mloda11113 01.12.07, 21:58 jak powinnam dbac o siusiaka 18 mies synka,czesto delikatnie naciagam tylko troche skorke i nawilzam siusiaka kropelka soli fizjologicznej,ale slyszalam ze do2 lat nie powinno sie nic robic .prosze o odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
protozoa Re: higiena chlopcow 02.12.07, 11:37 Sól fizjologiczną możesz sobie darowac - nie pomoze nie zaszkodzi, ale przy kapieli warto delikatnie odsunąć nieco napletek. Przeciez jest to miejsce, w którym zbiera się wydzielina. Nie odciągając ( oczywiście na na siłe i nie brutalnie) pozostawia się wydzielinę, która skutecznie zakleja tę przestrzeń i może prowadzić do stanów zapalnych. W ostateczności trzeba odklejać chirurgicznie, zabieg prosty, ale nioeprzyjemny. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_marunia Re: higiena chlopcow 02.12.07, 13:33 Zgadzam się z poprzedniczką. Ja swojemu nic nie robiłam do roku, a potem zaczęłam delikatnie raz dziennie ( w kąpieli) odciągać skórkę. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysiatko1 Re: higiena chlopcow 02.12.07, 22:34 chirurdzy zabraniają dotykać siusiaka... na AM też mnie uczyli, że nie wolono tego robić.. napletek małemu dziecku nie musis schodzić, a odklei się sam w swoim czsie... do momentu, aż widać cewkę moczową nie ma potrzeby nic ruszać... Odpowiedz Link Zgłoś
protozoa Re: higiena chlopcow 03.12.07, 07:53 ????????????????????????????????????????????????????????????????????? Jestem chirurgiem, zona chirurga, córka chirurga i matka 17 letnich bliźniaków. Skończyłam AM i......po raz pierwszy słyszę takie rewelacje. Sorry, od pacjentów słyszałam juz rózne bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
1a6 Re: higiena chlopcow 03.12.07, 09:52 moj synek ma 2,2 latka. ostatnio przy zabiegu na wnetrostwo miał odklejany chirurgicznie napletek.robił to znany chirurg i urolog dzieciecy, który powiedział mi ze juz od ok.roczku trzeba chłopcu delikatnie próbowac sciagac napletek,bardzo powoli i stopniowo.ja tego nie robiłam wogóle imoze nie byłoby tego sklejenia dybym stopniowo robiła to wczesniej.DO 3 roku zycia napletek ma prawo byc przyklejony jesli nic sie nie dzieje tzn,nie ma stanów zaplnych ale delikatnie sciagac trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
mloda11113 Re: higiena chlopcow 03.12.07, 12:43 do pani chirurg.pierwszy raz slysze takie bzdury od lekarza,pediatra powiedzial ze trzeba tak robic a ja mu wierze,a to nie jest tylko moje zdanie ,poczytaj na forum na ten temat,pani doktor z bozej laski Odpowiedz Link Zgłoś
lina37 Re: higiena chlopcow 03.12.07, 23:09 chyba zle przeczytalas posty -chirurg wypowiada sie o naciaganiu napletka... Odpowiedz Link Zgłoś
mika_007 Re: higiena chlopcow 03.12.07, 14:09 jeszcze nie spotkałam chirurga który radziłby NIE odciągać wręcz odwrotnie -ci których znam załamują ręce,że walczą z wiatrakami -oni mówią odciągać,inni lekarze-nie odciagać a matki głupieją kto jak kto ale matka krzywdy nie zrobi pękanie to demonizowanie gorzej jak lekarz się nie ceregieląc złapie i ogciągnie,na sucho,na szybko robiąc to nie martwi się,że coś popęka? z resztą nie da się ukryć -nie odciąganie powoduje zbieranie mastki zapach tego jest oookropny wyobraźmy sobie,że teraz MY się nie podmywamy - tak samo mocz,brud i wydzielina zbiera się pod napletkiem szkoły są dwie ja należę do frakcji odciągającej mam 2 synów z czystymi i odciągniętymi napletkami nie martwię się "bo się nie odkleja" ,"robi się czerwony balonik" "lekarz kazał iść na zabieg" a swoja drogą to fenomenalne zjawisko -lekarz zakazuje ruszać,a potem załamuje ręce i wysyła na zabieg chyba zapomina,że jeśli nie ruszana ręka może "uschnąć" to nie dziwne,że nie ruszana skóra się "kurczy" Młoda -sól możesz sobie darować,odciągaj w czasie kąpania kiedy skóra jest najbardziej elastyczna Odpowiedz Link Zgłoś
kasiapro1 Re: higiena chlopcow 03.12.07, 20:36 tez odciagalam synowi napletek,praktycznie od kiesy mial 6 m- cy.zawsze w czasie kompieli,nigdy nie na sucho,leciutko do granic mozliwosci. tera zma 4 lata,sam sobie calkowicie skorke zsuwa Odpowiedz Link Zgłoś
mloda11113 Re: higiena chlopcow 04.12.07, 21:34 mika007 dziekuje ci za odpowiedz,zawsze trzeba odciagac i tego sie trzymam Odpowiedz Link Zgłoś
honda1998 Re: higiena chlopcow 03.12.07, 23:08 Ja odciagałam napletek w obu przypadkach pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
bj32 Re: higiena chlopcow 04.12.07, 12:08 Dbaj tu: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=577 Możesz ? Odpowiedz Link Zgłoś