Dodaj do ulubionych

Moja córka nie siedzi

25.04.07, 14:24
Cześć Dziewczyny! Nie wiem, czy się martwić, ale moja siedmiomiesięczna córka
nie siedzi, a dokładniej podciągana za rączki siada bardzo chętnie, natomiast
nie potrafi samodzielnie utrzymać takiej pozycji, tylko najczęściej od razu
zgina się do przodu (tak, jakby oglądała swoje nóżki) i zaraz przewraca się.
Dodam, że bardzo lubi leżeć na pleckach i na brzuchu, kula się z brzuszka na
plecy i odwrotnie, a z pozycji leżącej na pleckach unosi często główkę, na
brzuszku opiera się na dłoniach i wygląda tak, jakby miała raczkować. Piszę
dlatego, że właśnie wróciłam od pediatry, który zdziwiony był faktem, że
córcia jeszcze nie siedzi i zalecił sadzanie jej, tak żeby wyćwiczyć mięśnie
grzbietu i zalecił przerobić wózek na spacerówkę (do tej pory córcia jeździła
w pozycji leżącej). Co sądzicie o tej radzie, czy nie zrobię dziecku krzywdy
sadzając ją? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • joanna2001 Re: Moja córka nie siedzi 25.04.07, 16:03
      możesz spokojnie sadzać dziecko w wózku. Moje sadzałam jak miało 5,5 miesiąca.
    • 3mama3 Re: Moja córka nie siedzi 25.04.07, 17:02
      Nie martw się że twój maluszek nie siedzi samodzielnie. Na początku niech się
      nauczy siedzieć podparta czymś, a nie całkiem sama, bo rzeczywiście się
      przewróci. W wózku śmiało po trochę niech sobie siedzi na spacerze, świat z
      innej perspektywy jest ciekawszy.
      • magdamroziuk Re: Moja córka nie siedzi 25.04.07, 17:45
        Pierwszo słyszę, żeby sadzać dziecko na siłę, przecież tylko krzywdę można
        zrobić. Dziecko ma czas na siedzenie do 9 miesiąca. Mój najpierw raczkował, a
        potem usiadł, sam, z raczkowania. A jak usiadł sam to mógł siedzieć i cały
        dzień bez podpórek. A w wózku jeździł na brzuszku, podparty na rączkach i
        wyglądał na świat w ten sposób (przy opuszczonej budce) - zanim usiadł.
        Nie martw się, te umiejętności po prastu czasem przychodzą z dnia na dzień -
        jednego dnia nie usiedzi sekundy, drugiego siedzi jak słupek godzinęsmile
        • qonewa Re: Moja córka nie siedzi 25.04.07, 19:25
          Dzięki Dziewczyny za rady! Tak sobie myślę, że przerobię wózek na taką
          półleżącą spacerówkę, ale nie będę jej podpierać w domu poduszkami, żeby
          siedziała. Ona faktycznie chyba wcześniej zacznie raczkować, niż stabilnie
          siedzieć, bo wszystko na to wskazuje. Pozdrawiam
          • mama_frania Re: Moja córka nie siedzi 26.04.07, 09:17
            Synek zaczął siedziec i siadać jak skończył 11 miesiecy. Wcześniej raczkował i
            wstawał, a własnie jak miał 11 miesiecy to sam poszedł. Jesli chodzi o spacery
            to woziłam go od 7 miesiąca w takiej półleżącej pozycji.
    • momeko Re: Moja córka nie siedzi 27.04.07, 12:37
      witaj
      ja z własnego doświadczenia poleciłabym wizyte u neurologa aby sprawdzić czy
      faktycznie jest ok
      moze poczekac jeszcze miesiąc jeśli nie będzie poprawy - warto to skonsultować
    • mamaigora1 Re: Moja córka nie siedzi 27.04.07, 14:00
      nie sadzaj jej na siłe! Po co?
      sama powinna osiagnąc te umiejętność.
    • dta Re: Moja córka nie siedzi 27.04.07, 14:18
      Zmień pediatrę. Ten zapewne nie wie nic na temat ruchowego rozwoju niemowląt.
      Dziecka, które nie siedzi nie wolno sadzać na siłę, bo to bardzo obciąża
      kręgosłup. Jak będzie gotowe to usiądzie. Z tego co piszesz nie jest, bo zgina
      się jak scyzoryk. Mój synek usiadł i zaczął raczkować prawie tego samego dnia,
      a było to w połowie 10 m-ca. Jak chce, to niech jeździ na leżąco, jeszcze się
      nasiedzi. Możesz ją, natomiast często wyjmować z wózka, żeby sobie popatrzyła
      na inne dzieci.
    • qonewa Re: Moja córka nie siedzi 27.04.07, 14:33
      W sumie też doszłam do wniosku, że nic na siłę. W domu nie sadzam jej na siłę,
      tylko kilkakrotnie podciągam ją do pozycji siedzącej, co uwielbia, a potem
      dalej kula się i próbuje raczkować. Póki co myślę, że wszystko jest ok, bo
      widzę, że próbuje raczkować, a w ten sposób też ćwiczy sobie mięśnie grzbietu.
      Innowacja, którą wprowadziłam to półleżąca spacerówka, którą też jest
      zachwycona i w której próbuje cały czas siadać. Pediatra niby wiedział o tym,
      że niektóre dzieci zaczynają siadać z pozycji raczkującej, ale i tak się dziwił
      i dał mi to odczuć i w sumie dlatego zaczęłam się niepokoić. Wcześniej by mi to
      w ogóle przez głowę nie przeszło. Pozdrawiam
      • kamymama Re: Moja córka nie siedzi 27.04.07, 20:13
        Moja siadła jak miała 8 miesięcy. Nadejdzie jej czas do siadania, chodzenia
        itd:o)
    • gosika78 Re: Moja córka nie siedzi 27.04.07, 21:34
      Nie sadzaj.
      Moja zaczęła siedzieć po ukończeniu 9 miesięcy.
      Taka jej leniwa natura.
      A pediatrę kopnij w d...
    • yvon.ka Re: Moja córka nie siedzi 27.04.07, 21:41
      Hej!
      Moja gwiazda zaczęła cokolwiek sama siadać, a raczej próbować się podnosić do
      siadu o własnych siłach jak skończyła 8 miesiąc. Teraz (3 latka) śmiga, że aż
      miłowink. Nie daj się zwariować, dzieci wiedzą co jest dla nich
      najkorzystniejsze, tylko trzeba dać im szansęsmile.
      Czekaj mamuś, a jeszcze Cię zaskoczęsmile.
      Pozdrawiamy!

Iwona(mama) i Madzik(córa)
    • jola_ep Re: Moja córka nie siedzi 27.04.07, 22:13
      > Nie wiem, czy się martwić, ale moja siedmiomiesięczna córka
      > nie siedzi,

Z tego co pamiętam - a dawno moje dzieci były tak małe - norma mówi o samodzielnym siedzeniu w wieku 9 miesięcy (mogę się trochę pomylić, ale na pewno nie musi siedzieć w siódmym miesiącu). Właśnie wtedy mój synek zaczął raczkować, usiadł i zaczął podciągać się do siadania - wszystko w jednym tygodniu smile

Nie powinno się sadzać wcześniej - zanim dziecko usiądzie. Taki model rozwoju, jaki prezentuje Twoje dziecko - czyli obroty, oglądanie świata w pozycji na brzuchu, przygotowanie do pełzania, pełzanie (najpierw do tyłu wink ) - po którym najczęściej następuje raczkowanie - jest dużo zdrowszy dla kręgosłupa niż wczesne sadzanie. Zwłaszcza, jeśli dziecko nie jest jeszcze do tego gotowe. Jak będzie - to samo usiądzie smile

Pozdrawiam
      Jola
    • gadoma Re: Moja córka nie siedzi- ma prawie 9 miesięcy 28.04.07, 01:08
      tzn. siedzi chwilkę ale sama nie siada i co z tego nauczy się nie panikuj
    • qonewa Re: Moja córka nie siedzi 19.05.07, 09:16
      Witam, to znowu ja! Chciałam się tylko pochwalić, że Oleńka przedwczoraj
      usiadła sama (ma 8 miesięcy). Robi to nietypowo, bo z pozycji na czworakach,
      wtedy przysiada na pupie, wyprostowuje jedną nóżkę, a potem drugą. Jak już
      usiądzie, to nie potrzebuje żadnych podpórek. Bardzo się cieszę, bo już się
      mocno niepokoiłam. Jeszcze raz bardzo Wam wszystkim dziękuję za rady i
      pozdrawiam
      • magdamroziuk Re: Moja córka nie siedzi 19.05.07, 11:20
        Brawo! To dokładnie, tak jak mój synek! Cieszę się razem z Tobąsmile
    • igale Re: Moja córka nie siedzi 19.05.07, 14:39
      troche dziwny pomysł żeby sadzać dziecko dla wyćwiczenia tej czynności.Sądząc z
      twojego opisu mała bardzo dobrze się rozwija ale ma słabe mięśnie grzbietu
      dlatego pochyla się do przodu.Możesz wozić ją na półleżąco ale przypiętą
      szelkami żeby nie wypadła gdy nagle usiądzie.Dzieci w tym wieku nie muszą
      jeszcze samodzielnie siedzieć a jeżeli pediatra się niepokoi to powinien cię
      wysłać na rehabilitację a nie dawać dziwne rady.Pozdrawiam.
      • emml Re: Moja córka nie siedzi 19.05.07, 14:53
        no chyba to żart żeby sadzać dziecko które ma słabe mięśnie i samo nie siedzi.
        może warto lepiej poćwiczyć dziecko metodą Vojty
        • igale Re: Moja córka nie siedzi 19.05.07, 17:54
          myśle że Vojta to troche przesada zwłaszcza po tym jak opisuje swoje dziecko
          mama.Ale same ćwiczenia są dobrym pomysłem
    • ikaes Re: Moja córka nie siedzi 25.05.07, 13:21

Moja córeczka zaczęła siedziała sztywno, jak miała niespełna 9 miesięcy, a
      synek jak miał 8 miesięcy. Z twojego opisu moim zdaniem wynika, ze wszystko z
      nią w porządku
      • ikaes Re: Moja córka nie siedzi 25.05.07, 13:23
        Aha i synek też najpierw bujał się na czworakach, a potem sztywno siedział.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka