Dodaj do ulubionych

ząbkowanie

27.05.03, 16:04
Moja 9 miesięczna Olga nie ma jeszcze zębów. Czy to normalne? Jak czytam,że
szósty miesiąc to czas na ząb dostaje gęsiej skórki.
Obserwuj wątek
    • rafojata Re: ząbkowanie 27.05.03, 20:33
      Brak ząbków u 9 miesięcznego dziecka to jeszcze nie powód do paniki, bowiem
      ząbkowanie, to również indywidualny etap rozwoju, czasami jednak opóźnienie
      ząbkowania może być następstwem niedoboru witaminy D3, tak właśnie było w
      przypadku mojego synka, któremu pierwsze ząbki, na dodatek górne jedynki
      przebiły się gdy skończył 12 miesięcy, jednak w jego przypadku opóźnienie
      spowodował niedobór D3, dlatego teraz jestem bardzo ostrożna w odstawianiu
      dziecku tej witaminy i w związku z tym rozwinęłam osobny wątek o tej tematyce.
      Jeżeli zauważasz u dziecka takie objawy jak nadmierne pocenie się główki, to
      koniecznie skontaktuj się z lekarzem,być może zleci on dawkę uderzeniową tej
      witaminy, jeśli jednak nie występują u Twojego dziecka żadne niepokojące
      objawy, to bądź spokojna a pierwszy ząbek zapewne pojawi się niebawem.
      • arkabus1 Re: ząbkowanie 29.05.03, 11:35
        Ostatnio zauwazyłam zbyt duże pocenie się Olgi na całym ciele. Ale myślałam,że
        jest to spowodowane zbyt wysoką temperaturą powietrza. Czy radzisz mi podawać
        jej na nowo witaminę D3? Ostatnio to jej pocenie bardzo mnie niepokoi. Byłam u
        lekarza miesiąc temu badał małą, ale orzekł, że wszystko jest w porządku. Może
        iść drugi raz. Pozdrawiam serdeczne. Do zobaczenia.
      • izka10 Re: ząbkowanie 29.05.03, 15:49
        W Angli nie podaje sie D3 od kupy lat i jakos sie nie slyszy o krzywicy i
        wszystki dzieci maja zeby. Ni ma reguly na zabki, nawet w 12 miesiacu moga
        wyjsc i to tez jest ok
        • natinka2002 Re: ząbkowanie 29.05.03, 16:55
          Moja córcia jutro skończy 10 miesięcy i też nie może pochwalić się żadnym
          ząbkiem .Namiętnie szuka ich w buźce , ale ciągle pustki. Mimo to , nie
          zaczęłam jeszcze zbierać na sztuczną szczękę ...... smile
    • mama_martusi Re: ząbkowanie 30.05.03, 13:05
      mojej córeczce pierwszy ząbek wyszedł dokładnie w dniu w którym kończyła 10
      miesięcy. teraz ma dwa i troszkę ponad 11 mies.
      Monika
    • dora31 Re: ząbkowanie 01.06.03, 10:22
      Mój starszy syn-teraz 5 lat-pierwszy ząb dostał skończywszy 9 m-cy i nie był
      to dla mnie powód do niepokoju.
      Pozdrawiam
    • ankagoz Re: ząbkowanie 03.06.03, 10:36
      Mojej córce zaczęły rosnąć ząbki jak skończyła 8 miesięcy. Przeżyłam szok - jak
      kończyła dziewięć miała 8 zębów. Nikomu tego nie życzę. Ciesz się,że tak długo
      dziecko się nie męczy, może przejdzie delikatniej, bo jest starsze.
      Pozdrowionka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka