Dodaj do ulubionych

BARDZO odparzona pupka:/

20.03.07, 20:56
Witam, prosze o rade. Moj 6-miesieczny synek od pewnego czasu bardzo odparza
sobie pupke. Od urodzenia do przewijania uzywalam chusteczek naiwlzajacych
Cleani Dzidzius Sensitive albo Pampersow Sensitive. Po kazdym przewijaniu
smarowalam pupke Sudocremem. Kiedy Maly odparzyl ją po raz pierwszy
przestałam używać chusteczek i myłam go tylko wodą z mydłem dla dzieci.
Poprawiło się trochę ale problem wrócił. Czy ktoś miał może podobny problem?
Co radzicie? Dziękuję za odpowiedzismile
Obserwuj wątek
    • zuzalus Re: BARDZO odparzona pupka:/ 20.03.07, 20:58
      Pewnie każda Mama ma różne doświadczenia ale mojej Małej pomógł tormentiol-
      zalecony przez pediatrę- dwa razy posmarowałam i jak ręką odjął.
      Pozdrawiam
      Ola
      • zuzalus Re: BARDZO odparzona pupka:/ 20.03.07, 21:04
        Zapomniałam dodać, żebyś iwetrzyła pupkę Maleństwu, umytą i osuszona zostaw na
        pieluszce niech troszkę pofika nóżkamismile U nas to też się sprawdziło.

Ola
        • adka213 Re: BARDZO odparzona pupka:/ 21.03.07, 22:16
          nie ktore chusteczki sa bardzo nawilzone i trzeba pupcie troche po nich
          przetrzec zeby byla sucha i dopiero wtedy posmarowac kremem przeciw odpazeniom
          ja uzywam sudokrem(bardzo dobry).nie mozna smarowac nawet na wilgotna pupcie.
    • dragon_fruit Re: BARDZO odparzona pupka:/ 20.03.07, 21:00
      u mnie najwazniejsze jest suszenie pupy i cieniutka warstwa kemu (sudocrem, alantan) jak za grubo
      smaruje, to tez sie podraznia, ale nigdy niemialysmy mocnego odparzenia, bo ja zazwyczaj myje pod
      kranem dupsko małej
      mokre chusteczki okazjonalnie, bo od nich sie robily podraznienia
    • iora Re: BARDZO odparzona pupka:/ 20.03.07, 21:06
      Mój maluch tez miał odparzenia - poradziłam sobie z nimi nastepujaco:
      1. zmieniłam pieluchy z pampersów (chyba ma na nie uczulenie)na huggisy(syn ma
      10tyg i nosi nr 3)
      2. często przewijałam nawet co 2 godz.
      3. "wietrzyłam" pupkę -po kilka minut przy kazdym przewijaniu.
      4. myłam pupke woda lub woda z mydłem a potem sama woda, dokładnie osuszałam ,
      5. zasypywałam pudrem Nivea
      jak troche sie zagiło wracałam do Sudocremu. pozdrawiam
    • 5_zona_grabarza Re: BARDZO odparzona pupka:/ 20.03.07, 21:14
      Dziewczyny mają rację, przeważnie pomaga zmiana kremu, chusteczek czy
      pieluszek. No i obowiązkowo częste wietrzenie pupy. W przypadku mojego syna
      pomogła zmiana pieluszek. Na większość poza pampersami miał uczulenie.
      Pozdrawiam wszystkie mamysmile
    • monikaa13 Re: BARDZO odparzona pupka:/ 20.03.07, 21:16
      ja nie uzywam chusteczek w ogole, to jest poprostu chemia, przemywam pupke od
      urodzenia tylko sama woda, nieraz rzadko, smaruje linomagiem, mala nie ma w
      ogole odparzen, teraz ma 4 miesiace
    • ivy15 Re: BARDZO odparzona pupka:/ 20.03.07, 22:00
      Ja też miałam problemy z odprzeniami. teraz mały ma 9 m-cy i ten problem występuje tylko w przypadku rozwonienia no bo wtedy trudno tego uniknąć. Jednak ja wyeliminowałam Małemu wzystkie kosmetyki typu husteczki nawilżające, bepanthen, puder nivea. Przy zmianie pieluszki myję małemu pupę za pomocą wacika ciepłą wodą bez mydła. Potem osuszam pupę pieluszką etrowa. Suchą pupę za pomocą wacika pudruję mąką ziemniaczaną. Jest to tzw. babciny sposób al za to barxzo skuteczny i to nie tylko na pupę Mąką ziemniaczaną można smarować wszelkie fałdki np. pod paszką gdy zrobi się czerwone. A wracając do pupy to odparzoną trzeba dużo wietrzyć. Niech dziecko poleży sobie z odkrytą pupą przy każdej zmianie pieluchy aż do wygojenia pupy ok. 15 min. Pza tym u nas sprawdzają się tylko oryginalne pampersy inne pieluchy uczulają.
      • agaruda1 Re: BARDZO odparzona pupka:/ 20.03.07, 22:49
        Masc Clotrimazolum - debesciak!!! Cale 2,80 w aptecesmile - oczywiscie ciotka
        pediatra mi polecilasmile
    • kichigai_ushi Re: BARDZO odparzona pupka:/ 21.03.07, 00:00
      1. odstaw chusteczki
      2. myj ciepla woda dupke i susz
      3. tormentiol/clotrimazolum/ mupirox(to akurat na recepte), tormentiol goii
      rany, clotrimazolum przeciwgrzybiczne a mupirox - rewelacyjny antybiotyk.
      4. wietrzyc dupke.
      5 niektorym pomagaja oklady z sody- nam nie pomogly.

odparzony tylek nie musi byc wina pieluch,a raczej chusteczek- skora niemowlaka
      jest delikatna. i sorry, ale kazda chusteczka czyms jest nawilzona- nie chce
      mis ie wierzyc ze jest idealnie "nietoksyczna".
      ja staram sie chusteczkaim do tej pory rzadko wycierac tylek memu 9cio
      miesieczniakowi. najpiepiej uzywaj chusteczek okazjonalnie. a tak przemywaj
      woda. z mydlem przy odparzonym tylku bym sie wstrzymala- moze poprostu jeszcze
      bardziej podrazniac. jak sie juz zagoii to wtedy mydelkiem.
      wiem co mowie, odparzenie tylka przechodzilam z synkiem wiele razy- jedno tak
      powazne ze w kilka godzin powstalyrany i dzieciak ma do tej pory blizny na dupce sad
    • yamina A ma plesniawki? 21.03.07, 00:49
      bo jesli ma plesniawki to grzybki bez watpienia sa tez przy odbycie - tak
      wyjasnil moj pediatra i za jego poleceniem nie tylko nalezy wietrzyc i dobrze
      osuszac ale tez naswietlac - grzyby tego nie lubia, ja zostawialam wietrzenie i
      naswietlanie (lampka 30 cm odstepu, zarowka 60W) na momenty karmienia kiedy
      mala spokojnie lezala. Pewnie ci sie to wyda smieszne ale dziala. Robilam tak
      3xdz. po 20-30 min. Jeszcze jedna wazna uwaga - ostroznie ze wszelkimi
      smarowidlami bo ¨otulaja¨one grzybnie i daja swietne warunki na namnozenie.
      Clotrimazol OK ale na krotko bo grzyby sie przyzwyczajaja. Moja mala jest tez
      uczulona na Huggisy, wiec zmienilam pieluchy i po kazdej kopce myje pod biezaca
      woda z mydlem, zadnych chusteczek. Do pielegnacji uzywam wazeliny bo
      zabezpiecza naskorek przed wilgocia i jest neutralna. Powodzenia
    • paku4 Re: BARDZO odparzona pupka:/ 21.03.07, 01:10
      Pewnie się uśmiejecie ,ale nam pomagała zwykła... maka ziemniaczana!Oprószałam
      wacikiem cieniutka warstwą umytą i osuszona pupkę(bez zadnego podkładu w postaci
      maści, kremów itd. żeby sie "zacierki" nie porobiły)i naprawdę rezultaty było
      widać niemalże od razu.Poza tym w czasie "odparzeń" synka myłam w roztworze
      nadmanganianu potasu...
      pozdrowionka
    • lidek0 Re: BARDZO odparzona pupka:/ 21.03.07, 06:46
      Przemywaj Rivanolem, kupisz w aptece w płynie, duzo wietrz, smaruj tłustym
      Linomagiem lub Alantanem, czytałam, ze Tormetiol dla tak małych dzieci jest
      niewskazany ze względu na skład.
    • luisa111 Re: BARDZO odparzona pupka:/ 21.03.07, 06:57
      Witam Cie,ja takze tak jak reszta mam walczylam z odparzona pupa mojej
      malej.Bylam zla nz siebie ze pozwolilam aby do tego doszlo.U nas tylko i
      wylacznie wietrzenie .Najczesciej robie to w nocy,z gory wiem ze nie bedzie
      przespana poniewaz pilnuje aby mala miala odkryte tylko krocze.Za kazdym razem
      przemywam przegotowana woda(jak zrobi siusiu).Rano warstewka sudokremu
      (cieniutka)Zazwyczaj ta jedna noc wystarcza,chociaz niekiedy musze zrobic
      ponownie.W naszym przypadku podobne zmiany na pupce bywaja czesto poniewaz
      mala jest alergiczka.Reaguje na niektore pokarmy wlasnie odparzeniami.
    • i.pustulka Re: BARDZO odparzona pupka:/ 21.03.07, 07:28
      Locoid lipocream - na receptę, ale odparzenia znikają w oczach. U nas problem
      pojawia się często. polecam
    • masza76 Re: BARDZO odparzona pupka:/ 21.03.07, 08:33
      my odstawiłyśmy chusteczki, używamy tylko wody i wacików, potem dokładnie
      osuszam pupę ręcznikami papierowymi, wietrzenie bardzo pomaga. częsta zmiana
      pieluch. jeśli chodzi o specyfiki, to u nas pomagał przez jakiś czas puder, mąka
      ziemniaczana (cieniutka warstwa na zupełnie suchą skórę), wszelkie sudocremy i
      inne tego typu maści należy stosować doraźnie do momentu wyleczenia, a nie non
      stop, bo skora się jednak przyzwyczaja i nie reaguje juz po jakimś czasie.
      ponieważ u nas mamy nawracające odparzenia, dr przepisuje nam maść na receptę,
      zapytaj swojego pediatrę. jest bardzo dobra, ale używam jej tylko jak się coś
      dzieje, jak jest ok stosujemy krem do pielęgnacji pupy. no i jeszcze jedno,
      Idzie zaczęły się pojawiać odparzenia po rozszerzeniu diety i zmianie składu
      kupki, pediatra powiedziała, ze niektóre dzieci mają tak wrażliwa skórę, że
      niestety problem występuje do konca pieluchowania mimo wszystkich wyżej
      opisanych środków.
    • mrowka777 Re: BARDZO odparzona pupka:/ 21.03.07, 11:21
      wietrzenie, wietrzenie, wietrzenie

a dla tych którzy nie wiedza: TORMENTIOLU nie można stosować u małych dzieci!!!
      maść o prawie takim samym składzie dla dzieci to TORMAZOL-polecam (3 zł)

precz z chusteczkami(tylko poz domem), woda i mydełko

a nam jeszcze pomogła maść pośladkowa z Ziajki-około 5 zł.
      poza tym linomag- zielony, mąka ziemniaczana

a problem u nas i tak powraca sad((
    • dorotaww alantan plus krem 21.03.07, 12:14
      my walczylismy chyba z 2 miesiąca z odparzeniem , podobno to co ja jem ma na
      to wpływ, nabiał i czekolada...smile tak nam powiedział lekarza..alantan plus
      pomógł. Ja polecam
    • czarny.kot997 Re: BARDZO odparzona pupka:/ 21.03.07, 13:23
      my nie uzywalismy nigdy masci, a czesto tutaj polecany clotrimazol jest mascia
      na grzybice, wiec juz wogole bym sie zastanowila przed uzyciem. Natomiast my
      uzywalismy i uzywamy jedynie...suszarki (sposob podpowiedziany przez
      doswiadczona polozna). po kapieli /myciu pupy osuszyc dokladnie suszarka-nie
      zacieply nadmuch i z pewnej odleglosci (50cm). dzieci to uwielbiaja a
      skutecznosc jest natychmiastowa. moge tylko polecic-wiele moich kolezanek
      sprobowalo i..wyrzucily wszystkie masci i pudry smile
      pozdrawiam
    • ana782 Re: BARDZO odparzona pupka:/ 21.03.07, 13:50
      ja polecam Nivea krem przeciw odparzeniom stosuję go od początku i dla mnie
      jest najlepszy.
    • paku4 Re: BARDZO odparzona pupka:/ 21.03.07, 14:29
      Na temat "szkodliwości" TORMENTIOLU wypowiadał sie na łamach któregoś numeru
      "Dziecka" dr Albrecht.Mówił wyrażnie o tym ,że w tormentiolu zawartość rzekomo
      szkodliwego kwasu borowego jest tak znikoma ,że w żadnym razie nie mozna mówić o
      wpływie na zdrowie ludzi. Poza tym kwas borowy "fruwa" również w powietrzu i
      wdychamy go codziennie.Pomijając fakt ,że tormentiolu nie uzywamy non-stop a
      jedynie sporadycznie!
      • pinkap Re: BARDZO odparzona pupka:/ 22.03.07, 11:16
        Bardzo dobry na mocne odparzenia jest DESITIN, nie wiem czy jest dostepny w
        Polsce. Wiem, ze mozna go kupic w Australii i USA. Pomaga natychmiast. Po
        jednym uzyciu jest znacznie lepiej.
    • angella132 Re: BARDZO odparzona pupka:/ 22.03.07, 17:00
      Ja pupe synka (ma 5 miesiecy) wycieram chusteczkami pampers sensitive, nastepnie
      oszuszam delikatnie papierem toaleowym - takim bialym delikatnym, potem samruje
      alantanem plus kremem i na koniec miejsca zaczerwienione lub odparzone
      tormentiolem. Tormentiol oczywiscie uzywam tylko wtedy gdy powstaje
      zaczerwienienie - pupa mojego synka wyglada rewelacyjnie. I proponuje odstawic
      pieluchy pampers powyzej 2- maja kolorowe wkladki co uczula niemowlaczki.Ja
      uzuwalam pampersow 1 i 2 a potem przeszlam na huggiesy classic. I tyle.Na jzu
      powstale odparzenia rewelacyjnie sparwdza sie kapiel w krochmalu- 2-3 dni i pupa
      jest jak nowasmileOdradzam stosowanie zasypek -mojemu synkowi po zasypce porobily
      sie wrecz rany!
    • anhema Re: BARDZO odparzona pupka:/ 20.04.07, 11:52
      ja również bardzo długo męczyłam się z pupką córeczki - miała ża ranki między
      pośladkami i pomógł jedynie tanno hermal - po około 2 dniach już była poprawa.
      Myłam ciepłą wodą, smarowałam fioletem na wodzie i polewałam tanno hermalem.
      Polecam gorąco - cena około 17 zł
      • verdana Re: BARDZO odparzona pupka:/ 20.04.07, 14:54
        Mojemu synkowi w takich wypadkach pomagało blyskawicznie podsuszanie pupy
        suszarką do wlosów - oczywiscie nawiewem o letniej temperaturze.
      • heksa31 Re: BARDZO odparzona pupka:/ 20.04.07, 18:27
        my mialysmy te problemy,gdy przez dluzszy czas uzywalysmy pieluch jednej
        firmy,najlepiej nam pomagala masc robiona w aptece na recepte REWELACJA
    • gazdzinka1 Re: BARDZO odparzona pupka:/ 20.04.07, 18:36
      ja na odparzenia stosuję zwykły fiolet. zawsze pomaga, pupę po kupie myje wodą a
      chusteczek używam w podróży. W dzień kiedy jesteśmy w domu jest w pieluszkach
      tetrowych, nawet jak idę na krótki spacer. Pupki w ogóle nie smaruje kremami i
      masciami, ani nie pudruje. czasem kiedy go przebieram klade go na łóżku bez
      niczego. Skóra musi oddychać, a kiedy jest nasmarowana grubą warstwą kremu i
      ubrana w pieluche to jak ma oddychac. POźniej razem z moczem tworzy istny kompres
    • gazdzinka1 Re: BARDZO odparzona pupka:/ 20.04.07, 18:39
      jeszcze dodam niektore pieluchy odparzaja. u nas to byly haggisy, wiele
      znajomych tez mialo problem po tych pieluchach
    • pikum Re: BARDZO odparzona pupka:/ 20.04.07, 22:22
      najlepsza sprawa to maść chłodząca.W aptece do zrobienia za 5 zł.Ja nią
      smarowałam odparzoną pupe córki przy biegunce rotawirusowej i po 2 dniach pupa
      jak nowa.Polecam
    • mag2004 kora dębu 23.04.07, 14:53
      napar z kory dębu (do kupienia w aptece) REWELACJA !!! ale uwaga, straszliwie
      brudzi - plamy nie do wywabieniasad
      poza tym oczywiscie wietrzenie, woda i mydlo,
      pozdrawiam!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka