arszczal 11.04.07, 10:05 Hej mamuski. Ja mam zamiar zaszczepić swoją mała(2 lata i 8 miesiecy) bo wyrusz do przedszkola. Czy ktoś z Was szczepił?Napiszcie gdzie, czym i czy były jakieś powikłania Z góry dziękuję pa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ioki9 Re: Pneumokoki 11.04.07, 19:25 U nas Pneumo24 /48zł Powikłań - żadnych!!! Szczepiłam w przychodni na Nałeczowskiej, gdzie mają tą szczepionę w swojej lodówie Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
arszczal Re: Pneumokoki 12.04.07, 07:31 ioki9 dziękuje za odpowiedz. My musimy poczekać wczoraj dostała mała jelitówki.mamay leki i po nich pediatra kazała odczekać 3 tyg. Tak że szczepić bedziemy dopiero w maju. Pozdrawiam papa Odpowiedz Link Zgłoś
ioki9 Re: Pneumokoki 12.04.07, 08:44 Pomyliłam pneumo Oczywiście Pneumo23! Zdrówka życzę dla Bidulka! U nas też szpital w domu Gluty po pachy.. Odpowiedz Link Zgłoś
renigalda Re: Pneumokoki 13.05.07, 18:46 witam najlepsza to szczepionka PREVANER kosztuje okolo 300zl te po 50 zl poli... nie chronia w 100% pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sdziatczak Re: Pneumokoki 12.09.07, 10:19 Witajcie, My tez szczepiliśmy szczepionką Prevenar dwukrotnie (315 zł, 331 zł). Ponoć daje ona prawie 100% pewność ochrony przed zachorowaniem. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
mamamata Re: Pneumokoki 15.09.07, 16:06 ja szczepilam Pneumo23 w ub. roku - mial 3 lata. Fatalnie zareagowal na te szczepionke - reszte dnia przelezal z lekka goraczka i plakal, ze boli go raczka. (Zwykle nie jest w stanie usiasc na 5 min. nie mowiac o lezeniu nawet jak jest ciezko chory). Ale w te wakacje gdy panowala jakas zaraza (kaszel oskrzelowy z odkrztuszaniem itp - wszyscy wokol byli chorzy, sama bralam 2 antybityki i sterydy wziewne, bo lekarz podejrzewal alergie) tylko Maly nie zlapal nawet katarku, nie zarazil sie tym chorobskiem. Sadze, ze to moze byc efekt tego szczepienia. Ale kto to wie. Prevenar podobno rowniez nie chroni w 100 % bo obejmuje inne szczepy pneumokokow niz Pneumo23 i tak naprawde trzeba by zaszczepic obiema szczepionkami. Ale moga to byc tylko plotki - przydalaby sie wypowiedz fachowca Odpowiedz Link Zgłoś
a.nya Re: Pneumokoki 17.09.07, 12:38 Ja mam niestety przykre doświadczenia ze szczepionką Prevenar. Córka ma 4l i cały zeszły rok zastanawiałam sie czy jest w ogóle sens ją szczepić. Niestety pneumokoka ma w nosie a ja w listopadzie spodziewam się drugiego dziecka i po roku zastanawiania się i rozpatrywania wszelakich "za" i "przeciw" zdecydowałam się ją zaszczepić. Jak ją szczepiłam była zdrowa ( zresztą lekarz musiał ją zbadać i zakwalifikować do szczepienia) było to o 13:00 w pt. o godz. 17:00 moje dziecko , które od ponad dwóch lat nie sypia w dzień-zasnęło, już wtedy miało gorączkę po godzinnej drzemce okazało się że ma katar i skarży się na ból gardła.Tak nam zleciał piątek. W sobotę najwyższa gorączka jaką miała to 38,5C i doszedł mały jak na na razie kaszel. W niedziele stan podgorączkowy nadal się utrzymywał natomiast kaszel zrobił się już mokry i brzydki. W pon. oczywiście pojechałam zaraz rano do lekarza. Stwierdził że nie są to powikłania poszczepienne tylko niestety w międzyczasie przyplatała się infekcja. Ja osobiscie w to nie wierzę , wydaję mi się że zaszczep nie jej w jakis sposób zainicjowało to co wydarzyło się później. Oczywiście to nie wszystko w pon. popołudniu córka zaczęłą skarżyć się na ból ucha w zasadzie przez pół godziny wyła z bólu do tego stopnia że aż zmęczona zasnęła. Po około pół godziny atak bólu ucha ustąpił w międzyczasię od razu dostała gorączki mimo iż 2h wcześniej nie miała Więc znowu pojechaliśmy do lekarza, który stwierdził zaczerwienie przewodu słuchowego ( lekkie zapalenie ucha). Tydzień leczyłam jej uszko zawiesiną z antybiotykiem ale jak ją dotykam to twierdzi że nadal troszkę ją boli. Dzisiaj na 16:00 jade z nią do laryngologa - zobaczymy co powie, mam nadzieję że obędzie się jednak bez antybiotyku. Reasumując: do pt. do godz. 13:00 ( godzina zaszczepnienia) córka była zdrowa) po tej godzinie jak grom z nieba spadły na nas różne dolegliwości , paskudny ropny katar, mokry kaszel, ból ucha, stan podgorączkowy przez kilka dni....(Teraz tylko sie zastanawiam czy te wszytkie dolegliwości by nas dosięgły gdybym jej jednak nie zaszczepiła Lekarze twierdzą że nie jest to wina szczepienia po prostu pechowo rowinęła się infekcja-moim zdaniem w jakimś stopniu szczepienie wpłynęło na zdarzenia, które miały miejsce później.Tak to już trwa ponad tydz.Teraz mam tylko nadzieję, że te wszytkie infekcje , które miała po szczepieniu nie wpłyną zbytnio na odpowiednią odpowiedź poszczepiennną organizmu. Z drugiej strony znam mnóstwo dzieciaków, którym po szczepieniu nie było zupełnie nic. Musisz sama podjąć decyzję. My miałyśmy przykre doświadczenia , chciałam ją jeszcze zaszczepić przeciwko menigokokom - ale po tym co przeszłyśmy przy pneumokokach chyba tego nie zrobię. Odpowiedz Link Zgłoś
adolka1 Re: Pneumokoki 17.09.07, 13:55 wydaje mi się ze to nie są powikłania po szczepieniu tylko dziecko nie było na 100% zdrowe. Mi lekarze mówili że dziecko musi być na 100 % zdrowe bo poźniej są takie sytuacje.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
a.nya Re: Pneumokoki 17.09.07, 14:41 Myślisz, że lekarz zakwalifikowałby chore dziecko do szczepienia ze wszystkimi tego konsekwencjami? . Mnie się wydaje że nie, jakby coś zauważył nie wiem, chociażby rozpulchnione gardło spływającym katarem na pewno zaproponowałby przełożenie szczepienia. W karcie ma wpisane zdrowa -wiec jak dla mnie zdrowa była, poza tym ja też nie widziałam w ten dzień ani wcześniej żadnych niepokojących objawów. Odpowiedz Link Zgłoś