenia tego zespołu bądź potwierdzenia są badania
            genetyczne?
            Pozdrowienia dla Ciebie i Twojej córci!
            • lycynka342 Napisałam żebys sprawdziała tego Marfana 12.03.07, 17:40
              bo cechą jest chudość i wiotkość, oczywioście nie wiem jak wygląda Twoja córeczka
              • lycynka342 Słyszałam że duży brzuch mają ludzie nietolerujący 12.03.07, 18:18
                glutenu, ale nie znam się na tym, może przez to jest chuda ??
    • anaj75 Re: Wygląd mojej córci... 12.03.07, 18:42
      Mój syn ma nietolerancję glutenu i wygląda podobnie (wzrost 10-25 centyl, waga
      3 centyl, wystający brzuch ale głowa pod 50 centylem). Podejrzewano u niego
      celiakię ale została wykluczona. Do tego niejadek. Trzeci tydzień jest na
      diecie ale na efekty jeszcze za wcześnie.
      • ennkaa Nietolerancja glutenu 13.03.07, 10:19
        Poczytałam o tej nietolerancji glutenu. Opisane sa tam inne objawy, których
        moja córcia nie ma. Nieprawidłowe stolce, wymioty, skórne jakieś wykwity. Czy
        może też przebiegać bez tych objawów? Jak było u Was?
        Poza tym zaobserwowałam u małej ten brzuszek. To rano go nie ma. Wieczorem jak
        się naje i napije wygląda jak balonik Czy u Was też tak?
        • alice734 Re: Nietolerancja glutenu 13.03.07, 11:06
          Mój synek, prawie czterolatek, ma nietolerancję glutenu i mleka, która zaczęła
          mu się nagłymi objawami, jak miał 3,5 roku. Wczesniej był zupełnie zdrowy, nie
          miał nigdy alergii ani zadnych niepokojących objawów. Lekarze nie wiedzą skąd mu
          się wzięła ta nietolerancja. A objawy były właśnie takie: nagle zaczął mu się
          robić duży wzdęty brzuch, miał biegunki i zaczął chudnąć. U niego to wszystko
          miało bardzo gwałtowny przebieg i wylądował w rezultacie w szpitalu. W tej
          chwili czwarty miesiąc jest na diecie i jest znaczna poprawa, ale czasami ma
          jeszcze wzdęty brzuch, prawdopodobnie uczula go coś jeszcze. Staram się tak
          układać jego dietę, aby wyeliminować to wszystko, co powoduje wzdęcia. Jesteśmy
          teraz pod opieką alergologa i gastrologa. Teraz już wiem, że taki wzdęty brzuch
          jest własnie objawem alergii bądz nietolerancji ( szczerze mówiąc nie wiem, jaka
          to różnica). Powinnaś zrobić córeczce badania, uwazam że tak małe przyrosty wagi
          u niej są spowodowane właśnie nietolerancją jakiś składników, dlatego organizm
          nie przyswaja należycie pożywienia. Mój Sebastian, jak to się zaczęło, schudł
          strasznie, a teraz na diecie przybiera wspaniałe, nadrobił zaległości. Wybierz
          się koniecznie do dobrego gastrologa i alergologa, możesz też wprowadzić dietę
          całkowicie bezglutenową i zaobserwować, czy brzuch się nie zmniejsza.
          • ennkaa Re: Nietolerancja glutenu 13.03.07, 14:30
            A powiedzcie mi jeszcze czy ten brzuch dziecko ma stale powiększony? Bo tak jak
            mówię, malutka rano jest płaska normalnie. Jak się naje to ma duży...
            Przejdę z nią do lekarza, ale już naprawdę wydaje mi się, że głupieję...ileż ja
            jej chorób wynalazłam!
            I mam jeszcze takie pytanie...ona jest po dość poważnej infekcji. Od
            praktycznie dwóch dni dopiero je bardzo ładnie i już widać poprawę. Co prawda
            na wadze jeszcze nie, ale buzię dostała okrągłą...czy przy nietolerancji to
            byłoby mozliwe? Może jeszcze ją obserwować?
            • malbal79 Re: Nietolerancja glutenu 22.03.07, 08:41
              mój synuś ma identyczne objawy. Z tym że tak jak u twojej córeczki jak rano
              wstaje brzuszek ma płaski.Dopiero wieczorem jak sobie podje przez cały dzien to
              wygląda jak balon. Reszta tez jak u twojej córki- jest raczej drobny,ok.
              3centyla, chudzinka, a brzuch ogromniasty. No i żebra też mu się rozchodzą na
              boki. W przyszłym tygodniu wybieramy sie na wlasna reke na USG. Nasz pediatra
              bagatelizuje problem,więc dzięki Bogu za takie forum jak te.
          • ennkaa Re: Nietolerancja glutenu 13.03.07, 21:23
            No i się nakręciłam! Jestem prawie pewna, że to nietolerancja glutenu (ale już
            byłam pewna niedoczynności tarczycy i innych poważnych schorzeń, z których
            chyba tylko moja paranoja jest prawdziwa). Jak się mała dobrze wykuruje idę do
            lekarza, ale zanim to zrobię to mam pytanie. Czy mogę na własną rękę wprowadzić
            dietę bez glutenu? Na chłopski rozum pewnie tak... Czym zastąpić pieczywo? Czy
            muszę sama piec czy jakieś ogólnodostępne pieczywo jest bezglutenowe?? Pewnie w
            marketach jest, ale mnie chodzi o takie sklepy osiedlowe. Już trochę o tym
            poczytałam to spróbuję...
            Mała dziś co prawda miała mega apetyt..wraca więc do zdrowia, ale waga ani
            drgnęła. Brzuch jak balon...strasznie się martwię.
            • margoo2 Re: Nietolerancja glutenu 14.03.07, 09:16
              jesli moge cos dodac, to na moje oko celiakia.
              sama chorowalam w dziecinstwie...
              crying
              pozdrawiam serdecznie.
            • anaj75 Re: Nietolerancja glutenu 14.03.07, 09:39
              Nie radzę Ci wprowadzać na własna rękę tej diety. Raczej postaraj się o
              skierowanie do specjalisty - gastroenterologa lub na badania. Możesz też na
              własny koszt zrobić badania w kierunku celiakii lub nietolerancji glutenu w
              jakimś dobrym laboratorium ale do czasu badania dziecko powinno byc na
              normalnej diecie.
              Poza tym często tak bywa, ze różne objawy, podpasowują się pod różne choroby a
              może to być po prostu fizjologia. Nawet lekarze mają problemy z diagnozą a co
              dopiero nie-lekarzewink Dlatego, lepiej zwolnij, pogadaj z pediatrą, niech
              skieruje Was na konsultację dla Waszego spokoju.
              • ennkaa Re: Nietolerancja glutenu 14.03.07, 09:57
                Dzięki dziewczyny. Racja..narazie nie wprowadzam diety , bo ona tak ładnie je,
                że szkoda ograniczać a może nie potrzeba. Postaram się jutro dostać do lekarza.
                Jestem załamanasad
                • ennkaa Re: Nietolerancja glutenu 14.03.07, 11:28
                  Dziewczyny..jeszcze pomocy! Wydzwoniłam już chyba cały abonament i nie wiem
                  gdzie dzwonić. Szukam jakiegoś gastroenterologa. Dzwoniłam do CZMP to mi
                  powiedzieli, że zły numer, nie ta poradnia i nic nie wiedzą. Chcę iść
                  prywatnie, ale nie wiem gdzie szukać. Pediatrę ominę...idę do specjalisty.
                  Znacie kogoś dobrego w okolicach Łodzi?
                  • elami1 Re: Nietolerancja glutenu 14.03.07, 11:52
                    wydaje mi się, że za bardzo panikujesz.
                    Jeśli coś Cię niepokoi w wyglądzie dziecka to oczywiście to skonsultuj z
                    lekarzem dla własnego spokoju ale idź najpierw do dobrego pediatry a nie od
                    razu do jakichś specjalistów.
                    Ale jeśli chodzi o wydęty brzuszek, to zapewniam Cię że jest to normalne u tak
                    małych dzieci, ponieważ ich mięśnie brzuszka są bardzo słabe. Jeśli nawet dużo
                    nie je to może dużo pije. Mój synek odkąd pamiętam miał wydęty brzuszek, czy
                    jest najedzony czy nie, i jest jak najbardziej zdrowym, wesołym brzdącem.
                    A jeśli cierpiałby na nietolerancję glutenu to na pewno nie objawiałoby się to
                    tylko wydętym brzuszkiem.
                    Pozdrawiam i życzę spokoju.
                    • ennkaa Re: Nietolerancja glutenu 14.03.07, 11:57
                      Jej dzięki bardzo za wsparcie. Sama wiem, ze panikujęsad Już jestem poprostu
                      strasznie zmęczona ...ciągle mi coś nie gra u małej a nie mogę znaleźć
                      przyczyny. Lekarze mnie uspokajają a mała ciągle waży malutko ...co prawda
                      choruje (odpukać) mniej, ale jest chuda przeraźliwie... Już wstyd się przyznać
                      jakie jeszcze choroby wmówiłam małej...niektóre nawet jak się okazało są typowo
                      chłopięce. Sama wieć widzę, że świruję na maksa.
                      Teraz mała jest po miesięcznej infekcji, więc spadła na wadze poprostu
                      OKROPNIE! Już się zapisałam do lekarza- terminy na maj. Jutro idę do pediatry.
                      • elami1 Re: Nietolerancja glutenu 14.03.07, 12:14
                        napewno wszystko będzie w porządku.
                        To, że jest drobniutka i chudziutka to też się zdarza często u dzieci. Taka jej
                        uroda. Ale skonsultować z lekarzem oczywiście nie zaszkodzi.
                        Pozdrawiam wiosennie
                      • alice734 Re: Nietolerancja glutenu 14.03.07, 13:19
                        Z całą pewnością nietolerancja glutenu może się objawiać wydętym brzuszkiem,
                        moje dziecko tak ma i potwierdzają to lekarze z IMiD w Warszawie, do których
                        chodzę. U mojego synka brzuszek rano też był zupełnie płaski i rósł w ciągu
                        dnia, a wieczorem był okropnie wzdęty.Na własną rękę zrobiłam mu badania IgE na
                        gluten, które wyszły prawidłowo, a potem alergolog zlecił badanie które nazywa
                        się transformacja blastyczna limfocytu z antygenem mleka i mąki i wyszło bardzo
                        duże uczulenie na gluten i mleko. Moje dziecko ma alergię IgE niezależną.
                        Oczywiście w czasie robienia badań dziecko musi jeść gluten. My przeszliśmy
                        długą drogę zanim trafilismy do Instytutu w Warszawie. Wcześniej byliśmy na
                        oddziale gastroenterologii w CZD, gdzie synek miał robione mnóstwo
                        specjalistycznych badań gastrologicznych, które nic nie wykazały, na końcu
                        powiedziano nam, że dziecku nic nie jest i do widzenia a spuchnięty brzuch ma
                        dlatego, że pewnie połyka dużo powietrza a na pytanie dlaczego dziecko ma
                        biegunki i chudnie lekarz odpowiedział że ma następnych pacjentów w kolejce.
                        Potem byłam u paru innych gastrologów, którzy też rozkładali ręce aż wreszcie
                        trafiłam do gastrologa z IMiD, który podpowiedział, że tak może się objawiać
                        uczulenie na gluten i skierował nas do alergologa. W Instytucie, jak zauważyłam
                        alergolodzy współpracują z gastrologami jeśli jest taka potrzeba i dlatego
                        wreszcie prawidłowo zdiagnozowano mi dziecko. Ja sama długo nie myślałam o
                        pójściu do alergologa, jako że Sebastian nigdy nie miał alergii, to IgE na
                        gluten zrobiłam tak dla świętego spokoju i w ogóle nie wiedziałam że może być
                        alergia IgE niezależna. Piszę Ci to wszystko dlatego, żebyś wiedziała, że
                        przeciętny lekarz o wielu rzeczach nie ma pojęcia, nam żaden pediatra nie
                        pomógł, wręcz dawali szkodliwe rady. Na Twoim miejscu drążyła bym temat glutenu
                        i zrobiła wszystko co możliwe, aby stwierdzić, czy to nie on jest powodem
                        kłopotów Twojej córci i tak jak pisała któraś poprzedniczka trzeba też zrobić
                        jej badania na celiakię, która jest wrodzoną nietolerancją glutenu i trwa całe
                        życie.
                        • elami1 Re: Nietolerancja glutenu 14.03.07, 13:55
                          alice734 napisała:

>a na pytanie dlaczego dziecko ma biegunki i chudnie lekarz odpowiedział że ma
                          następnych pacjentów w kolejce.

najpierw piszesz że wzdęty brzuch może świadczyć o nietolerancji glutenu a
                          potem piszesz że dziecko ma biegunki. Sama widzisz, że to nie tylko wzdęty
                          brzych świadczy o nietolerancji glutenu.
                          • ennkaa Re: Nietolerancja glutenu 14.03.07, 15:19
                            No właśnie malutka nie ma biegunek...to znaczy nie jakieś ewidentne. Czasem
                            pojawi się tam troszkę śluzu, ale to jest powiedziałabym "normalne". Np.
                            wczoraj pojadła truskawek i dziś troszkę było jakby luźniejsze. Normalnie się
                            załatwia raz- dwa razy dziennie, bez problemów, ale ona bardzo dużo pije.
                            Nie widać po niej, żeby ją bolał brzuszek. Wymiotowała jak była mała tylko po
                            jajku albo przy grupie. Teraz nawet jajko zjada.

Tylko, że jak czytałam o ten nietoleracji glutenu to ona podobno ma
                            najprzeróżniejsze objawy, więc może jednak tak być. Teraz postanowiłam poczekać
                            po infekcji...może z tydzień, żeby waga się unormowała, bo teraz to zleciała
                            pięknie poniżej trzeciego centyla, ale to chyba normalne przy chorobie i nic
                            nie jadła.
                          • alice734 Re: Nietolerancja glutenu 14.03.07, 15:23
                            To zależy od stopnia nietolerancji. U mojego dziecka była bardzo duża i zaczęła
                            się bardzo gwałtownie, moje dziecko nie jest typowym przykładem, raczej
                            wyjątkowym. A najczęściej jest właśnie tak, że objawem jest wzdęty brzuch i
                            bardzo słabe przybieranie na wadze.
        • anaj75 Re: Nietolerancja glutenu 15.03.07, 09:09
          Mój 3,5 - letni synek spośród objawów nietolerancji miał kiepskie przybieranie
          na wadze, słabe tempo wzrostu, brak apetytu, drażliwość. Wypróżnienia miał w
          normie. Żadnych biegunek, ani wymiotów. Brzuszek tez wypiety na wieczór.
          Juz prawie miesiąc jest na diecie. Wczoraj go zmierzyłam i urósł przez ten czas
          o 2,5 cm! Apetyt tez ma nieco większy i nieco róznorodniej zaczął jeść. U nas
          zatem diagnoza wygląda na trafioną.
          • ennkaa Re: Nietolerancja glutenu 15.03.07, 09:16
            No właśnie mała ma teraz wilczy apetyt. Wygląda na to, ze wraca jej apetyt
            sprzed chorób. Dziś, tak jak kiedyś, robiłam śniadanie na "syrenie". Wrąbała aż
            się uszy trzęsły. Wyczytałam gdzieś, że powinnam poczekać miesiąc po tych
            chorobach. Nie wiem czy wytrzymam. Zobaczę czy przez dwa tygodnie waga ruszy i
            przestanie wyglądać jak wieszak. Ale na pewno się przyjrzę temu glutenowi.
            • anaj75 Re: Nietolerancja glutenu 15.03.07, 09:51
              To fajnie, że tak wcinasmile
              Ale wcześniej gdzieś pisałaś, że czujesz, że coś nie gra.
              Oczywiście, nie wypowiadam się w kwestii zdrowia Twojej córeczki, tylko właśnie
              tej intuicji.
              Ja miałam podobnie. Wielu lekarzy mi mówiło, że to taka uroda dziecka, że to
              taki okres rozwojowy np. na brak apetytu itp. Ale ta moja intuicja, nakazywała
              mi szukać, robić badania. Oczywiście, nie chciałam się na tym zafiksować,
              zakręcić. Niektórzy mówili, w tym mąż, by dać dziecku spokój z chodzeniem do
              lekarza ale w końcu, któreś badanie przyniosło odpowiedź, co jest nie tak.
              Z kolei w odniesieniu do drugiego dziecka, moja intuicja mówi, że jest ok.
              • ennkaa Re: Nietolerancja glutenu 15.03.07, 10:00
                No właśnie czuję, że coś nie gra....tylko, że już sama nie wiem czy to moja
                intuicja czy moja paranoja.
                Ze starszym synkiem nie było takich problemów. Z drugiej strony wszyscy mówią:
                nie porównuj. Córeczka urodziła się malutka i koścista bardzo. Wazyła 2700 i
                wyglądała naprawdę mizernie. Potem jednak jakoś dobrnęła do 50go centyla na
                chwilę a potem się zaczęły zapalenia płuc i oskrzeli i waga zaczęła rosnąć
                duuużo wolniej. Wszyscy własnie na to "zwalają" to że jest słabsza (chodzić
                zaczęła późno), że jest chuda ...i żeby nie wmawiać wiecznie dziecku chorób.
                Długo brała antyiotyki i ogólnie były przeboje.
                W tym roku jest dużo lepiej, ale dorwały ją trzy infekcje pod rząd. W tym
                angina i okropna grypa. Przez ponad miesiąc praktycznie nie jadła.
                Więc chyba faktycznie poczekam chwilę jak się "odbije" po tych choróbskach.
                Chyba dwa tygodnie w tą czy w tą jej nie zaszkodzą...a i te wyniki będą
                bardziej wiarygodne...tak to sobie wymyśliłam.
                • malbal79 Re: Nietolerancja glutenu 22.03.07, 08:56
                  Też będę musiała zrobić badania w kierunku nietolerancji glutenu, bo ten
                  wiecznie wydety brzuszek mnie bardzo niepokoi,a zapewnienia naszego lekarza że
                  taka jego uroda doprowadzają mnie do szału.Innych opisanych objawów synek nie
                  ma. Apetyt bardzo mu dopisuje,cały dzień rozbrykany.Ale jak juz pisałam
                  wcześniej najpierw USG.
                  p.s. Czy ktoś mógłby mi polecić jakiegoś dobrego pediatrę w OPOLU???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka