gku25 Re: Jak rozpoznać 08.08.07, 19:05 Jak rozpoznać zapalenie układu moczowego u półrocznej dziewczynki? Mam taki problem, że od pewnego czasu moja córa fatalnie przybiera na wadze ( 1 m-c to 40 gram więcej). I mamy zrobić posiew moczu, żeby potwierdzić lub wykluczyć stan zapalny. Możecie napisać, jak to wyglądało u waszych pociech? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Jak rozpoznać 08.08.07, 19:48 nie ma co opisywac zrobisz posiew i bedziesz wiedziec, wazne by pobranie moczu bylo bardzo czyste i dokladne wiem ze problemy z ukladem moczowym objawiaja sie budzeniem w nocy, takim naglym Odpowiedz Link Zgłoś
julamimi Re: Jak rozpoznać 08.08.07, 19:53 problemy z ukladem moczowym mogą nie dawać zadnych widocznych objawow; do zbadania moczu na pewno powinna skonic goraczka bez innych objawow oraz sytuacja, gdy dziecko slabo przybiera na wadze. Poza posiewem warto zrobic usg jamy brzusznej (w szczegolnosci nerek) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
gku25 Re: Jak rozpoznać 08.08.07, 21:02 U nas gorączki nie ma, ale każde dziecko może inaczej przechodzić te same choroby. To zapalenie to jedna z hipotez, bo mała je sporo, ale przybór masy jest niski. Jutro idziemy zrobić posiew, w piątek się wyjaśni co i jak. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak my tez mamy podobny problem autor: jutrynka22 15.09.07, 10:57 Witam, moj synek tez po 6 mcu zaczal slabo przybierac na wadze. Jak mial 6 mcy to wazyl 8500, jak mial 7,5mca to wazyl niewiele wiecej. Zrobilismy badaniemoczu i krwi , wyszlo wszystko ok. Teraz czekamy na wyniki kalu. Jak to bedzie dobre to ja juz nie wiem gdzie szukac przyczyny. Kojarze tylko ze maly w tym okresie slabo jadl, mleka nie chcial, wychodzily mu naraz 4 gorne zabki. Ponad tydzien temu zmienilam mu mleko z pepti na zwykly bebilon ije ladnie i mamy go zwazyc za ok 2 tygodnie i wtedy zobaczymy co dalej. Ponadto od 6 mca maly zrobil sie super zywotny, zaczal raczkowac, potem wstawac i od tej pory cieka non stop. Moze to tez wplywa na przybieranie na wadze? Mam pytanie do mam z problemem slabego przybierania na wadze, czym moze byc ono spowodowane , czy zawsze oznacza objaw jakies choroby? Objawy zakazenia ukladu moczowego moga byc widoczne i bezobjawowe, np niepokoj, rozdraznienie, czeste marudzenie, placz bez powodu, bardzo intensywna barwa moczu... POzdrawiam i zycze zdrowka dla pociechy! Re: my tez mamy podobny problem gku25 10.08.07, 16:38 Odpowiedz Dziękuję za odpowiedź. Jak się okazało, w moczu wszystko jest ok. Robiliśmy jeszcze dodatkowe badania na żelazo i wychodzi, że mała ma bardzo głęboką anemię. Dziwne to trochę, bo hemoglobina jest w wysokiej normie, ale lekarz nam wytłumaczyła że czasem może wystąpić takie przekłamanie, zwłaszcza latem, gdy jest cieplej na dworzu. Wyszło jeszcze parę innych rzeczy, ale to już na inny post. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś