Dodaj do ulubionych

skoki rozwojowe-jak to wygląda?

30.05.07, 12:14
dziewczyny ciekawa jestem jak wasze dzieci przeszły skoki rozwojowe? (chyba
tak się to nazywa). moja córeczka ma teraz około 2,5 miesiaca i ciekawa
jestem co przed nami. ogólnie bardzo ładnie sie rozwija i z dnia na dzień
widać róznice więc nie wiem czy nagle zostanę czymś specjalnym zaskoczona? a
może to trochę bzdury z tymi skokami? pozdrawiam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • elieka żadne bzdury! prawda ;) 30.05.07, 12:32
      7 skoków rozwojowych jakie występują w ciągu pierwszego roku życia dziecka. Nie
      są to okresy związane z rozwojem fizycznym ale rozwojem układu nerwowego czyli
      psychicznym. Rozwoj mozgu i systemu nerwowego sprawia, ze dzieci poddawane sa
      jeszcze wiekszym bodzcom doznaniowym niz dotychczas, stad stres, trudnosci w
      zasypianiu i ogolny niepokoj. Nie martw sie, to potrwa (jesli taka jest
      przyczyna) ok tygodnia. Kazdy skok poprzedzony jest bezposrednio okresem kiedy
      dziecko jest marudne, ma problemy ze spaniem i wymaga wiecej uwagi od rodziców.
      Moze niekiedy sie wydawac, ze dzieci nawet cofnely sie w swoim rozwoju,
      natomiast gdy nastepuje sam skok czesto ma sie wrazenie, ze dziecko nauczylo
      sie wielu nowych rzeczy doslownie przez jedna noc. Na poczatku okresy sa
      krótkie, moga trwac pare dni a im dziecko jest starsze, tym okresy te sa
      dluzsze. (uwaga od autora: dzieci urodzone np. 2 tyg pozniej przechodza swoj
      skok 2 tyg wczesniej i odpowiednio dzieci urodzone wczesniej przechodza to
      pozniej. Wszystko zwiazane jest z rozwojem mozgu dziecka). Okresy skokow:

5 tygodni (wrazenia), 7-9 tygodni (wzory), 11-12 tygodni (niuanse), 14-19
      tygodni (wydarzenia), 22-26 tygodni (relacje- lek separacyjny), 33-37 tygodni
      (kategorie), 41-46 tygodni (sekwencje), ok. 55 tyg lub prawie 13 miesiecy, ok.
      64 tyg lub prawie 15 miesiecy, ok. 75 tyg lub 17 miesiecy

Jakie sa symptomy kolejnego skoku? Przewaznie dziecko "chce z powrotem do
      mamy", zaczyna byc marudne, wymaga ciaglej uwagi, gorzej je, gorzej spi lub
      nagle przestaje robic to czego sie juz nauczylo tak jakby cofalo sie w swoim
      rozwoju, Nastepnie odczucia matek (niesamowite, czytajac mialam wrazenie jakby
      ktos o mnie i moim dziecku napisal!). Taki kryzys jet dla mamy i dziecka bardzo
      stresujący bo z punktu widzenia dzidzi nagle wszystko się w jego światku
      zmienia i jest przestraszone, stąd to wiszenie na mamie i cycku- bo tam czuje
      się najbezpieczniej. Mamy czują się sfrustrowane ciągle płaczącym dzieckiem, i
      nie rozumieją co się z nim dzieje.
      • nataliak9 Re: żadne bzdury! prawda ;) 30.05.07, 12:40
        bardzo ci dziekuje za wyczerpującą odpowiedż! u nas 10 tydzien czyli pomiędzy
        skokami.czekam na kolejnebig_grin, pozdrawiam
      • hapkaj Re: żadne bzdury! prawda ;) 30.05.07, 13:23
        I jak pieknie strescilas ksiazke. wink
        • elieka Re: żadne bzdury! prawda ;) 30.05.07, 13:39
          to nie ja smile
          Ja tylko tutaj wkleiłam smile)
          • ikaes Re: żadne bzdury! prawda ;) 30.05.07, 13:44
            Ale w rozwoju motorycznym też są skoki - neurolog mi powiedziała, że jedne
            dzieci rozwijają się równomiernie, inne skokowo. Mój starszy synek rozwijał się
            równomiernie, a córcia właśnie skokowo, co mnie o zawał przyprawiało. Do 9
            miesiąca tylko leżała na brzuszku i nic, nawet na rękach się nie unosiła.
            Uniosła się jak miała 9,5 miesiąca, teraz ma 11 miesięcy i raczkuje, sama
            siada, staje przy meblach i chodzi za ręce smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka