Dodaj do ulubionych

Coordinax na ulewanie?

16.08.03, 21:47
Czy ktos stosował ten lek na ulewanie? My własnie stoimy przed wyborem. Tymek
ma prawie 4 miesiące i bardzo mocno nadal ulewa, z tego powodu ma też często
kaszel.Czasem ulewa połowe tego co zje. Na razie mu to nie szkodzi, bo rosnie
i tak w za szybkim tempie. Ale jest to męczące. Pediatra powiedziała mi że
może zapisać mu Coordinax, ale wybór zależy ode mnie, bo jak go kiedys
zapisała jakiemus dziecku, to matka po przeczytaniu ulotki przyleciała, że
ten lek ma takie skutki uboczne, że go swojemu dziecku nie poda. Swoja drogą
wiem, że koncerny farmaceutyczne zabezpieczaja sie na wszystkie sposoby i
wypisuja na ulotkach wszystkie mozliwe skutki uboczne.Poradźcie co robić -
podać lek, czy nadal męczyć sie z ulewaniem?
Czupurek mama Tymka
Obserwuj wątek
    • aga_i_kropki Re: Coordinax na ulewanie? 16.08.03, 22:05
      A jak karmisz? Piersia czy sztucznym? Bo mojemu synkowi, karmionemu mieszanka,
      tez sie bardzo ulewalo. Przeszlismy na mleko z dopiskiem AR (akurat Beblon, bo
      jest najlatwiej dostepne, jest tez Nan i Emfaninat zdaje sie) i ulewania sie
      skonczyly. Wada jest to, ze nie da sie go zrobic na zapas, bo w ciagu 10 min.
      bardzo gestnieje.
      Pozdrawiamy, Aga i Kropki (Adas i Oleczek 24.04.2003)
      • mama_ola Re: Coordinax na ulewanie? 17.08.03, 00:00
        Pedatra z państwowej przychodni przepisała mi Coordinax, Julka brała go przez
        dwa miesiące ale nic nie pomógł a znajomy lekarz kazał mi odstawić poniewaz
        obciąża serce i ma inne skutki uboczne. Mała ma 4 miesiące, nadal ulewa ale
        wierzę, że jej niedługo przejdzie. Na wadze przybiera bardzo dobrze
        • plomyk Re: Coordinax na ulewanie? 17.08.03, 09:26
          Witaj,
          moj synek ma 2 miesiace i tez ulewa. Dostalismy coordinax i podawalam go kilka
          razy, ale zauwazylam,z e bez wzgledu n ato czy go podaje czy nie synek ulewa
          tak samo. Sa okresy, kiedy bardzo a czasami przez kilka dni w ogole.
          Lekarka powiedziala, ze kiedy skonczy 3 miesiace mozemy wprowadzic naturalny
          zageszczacz pokarmu w postaci kleiku ryzowego na wodzie podawanego 10-15 minut
          przed piersia. Kleiku podaje sie 2-3 lyzeczki. dziala dokladnie tak jak
          mieszanki a jest naturalny i nie uczula. Moze sprobuj z kleikiem zanim podasz
          sztuczne mleko lub coordinax. Czy Wasze dzieci maja refluks zoladkowo-
          przelykowy? My dostalismy coordinax wlasnei na reflux Maciusia.
          pozdrawiam,
          Ania
          • czupurek3 Re: Coordinax na ulewanie? 17.08.03, 13:34
            Ja karmie piersia, więc zmiana mleka nie wchodzi w grę. Moja lekarka mówiła mi,
            że to powszechnie nazywane ulewanie to właśnie refluks żołądkowo-przełykowy.
            Mam wrażenie, że mały za duzo zjada, bo straszny z niego łakomczuch i dlatego
            ulewa. Ale czasem zdarza sie, że ulewa godzine po jedzeniu i to bardzo duzo.
            Może spróbuje z tym kleikiem. Dzieki
            Czupurek
            • kopytko1 Re: Coordinax na ulewanie? 17.08.03, 14:40
              Hej,ja mojemu synkowi również podawałam coordinax,ma teraz 14,5 tygodnia i
              ulewa nieco mniej. Nie podaję już w tej chwili ponieważ jakby ustąpiło ulewanie
              po czasie tj.ulawał nawet po 2 godzinach od jedzonka. Też karmię piersią. Ulewa
              dalej ale zaraz po cycaniu.Mam nadzieję że wkrótce to minie...Bo nie chcę
              wracać do leku a i tym samym przyzwyczajać go do niego.Ale jak się pogorszy to
              nie mam wyboru.Najgorsze są ulewania po czasie bo to już są jakby wymioty czyli
              są z kwasami żołądkowymi a te podrażniają przełyk...może dojść do
              zbliznowacenia przełyku.Zresztą każdy kto wymiotował wie jakie to uczucie a to
              maleństwo ma tak kilka razy w ciągu dobysadOby naszym pociechom jak najszybciej
              to minęło.
              Pozdrawiam,Ewa
    • mamadawidka Re: Coordinax na ulewanie? 24.10.03, 12:35
      Mój syn ma 4 miesiące i też bardzo ulewa. Lekarka przypisała mu coordinax,
      dodatkowo podajemy mu też leki homeopatyczne. Jest lepiej, bo już tak nie
      chlusta, ale widać, że jeszcze coś go męczy. Powoli zmniejszamy mu dawkę
      coordinaxu,ale boimy się go wycofać całkowicie. Mały nie przybierał ostatnio
      najlepiej na wadze, ale jesteśmy dobrej myśli! Całuski!!!
    • aniamode Re: Coordinax na ulewanie? 24.10.03, 15:18
      Hej!

Pamiętam , że jak moja Julia była malutka to ulewała w ogromnych ilościach.
      Wówczas pomógł właśnie Coordinax.
      Nie zauważyłam , aby wystąpiły jakiekolwiek skutki uboczne , a ulewanie
      zmiejszyło się do minimum i zdarzało się rzadko.

Pozdrawiam
    • fizula Re: Coordinax na ulewanie? 25.10.03, 01:20
      Dwójka moich dzieciaczków ulewało, a młodszy synio nadal ulewa. Żadnych leków
      jednak nie podawałam im, ponieważ powinno się je podawać, gdy dziecko nie
      przybiera odpowiednio na wadze, inaczej nie ma problemu. Szkoda też dziecka,
      aby przedwcześnie wprowadzać mu dodatkowe pokarmy, na które układ trawienny nie
      jest jeszcze gotowy. Patrzę z optymizmem w przyszłość, bo prawdopodobnie za dwa
      miesiące ulewanie minie im samo jak ręką odjął bez żadnych farmaceutyków. Mojej
      starszej córci też baaaardzo się ulewało. Po jednym posiłku potrafiło jej kilka
      razy po prostu chlustać z buzi. Jednak gdy skończyła 6 miesięcy dosłownie w
      ciągu kilku dni samoistnie przestało się ulewać. (Znajoma lekarka mówiła mi
      jednak, że rekordzistom potrafi się ulewać do 18 miesiąca -czego nikomu nie
      życzę). Pozdrawiam wszystkie mamy małych "ulewaczków"!
    • mama_sloneczka Re: Coordinax na ulewanie? 28.10.03, 16:26
      Witam,
      Przeczytałam Wasze opinię i postanowiłam podzielić sie moimi doświadczeniami:
      mój synek ulewał niemalże od urodzenia:
      było wyższe układanie, zagęszczony pokarm, debridat, dieta bezmleczna (bebilon
      pepti) i nic.
      Doszło do stanu zapalnego układu pokarmowego - mały gdy tylko zasypiał - budził
      się z potwornym płaczem.Po badaniach zdjagnozowano refluks żołądkowo-przełykowy
      (nie zawsze ulewanie+refluks) i dostał coordinax. Brał go przez jakiś czas (
      niecałe 2 butelki) i ulewanie ustąpił, ale dziewczyny nie oczekujcie, że to
      nastapi po kilku dniach, niestety trzeba trochę poczekać. Dodam, że mój skarb
      zaczął brać coordinax jak miał 8/9 m-cy.
      Wydaje mi się, że nie ma co faszerować kilkutygodniowych dzieciaczków tego
      rodzaju specyfikami, układ pokarmowy naprawdę długo dojrzewa i to również jest
      przyczyną ulewania. Najlepiej karmić często i w małych ilościach i układać
      dzieciaczka wysoko. Dopiero, gdy doraźne środki zawiodą - wtedy leczyć. A
      jeszcze lepiej przed podaniem leku zrobić badanie (USG układu pokarmowego - 10
      minut przed badaniem nakarmić) w celu stwierdzenia bądź wyeliminowania refluksu.

pozdrawiam i życzę zdrówka
      mama sloneczka i sloneczko (2l i 7m)
      • wstreciuchaa Jak dlugo? 29.10.03, 20:53
        Mój synek dostaje coordinax od 4 tygodni i w zasadzie nie widzę żadnej poprawy.
        Jak wymiotował, tak wymiotuje nadal - raz więcej, raz mniej. Teraz ma prawie 6
        miesięcy i czekam kiedy to się skończy, ale końca jakoś nie widać...
        Po jakim czasie podawania coordinaxu u Waszych Dzieciaczków nastąpiła poprawa?
        Pozdrawiam.
        Dorka
        • pepsii Re: Jak dlugo? 30.10.03, 10:58
          u mojego synka nie pomógł Coordinax ale zwykły Lakcid. Jeżeli chcesz to
          spróbuj. To jest sprzedawane na sztuki w aptekach. Są to ampulki. Do ampułki
          wlej wody wymieszaj i podaj dziecku najpierw po pół. Lakcid jak nie pomoże to
          napewno nie zaszkodzi, bo to są kultury bakterii takich jakie żyją w naszych
          przewodach pokarmowych. U dziecka jest ich mało i podawanie Lakcid'u pomaga. Ja
          nadal czasami do niego wracam np. przy biegunkach.
          A poza tym Lakcid stosuje się równiez w czasie kuracji antybiotykowej.
          Spróbuj, bo naprawdę warto.Jeżeli chodzi o ulewanie to u mojego syna po 1
          tygodniu regularnego stosowania nastąpiła poprawa.
        • fionna Re: Jak dlugo? 30.10.03, 12:53
          u mojego synke tez nie zauwazylam poprawy po stosowaniu Coordinaxu, a nawet
          wymiotuje jeszcze gorzej. Bedzie mial robiona jeszcze raz pHmetrie z
          Coordinaxem (wczesniej byla bez), mozliwe, ze Coordinax nie dziala na niego.
          Wtedy dostanie leki zobojetniajace kwasy zoladkowe.
          pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka