hasia3 19.06.03, 23:33 Witajcie, Bohaterskie Mamusie! Czy Synek którejś z Was miał wodniaczka w jąderku? Jeśli tak- napiszcie, proszę, jak to wyglądało i kiedy ustąpiło. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
reszka2 Re: Wodniaczek 20.06.03, 15:27 Mój misiek miał wodniaka najpierw po prawej stronie, od urodzenia. Niestety, akurat jemu wodniak nie był uprzejmy sie wchłonąć, więc był operowany, a co gorsza parę miesięcy po operacji wodniak pojawił sie po drugiej stronie, i druga operacja. Cóż, lekarskie dziecko... musiało być nietypowo... Z reguły wchłaniają się do końca 1 roku życia, jeśli nie, trzeba iść do chirurga który oceni tzw. kanał pachwinowy, jesli jest on szeroki to raczej szanse na wchłonięcie się samoistne wodniaka sa niewielkie, i wtedy trzeba kanał pachwinowy zamknąć operacyjnie, jak przy przepuklinie. Odpowiedz Link Zgłoś
orlaa Re: Wodniaczek 21.06.03, 00:50 Hej! Moj synek mial wodniaczka /kolejna wizyta u chirurga potwierdzi, czy jeszcze ma, czy mial/. Poczatkowo bylo wrazenie, ze sie nie zmniejsza, ale po paru miesiacach nawet laik zauwazylby zmiane. Jesli nadal ma,to na tyle malutkiego, ze nie jest wyczuwalny palcami, a mial ogromniastego i jedno "jajeczko" bylo mega-wieksze od drugiego. Pediatra zalecil nam uzywanie wiekszych rozmiarowo pieluszek, aby "jajeczka" nie byly scisniete. Nic wiecej nie robilismy, a wodniak zaczal sam sie wchlaniac. Nie wiem, jakiej odpowiedzi oczekiwalas,ale napisalam tylko nasze doswiadczenia. Pozdrawiam Ania i 10,5 miesieczny posiadacz wodniaka od urodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
bieszcz13 Re: Wodniaczek 23.06.03, 11:46 Mój synek także urodził sie z wodniaczkiem jednego jaderka. Lekarka jeszcze na porodówce zaleciła przy pieluszkowaniu podnosić jąderka do góry. Przy najmniejszych pampersach dawało sie tak robić. Przy wiekszych pampersach wsadzałam dziecku pod jadra takie ruloniki z pieluszki tetrowej (pociełam pieluche tetrową na 4 cześci). Oczywiście wtedy trzeba pampersy zmieniać częsciej aby dziecko nie odparzyło się. Dzisiaj (syn ma 5 m-cy) wodniaczka juz nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
margotka69 Re: Wodniaczek 23.06.03, 23:07 Mój synek również od urodzenia ma wodniaka prawego jądra. Póki co czekamy (Krzyś ma 4 m-ce), przy pieluchowaniu podnosimy jąderka do góry. Dziś byliśmy na drugiej wizycie u chirurga - zlecił USG - aby stwierdzić, czy jądra rozwijają się prawidłowo. Gdyby cokolwiek było nie w porządku, trzeba będzie przyspieszyc operację. Mam nadzieję, że to prosty zabieg, przeraża mnie tylko koniecznośc znieczulenia ogólnego, no i pobyt w szpitalu... Odpowiedz Link Zgłoś
assiaa Re: Wodniaczek 26.06.03, 19:31 Witam Mój synek również urodził się z dosyć sporym wodniaczkiem jednego jąderka. Pediatra zaleciła stosowanie tzw. pozycji odbarczającej czyli przy pielchowaniu unoszenie jaderek do góry. Pomogło, wodniaczek wchłonął się naprawdę bardzo szybko. Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś