Dodaj do ulubionych

Z małą do dentysty :(

18.06.07, 06:58
Chyba musze sie udać z córką do dentysty, niedawno uszczerbiła sobie ząbek
górna jedynka i teraz strasznie jej sie psuje, cały czarny jest uncertain a i widze
że ten następny też zaczyna sie psuc, kurde tak sie boje z nia iść , i mam
pytanie czy byłyscie z tak malym dzieckiem u dent. (ma 19miesiecy) i jak on by
jej to zrobił jak ona nawet minuty nie usiedzi! uśpi ją czy co?? uncertain
Obserwuj wątek
    • niya Re: Z małą do dentysty :( 18.06.07, 07:04
      jeszcze piszesz, że "chyba" musisz iść? rozejrzyj się w swoim mieście za
      stomatologiem dziecięcym, niektórzy mają super gabinet przystosowany dla tak
      malutkich dzieci, cała wizyta zależy od tego do kogo pójdziesz i jak dziecko
      będzie traktowane. Ja była dopiero kilka dni temu z córką pierwszy raz i nie
      było tak źle jak się spodziewałam tylko, że my odbyłyśmy tylko kontrolę czy nie
      ma żadnych ubytków lub czy się nie zapowiadają, lekarka mi powiedziała,że przy
      leczeniu tak małych dzieci używa się gazu rozweselającego i to baaardzo dzieci
      uspokaja. Polecam też pójść do prywatnego gabinetu, chyba że masz sprawdzoą i
      lubianą dentyskę na "państwowy", głowa do góry, to naprawdę nie musi być
      straszne, idź zanim będzie jeszcze gorzej
    • tyssia Re: Z małą do dentysty :( 18.06.07, 12:09
      właśnie zapisałam małą na jutro do dentysty ale sie bojeee sad( A wiecie ile to
      może mniej więcej kosztowac w prywatnym?
      • demarta Re: Z małą do dentysty :( 18.06.07, 12:11
        tyssia, a ty sama to chyba rzadko do dentysty chadzasz, co? o takie rzeczy to
        się pyta podczas rejstracji, bo każdy dentysta ma swój cennik. u jednego
        kosztuje 80zł to co u drugiego 200zł.
      • edycia_s Re: Z małą do dentysty :( 18.06.07, 12:15
        tyssia napisała:

> właśnie zapisałam małą na jutro do dentysty ale sie bojeee sad( A wiecie ile to
        > może mniej więcej kosztowac w prywatnym?

Ty sie tyssia nie boj, bo jak to Twoja mala wyczuje to nie da sie wyleczyc.
        Dobrym aktorstwem przekonaj dziecko ze wizyta u denstysty to niezla zabawa i
        oplacalna inwestycja w czas (np. prezent w nagrode).

pozdrawiam,e
    • gryzelda7 Re: Z małą do dentysty :( 18.06.07, 12:17
      U nas od 50zł
    • necessity Re: Z małą do dentysty :( 18.06.07, 12:43
      Ja byłam z dwulatkiem. Usiadłam razem z nim na fotelu. On wrzeszczał, a
      dentysta robił swoje.
    • camilcia Re: Z małą do dentysty :( 18.06.07, 16:10
      pierwsza wizyta małej - oglądała jak dentystka robi tacie
      druga wizyta - dała zaplombować, była z mężem
      trzecia odkładana z naszej głupoty, bo nie chciała, bo na siłę nie i w koncu
      trzeba bylo zatruc ząbek - ale mała dzielna była, nagrody, fajna dentystka,
      brokatowe kolorowe plomby i inne cuda
      trafiłyśmy, że była za którymś razem córka dentystki też mała i ją zagadała
      ten popsuty bardzo chyba na 3 razy robiony

u nas poza warszawą - 30 lub 40 zl plomba brokatowa kolorowa, robione bez
      znieczulenie czy gazu, ale dentystka super podejście
    • edytkus Re: Z małą do dentysty :( 18.06.07, 16:25
      Moja corka pierwszy raz odwiedzila dentyste w wieku 4 m-cy, tez uszczerbila sobie zeby ale nie
      czekalismy az sie zepsuja. Od tego czasu chodzimy na kontrole co pol roku.
      • roksanaa22 Re: Z małą do dentysty :( 18.06.07, 18:35
        mój syn ma małą dziurkę w jedynce.Co prawda dla nie go dentysta to nie problem
        (wogóle się nie boi,daja zrobić wszystko-ma 4l)ale stomatolog powiedział,że
        mlecznych jedynek się nie leczysadDrugi dentysta potwierdził.A wy leczyłyście
        mleczne jedynki?
        • camilcia Re: Z małą do dentysty :( 18.06.07, 20:20
          moja córka ma 4 plomby, jedna była widoczna dla mnie, druga jak pisałam
          czekalismy za dlugo i trzeba bylo zatruc bo sie zrobila zgorzel (cokolwiek to
          jest) i na gorze 2 dla mnie to byly idealne zeby, ale dentystka powiedziala ze
          robia sie bruzdy i niestety mleczaki blyskawicznie sie psują, choćby nie wiem
          jak dbać, no więc ma malutkie plomby, praktycznie parę dotknięć a plomba
          kolorowa jest żeby się chwalić he he

trzeba brać pod uwagę, że ząb np piątka wypadnie dopiero np w wieku 11 lat,
          czyli co? tyle lat z popsutym chodzić??? wszyscy teraz leczą mleczaki
    • mathiola Re: Z małą do dentysty :( 18.06.07, 18:58
      hmmm... ja byłam ZANIM się coś zaczęlo dziać. Dlatego synek bardzo miło
      wspomina stomatologa - posmarowała mu zęby czymś bananowym i dostał w nagrode
      osiołka. Nie wiem, pojęcia nie mam jak wygląda leczenie zębów u takich
      maluchów - na pewno straszna trauma dla rodzica, dla dziecka pewnie też sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka