Dodaj do ulubionych

nie przybiera na wadze!! 3 m-ce!!

28.05.07, 00:22
Mam ślicznego zdrowego chłopczyka, niepokoi mnie jednak fakt, że przez miesiac przybrał na wadze zaledwie 200g. Karmię go tylko piersią, 01.06. skończy trzy miesiace. Lekarka powiedziała, że nie ma się co martwić bo dobrą ma wagę jak na ten czas - warzy 6500, ale wszyscy mi mówia, że coś musi być nie tak, bo tak maluch musi przybierać. Robiłam mu badanie moczu, nic nie wykazało więc żadnej bakteri nie ma. Jeżeli macie w tej materi jakieś doswiadczenie napiszcie.
Obserwuj wątek
    • anjazzielonego Re: nie przybiera na wadze!! 3 m-ce!! 28.05.07, 06:53
      Może nie rób nic szczególnego (tzn. nie przechodź na mieszankę) jeszcze przez
      2-3 tygodnie, a w tym czasie waż synka co tydzień? Moja lekarka uważa, że dzieci
      mają " skoki" dot. wagi - raz b. dużo, raz mało, a raz wcale, i to jest
      normalne. Wiem, że on ma dopiero 3 mce i w tym czasie powinien przybierać min.
      500 g na miesiąc, ale skoro jest zdrowy, wesoły, to chyba szkoda go dokarmiać?
      Ja na Twoim miejscu ważyłabym go co tydzień, ew. zasięgnij opinii drugiego lekarza.
    • kasiu-83 Re: nie przybiera na wadze!! 3 m-ce!! 28.05.07, 07:58
      ja też mam dzidziusia 3miesiące ale niestety karmię ją butelką ponieważ przez
      pierwszy miesiąc przybyła tylko 300g i okazało się że miałam za chudy pokarm
      moja córeczka miała 1miesiąc do tylu z wagą musiałam ją ważyć co tydzień ale
      była ciągle głodna płakała a jeżeli twój synek jest pogodny i wesoły to chyba
      nic złego się nie dzieje jeżeli ciągle cię to martwi to poradź się innego
      lekarza a ja po swoim przypadku nie wierze już że niema chudego pokarmu totalna
      bzdura przez takie opinie robiłam krzywdę swojemu maleństwu na szczęście jest
      jeszcze kobieca intuicja. pozdrawiam
      • malgosiek2 Re: kasiu-83 NIE MA chudego/tłustego pokarmu. 28.05.07, 19:41
        Pokarm matki jest ZAWSZE dostosowany do potrzeb dziecka.
        Najpierew na początku karmnienia jest wodniste mleko tzw.picie dopiero potem w
        miarę ssania przez dziecko pojawia się treściwy pokarm.
        To są stare teorie i nie mają nic wspólnego z fizjologią powstawania i
        tworzenie się pokarmu.
        pzdr.Gosia
        • malgosiek2 Re: kasiu-83 NIE MA chudego/tłustego pokarmu. 28.05.07, 19:42
          www.karmienie-piersia.win.pl/publikacje/zywienie.htm
          • delfina77 Re: kasiu-83 NIE MA chudego/tłustego pokarmu. 29.05.07, 20:44
            Ale może być za mało pokarmu, podobno przez ssanie pierś jest stymulowana i
            wytwarza później większą ilość pokarmu, ale nie każde dziecko będzie pokornie
            ssało pustą lub prawie pustą pierś by doczekać się zwiększonej produkcji mleka
            powiedzmy nazajutrz! Moja córa się strasznie darła jak była głodna a z cyca jej
            już nie leciało i odwracała głowę od piersi, co miałam robić? Zaczęłam
            dokarmiać, obecnie jest zdrowym, pięciomiesięcznym bobasem, od miesiąca już
            bezcycowym i wciana już różne różnoścismile
        • zebra12 To nie może być prawda! 29.05.07, 20:43
          Mam 3 dzieci i każde chciałam karmic piersią. ZAWSZE za mało przybierały na
          wadze, mimo, że karmiłam je co chwila, na żądanie czyli na okragło, cały dzień!
          Nic z tego, nie przybierały. Musiałam przejść na butelkę.
          • delfina77 Re: To nie może być prawda! 29.05.07, 20:45
            Ja cię rozumiem ale niektóre kobiety, którym na samą myśl o dziecku dosłownie
            wylewa się z piersi nie potrafią i nie chcą zrozumieć, że nie każda tak ma
    • noovaa Re: nie przybiera na wadze!! 3 m-ce!! 28.05.07, 08:41
      moja tez miała taki 2 miesięczny przestój. Przeszło. Nie martw się.
    • kita_76 Re: nie przybiera na wadze!! 3 m-ce!! 28.05.07, 08:41
      Moja mala tez mniej wiecej w tym czasie zaczela bardzo malutko przybierac na
      wadze ( a na poczatku przybierala bardzo duzo), ostatnio 300 gram w 6 tygodni:
      (, ale u nas jest to spowodowane duzym ulewaniem, przez co ma tez gorsze wyniki
      morfologii, ale poniewaz teraz ma juz 5 miesiecy to zaczynamy wprowadzac
      pokarmy stale (poki co z marnym skutkiem, nic nie chce jesc!), o mieszance
      nawet nie mysle, bo absolutnie nie chce butli (nawet teraz w te upaly nie
      napije sie niczego z butli), tez sie martwie co dalej bedzie...mam nadzieje, ze
      w koncu cos jej posmakuje i troszke jej przybedzie na wadze, bo robi sie z niej
      straszna kruszynka,a Ty poczekaj jeszcz troszke i obserwuj, jesli dziecko pije
      butle to mozesz podawac mieszake np. na noc, a za jakis czas sprobuj moze
      kaszki,
      pzdr
      • marta_st1 Mój też słabo przybierał 28.05.07, 09:36
        i zaczęłam dokarmiać go butlą, bo miałam za mało pokarmu jak na jego potrzeby.
        Zaczął przesypiać noce, a ja miałam szczęśliwe, najedzone dziecko i mama
        szczęśliwa i spokojna smile
    • aska0303 Re: nie przybiera na wadze!! 3 m-ce!! 28.05.07, 13:11
      Mój maly jak miał 3 mis. też przestał przybierac, ale zaczął mocniej ulewac .
      Okazałao się , że ma silną alergię pokarmową i odrzucał wszystko. innych
      objawów nie bylo. Jak stanął na 6500 w 3 mies. to 7 mis. ważył 7100. Teraz ma 2
      lata i waży 11kg. Malutki, ale jak już wiadomo na co uczulony, to gonimy reszte.
      • kamilchen Re: moja rada karm częściej 28.05.07, 15:31
        my też mieliśmy taką sytuację i zaczęłam za radą lekarza karmić co godzinę, po
        dwóch tyg takiej diety synek przybrał 500g, spróbuj, pozdr
    • agnieszka13_1975 Re: nie przybiera na wadze!! 3 m-ce!! 28.05.07, 19:31
      Jeżeli maluszek jest pogodny, to naprawdę nie trzeba się martwić. Twój synek
      wazy bardzo dobrze. Najważniejsze że przybiera a nie stoi na wadze. Niektóre
      dzieci tak właśnie mają, moja córka tak sobie właśnie przybierała na wadze,
      robiłam wszystkie badania i nic nie wyszło. Również karmiłam piersią.
      • storrada2 Re: nie przybiera na wadze!! 3 m-ce!! 28.05.07, 20:08
        proponuję to co kamilchen, przystawiaj maluszka często do piersi, połóżcie się
        wygodnie, niech ssie ile tylko chce
    • melory_nox Re: nie przybiera na wadze!! 3 m-ce!! 28.05.07, 22:53
      U mnie też był ten problem. Robiłam morfologię, mocz i badanie kału. Wszystko
      wyszło OK. Potem zaczęłam ważyć dziecko przed i po karmieniu. Okazało się, że
      zjada podczas jednego 20-30 min. karmienia mniej niż połowę tego co powinien.
      Niestety mam za mało pokarmu. Dziecko niecierpliwi się gdy wolno wypływa i
      kończy jedzenie, pogodzony z tą ilością którą dostał. Mój synek nie da się
      przystawiać do piersi częściej, więc katuję się laktatorem i daję mu to później
      z butelki. Wprowadziłam też jedno dodatkowe karmienie nocą - mieszankę z
      butelki. I w ciągu ostatniego miesiąca przytył 900.
    • lilka11333 Re: nie przybiera na wadze!! 3 m-ce!! 29.05.07, 15:34
      Mam ten sam problem z moją prawie 4 miesięczną córcią. Zdarzały się tygodnie,
      że nie przybierała wcale.Zrobiliśmy badanie moczu - nic, morfologię - nic.
      Wydaje mi się że niektóre dzieci poprostu są niejadkami, bo mimo że pokarmu mam
      wystarczająco (tak naprawdę nie do końca wierzę w teorię, że kobieta może mieć
      za mało pokarmu, no może z wyjątkiem początku laktacji, gdyż ilość i jakość
      pokarmu dostosowuje się do indywidualnych preferencji bobasa) to córcia ssie
      dość krótko i mało, za to często, a mimo to ostatnio przybrała 400 g w 3 tyg, a
      miesięczna norma to 700 g.Więc nie wierzę, że w tydzień przybierze 300 g.
      Przestałam się tym przejmować, każdy bobas je tyle ile potrzebuje i nie jestem
      za sztucznym dokarmianiem. A co do "chudego" mleka to totalne bzdury!!! Nie ma
      czegoś takiego!!! A niby jak matki z ubogich krajów wykarmiają zdrowe dzieci?
      Chyba nie jedząc w restauracjach z najlepszym jedzeniem?
      • delfina77 Re: nie przybiera na wadze!! 3 m-ce!! 29.05.07, 20:49
        One je wykarmiają na tyle, żeby utrzymały się przy życiu ale niekoniecznie na
        tyle, żeby ich waga i rozwój był w normie. Ja wolę podać butelkę i mieć zdrowe,
        pogodne dziecko niż w imię idei hodować kościotrupka. Uwierz, kobieta MOżE mieć
        za mało pokarmu
        • lilka11333 Re: nie przybiera na wadze!! 3 m-ce!! 30.05.07, 08:52
          A ja jednak będę się upierać przy swoim, bo też miałam wrażenie w 3 miesiącu
          życia mojej córki, że mam za mało pokarmu, to był tzw kryzys laktacyjny, który
          zwalczyłam poprzez bardzo częste dostawianie jej do piersi, pokarmu przybyło po
          paru dniach na tyle, że piersi widocznie się powiększyły, a mleko samo wypływa.
          Rozumiem że każda ma inne doświadczenia, ale podstawą jest nie poddawać się i
          jeśli dziecko ssie aktywnie, a nie leniwie (wtedy sama podałabym butlę)podawać
          mu to, co jest dla niego najcenniejsze i zawiera wszystko co potrzebuje. Nie
          sztuką jest nafutrować dziecko szcztucznym mlekiem. To moje zdanie i nie
          musicie się z nim zgadzać.
    • aniko16 Re: nie przybiera na wadze!! 3 m-ce!! 29.05.07, 23:12
      Najwyraźniej dziecko nie dojada. Oczywiście nie jest to żaden argument dla
      zaciekłych orędowniczek karmienia piersią. Radzę dokarmiać butelką zamiast
      fundować kolejne tygodnie głodu.
    • lilka11333 Re: nie przybiera na wadze!! 3 m-ce!! 30.05.07, 08:45
      Lekarze uspakajają, że po 3 mies. dziecko już nie będzie przybierać tak jak
      kilkutygodniowe dziecko, a poza tym są skoki w przybieraniu na wadze, w jednym
      tygodniu np 150 g w innym 0 g.
    • isa2 Re: nie przybiera na wadze!! 3 m-ce!! 30.05.07, 09:11
      Nie martw sie tym. Nalezy usrednic wage od urodzenia.
      Moja corka przez 3 miesiace tez prawie nic (400 g) nie przybrala, ale w
      pierwszym miesiacu zycia przybrala az 2800 !! Tak wiec w sumie przez 4
      miesiace przybrala 3200, czyli sporo. Zobacz jak dziecko wyglada, jak sie
      rozwija. Nie kazdy przybiera ksiazkowo, moje dzieci przybieraly i przybieraja
      skokowo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka