Dodaj do ulubionych

ASPAT, ALAT - wysokie!

26.06.03, 23:50
Mój 5 msc. synek ma podwyższone próby wątrobowe. Gdy miał 2 msc. byliśmy w
szpitalu na oddziale zakaźnym, gdzie wykluczono kilka paskudnych chorób (
WZW B, WZW C, toxoplazmozę, mononukleozę...) W przyszłym tygodniu mamy być
znowu na następnych badaniach na jakieś inne choróbska (mam nadzieję , że
nic nie znajdą). Jednak ASPAT ma 111, a ALAT 83. Wartości te troszeczkę
spadły w porównaniu ze stanem wyjściowym, ale tylko troszeczkę. Podobno może
tak być, że takie wyniki utrzymują się nawet przez kilka miesięcy, jednak
cały czas żyję w stresie, martwię się o mojego synka, choć rozwija się super
i żadnej choroby po nim nie widać. Ma 5msc i 9 dni , a waży 8200g, ale.... .
Może ktoś ma lub miał podobne kłopoty???
Pozdrawiam Gosia.
Obserwuj wątek
    • majah76 Re: ASPAT, ALAT - wysokie! 27.06.03, 10:54
      Gosiu, nie martw sie na zapas. Najprawdopodobniej okaże się ze nic synkowi nie
      jest. U nas było to samo, ASPAT nawet około 120, ALAT podobnie, jak u was. Już
      nie pamiętam tak dok ładnie. Był już kiedyś taki wątek ("Wątroba u 7miesięcznej
      dziewczynki" chyba). Też sie martwiłam bardzo. Te próby utrzymywały się bardzo
      długo. Do 1 roku życia, albo i dłuzej. Aż sobie sprawdzę. WSZYSTKIE choroby
      (znane) zostały wykluczone (i nie jesteśmy jedynym przypadkiem). Może
      faktycznie u niektórych dzieci tak jest.

Ola ma nadal trochę podwyższone te enzymy, ale lekko ponad normę, jesteśmy pod
      stałą kontrolą, ostyatnio nawet nie miała badanych. W sumie już są uznane za
      normalne u naszego lekarza.

Ciekawa jestem, co wam powiedzą. Mnie to do dzis zastanawia, skąd i dlaczego???

Wiec nie martw się i nie przejmuj (łatwo powiedzieć), to nie musi oznaczać
      jakiejś choroby, ale trzeba na pewno sprawdzać. Pewnie będziecie pod stałą
      opieką poradni gastrologicznej i to wszystko.

Daj znać.I powodzenia!

Majka, mam Oli 27 mcy.
    • gruchotka Re: ASPAT, ALAT - wysokie! 27.06.03, 14:48
      W przypadku ALAT normy do 200 U/l spotyka się przy fizjologicznym wzroście
      noworodków, chorobach wątroby i zapaleniu trzustki.
      Spędziłam w szpitalach trochę czasu i wiem, że jeżeli ALAT i ASPAT sa powyżej
      100 U/l, to wtedy jest problem.
      A u Twojego synka ALAT wynosi 83 U/l, więc nie masz powodu do niepokoju.
      • majah76 Re: ASPAT, ALAT - wysokie!-do Hali 28.06.03, 08:15
        To znaczy jednocześnie oba enzymy powyżej 100?? Bo u nas ASPAT był równy ok
        120... baaardzo długo. Tak do roku mw. I wszystko wykluczono. Fizjologia
        noworodka? U rocznego dziecka? Fakt o trzustce nikt nic nie mówił, ani słowa.
        Skad to wiesz, jesteś lekarzem może?

Dla nas to ważne. Ponieważ wysokie próby utrzymywały się długo. I nie wiadomo
        do dziś, dlaczego...

Majka.

• marylo Re: ASPAT, ALAT - wysokie!-do Hali 28.06.03, 09:48
          Mój synek(5m)również ma podwyższone,ok.100 i nasza pediatra powiedziała że to
          może świadczyć o powiększonej wątrobie i trzustce ale u nas to wykluczyła oraz
          o cytomegali,która przebiega chyba bez objawowo.Pytała czy jabędąc w ciąży
          robiłam badanie w tym kierunku.Ale ogólnie nas pocieszyła że to nic
          strasznego,miała pacjentów z 300-500 ASPAT,ALAT i u nich na nic to nie
          wskazywało(po dokładnych badaniach).Póki co kazała powtórzyć badanie za ok.2m
          i wogóle się nie martwić(ta pediatra jest bb.dokładna)
        • gruchotka Re: ASPAT, ALAT - wysokie!-do Hali 28.06.03, 13:22
          Nie nie jestem lekarzem, ale spędziłam w szpitalach trochę czasu.
          Jeżeli ALAT i ASPAT są podwyższone już w wieku noworodkowym, to często tak
          jest, że taki stan utrzymuje się przez kilka miesięcy. I jeżeli wyniki sa
          poniżej 100, to lekarze nie robią dodatkowych badań, bo często na podwyższone
          wyniki ALAT i ASPAT mają wpływ podawane lekarstwa (atybiotyki), lub też
          upośledzone jest prawidłowe funkcjonowanie wątroby, gdyż wątroba
          kilkumiesięcznego dziecka nie radzi sobie z wydzielaniem żółci, która trawi
          tłuszcze i rozpuszcza niektóre witaminy (A, D, E i K).
          Mój syn ma bardzo wysokie wyniki ALAT i ASPAT, ale to jest związane z jego
          chorobą, no i zmuszona byłam wyszukiwać informacji na temat funkcjonowania
          wątroby (i nie tylko) w necie.

Myślę, że w przypadku niejasności najlepiej udać się prywatnie (polska
          rzeczywistość) do lekarza, który pracuje na oddziale Gastroeneterologii
          Dziecięcej (czy pokrewnym), wtedy napewno wszystko wyjaśni.

H.

p.s. Majka a Twojego synka jak skończył rok ALAT i ASPAT wróćiły do normy?
          • majah76 Re: ASPAT, ALAT - wysokie!-do Hali 28.06.03, 23:56
            Halu, u mojej córeczki (wink), enzymy nie wróciły do normy do roku jednak.
            Utrzymywały się niezmienione... I tak do około 1,5 roku (po roku trochę
            spadły). Muszę jeszcze sprawdzić, gdzieś mam skserowaną kartę. U nas nie było
            żadnej choroby (tzn raczej wszystko wykluczone, ale 100% przecież nie mam).
            Dopiero potem zaczęły szybko spadać. I teraz utrzymują się lekko ponad normę,
            ale "są ok" dla naszej pani doktor.
            Żadnych leków ani ja, ani Ola nie brała, zadnych antybiotyków, ani ja, ani Ola
            nawet kataru nie miałyśmy... (karmienie piersią). No nic. Żadnej wskazówki u
            nas nie było. Mocz chyba w porządku był, już nie pamiętam. Badanie na pewno
            było, ale czy posiew? Nie jestem pewna. Być może tak, skoro powinno się to
            zrobić. Potem tylko kontrolowaliśmy czy stan sie zmienia. I lekarka nie
            potrafiła nam tego wytłumaczyć. A wystarczyło powiedzieć, że czasem to sie
            zdarza... Ona powiedziała to z zasadniczą różnicą: "BYĆ MOŻE tak się u dzieci
            zdarza..." (stąd moje wątpliwości co do jej doswiadczenia). Nie szukałam
            prywatnie, gdyż szpital wydawał mi się porządny, na wysokim poziomie,
            kompetentny personel, wielu profesorów... Szpital dziecięcy, nie ogólny. Trochę
            chyba za bardzo ufałam. Ale teraz już nie ma co nad tym boleć, bo nasza
            sytuacja sie poprawiła.

Ja tylko wciąż szukam, dlaczego? Skoro lekarz nie potrafil mi powiedzieć. Nasz
            pediatra z przychodni, w ogóle się nie wypowiadał, uznał że jesteśmy w dobrych
            rękach.

A u twojego synka jak wysokie są te próby? Nie pytam o szczegóły, jeśli nie
            chcesz nie pisz. Zresztą, jeśli to coś poważnego, to ktoś tutaj mógłby się
            przerazić. Ucałuj synka, oby wracał do zdrowia!

Majka, mama Oli (27 mcy)

Ps. U nas badanie enzymow zrobiono około 4-5 mca życia. Szukano powodów anemii.
            Taka dziwna postać, z żelazem w normie (a np.hematokryt =24, przy normie 35-
            45), hematolog "przesłał" nas w tym szpitalu do gastrologa, bo już nic wiecej
            dowiedzieć sie nie można bylo. Oni ten wysoki poziom z anemią w jakiś sposób
            chcieli powiązać.
    • sylviakia Re: ASPAT, ALAT - wysokie! 28.06.03, 14:34
      wiesz co mój syn tez tak miał i w spziatlu wykluczyli wszsytko co sie dało. Z
      tym, że on przy takich wynikach miał już pwoeekszoną wątrobę... Prywatny lekarz
      kazał kilkakrotnie zrobicposiew moczu (w dobrym prywatnym labolatorium) i
      okazłao sie , ze mały miał infekcję układu moczowego po jej wyleczeniu i po
      wyleczeniu anstepnej wszsytko w ciągu mies. wróciło do normy. ponoc u małych
      dizeci częsti jest tak ze infekcja układu moczowego dodatkowo obciąża wątrobę i
      wetdy dochodzi do jej powiekszenia i nadmiaru enzymów. Może warto to
      przemyslec? Sylwia mama krzysia
      • majah76 Re: ASPAT, ALAT - wysokie! 28.06.03, 23:58
        Acha, u nas usg wątroby wykonane w tymże szpitalu, także było w porządku. Tzn
        wynik - wątroba nie jest powiekszona.

Majka
    • barmi Re: ASPAT, ALAT - wysokie! 08.07.03, 23:18
      Dopero dzisiaj odpisuję, dziękując za słowa otuchy. Dzisiaj byliśmy na
      badaniach i jestem cała szczęśliwa bo transaminazy zmalały. aspat-83, alat-64,
      a wiec dość dużo spadły, chociaż do normy też jeszcze brakuje, ale oby tak
      dalej. Dalej nie wiadomo jaka przyczyna , mam nadzieję, że taka uroda mojego
      synka, a teraz już będzie tylko lepiej. Strasznie się bałam, jak lekarka
      powiedziała mi , że wartości zmalały, to ąż się popłakałam z radości.
      Pozdrawiam i idę spać po tych wrażeniach.
      Gosia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka