Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

PRACA CAD/CAM

19.06.07, 22:48
    <><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><>

witam!

chcialbym uzyskac informacje na temat firm zajmujacych sie obrobka metali
    maszynami ze sterowaniem numerycznym (CNC) tj. moze Ktos ma informacje gdzie
    szukaja do tego ludzi.. chocby na praktyki letnie?
    Znam kilka prog. CAD-owskich i MasterCAM-a
    Bylbym bardzo wdzieczny za kazda sugestie.

Pozdr!

'przyszly inzynier'
    Obserwuj wątek
      • knap.radoslaw Re: PRACA CAD/CAM 20.06.07, 14:00
        Polacam choćby firmę Sandvik. Firmy takie warto tez poszukac chocby w google czy
        na portlach branżowych pod hasłem CNC itp. Oczywiście warto odwiedzić portale
        pracy, i wysyłać swoje CV do firm bezpośrdnio - pisząc jaki jest cel zawodowy,
        np: "Znalezienie praktyk lub pracy w zakresie ...."

POzdrawiam i zyczę powodzenia,
        RK

literate napisał:

> witam!
        >
        > chcialbym uzyskac informacje na temat firm zajmujacych sie obrobka metali
        > maszynami ze sterowaniem numerycznym (CNC) tj. moze Ktos ma informacje gdzie
        > szukaja do tego ludzi.. chocby na praktyki letnie?
        > Znam kilka prog. CAD-owskich i MasterCAM-a
        > Bylbym bardzo wdzieczny za kazda sugestie.
        >
        > Pozdr!
        >
        > 'przyszly inzynier'
        • neruzo Re: PRACA CAD/CAM 21.06.07, 07:42
          a jaki region Polski Cie interesuje?
          • literate Re: PRACA CAD/CAM 25.06.07, 23:43
            neruzo napisał:

> a jaki region Polski Cie interesuje?

wojewodztwa: mazowieckie lub kujawsko-pomorskie
        • literate Re: PRACA CAD/CAM 25.06.07, 23:49
          kwestia cv-co oczywiste juz kilkanascie wyslalem do roznych firm (musze
          przyznac, ze sandvik kojarzyl mi sie jak dotad wylacznie z narzedziami do
          obrobki a nie z sama obrobka materialu.. moze jakies centrum badawcze ich
          narzedzi hmm..)

prawdopodobie nie dostalem zadnej odpowiedzi bo napisalem, ze jestem na II roku
          (juz na III ;) studiow inz.

A 'NOS WYSTAWIAM BO' MNIE WIECEJ WIEM O CO CHODZI W TEMACIE.

pozdr

knap.radoslaw napisał:

> Polacam choćby firmę Sandvik. Firmy takie warto tez poszukac chocby w google cz
          > y
          > na portlach branżowych pod hasłem CNC itp. Oczywiście warto odwiedzić portale
          > pracy, i wysyłać swoje CV do firm bezpośrdnio - pisząc jaki jest cel zawodowy,
          > np: "Znalezienie praktyk lub pracy w zakresie ...."
          >
          > POzdrawiam i zyczę powodzenia,
          > RK
          • axx611 Re: PRACA CAD/CAM 27.06.07, 00:55
            Zobacz post z 04-11 na tym forum. Osobiscie wydaje sie mnie ze szans zadnych w
            Polsce nie masz a ograniczone szanse na zachodzie istnieja. Rowniez w USA
            szanse sa slabe. Wynika to z faktu ze pracownicy musza miec tzw. security
            clearance jako ze wiekszosc tych projektow ma charakter militarny. Sporo firm
            przenioslo te usluge do powiedzmy Indii za male wynagrodzenie. Na zachodzie
            tez to robia a sovieccy inzynierowie po dobrych sovieckich studiach potrafia to
            robic w roznych krajach. Zaobserwowalem ze czesi maja takze dobrych inzynierow
            zwlaszcza w mechanice czy budownictwie. W Detroit nie znajdziesz pracy w tym
            kierunku a kiedys (kilka lat temu to byla mekka)W Polsce na tym etapie
            technologicznym nie wystepuje duze zapotrzebowanie na te uslugi. Daj sobie
            spokoj i zajmij sie prostym AutoCadem LIT. Opanuj go do perfekcji i znajdziesz
            robote bo to uzywaja wszyscy. Catia kosztuje minimum kilkanascie tysiecy $.
            • literate Re: PRACA CAD/CAM 27.06.07, 12:10
              witam axx611, (??)

z tego co piszesz niezly 'obiezyswiat z Ciebie',
              zastanawia mnie Tw. stwierdzenie o braku szans w Polsce :/ z tego co sie orientuje
              (jezdze, czytam i widze) to technologia obrobki maszynami ze strowaniem CNC
              zagoscila juz na dobre w wielu zakladach! NIe mozna pisac ze wszytko di ChiEn i
              Indii idze..
              Moze Mastercam to rzeczywiscie juz narzedzie pomocnicze (moze nawet nie do konca
              optymalne) ALE MASAKRYCZNIE PRZYSPIESZA GENEROWANIE KONDU G1 CZY TAM ISO (wiesz,
              obrobke prostych detali mozna pisac z przyslowiowej reki ale juz jaks konkretna
              obr. np. glowicy.. yy nie chcialbym, moim bledem jest to ze nie znam samego konu
              ISO (na CNC) :/

nie musisz pisac co ile kosztuje (soft Catia) bo to, mysle juz kazdy uczestnik
              tego fora wie.. lub zdaje sobie sprawe. dal nas sa wersje edu., na ktorych sie z
              powodzeniem uczymy fachu.

co co acad'a to oczywiscie znam go, czy perfekcyjnie ciezko powiedziec, lepiej
              SolidWorks etc.

ad. co to jest acadLIT ??

>>A MOZE JAKIES KONKRETY (zagraniczne?)

pzdr!
              • axx611 Re: PRACA CAD/CAM 28.06.07, 03:47
                AutoCad LT to wersja cad 2d najtansa jaka jest 760$ jest rowniez na rynku
                polskim. AutoCad Release powiedzmy 2000 jest uznana wersja jako standart
                przemyslowy. Roznic zadnych nie ma z tym ze LT jest 2 wymiarowy ale sa rowniez
                jego wersje do 3 d. Prosty ,tani i ma wszedzie zastosowanie.
                W Polsce zastosowanie innych wersji jak Catia czy Unigraphic czy Pro-Enginer
                jest ograniczone z uwagi na zastosowanie. Polskie firmy sa raczej montownia niz
                zakladami rozwijajacymi .Sa oczywiscie firmy ktore cos robia w tym ierunku ale
                jest ich malo i zatrudnienie jest problematyczne
                Dodam ze na rynku USA jest ponad 200 patentowych rozwiazan AutoCad.
                Szkoda czasu na poszukiwanie pracy w tym kierunku. Prosty AutoCad LT i
                wykonywanie standartowych projektow. Firmy pracujace z obrabiarkami CNC w ogole
                zadnych projektow nie robia bo otrzymuja gotowe programy do wprowadzania do
                maszyn wykonane przez inne firmy.Dostajesz tylko dysk. Kiedys perforowana
                tasme.Nie potrzeba zadnych fachowcow. Te robote zrobi zwykly emigrant z Polski
                czy Meksyku. Z czasem kiedys zajdzie moze potrzeba wykonywania takich projektow
                ale to przyszlosc. Szesc lat temu w Detroit GM zwolnil w ciagi 1 (jednego) dnia
                2500 takich fachowcow.
                • literate Re: PRACA CAD/CAM 28.06.07, 16:53
                  'Dostajesz tylko dysk. Kiedys perforowana tasme'
                  - to moze juz lepiej i ergonomiczniej po LAN-ie od razu czy w ogole sieci?

ok, to byl joke:)

troche mnie martwi to co napisales bo uswiadomilem sobie, ze jest tez troche
                  (czyt. wiele) prawdy O POLSKICH MONTOWANIACH rzeczywiscie u nas dominuje
                  wykonawstwo a nie projektowanie. mamy w sumie wciaz slaba techn. oraz O WIELE ZA
                  MALO CENTROW TECHN. gdzie mozna by pracowac nad czyms konkretnym!! Nie ma w
                  zasadzie szkol (nawet wyzszych) tzw. "przyzakladowych" a tam sie mozna
                  konkretnieczegos uczyc i za chwile sprawdzac w praktce- zagranica standard.. szkoda!

'Dodam ze na rynku USA jest ponad 200 patentowych rozwiazan AutoCad'
                  -raczej oczywiste, ze wzgledu na potencjal panstwa i ich technologie jak rowniez
                  'zdywersyfikowany inzynierski potencjal w zasadzie z calego swiata'. wiadomo w
                  usa pracuje duzo najzdolniejszych inzynierow..

>Sa oczywiscie firmy ktore cos robia w tym ierunku ale
                  >
                  >jest ich malo i zatrudnienie jest problematyczne

-moze jakies konkretne przklady tych firm (wg Ciebie)

praca 3D w autocad to niezla lipa w porwaniu z innymi narzedziami (SW, PRO)
                  cada lt widzialem, rzeczywiscie mocno 'skrojony' ale jak mowisz, ze taki z niego
                  potencjal w naszym Pieknym Kraju to ok. Przyjalem.

• dr_dangerous przeczytalem twoje komentarze 10.09.07, 15:50
                    ciezko ci pomoc. Skoczyles na eksperta, rzuciles sie na axx611.
                    axx611 napisal ze oprocz G-code musisz znac ISO wszelkiej masci bo
                    cie robole zjedza na tasmie jak zaczniesz sie wymadrzac ze swoim
                    kmicicowym CNC rodem z MasterCAM. MasterCAM to program jeden z wielu
                    i wcale nie najlepszy oraz jest ich wiele wersji, mozna znac jego
                    tylko jedna czesc - ktora ty znasz...

Mowiac ze znasz Mastercam i AutoCAD to tak jakby farmaceuta
                    powiedzial, ze wie jak zmieszac herbatke na przeziebienie.

1. Zrob swoja wlasna maszyne CNC, niech tnie pianke styropianowa,
                    niewazne. Nie ma nic bardziej ochladzajacego goscia owladnietego
                    goraczka CNC jak zlamanie kilku narzedzi skrawajacych po $10 od
                    sztuki. Malo, ustawienie najprostszej maszyny prostokatnie zajmie ci
                    najmniej kilka tygodni w czasie ktorych powoli bedziesz rozumial w
                    co sie pakujesz. Nawet nie zajmujac sie elektornika maszyny CNC co
                    jest odrebnym tematem, sztuka sama w sobie.

2. naucz sie PowerMill i SW. PowerMill da ci wejscie do zakladow z
                    gornej polki. SW da ci niezaleznosc.

3. Odwiedz pare polskich stron CNC dla hobbystow, niektorzy goscie
                    sa zadziwiajaco dobrzy w swoich kreacjach, jest ich niewielu ale
                    sa). To moga byc twoje kontakty zawodowe :(

4. Mam dla ciebie sugestie. Zamiast szukac kogos kto ma ci
                    zaprojektowac zycie to naucz sie SW. Spokojnie... zanim zaczniesz
                    reagowac... przeczytaj do konca. Masz stara klawiature wsrod
                    swoich 'skarbow'? Wydlub z niej ktorys klawisz, taki bardziej
                    skomplikowany, postaw go przed soba, pomierz i zrob rysunek w SW.
                    Ile zajelo ci to czasu? Nastepnie wez ten stl i zrob z tego G-code w
                    MC (ok, PowerMIll to zadanie za tydzien). Zrob symulacje, zmien
                    parametry narzedzi, ile ci to zajelo? Wez ten kod na USB stick i
                    zanies do warsztatu w szkole do wyciecia na maszynie. Pomierz, co z
                    tego wyszlo w porownaniu z plastykowym klawiszem?
                    • mi2uor Re: przeczytalem twoje komentarze 16.09.07, 11:35
                      Bardzo trafny komentarz, szczegolnie dla tych co mysla, ze CNC to tylko
                      zaprojektowac cos na komputerze i wlaczyc przycisk START CYKLU.
                      Dadam od siebie jeszcze jeden punkt:

5. Duzo cierpliwosci i pokory, doswiadczenie w tym fachu zdobywa sie latami,
                      przyszli inzynierowie!!!

• literate Re: przeczytalem twoje komentarze 29.10.07, 01:22
                      dangerous-z czego doktora zrobiles?
                      solidna odp. thx!
      • mi2uor Re: PRACA CAD/CAM 10.09.07, 07:09
        Prace w tym fachu znajdziesz w Polsce, w wiekszosci panstw UE, w Norwegii oraz
        dalej w Australii, czy Nowej Zelandii, a w szczegolnosci w USA.
        Problem w tym co umiesz i ile chcesz zarabiac, zakladajac oczywiscie, ze masz
        pozwolenie na prace w danym panstwie...

Mysle, ze bez znajomosci obrobki skrawaniem i kodu ISO nie masz co szukac w tej
        dziedzinie, nawet jezeli bedziesz znal biegle kilka programow CAD/CAM.
        Proponowalbym Ci zaczac od podstaw, czyli pracy jako operator CNC. Nie bedzie z
        Ciebie dobry inzynier jesli nie bedziesz mial praktyki, a oprogramowanie CAD/CAM
        nie zastapi Ci wiedzy i doswiadczenia...

Pozdrawiam

• literate Re: PRACA CAD/CAM 29.10.07, 01:19
          ! przede wszystkim, wielkie dzieki za obszerny post, dosc dlugo nie odwiedzalem
          serwisu, widze ze temat mozolinie ale sie rozwija :) @ postanowilem
          skonfrontowac swoje zapedy i wyobrazenia dotyczace cnc itd. obdylem praktyke
          (bezplatna, no bo za co maja placic), maszyna deckel macho, sterowanie
          heidenhain softy: glownie visicad(w sumie niewazne) || oczywiscie nie jestem az
          takim laikiem jak niektorzy mysla, wiem mniej wiecej jakie sa pulapy cenowe
          frezkow, oprzyrzadowania itd. :) i ze rozwalic je to nie jest zaden problem.
          @@ z opiniami,ze master to jest poczatek itd. (ja sie bawilem w frezowanie i
          toczenie) TYLKO SYMULACJE NIESTETY, a juz wiem TO CO SIE TERAZ LICZY TO
          WPROWADZENIE MODELU DO ZYCIA, mozna zrobic 100 projektow cad, albo kilka cad+cam
          i jest sie lepiej doswiadczonym:)
          cam jest trudniejszy od cad, wiadomo-full parametrow wiecej
          co do softu to w ZAKALDACH, KTORE ODWIEDZAM (wieksze w warszawie) spotyka sie:
          pro, acada, inventora, mastera, visi; z reki jedzie sie jakies proscizny tylko A
          MOWICIE ZE JAK SIE POSTEM COS WYGENERUJE PROG. CAM TO MNIE BEDA FACHURY PO
          ZAKLADZNIE SCIGALI, COZ TO JEST JAK Z EDYTORAMI WWW, NA PEWNO SMIECA KOD, pewnie
          trzba sie znac zeby cos nieco od reki skorygowac, np. skad bazowanie itd.
          operator nie zna iso. technolog powinien
          +++
          nikt nie ma mi zycia projektowa ok?
          +++
          pracy cnc jest full to prawda, zadnych indii :p a zamuwienia wojskowy wiadomo
          inna bajka
          +++
          jak sa zastrzezenia, ze na Kogos "najezdzam" to sorry, taki jeszcze mlody
          nieokrzesany przyszly inz. ze mnie. w koncu dopiero III rok.
          >>>chyba sie plc zajme
          • mariuszm07 Re: PRACA CAD/CAM 20.03.08, 20:07
            "co do softu to w ZAKALDACH, KTORE ODWIEDZAM (wieksze w warszawie)"
            Jestem Technologiem -programistą CNC, rozglądam się za praca w
            Warszawie lub okolicach. Ale znalazłem tylko kilka warsztatów
            wyposazonych w stare obrabiarki manualne, w jedna frezarke CNC i w
            jedna tokarke CNC oraz drążarke drążrke. Bede wdzieczny za podanie
            mi nazzw tych "wiekszych w Warszawie " : blumen7@tlen.pl

PS. W ursusie już bylem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka