Dodaj do ulubionych

KOLKI !!! Pomocy

25.07.07, 13:46
Moja dwutygodniowa córcia po każdym jedzeniu (karmię piersią - i nic takiego
nie zjadłam) bardzo się spina, robi się jak burak i stęka (ale nie wrzeszczy)
maLo śpi a dużo je. JAK JEJ POMóC ??????????????????? wezwałam pediatrę i
czekam, ale Wasze rady są dla mnie bardzo ważne. POMOCY
Obserwuj wątek
    • mamaptifurka Re: KOLKI !!! Pomocy 25.07.07, 14:11
      Może pomoże ciepła pieluszka na brzuszku albo masaż.
      • kasiek832 Re: KOLKI !!! Pomocy 25.07.07, 14:17
        Połóż ja na brzuszku to moze bedzie puszczala baczki. Jesli chce zrobic kupke a
        nie moze to wloz jej w pupe termometr tak jakbys chciala zmierzyc jej
        temperature (u mojej corci to pomagalo czasami). Dobre sa tez czopki
        glicerynowe. albo daj jej popic herbatke PLANTEX. A jesli chodzi o typowe kolki
        to u nas nic nie dzielalo (zadne hebratki, proszki, kropelki, oklady, masaze).
        Dopiero krople Sab Samlex sprowadzone z Niemiec. Rewelacja. Powodzenia.
        • mha1 tylko nie termometr! 25.07.07, 14:23
          można zrobić dziecku krzywdę. jest tyle sposobów. a poza tym... czy ktokolwiek
          chciałby przy zatwardzeniu dostawać termometr w pupę?
          • kasiek832 Re: tylko nie termometr! 25.07.07, 14:33
            Termometr wkladasz na takiej glebokosci jak czopek (nawet nie). To jak mozesz
            zrobic krzywde? No chyba ze wlozysz gleboko to rozumiem. Moja corcia jak miala
            trudnosci to to pomagalo, zawsze puszczala baczki i zrobila kupke.
            • mha1 Re: tylko nie termometr! 26.07.07, 10:07
              nie daj Boże, kiedyś Ci ręka zadrży i będzie głębiej niż czopek. po co
              ryzykować? a już w ogóle nie rozumiem, po co namawiać do tego innych
            • beacia25 Re: tylko nie termometr! 14.08.07, 11:56
              Ja dwa razy wkładałam ale nie bede juz tego robić bo zakłucam całą
              fizjologię, dziecko pozniej samo się nie załatwi tylko bedzie
              musiało stale być popędzane termometrem. Takich rzeczy się nie robi.
              Nie polecam
        • julka20061 Kasiek 25.07.07, 14:39
          jak zamówiliście te kropelki ???
    • julka20061 Re: KOLKI !!! Pomocy 25.07.07, 14:37
      A czy jakieś polskie farmaceutyki można podawać dwutygodniowemu dziciaczkowi ???
      • mamaptifurka Re: KOLKI !!! Pomocy 25.07.07, 14:41
        Zobacz infakol nam pomógłsmile))
      • ewe74 Re: KOLKI !!! Pomocy 25.07.07, 14:44
        Tu możesz kupić krople Sab Simplex
        www.polskastrefa.eu/ogloszenia/sab_simplex_na_kolki_122011_8081.html
        my podawaliśmy bezpośrednio do buźki dziecka-kilka kropli dwa razy dziennie.
        Córci bardzo też pomagał ciepły strumień powietrza z suszarki skierowanej na
        brzuszek.
        • kasiek832 Re: KOLKI !!! Pomocy 25.07.07, 14:48
          My dostalismy od znajomej, ale kolega zamawial Sab simplex przez internet
          wlasnie. A jesli chodzi o inne kropelki to jeszcze esputicondawalismy i
          pomagal ale tylko na poczatku.
    • donna28 Re: KOLKI !!! Pomocy 25.07.07, 15:37
      Hej
      przećwiczyliśmy chyba wszystko i oto co Ci mogę poradzić:
      - masuj brzuszek małej (w sierpniowym Dziecku jest masaż), kup termoforek (nie
      ma co sobie robić problemu z prasowaniem pieluch) i kładź na brzuchu, jak
      najczęściej kładź dziecko na brzuszek. Te rzeczy rób tak profilaktycznie - np.
      masuj w zabawie, termofor kładź jak śpi
      - jak już ma kolkę i się drze, pomagają nam 3 rzeczy: tulenie (czasem
      przechodzi), Gripe Water do dzioba (fenomenalne, od razu uspokaja) albo prysznic
      albo ciepła kąpiel (też działa od razu)
      - wypróbuj Infacol (nam nie pomógł), Sab Simplex (nam też nie pomógł) - wielu
      dziciom pomogły. Nam ponógł dopiero robiony na receptę Debridat - od tego czasu
      mała nie ma kolek wcale. Plantex dobrze na nią działa na wypróżnianie
      - ani razu nie pomógł jej termometr w pupie, wg mnie to bez sensu, niepotzrebne
      męczenie dziecka i nie pomaga
      - jak 2 razy nam się darla juz ktoras godzine i wszystkie ww srodki pomagaly
      tak na 10-15 minut, dalam czopek Viburcol i po tym zasnela. Po godzinie obudzila
      sie bez kolki
      To tyle co moge pomoc.
      donna28
    • julka20061 Re: KOLKI !!! Pomocy 25.07.07, 16:35
      Dziękuje Wam bardzo, bardzo mnie martwi, że ona się tak męczy
      • sila7 Re: KOLKI !!! Pomocy 25.07.07, 16:42
        sluchja ja mam jedno nie otwarte opakowanie sab simplex, kupliam w kolonii dwa
        ale juz mojemu malenstwu kolki ustaly, podaj adres na maila:
        poliarts@poliarts.pl, nie kupuj na allegro bo to ryzykowne, ja ci podesle, mam
        nadziej ze twojemu dzidziowi tez pomoze
        • julka20061 Sila 25.07.07, 17:32
          wysłałam Ci na adres mailowy moje namiary. Powiedz proszę czy u takiego
          2-tygodniowego niemowlaka można go stosować ??? Bardzo Ci dziękuję
    • agairafal Re: KOLKI !!! Pomocy 25.07.07, 18:16
      mojej małej pomagał na przemian podawany esputicon i lek przepisany przes pediatre Debridat-dwa tyg podawalam ten lek i pomoglo, teraz co dwa dni daje jej tylko esputicon, czasem herbatke plantex, wiem ze pomagaja czopki Viburcol, dwa razy uzylam jak juz bylam bezsilna w nocy i bbaardzo pomogly, zamiast termometru w pupe
      • julka20061 Re: KOLKI !!! Pomocy 25.07.07, 18:28
        Ale czy u malucha 2 - tygodniowego mozna to stosować ???
        • jasmin30 Re: KOLKI !!! Pomocy 25.07.07, 18:40
          Sab można podawać od 3 tygodnia życia.

cgi.ebay.pl/KOLKA-POMo-SWOJEMU-DZIECKU-KUP-SAB-SIMPLEX_W0QQitemZ170133979917QQihZ007QQcategoryZ67589QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
          • eleonoe Re: KOLKI !!! Pomocy 25.07.07, 22:07
            tak naprawde wydaje mi sie ze na kolki nie ma zlotego srodka,ale przeciez jakos trzeba pomoc maluszkowi mniej cierpiec.mojemu synkowi pomagala np butelka z ciepla woda zawinieta w pieluszke i kladziona na brzuszku pil tez herbatki koperkowe ale nic nie pomagaly.pilnuje tez swojej diety i nie jem nic wzdymajacego czy ciezkostrawnego.no i jak zaczelam codziennie klasc maluszka na pare minut na brzuszku to kolki sie skonczyly.
        • agairafal Re: KOLKI !!! Pomocy 26.07.07, 13:05
          esputicon i viburcol tak, plantex polowe saszetki dziennie, debridat przepisuje pediatra wiec bedzie wiedzial najlepiej, moja miala ok 3 tyg jak zaczely sie klopoty z kolka, wszystkie te leki polecala mi systematycznie polozna srodowiskowa ktora przychodzila do domu, jesli nie jestes pewna mozesz zadzwonic do pediatry i zapytac o te leki ale mysle ze nie zaszkodza tak jak mojej nawet pomoga,
      • beacia25 Re: KOLKI !!! Pomocy 14.08.07, 11:58
        Ja tez stosowałam esputicon a teraz tylko debridat w zwiększonej
        dawce 5ml bo mały waży 5090 g a ma 7 tygodni i jest na mleku matki.
    • pintura2 Re: KOLKI !!! Pomocy 25.07.07, 22:17
      Nam też nic nie pomagało ani termometr ani masaże ani herbatki.
      Jedynie bardzo ciepła pieluszka na brzuszek i Debridat on jest na receptę
      sprawdziłam na ulotce i jest dawkowanie poniżej szóstego m-ca nic nie pisze czy
      można u 2 tyg.Ja dawałam od miesiąca i wtedy pierwszy raz zdrzemnęłam sie
      cztery godziny.
      Z moich obserwacji-to co zjesz chyba nie masz aż takiego znaczenia jak się mowi
      ja nie jadłam prawie nic z tych rzeczy co nie wolno a i tak się męczył
      biedaczysko.Jak miał trzy miesiące przeszło jak ręką odął.Trzymajcie się!!
      • donna28 Re: KOLKI !!! Pomocy 26.07.07, 07:55
        Twoja dieta ma znaczenie o tyle, ze rzeczywiscie jak pisala pintura - mozna
        prawie nic nie jesc, a dziecko i tak ma kolki ALE jesli cos zjem wzdymajacego
        albo za duzo nabialu - to wtedy ja skreca w korkociag sad wiec lepiej jednak nie
        jesc, po co meczyc mala.
    • stolarskaa Re: KOLKI !!! Pomocy 25.07.07, 22:43
      Witam!!Ja podaję synkowi albo czopki Viburcol albo Espumisan.U nas póki co
      działa,a pomaga jeszcze ułożenie brzuszkiem do brzuszka i delikatne
      kołysanie.Synek też miał tak po porodzie,na szczęście teraz już jest ok(skończył
      2m-ce).
    • ada75ada Re: KOLKI !!! Pomocy 25.07.07, 22:51
      Polecam Lakcid, który pomaga w trawieniu. Podawałam go swojej córci właśnie
      kiedy miała 2-3 tygodnie. Wszelkie dolegliwości "brzuszkowe" zniknęły jak ręką
      odjął. Pozdrawiam!
    • renatta9 Re: KOLKI !!! Pomocy 26.07.07, 07:43
      dobra jest woda koperkowa tyle ze jest na opkaowaniu napisane ze po miesiacu mozna podawac ale moja polozna zalecila jak moj maluch mial okolo 2 tyg.
    • torianka Re: KOLKI !!! Pomocy 26.07.07, 08:20
      My stosowaliśmy: esputicon, herbatkę Plantex, kładzenie na brzuszku, noszenie...
      Najwięcej pomógł masaż brzuszka i nóżek, którego nauczyła mnie moja pediatra.
      Dobrze działało też leciuteńkie poklepywanie po pupie (jak leżała na brzuszku) -
      bączek gotowy.
      Zwróć uwagę na to co jesz - ja przez pewien czas jadłam wszystko tylko gotowane
      albo w wodzie albo na parze.
      A kolki ustąpiły definitywnie i tak dopiero jak mała skończyła 4 miesiące.
    • mrowka777 nie panikuj, to nie kolka 26.07.07, 08:40
    • julenka18 Re: KOLKI !!! Pomocy 26.07.07, 16:26
      masaż brzuszka pod strumieniem cieplego powietrza z suszarki i kup INFAKOL-
      najlepszy lek pod slońcem!
    • bantia Re: KOLKI !!! Pomocy 26.07.07, 18:38
      Witaj
      Jeśli mała je często i łapczywie to masz powód kolek. U mojego synka zaczęły się
      po 2 tygodniu. Próbowałam diety, herbatki i nic nie pomagało. Mogę w 100%
      polecić SAPSIMPLEX który pomógł!! Niestety niedostępny w polskich aptekach ale
      można kupić na allegro. Podaje się 12 kropli przed każdym karmieniem albo do
      butelki.
      Polecam
    • pupik22 Re: KOLKI !!! 27.07.07, 13:44
      hej dziewczyny,
      moja córeczka ma teraz 11 tygodni i od 5 dni nie ma WRESZCIE kolek! Chciałam
      się podzielić moimi doświadczeniami, bo być może ktoś poczuje się troszkę
      lepiej po przeczytaniu tych kilku słów. U mojej małej kolki pojawiły się, jak
      skończyła 2 tygodnie. Zaraz pierwszego dnia w trzecim tygoniu zaczęła strasznie
      płakać, potem przerodziło się to we wrzask i w żaden sposób nie mogliśmy jej
      uspokoić. Najpierw myślałam, że coś zjadłam, bo karmię piersią, ale po kilku
      dniach nie mieliśmy już wątpliwości, że to są kolki. Przeszłam na bardzo
      restrykcyjną dietę (dosłownie 6 produktów i piję tylko wodę!), ale efektów
      poprawy nie było. Mała po całych dniach musiała być noszona na rękach, bo
      inaczej, odłożona do łóżeczka wybudzała się z rykiem, zginając nóżki
      itp...Każdego dnia, zazwyczaj popołudniami miała ataki kolki tak silne, że
      płakała i wrzeszczała przez 3-4 godziny i wtedy absolutnie nic, nawet noszenie
      nie pomagało. Dodatkowo każdej nocy między godziną 3 i 5tą miała kolejny atak
      kolki. Każda mama, której dziecko ma kolki wie dokładnie o jaki koszmarny
      rodzaj płaczu, a raczej wrzasku i ryku tutaj chodzi. Próbowałam chyba
      wszystkiego - nie pomagało absolutnie nic: Gripe Water, Infacol, Sab Simplex,
      herbatki, maści itp, itd. Jedyne, co działało CHWILOWO na uspokojenie mojej
      małej to była SUSZARKA, ale po kilku godzinach płaczu już i to nie dawało
      efektu.Daruję sobie opisywanie wszystkich odczuć, przez jakie przeszłam, ale z
      całą pewnością jeszcze nigdy nie byłam tak zmęczona psychicznie, jak po tych 10
      tygodniach. NO i wreszcie któregoś dnia moje maleństwo obudziło się z uśmiechem
      na twarzy i okazało się, że ta wiecznie płacząca istotka jest cudnym,
      uśmiechniętym bobaskiem!!! Kolki się skończyły!!! Myślę, że po prostu wyrosła,
      że jelitka dojrzały!!! Jestem teraz przeszczęśliwa! Dlateo chciałabym dodać
      otuchy tym mamom, których maluszki mają kolki: to się w końcu skończy!!! Myślę,
      że warto wtedy poprosić kogoś o pomoc (zwłaszcza, jeśli na przykład w domu jest
      jeszcze jedno dziecko, jak było u mnie). To bardzo ciężki czas. Warto więc choć
      na chwilkę oddać maluszka w ręce innej osoby, wyjść na moment, odpocząć od tego
      płaczu. Myślę, że z kolkami - prawdziwymi kolkami - jest tak, że po prostu
      trzeba je przeczekać. Nie jest też prawdą, przynajmniej w moim przypadku, że
      dziecko będzie nauczone noszenia na rękach i już tak zostanie... U nas, od
      pierwszego dnia, jak minęły kolki mała grzecznie leży w łóżeczku, czy na
      bujaczku, sama zasypia - jest, jakby zupełnie innym dzieckiem. Także trzymam
      kciuki za wszystkich rodziców dzieci z kolkami!!!! Trzymajcie się! To naprawdę
      w końcu się skończy! pozdrawiam
    • agakr2 Re: KOLKI !!! Pomocy 03.08.07, 18:22
      Jak mój synek miał kolki, to każdy polecał inny środek, masakra, nic nie
      pomagało. Nawet ten wspaniały Sab Simplex, który bardzo wiele osób chwali nam
      okazał się niestety niezbyt pomocny... Byłam już załamana. I wtedy koleżanka
      doradziła mi, żebym wypróbowała GRIPE WATER. Podawałam strzykawką, 5 ml 6 razy
      na dobę. Przeszło jak ręką odjął, już drugiego dnia była znaczna poprawa. W
      sumie podałam dwie butelki i kolki już nigdy więcej nie wróciły. Takie są moje
      doświadczenia, ale wiem, ze to co pomaga jednym, drugim wcale nie musisad

Poza tym masowanie brzuszka, okłady z ciepłej pieluszki i tego typu zabiegi na
      pewno nie zaszkodząsmile POWODZENIA!!!
    • beacia25 Re: KOLKI !!! Pomocy 14.08.07, 12:00
      Mój synek tez stęka i robi się czerwony bo nie moze się załatwić ale
      podnoszę mu nóżki do góry lub dokłądam nóżki do brzuszka i wtedy się
      załatwi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka