evi_evi 28.07.03, 21:46 Jakie są objawy ząbkowania? Kiedy się zaczyna? Jak pomóc dziecku? Czy możliwe, aby 4,5 mieś dziecko ząbkowało Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maao Re: Ząbkowanie 29.07.03, 09:08 Hej! Mój synek zaczął ząbkować jak miał 3,5-4 miesiące i trwa to do tej pory. Ma teraz rok i 4 mies. ma w tej chwili chyba juz 12 zębów. Pierwsze 2 zęby wychodziły w miarę spokojnie, ale każdy następny coraz gorzej. Kończyło i kończy się to zawsze infekcją. Mało tego w tej chwili wychodzą 4 naraz (kły). Koszmar!!! Jak pomóć? Ja daje Viburcol (czopek), Calgel (maść na ząbkowanie), kuleczki homeopatyczne, kiedy bardzo płacze Pyralgine w czopku (uwaga na dawkę!!!), niestety schłodzonych gryzaczków nie chce i nie chciał (może czasami). Do gryzienia polecam szczoteczki na ząbkowanie (w jednym opakowaniu są dwie, takie kremowe. Jedna wygląda jak szczoteczka do mycia zębów, a druga z malutkimi bolcami), ale nie pamiętam firmy. Mój synek uwielbia je do dzisiaj. Jak był malutki to szorowałam taką szczoteczką przezroczystą, zakładaną na palec. Pozdrawiam i Życze wytrwałości!!! Odpowiedz Link Zgłoś
maga102 Re: Ząbkowanie 29.07.03, 11:39 Pewnie, ze możliwe! Nasz synek ząbkował juz od 3 miesiąca życia, co nie znaczy, że w 3 miesiącu miał ząbki. Miał tylko lekko rozpulchnione dziąsła i bardzo się slinił. Zabki wyszły po jakiś 2 miesiacach. Ja równiez polecam Viburcol w czopkach i Calgel. Osobiście Paracetamolu nie musiał stosować, bo po okropnych kolkach ząbki były już dla Filipka "małym piwem". Natomist zużyłam ogromne ilości husteczek higienicznych do wycierania zaślinionej buzi. Odpowiedz Link Zgłoś