Dodaj do ulubionych

Dzecko nie mowi

05.07.07, 10:38
Mam pytanie jak stwierdzic czy wszystko jest w porzadku z dzieckiem w wieku 3
lat ktore nadal mowi w swoim jezyku.

Chodzi mi o to gdzie pojsc (do jakiego lekarza, moze jakis kontakt w
Warszawie) zeby sie dowiedziec co sie dzieje.

Dziecko doskonale wie czego chce, bo potrafi to pokazac, ale wcale nie ma
ochoty mowic. I na dodatek nie dziala metoda na "nie rozumienie" bo dziecko
sie bardzo zlosci... chociaz wiadomo ze wie o co chodzi.
Obserwuj wątek
    • asiakal Może do logopedy? n/t 05.07.07, 10:42
      • k1oor Re: Może do logopedy? n/t 05.07.07, 11:37
        Logopeda (cyt) "nie ma narzedzi do diagnozy tak malego dziecka" czy jakos tak,
        poza tym jak mi sie zdaje logopeda porawia bledy wymowy a co tu poprawiac jak
        dziecko nie mowi niczego w normalnym jezyku.
        • asiakal Re: Może do logopedy? n/t 05.07.07, 11:49
          Moja przyjaciółka ma 22 miesięczne dziecko i była z nim u logopedy który
          stwierdził, że dziecko nie rozumie mowy. Przyjaciółkę zaniepokoiło to, że
          córeczka nie reaguje na swoje imię i ogólnie tak jakby nie słyszała więc
          najpierw poszła zbadać jej słuch. Kiedy się okazało, że ze słuchem wszystko OK
          to wysłano ją właśnie do neurologa i do logopedy, który właśnie stwierdził
          opóźnienie psychomotoryczne z nierozumieniem mowy. Dlatego Ci właśnie podsunęłam
          pomysł z tym logopedą. Nie wiem gdzie mieszkasz i kto Ci powiedział o tym że
          logopeda nie ma odpowiednich narzędzi ale może spróbuj w innym miejscu. Jeśli
          Cię to niepokoi to nie daj się tak łatwo spławić jakiemuś lekarzowi który
          przecież nie zna tak dobrze Twojego dziecka jak Ty sama. Życzę powodzenia i
          cierpliwości!
          • k1oor Re: Może do logopedy? n/t 05.07.07, 12:56
            Fakt zaden lekarz ktory widzi dziecko przez godzine nie zna dziecka tak jak rodzice.

A rada z tym zeby gdzie indziej sprobowac bardzo dobra. Dzieki.
            Pozdr
        • iwpal Re: Może do logopedy? n/t 05.07.07, 13:49
          Niektórzy logopedzi nie potrafią pracować z małymi dziećmi, ani właściwie
          ocenić poziomu rozwoju mowy; sa jednak logopedzi, którzy specjalizuja sie
          małych dzieciach, warto poszukać ośrodka wczesnej interwencji w swoim miescie i
          tam udac sie po porade.
    • mika_p Re: Dzecko nie mowi 05.07.07, 12:00
      Czemu ma nie być w porzadku? Mój syn w tym wieku tak się porozumiewał, bardzo
      niezrozumiale mówił mając 4 lata, stopniowo dochodziły nowe głoski.
      U logopedy ostatecznie nie byłam, z przyczyn głównie finansowych. A w
      momentach, kiedy byłam juz zdecydowana na pójscie, Młody robił zazwyczaj jakiś
      skok w rozwoju mowy i nie szłam. Teraz chodzi do szkoły i mówi bar
      dzo porządnie, gramaycznie, złożonymi zdaniami, ma bardzo bogate słownictwo.
      Tak więc nie panikuj.
      • k1oor Re: Dzecko nie mowi 05.07.07, 12:54
        Dzieki za odpowiedz.

Panika lekka stad ze uslyszalem ze dziecko moze miec jakies problemy
        neurologiczne bo sie urodzilo okrecone pepowina...

A jakis specjalista nawet stwierdzil ze moze to byc forma autyzmu.

Ale jakos mi to nie pasuje bo dziecko jak czegos chce to lapie za reke i
        prowadzi w odpowiednie miejsce i pozauje co ma byc po kolei zrobione np.
        herbatka z cukrem i slomka. smile Poza tym ze lubi sie poprzytulac i w ogole poza
        tym ze jak mu sie cos nie podoba to krzyczy - ale czy to pierwsze dziecko co
        krzyczy?
        • phantomka Re: Dzecko nie mowi 05.07.07, 13:04
          Z tego, co pamietam dziecko ma czas do 4 r.z na mowienie, a jego zdolnosci
          powinien ocenic wlasnie logopeda.
          Moj kuzyn zaczal mowic tydzien przed 4 urodziny. Jeju ja pamietam, jak jego
          rodzice denerwowali sie, ze cos z nim nie tak, bo on mowil tylko "yyy" Dzisiaj
          ma 14 lat i jest b. inteligentny, wiec nie byly to zadne zaburzenia.
          • phantomka Re: Dzecko nie mowi 05.07.07, 13:05
            urodzinami mialo bycsmile
            • grzalka Re: Dzecko nie mowi 05.07.07, 16:37
              Nie jest w porządku. Dziecko trzyletnie powinno mówić zrozumiale, pełnymi
              zdaniami. Jeśli tak nie jest- musi być pod opieką logopedy. Jeśli logopeda "nie
              ma narzędzi itd.." to znaczy że do kitu z niego specjalista
              • malesa.m Re: Dzecko nie mowi 05.07.07, 18:43
                Witam!
                Moje blizniaki mają 3 lata i 8 miesięcy.Córka mówi bardzo ładnie od około 2
                urodzin.Wcześniej raczej porozumiewali sie we własnym języku.Też się martwiłam
                o syna.W pażdzierniku skończyli 3 lata a grudniu (w święta- hahaha) u dziadków
                mój syn przemówił "ludzkim" głosem.Od tamtej pory zrobił ogromne postępy i mowi
                coraz lepiej.Około lutego przypadkiem spotkałam panią logopedę i spytałam kiedy
                do niej się zgłosic (ponieważ nie mówi tak dobrze jak siostra),powiedziala,że
                jeśli do 4 urodzin nie zacznie ładnie mówić wtedy się do niej zgłosić.Myślę, że
                masz jeszcze troszkę czasu aby się martwić.Podobno chłopcy z regóły mówią
                trochę później niż dziewczynki (potwierdzam z autopsji)smile
                Pozdrawiam
                Pozdrawiam
                • 111a4 Re: Dzecko nie mowi 05.07.07, 22:59
                  moj chrzesniak nie mówił do 3,5 latek.Rodzice byli z nim u wszystkich chyba
                  specjalistów.wszyscy mówili ze jest ok i ze czekac.teraz ma skonczone 4 latka i
                  bardzo ładnie mówi.Moja córka długo przed ukonczeniem 2 roku bardzo duzo
                  mówiła,wiec moze rzeczywiscie jest tak ze chłopce maja "ciezsza" mowe.
                  • ga.mn Re: Dzecko nie mowi 06.07.07, 07:04
                    pójść do logopedy nie zawadzi, nic oprócz czasu nie będzie Cię to kosztować a
                    na pewno uspokoi (do logopedy w centrum zdrowia dziecka chodzą dzieci nawet
                    kilkumiesięczne)
                    możesz się zapisać w najbliższym ośrodku wczesnej interwencji a jak masz
                    niedaleko do wwy to i do Centrum Zdrowia Dziecka
                    moje ma 2,5roku i mówi głównie po swojemu, po naszemu kilka wyrazów ale ma
                    obniżone napięcie mięśniowe i w związku z tym "cały" rozwój opóźniony
                  • ga.mn nr tel do CZD 06.07.07, 07:06
                    poradnia logopedyczna (022) 815 70 16
          • ammam Re: Dzecko nie mowi 06.07.07, 23:46
            Córka znajomej ma trzy lata i też mówi tylko po swojemu, byli z nią u logopedy
            i neurologa zrobili badania łącznie z EEG i stwierdzili że jest w porzadku
            tylko jeszcze nie chce się jej mówić bo w domu wszyscy ją rozumieją. Teraz
            pójdzie do przedszkola i może to zmusi ją do mówienia po polsku.
      • madzia1708 Re: Dzecko nie mowi 06.07.07, 08:05
        to znaczy, ze Twój syn był opóźniony z mową. Dziecko około 2 urodzin powinno
        zaczynać mowić w miarę zrozumiale.
        To, ze z Twoim suynem jest ok, nie znaczy, ze i w tym przypadku tak będzie.
        Ja też bym była zaniepokojona.

Uważam, ze trzeba pójść do lekrza, lepiej, zeby fachowiec stwierdził, ze jest
        ok.

Pozdrawiam, Magda
    • mika_007 Re: Dzecko nie mowi 06.07.07, 11:41
      żadne z moich dzieci nie zaczynało mówić zrozumiale przed 3 r.ż
      po magicznych 3 latach nagle słowa padały jak z rękawa
      Syn z innych powodów nie mówił do lat 4
      "mądry" logopeda postawił diagnozę,że mam niedorozwinięte umysłowo dziecko bo
      nie chciał z nią współpracować i nie reagował na polecenia
      a moje dziecko poszło do przedszkola i z innym logopedą poczyniło takie
      postępy,że tylko po rękach całować
      dodam,że byłam u wielu i wszystkich olewał
      Mój syn jest bystry,wyszczekany i nie da się ukryć,że przedszkole+logopeda
      zdziałały cuda -różnica jest kolosalna

w rodzinie mojej i męża NIE MA dziecka które mówiłoby zrozumiale wcześniej jak
      w wieku ok 3 lat
      rozmawiałam z maluchami w przedszkolu -na grupę 20 dzieci może z 4-5 mówiła na
      tyle poprawnie,że bez trudu się je rozumiało,na całą grupę tylko jedno któe
      mówiło wyjątkowo ładnie
      • fogito Re: Dzecko nie mowi 07.07.07, 09:32
        Ja bym najpierw poszla do audiologa, zeby sprawdzic, czy dziecko dobrze slyszy.
        U nas okazalo sie gdy syn mial 2,5 ze ma niedosluch i dopiero po zalozeniu
        aparatow zaczal mowic. Nawet jesli dziecko ma niewielki niedosluch moze to
        powodowac trudnosci z uczeniem sie mowienia. Jesli sluch okaze sie dobry
        wybralabym sie do neurologa i logopedy. Lepiej szybciej zdiagnozowac problem i
        rozpoczac prace z logopeda niz czekac. Najlepszy czas na uczenie sie mowic do
        czas do 4 roku zycia, wiec trzeba go wykorzystac. Moj syn pracuje z logopeda
        juz rok i poczynil ogromne postepy. I oczywiscie mozna korzystac z bezplatnych
        poradni - wystarczy skierowanie od pediatry. Pozdrawiam.
    • asia0212 Re: Dzecko nie mowi 07.07.07, 23:49
      Tu poczytaj:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=17669
    • kikamama Re: Dzecko nie mowi 08.07.07, 00:34
      daj mu czas zdazy sie jeszcze nagadać
      • agular Re: Dzecko nie mowi 08.07.07, 08:44
        mojej siostry synek też do 3 r.ż mówił po swojemu, jednak jak poszedł do
        przedszkola to od razu z dnia na dzien były postępy, poprostu w domu jak
        wyszło " w praniu" bylo mu wygodniej mowic po swojemu a w przedszkolu nikt go
        nie rozumial i byl zmuszony mówić "inaczej" wiec rozwinęła sie mowa
        błyskawicznie..pewnie u Was bedzie podobnie...
    • tatko1 Re: Dzecko nie mowi 25.07.07, 14:21
      poomijając że rozwój dziecka jest b.indywidualny, ważne jest czy osoby
      opiekujące się dzieckiem pomagają w tym rozwoju, tzn.mam na myśli np. jeśli masz
      opiekunkę do dziecka to czy ona go uczy mówić. Piszę bo miałam taką, akurat, co
      się nie odzywała do dziecka jak nas nie było w domu.
      • almir123 Re: Dzecko nie mowi 25.07.07, 15:11
        Dziewczyny czy mozecie mi polecić jakiegos dobrego logopede w Poznaniu?Byłam z
        moim synkiem u "logopedy", ma 3 latka i nie mowi, poszlismy z nim zeby sie
        uspokoic i usłyszelismy ze ma autyzm( jest normalnie rozwijajacym sie , bardzo
        pogodnym dzieckiem,).
    • kerry_weaver Re: Dzecko nie mowi 26.07.07, 11:13
      Sprawdź czy dziecko słyszy (laryngolog, audiolog). czy nie ma wady
      uniemożliwiającej mówienie (foniatra, logopeda), opóźnienia w rozwoju
      (psycholog).
      Moje dzieci mówiły późno - ale to "późno" to było niecałe 3 lata. Natomiast
      znam dziecko które ma prawie 6 lat i nadal nie mówi - tylko po swojemu - od 2
      lat chodzą po lekarzach i nic - chłopiec nie ma opóźnień w rozwoju, w testach
      inteligencji wypadł w normie wiekowej a nawet lekko powyżej, słuch w porządku,
      krtań w porządku - zdrowe dziecko które nie mówi. Zagadka dla lekarzy i
      rodziców...
      Ale warto zacząć diagnostykę już teraz, może są problemy ze słuchem, choćby po
      niedoleczonym zapaleniu ucha, może jakieś opóźnienie czy wada anatomiczna,
      trzeba to wszystko wykluczyć żeby móc w spokoju czekać aż zacznie mówić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka