mmarusia 19.03.07, 22:18 Zapytam tu,bo tu duzo mam przychodzi Moja 8latka( w maju skonczy 8lat) ma pryszcze.Najpierw pojawily sie na czole,a potem jeden na nosku. Czy powinnam z nia isc do lekarza?Moze za szybko sie rozwija? Mialyscie moze taki problem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
procesor Re: Pryszcze u 8latki??!! 19.03.07, 22:28 a jakes inne oznaki dojrzewania są? np. szybszy wzrost? pozatym to juz może być ten wiek zanim wystąpi pierwsza miesiączka 2-3 lata wcześniej zaczyna sie uruchamianie różnych hormonów np. pocić sie dzieci zaczynają zapachowo ważne też w jakim wieku ty dojrzewałaś moja latorośl poszła w moje ślady i szybko dojrzewa - nei niepokoiłam saie takimi objawami dość wczesnymi (wyprzedział mnie o 3 miesiące ) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.w Re: Pryszcze u 8latki??!! 19.03.07, 22:51 witaj, też mam córkę w podobnym wieku 9 lat - rok temu zauważyłam wypryski i wągry na twarzy, nawet byłam u dermatologa - pani doktor powiedziała że wszystkie kosmetyki - nawet te dla nastolatek (pianki do mycia itp) są jeszcze za mocna dla takiej cery - i cóż trzeba myć bużkę mydłem i jeść mniej drobiu (sterydy) - zresztą o wpływie diety na wczesne dojrzewanie już na tym forum było... ech zanim się obejrzymy nasze córki przyprowadzą narzeczonych do domu... Odpowiedz Link Zgłoś
mmarusia Re: Pryszcze u 8latki??!! 20.03.07, 00:03 Oprocz tych pryszczy przetluszczaja jej sie od jakies pol roku wlosy.Jest wysoka,wyzsza niz jej rowiesnicy.Ubrania kupuje jej na 140,146cm.Rozmiar buta-35(ja mam 37).Jakies 3 lata temu zaczely jej rosnac cycuszki.Poszlam z nia do lekarza i wlasnie zalecil odstawic drob,jajka itd. Ja zaczelam miesiaczkowac majac 14lat(teraz mam 37lat). hmm,czyli u mojej corki to normalne,ze juz ma pryszcze?? Przeciez ona jest jeszcze maluuutka.... Wiecie ,mam jeszcze syna.On dojrzewa,buzia cala w pryszczach,no ale on ma 15lat !! Odpowiedz Link Zgłoś
procesor Re: Pryszcze u 8latki??!! 20.03.07, 11:38 chłopcy dojrzewaja później a ty ją mam nadzieję juz przygotowałas - wie o miesiączce? bo ewidentnie to już dojrzewanie - jeszcze kwestai wagi i pierwszy okres może byc blisko ale jeśli juz 3 lata temu zaczęły jej rosnąć piersi - to ja bym znowu wybrała sie do lekarza - i to do endokrynologa dziecięcego! możesz jeszcze teściowa zapytac w jakim wieku w ich rodzinie kobiety dojrzewały.. Odpowiedz Link Zgłoś
mmarusia Re: Pryszcze u 8latki??!! 21.03.07, 14:10 Idziemy jutro do lekarza.Najpierw do pediatry. Odpowiedz Link Zgłoś