mamaalana1 19.03.07, 16:33 Witam Mojego synka bolą nóżki. Lekarz dał skierowanie m. in. na to. Co to badanie ma wykazać. O czym informuje. Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mantosz1 Re: fosfataza zasadowa 19.03.07, 21:22 Fosfataza alkaliczna to grupa enzymów, występuje w błonach komórkowych mi.in. komórek kości, wątroby, kanalikach nerkowych. W czasie wzrostu dziecka (rosną też kości) aktywność fosfatazy wzrasta i to jest prawidłowe.Niwprawidłowy wzrost aktywności występuje w krzywicy, niedoczynności przytarczyc, chorobach nerek. Być może lekarz chce sprawdzić jaki poziom fosfatazy i powiązać go z rośnięciem synka. W ogóle to następnym razem w czasie zlecania badania zapytaj lekarza, po co zleca, powinien udzu\ielić wyczerpujących informacji, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamaalana1 Re: fosfataza zasadowa 20.03.07, 07:18 Dziękuję Ci bardzo. Niestety trafiłam na fatalnego lekarza. Wcześniej był miły, a teraz - szkoda gadać. Nawet nie chciało mi się o nic pytać. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Asia. Odpowiedz Link Zgłoś