Dodaj do ulubionych

Czy szczepicie przeciw Kleszczowemu zap. opon mózg

29.03.07, 10:06
Dowiadywałam się o tą szcepiopnke u mnie w przychodni jeszcze nikt nie
szczepił, choć powinno się wczesną wiosną, potem za 6 tyg. drugi raz i za
riok przypominającą, a potem co trzy, pięć lat. Zastanawiam się czy nie
zaszczepić swego prawie pięciolatka, dośc drogo bo po 80 zł. każde
szczepienie, ale moja teściowa mieszkająca tuż pod Warszawa w zeszłym
tygodniu była świadkiem wyjmowania przez dwie osoby kleszczy w przychodni.
Mrozy w tym roku nie wymroziły tego paskudztwa i już są kleszcze pies mojej
siostry miał dwa równocześnie parę dni temu.
Co sadzicie o tych szczepieniach i czy któraś z mam już szczepiła swoje
dzieci?
Obserwuj wątek
    • owocoskala Re: Czy szczepicie przeciw Kleszczowemu zap. opon 30.03.07, 09:21
      Zastanawiam się czy nie
      > zaszczepić swego prawie pięciolatka, dośc drogo bo po 80 zł.
      To nie jest jeszcze drogo, duże szczepionek jest znacznie droższych. Tak jak
      przypomniałas o tym to może się zastanowie nad sobą i córką, często chodzimy po
      lasach, kleszcze rzeczywiście zapowiadają się w tym roku straszne, choć pod
      Warszawą raczej nie ma zdaje się ogniska zapalenia opon mózgowych, jest za to
      borelioza. Gdybym mieszkała w okolicach np. Białowieży to bym się nie wahała.
      • anetkamati Re: Czy szczepicie przeciw Kleszczowemu zap. opon 30.03.07, 12:58
        Kleszcz to można już nawet z parku przynieść.jestem dowodem na to i chorego bo przeszłam pokleszczowe zapalenie opon nic przyjemnego jednak dzieci nie szczepiłam.
    • gan33 Re: Czy szczepicie przeciw Kleszczowemu zap. opon 30.03.07, 14:27
      kleszcze są w całej Polsce ale nie w każdym rejonie wyst. wirus kleszczowego
      zap. mózgu. Jesli dużo przebywacie w lasach to jest wskazanie do szczepienia.
    • mama.mikolaja do owocoskała 30.03.07, 19:41
      Niestety te szczepiernie nie zabezpiecza przezd BOLERIOZą powiedziała mi p.
      Doktor i odradziła to szczepiernie, bo tak jak piszecie w okolicach samej Wawy
      nie jest zagr. zap. opon mózgowych. Lekarka stwierdziła że boleriozę leczy się
      antybiotykami i że jesteśmy w 21 wieku i nie możemy szczepić dzieci na wszystko
      co popadnie, u nas priorytetowe jest szczep. przeciw pneumokokom (ciągle chore
      uszy), a z tym to kazała się wstrzymać.Sama nie wiem co zrobić????
      Synka zapisałam na te szczepienie ale się rozchorował, a to trzeba szczepić
      wczesną wiosną!!!
      • owocoskala Re: do owocoskała 31.03.07, 09:03
        Lekarka stwierdziła że boleriozę leczy się
        > antybiotykami i że jesteśmy w 21 wieku i nie możemy szczepić dzieci na
        wszystko
        Ja wiem, to nawet łatwo się leczy wbrew temu co piszą na forum borelioza.
        Kilkoro znajomych to niestety dostało w tamtym roku. Ja sie zastanawiam bo
        jeżdże z córką po całej Polsce. Akurat w tamtym roku byłśmy w okolicach
        bardziej zagrożonego zapaleniem opon mózgowych Białegostoku i kleszcz córkę
        złapał. Mamy znajomego którego jeden kleszcz zaraził obiema chorobami na raz i
        też to jakoś przeżył ale wiadomo że o dzieci boimy się najbardziej.
        • owocoskala Re: do owocoskała 31.03.07, 09:05
          Mojego męża szczepi praca po prostu. Dobrze ma.
      • mama_do_kwadratu boRELiozą 02.04.07, 11:38

• limonka_3 Re: Czy szczepicie przeciw Kleszczowemu zap. opon 31.03.07, 09:10
      Wystarczy dokładnie obejrzeć skórę po spacerze, chociaż... kleszcze mogą być
      nawet w przydomowym ogródku, sama tego doświadczyłam - mieszkam blisko lasu.

Borelioza jest znacznie częstrza niż zapalenie mózgu ale na to pierwsze nie ma
      szczepionki więc i tak trzeba po prostu 1 raz dziennie dokładnie sprawdzić
      skórę.

Jeśli często przebywa się w lesie, to pewnie warto zaszczepić.
      Mam znajomego po przebytym odkleszczowym zapaleniu mózgu (dorosły-geodeta). Nie
      bał się kleszczy i je bagatelizował. Przeżył cudem i z dnia na dzień stał się
      człowiekiem niezdolnym do pracy. Wcześniej bardzo zdolny i pracowity, doskonały
      fachowiec teraz na rencie... sad To jest straszna choroba.
      • owocoskala Re: Czy szczepicie przeciw Kleszczowemu zap. opon 31.03.07, 18:16
        > Wystarczy dokładnie obejrzeć skórę po spacerze,
        - niestety nie jest to takie łatwe. Czasami nie przyczepiają się od razu tylko
        zaszywają w ubraniu do następnego dnia. Czasem przyczepiaja się w
        okolicach "majtkowych" (nawet chętnie) czy we włosach głowy.
        • moni_flis Re: Czy szczepicie przeciw Kleszczowemu zap. opon 02.04.07, 11:16
          Mamy duz ogród i sa w poprzednie lato kazde z dzieci zlapało po 2 razy
          kleszcza uncertain Z tym, ze zaszczepic na wszystko nie mozna...moi na razie po
          pneumokokach, przed meningokokami! Jesli minie wlasciwy czas moze i zaszczepimy
          przeciw kleszczowemu zapaleniu opon!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka