stokrotka5555 01.08.07, 13:41 Czy dajecie waszym niemowlakom wit. K? Podobno trzeba ją podawać do trzeciego miesiąca życia. Jeśli tak w jaki sposób ją podajecie? Tak wogóle to jest to jakaś nowość bo wcześniej nie było takich zaleceń. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_piotrka07 Re: witamina K dla niemowląt 01.08.07, 13:43 Bo witamina K w kroplach jest na rynku od pół roku więc wcześniej nie było takich rekomendacji. Odpowiedz Link Zgłoś
limmar Re: witamina K - no własnie na co działa? 26.08.07, 22:23 W czym pomaga, na co działa wit K? Odpowiedz Link Zgłoś
jumami Re: witamina K dla niemowląt 01.08.07, 15:23 Rozmawiałam z położną i pediatrą-obie mówiły,że wit. K tylko dla wcześniaków. Odpowiedz Link Zgłoś
lojkalojka25 Re: witamina K dla niemowląt 01.08.07, 15:58 Moj pediatra kazal podawac mojej corci witamine K przez caly okres karmienia wylacznie piersia ( czyli w moim przypadku do 5 miesiaca ) Podawalam go raz w tygodniu , byly one w formie kapsulki 0.2 ml.Dodam ze mieszkam we francji i tu sa inne zwyczaje. Odpowiedz Link Zgłoś
24lena Re: witamina K dla niemowląt 01.08.07, 16:13 A u nas witamine K,podaje sie tylko zaraz po porodzie, w postaci zastrzyku,na ktory matka dziecka musi wyrazic pisemna zgode. Pozniej juz sie niepodaje. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka283 Re: witamina K dla niemowląt 01.08.07, 17:06 U nas w niemczech Witamine K, dostaja dzieci przed isciem do domu, po ´porodzie to jest zazwyczaj 3dzien, i u lekarza miesiac pozniej!! Witamina jest (syrop wodna),takze daja do polknincia!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kotka232 Re: witamina K dla niemowląt 02.08.07, 17:09 podaje te w kroplach 0,5ml, 2xdziennie poniewaz tak zalecił pediatra w szpitalu. Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: witamina K dla niemowląt 24.08.07, 17:19 kotka232 napisała: > podaje te w kroplach 0,5ml, 2xdziennie poniewaz tak zalecił pediatra w szpitalu > . Ja mam dokładnie takie samo zalecenie, ale zastanawiam się, co oznacza sformułowanie "od drugiego tygodnia", a zapomniałam zapytać - od początku 2 tygodnia czy może od skończenia 2 tygodnia? Odpowiedz Link Zgłoś
ania2601 Re: witamina K dla niemowląt 01.08.07, 17:18 Ja przy wypisie ze szpitala po porodzie dostałam od pediatry receptę na witaminę K. Miałam ją podawać od 4 tygodnia. Pediatra z przychodni który odwiedził małą w poniedziałek stwierdził ze należy ją podawać od 2 tygodnia (mała w poniedziałek skończyła trzy tygodnie)...więc podaję jej od poniedziałku kroplomierzem bezpośrednio do dzióbka. Witaminę tą należy podawać wyłącznie dzieciom karmionym piersią ponieważ zawiera ona składniki których brakuje w pokarmie matki. Odpowiedz Link Zgłoś
kubona Re: witamina K dla niemowląt 01.08.07, 22:26 a nie myśłisz o wit D? w Polsce wit K podaje się noworodkom w forimei zastrzyku potem juz nie. Odpowiedz Link Zgłoś
pikum Re: 24lena 02.08.07, 11:05 Jak to trzeba wyrazić zgode?Po porodzie nikt nie pytał mnie o zgode ,a syn dostał dawke wit k. Odpowiedz Link Zgłoś
24lena pikum 02.08.07, 11:13 Ja musialam jeszcze na porodowce,podpisac papiery,ze wyrazam zgode na podanie dziecku wit K w postaci zastrzyku.Rodzilam w uk. Odpowiedz Link Zgłoś
moncik32 Re: 24lena 02.08.07, 11:14 bo 24lena pewnie z uk pisze .tu na wszystko trzeba wyrazic zgode,nie ma samowolki ze strony poloznych. Odpowiedz Link Zgłoś
sobotkowa Re: 24lena 02.08.07, 13:12 Mój Mikołaj urodził się w 34 tygodniu i też mu podaję WitaK (zalecenie neonatologa) codziennie do 4 miesiąca życia. Odpowiedz Link Zgłoś
qivy Re: witamina K dla niemowląt 26.08.07, 21:23 Mnie mowila znajoma pielegniarka, ze weszlo nowe zarzadzenie od 11 lipca, ze nalezy dziecku podawac wwit. K Odpowiedz Link Zgłoś
karolkowa1 Re: witamina K dla niemowląt 27.08.07, 00:43 moja corka urodzona w UK tez po porodzie dostala witamine K w zastrzyku,oczywiscie musialam wyrazic na to zgode ale podpisywac nic nie podpisywalam. dolaczam link o witaminie K: pl.wikipedia.org/wiki/Witamina_K Odpowiedz Link Zgłoś