arkabus1 27.05.03, 16:04 Moja 9 miesięczna Olga nie ma jeszcze zębów. Czy to normalne? Jak czytam,że szósty miesiąc to czas na ząb dostaje gęsiej skórki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rafojata Re: ząbkowanie 27.05.03, 20:33 Brak ząbków u 9 miesięcznego dziecka to jeszcze nie powód do paniki, bowiem ząbkowanie, to również indywidualny etap rozwoju, czasami jednak opóźnienie ząbkowania może być następstwem niedoboru witaminy D3, tak właśnie było w przypadku mojego synka, któremu pierwsze ząbki, na dodatek górne jedynki przebiły się gdy skończył 12 miesięcy, jednak w jego przypadku opóźnienie spowodował niedobór D3, dlatego teraz jestem bardzo ostrożna w odstawianiu dziecku tej witaminy i w związku z tym rozwinęłam osobny wątek o tej tematyce. Jeżeli zauważasz u dziecka takie objawy jak nadmierne pocenie się główki, to koniecznie skontaktuj się z lekarzem,być może zleci on dawkę uderzeniową tej witaminy, jeśli jednak nie występują u Twojego dziecka żadne niepokojące objawy, to bądź spokojna a pierwszy ząbek zapewne pojawi się niebawem. Odpowiedz Link Zgłoś
arkabus1 Re: ząbkowanie 29.05.03, 11:35 Ostatnio zauwazyłam zbyt duże pocenie się Olgi na całym ciele. Ale myślałam,że jest to spowodowane zbyt wysoką temperaturą powietrza. Czy radzisz mi podawać jej na nowo witaminę D3? Ostatnio to jej pocenie bardzo mnie niepokoi. Byłam u lekarza miesiąc temu badał małą, ale orzekł, że wszystko jest w porządku. Może iść drugi raz. Pozdrawiam serdeczne. Do zobaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
izka10 Re: ząbkowanie 29.05.03, 15:49 W Angli nie podaje sie D3 od kupy lat i jakos sie nie slyszy o krzywicy i wszystki dzieci maja zeby. Ni ma reguly na zabki, nawet w 12 miesiacu moga wyjsc i to tez jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
natinka2002 Re: ząbkowanie 29.05.03, 16:55 Moja córcia jutro skończy 10 miesięcy i też nie może pochwalić się żadnym ząbkiem .Namiętnie szuka ich w buźce , ale ciągle pustki. Mimo to , nie zaczęłam jeszcze zbierać na sztuczną szczękę ...... Odpowiedz Link Zgłoś
mama_martusi Re: ząbkowanie 30.05.03, 13:05 mojej córeczce pierwszy ząbek wyszedł dokładnie w dniu w którym kończyła 10 miesięcy. teraz ma dwa i troszkę ponad 11 mies. Monika Odpowiedz Link Zgłoś
dora31 Re: ząbkowanie 01.06.03, 10:22 Mój starszy syn-teraz 5 lat-pierwszy ząb dostał skończywszy 9 m-cy i nie był to dla mnie powód do niepokoju. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ankagoz Re: ząbkowanie 03.06.03, 10:36 Mojej córce zaczęły rosnąć ząbki jak skończyła 8 miesięcy. Przeżyłam szok - jak kończyła dziewięć miała 8 zębów. Nikomu tego nie życzę. Ciesz się,że tak długo dziecko się nie męczy, może przejdzie delikatniej, bo jest starsze. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś