Dodaj do ulubionych

Cytomegalia szukam informacji

11.07.03, 09:20
Szukam informacji na temat cytomegalii wrodzonej,może ktoś sam zetknął się z
tą chorobą a może polecilibyście jakiegoś lekarza który tym się
zajmuje.Szukam i nie mogę znaleźć jestem ze śląska więc może klinika w
Katowicach a może lepiej do Chorzowa już sama nie wiem.Pomóżcie bo zwariuję
najgorzej że nie wiem co mnie czeka !
Obserwuj wątek
    • barbin Re: Cytomegalia szukam informacji 11.07.03, 16:07
      Cytomegalia wrodzona, tz. maluch zaraził sie od mamy w czasie życia płodowego.
      Dość często taka infekcja skutkuje zaburzeniami napięcia mięśniowego- maluchy
      muszą być rehabilitowane - często wystarcza kilumiesięczna rehabilitacja.
      Ponadto przez kilka lat kontrola słuchu i wzroku.
      Pocieszające jest to , że 85% dzieci wychodzi z tego bez szwanku.
      Z tego co wiem, leczenia przyczynowego- tzn. przeciwwirusowego się nie stosuje
      w takich przypadkach. Nic mi nie wiadomo, aby na Śąsku byl jakis szcególny
      ośrodek lub specjalista zajmujący sie cytomegalią. Wydaje mi się, że wystarczy
      dobry, doświadczony pediatra.
      A teraz, kiedy już wiem gdzie mieszkasz SzpulaKasiu, na pewno do Ciebie
      napiszę w sprawie prywatnego ośrodka rehabilitacji- może skorzystasz, bo
      mieszkamy w tym samym rejonie. Napiszę wieczorem. Pa.
    • barbin Re: Cytomegalia szukam informacji 11.07.03, 16:10
      Jeżeli masz jeszcze jakieś konkretne pytania na temat CMV- pytaj,nie wszystko
      wiem, ale wiem , gdzie szukać
      • szpulakasia Re: Cytomegalia szukam informacji 11.07.03, 18:51
        Dzięki za wiadomości trochę już poczytałam o cytomegalii jestem już zapisana
        23.07 do okulisty i na badanie słuchu do Katowic Ligoty.Chciałabym jeszcze
        gdzies zrobić dobre usg głowy i brzucha bo przecież mogą być jakieś zwapnienia
        sródczaszkowe i powiększenie wątroby i śledziony.Mam nadzieję że będzie tak jak
        pisałaś i że rehabilitacja jej pomoże bo na razie nadal dużo się wygina do tyłu
        ale przynajmiej zaczęła obracać głowę w obydwu kierunkach.Jeszcze raz dzięki za
        wsparcie i jakbyś miała jakieś informacje na temat rehabilitanta i w ogóle to
        zawsze chętnie czegoś sie dowiem.Szpula
    • barbin Re: Cytomegalia szukam informacji 12.07.03, 10:28
      USG główki robiłam swojej córce w Poradni Chirurgicznej (państwowej) w
      Katowicach przy ul. Żelaznej (dr Kohut)- poradnia w obrębie "Kliniki 2000".
      Jestem zadowolona.
      Przed rokiem, kiedy byłam dość roztrzęsiona problemami mojej Basi próbowałam
      oczywiście wszystkie rozpoznania weryfikowac u innych lekarzy. Trafiłam do
      pani Doktor, która prawdopodobnie zajmuje się tylko USG u dzieci- jest
      doskonała- poszukam namiary na gabinet prywatny i prześlę Ci mailem.
      Opowiem Ci też o moim bratanku, który przechorował CMV:
      Urodził się bardzo silny- bez jakichkolwiek objawów choroby- problem ujawnił
      się po pierwszym szczepieniu. mały "padł", tzn. doszło u niego do osłabienia
      napięcia mięśniowego do tego stopnia, że jeszcze w 5 miesiącu życia leżał jak
      kłoda- nie przewracał sie nawet na boczek. Ale juz w 9 miesiący był tak
      wyrehabilitowany, że nie różnił sie rozwojem od rówieśników. Teraz ma 1,5 roku-
      jest bardzo sprawny fizycznie, również jego rozwój mentalny jest prawidłowy.
      Jak na razie badania okulistyczne i badanie słuchy jest OK. Nie wiem w jakim
      stanie jest Twój dzidziuś, ale rozumiem Twoje zaniepokojenie- pamiętam co się
      działo w mojej rodzinie ponad rok temu. Ale teraz wszyscy są juz spokojni,
      czego i Tobie życzę.
      • szpulakasia Re: Cytomegalia szukam informacji 12.07.03, 16:03
        Dzięki za pocieszenie.Nasza Marysia urodziła się też super 10 apgar ale już od
        początku była jakaś taka słabsza miała silną żółtaczkę była fototerapia i
        kroplówka a także nieprawidłowe badanie lewego ucha po tygodniu wyszliśmy ze
        szpitala ale ciągle chodziliśmy na kontrole i mówiono mi że jest ok.Ale ja sama
        chciałam iść do neurologa pojechaliśmy prywatnie i wyszło napięcie obniżone w
        osi głowa tułów napiecie mieśni k.prawych wieksze niż lewych tendencja do
        hipertonii i odginania no i zlecono ćwiczenia Bobath ale jak już wiesz nie
        trafiliśmy na kogoś super więc dzięki za namiary zaraz w poniedziałek
        dzwonię.No i nikt nie mówił o okuliście dopiero prywatna neurolog i Ty.No i na
        razie mamy odroczone szczepienia do 6 miesiąca.Teraz Marysia ma 2 miesiące więc
        myślę że wszystko jakoś da się wyprostować.Dzięki za wiadomości i na pewno się
        odezwę.szpula
    • trombita Re: Cytomegalia szukam informacji 26.08.03, 18:19
      U nas było podejrzeniecytomegalii, neurolog zauważyła niepokojące objawy.
      Robiłyśmy badania w Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie u dr Idzik (była super).
      Popełniłyśmy jeden błąd: powtórne badania zrobiłam u siebie w przychodni ( no i to było średnio porównywalne z pierwszym - więc uważajcie jeśli korzystacie z darmowych okazji).
      Wynik był taki, że to ja w ciąży przechodziłam cytomegalię, a mała miała przeciwciała, jeśli to dobrze zrozumiałam wink
      Prześwietlenie czaszki robiłyśmy na Waryńskiego u prof. Marcinaka (sorry jeśli coś przekręciłam), oczki badałyśmy u dr Seroczyńskiej na pasażu za Domami Centrum.
      Kazali nam powtórzyć badania słuchu i dobrze kontrolować rozmiar czaszki czy rozwija się prawidłowo. Mała dłużej niż średnia krajowa leżała na pleckach i nie chciała się przekręcać na boczki. Teraz jest ok. Jest bardzo ruchliwa.
      Trzymam za wasze maluchy kciuki.
      mama Didi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka