Dodaj do ulubionych

Wodniaczek

19.06.03, 23:33
Witajcie, Bohaterskie Mamusie!
Czy Synek którejś z Was miał wodniaczka w jąderku? Jeśli tak- napiszcie,
proszę, jak to wyglądało i kiedy ustąpiło. Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • reszka2 Re: Wodniaczek 20.06.03, 15:27
      Mój misiek miał wodniaka najpierw po prawej stronie, od urodzenia. Niestety,
      akurat jemu wodniak nie był uprzejmy sie wchłonąć, więc był operowany, a co
      gorsza parę miesięcy po operacji wodniak pojawił sie po drugiej stronie, i
      druga operacja. Cóż, lekarskie dziecko... musiało być nietypowo... Z reguły
      wchłaniają się do końca 1 roku życia, jeśli nie, trzeba iść do chirurga który
      oceni tzw. kanał pachwinowy, jesli jest on szeroki to raczej szanse na
      wchłonięcie się samoistne wodniaka sa niewielkie, i wtedy trzeba kanał
      pachwinowy zamknąć operacyjnie, jak przy przepuklinie.
      • orlaa Re: Wodniaczek 21.06.03, 00:50
        Hej!
        Moj synek mial wodniaczka /kolejna wizyta u chirurga potwierdzi, czy jeszcze
        ma, czy mial/. Poczatkowo bylo wrazenie, ze sie nie zmniejsza, ale po paru
        miesiacach nawet laik zauwazylby zmiane. Jesli nadal ma,to na tyle malutkiego,
        ze nie jest wyczuwalny palcami, a mial ogromniastego i jedno "jajeczko" bylo
        mega-wieksze od drugiego. Pediatra zalecil nam uzywanie wiekszych rozmiarowo
        pieluszek, aby "jajeczka" nie byly scisniete. Nic wiecej nie robilismy, a
        wodniak zaczal sam sie wchlaniac.
        Nie wiem, jakiej odpowiedzi oczekiwalas,ale napisalam tylko nasze doswiadczenia.
        Pozdrawiam
        Ania i 10,5 miesieczny posiadacz wodniaka od urodzenia
    • bieszcz13 Re: Wodniaczek 23.06.03, 11:46
      Mój synek także urodził sie z wodniaczkiem jednego jaderka. Lekarka jeszcze na
      porodówce zaleciła przy pieluszkowaniu podnosić jąderka do góry. Przy
      najmniejszych pampersach dawało sie tak robić. Przy wiekszych pampersach
      wsadzałam dziecku pod jadra takie ruloniki z pieluszki tetrowej (pociełam
      pieluche tetrową na 4 cześci). Oczywiście wtedy trzeba pampersy zmieniać
      częsciej aby dziecko nie odparzyło się. Dzisiaj (syn ma 5 m-cy) wodniaczka juz
      nie ma.
    • margotka69 Re: Wodniaczek 23.06.03, 23:07
      Mój synek również od urodzenia ma wodniaka prawego jądra. Póki co czekamy
      (Krzyś ma 4 m-ce), przy pieluchowaniu podnosimy jąderka do góry. Dziś byliśmy
      na drugiej wizycie u chirurga - zlecił USG - aby stwierdzić, czy jądra
      rozwijają się prawidłowo. Gdyby cokolwiek było nie w porządku, trzeba będzie
      przyspieszyc operację. Mam nadzieję, że to prosty zabieg, przeraża mnie tylko
      koniecznośc znieczulenia ogólnego, no i pobyt w szpitalu...
    • assiaa Re: Wodniaczek 26.06.03, 19:31
      Witam

Mój synek również urodził się z dosyć sporym wodniaczkiem jednego jąderka.
      Pediatra zaleciła stosowanie tzw. pozycji odbarczającej czyli przy pielchowaniu
      unoszenie jaderek do góry. Pomogło, wodniaczek wchłonął się naprawdę bardzo
      szybko.

Pozdrawiam

Asia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka