Dodaj do ulubionych

Posiew moczu- wyniki

13.03.08, 17:24
Bakteriuria: 10^4 kom./ml
Wyhodowane szczepy:
klebsiella oxytoca

Antybiogram

Amoksycylina/kw.klaw. - wrażliwy
Cefuroksym - wrażliwy
Amikacyna - wrażliwy
Netlymycyna - wrażliwy
Gentamicyna - wrażliwy

Proszę o interpretację...

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • gusia210 Re: Posiew moczu- wyniki 13.03.08, 21:37
      a mocz ogólny był robiony?
      według mnie to ZUM i trzeba podać antybiotyk.Ale ja nie jestem
      lekarzem.
      • madziulec Re: Posiew moczu- wyniki 13.03.08, 21:38
        Ej wink) Gusia..
        A pytalas jak pobrany mocz wink))
        Podstawowe pytanie
        • ganetka4 Re: Posiew moczu- wyniki 13.03.08, 22:15

Mocz pobierany był bezpośrednio do pojemniczka z zachowaniem zasad higieny. Był
          to posiew powtórny, bo pierwszy wyszedł zafałszowany.
          Razem z posiewem "pierwszym" robiliśmy też badanie ogólne moczu:
          Barwa: żółty
          Przejrzystość: klarowny
          ph 6.0
          Ciężar właściwy: 1,015
          Białko: nieobecne
          Glukoza: nie wykryto
          Bilirubina:nieobecna
          Urobilinogen: prawidłowy
          Ciała ketonowe: nieobecne
          Azotany:nieobecne
          Krew: nieobecna
          OSAD
          Nabłonki płaskie: pojedyncze w preparacie
          Nabłonki okrągłe: nieobecne
          Śluz: nieobecny
          Leukocyty: 2-3 w polu widzenia
          Erytrocyty: 0-3 w polu widzenia
          • madziulec Re: Posiew moczu- wyniki 13.03.08, 22:40
            Napisalam juz na drugim forum - wg mnie posiew nie byl prawidlowo pobrany.
            • ganetka4 Re: Posiew moczu- wyniki 13.03.08, 22:42
              madziulec napisała:

> Napisalam juz na drugim forum - wg mnie posiew nie byl prawidlowo pobrany.
              >
              Dzięki, odczytałam. W takim razie nie wiem co źle robię przy pobieraniusad
              • madziulec Re: Posiew moczu- wyniki 13.03.08, 23:12
                Nie wiem jak pobierasz prawde mowiac.
                Wiec nie wiem co ew. skorygowac.

Taka prawda.
                Jakbys mogla krok po kroku opisac to wtedy mozna sie zastanowic co zmienic i co
                poprawic tak na przyszlosc.
                • ganetka4 Re: Posiew moczu- wyniki 14.03.08, 09:41
                  madziulec napisała:

> Nie wiem jak pobierasz prawde mowiac.
                  > Wiec nie wiem co ew. skorygowac.
                  >
                  > Taka prawda.
                  > Jakbys mogla krok po kroku opisac to wtedy mozna sie zastanowic co zmienic i co
                  > poprawic tak na przyszlosc.

Mocz pobieram zaraz po pierwszym posiłku, rano.
                  Wsadzam małego do wanny, tam myję susiaka (napletek odciągam tyle ile się da tj.
                  niewiele, może tu popełniam błąd) i całą pupę wodą z mydłem, spłukuję samą wodą,
                  wycieram chusteczkami higienicznymi, następnie znów chusteczką higieniczną
                  nasączoną rivanolem ( za pierwszym razem bez chusteczki, samym rivanolem na
                  dłoni) przemywam siusiaka i pupkę, na koniec wycieram małego znów kolejną
                  chusteczką.
                  Następnie przenoszę małego do pokoju, tak żeby siusiak i pupka z niczym się "nie
                  stykały i tam czekam na mocz. Łapię ze środkowego strumienia prosto do jałowego
                  pojemniczka.

Aha, rivanol za każdym razem jest nowy, otwierany bezpośrednio przed przemywaniem.

Jak możesz to poradź coś, bo ja naprawdę już nie wiem jak mam to zrobić...
                  Pozdrawiam
                  • ganetka4 Re: Posiew moczu- wyniki 14.03.08, 09:48
                    dodam jeszcze ze pojemniczek z moczem wstawiam do lodówki (od razu) Do laba
                    dostarczony jest w ciągu 1-1,5 godziny.
                    Oczywiście przed pobraniem ręce mam dokładnie umyte, może powinnam odkazić je
                    jeszcze rivanolem???
                  • madziulec Re: Posiew moczu- wyniki 14.03.08, 10:53
                    Nie wycieraj husteczka higieniczna. Wycieraj gaza jalowa. Odstaw
                    rivanol.
                    To takie pierwsze mysli.

Rivanol wbrew pozorom jest doskonala pozywka dla bakterii jesli nei
                    jest swiezutko otwarty, a malo kto przeciez otwiera butelke
                    bezposrednio przed pobraniem moczu... (piszesz, ze otwierasz, ale
                    zrezygnuj).
                    Wg mnie (oczywiscie wiekszosc lekarzy ma takei zdanie) napletek
                    nalezy odciagac, bo [pod napletkiem gromadzi sie mastka, ktora jest
                    doskonala pozywka dla bakterii.

Zrob tak: dwa dni przed kapiel w wywarze z kory debu. Dzien przed
                    kapiel w nagmanganianie potasu.
                    I nastepnego dnia pobierz mocz.
                    Jesli wyjda bakterie - wtedy jest to tzw. bakteriuria i w zaleznosci
                    od tego ile tych bakterii istanu dziecka leczymy albo nie.
                    • ganetka4 Re: Posiew moczu- wyniki 14.03.08, 11:07
                      Dzięki, zastosuję się do Twoich rad.
                      jeszcze jedna kwestia, której nie jestem pewna.
                      Kiedy mały zaczynał sikać to na początku poleciało mu tylko parę kropelek,
                      później dopiero strumień... I tak się zastanawiam czy to objaw jakiegoś
                      "schorzenia" czy mały po prostu wstrzymywał siku. Więcej nie udało mi się,
                      przyłapać go na sikaniu, ale będę próbować( używa wciąż pampersy) i nie wiem...
                      • madziulec Re: Posiew moczu- wyniki 14.03.08, 11:14
                        Niekoniecznie.
                        Nie wiem, ale wydaje misie, ze sporo dzieci tak siusia.

Dodatkowo nie wiem czy jakies mieliscie problemy z ukladem moczowym,
                        z cego wynikalo to badanie...
                        • ganetka4 Re: Posiew moczu- wyniki 14.03.08, 11:26
                          W grudniu robiliśmy badania ogólne moczu i wyszło za dużo leukocytów i
                          erytrocytów w moczu no i na wizycie w lutym gastrolog zleciała zrobić posiew
                          moczu. Mały ma niewielki refluks żołądkowo- przełykowy.
                          Dzięki Ci wielkie za pomoc.
                          Pozdrawiam
                          • madziulec Re: Posiew moczu- wyniki 14.03.08, 11:41
                            Masz tamte badania?
                            • ganetka4 Re: Posiew moczu- wyniki 14.03.08, 14:48
                              madziulec napisała:

> Masz tamte badania?

Tak, mam.
                              Oto one:

Badania ogólne moczu z 18.12.2007

Wynik z analizatora:

Glukoza ujemny
                              Bilirubina ujemny
                              Ciała ketonowe ujemny
                              Ciężar właściwy 1,015
                              krew ujemny
                              ph 6,0
                              Białko ujemny
                              Urobilinogen norm
                              Azotyny ujemny
                              Leukocyty ujemny
                              Barwa żółta
                              klarowność przejrzysty

Badanie osadu z 18.12.2007

Śluz mierny
                              Nabłonki wielokątne pojedyncze w preparacie
                              Bakterie nieliczne w preparacie
                              Erytrocyty świeże w 8-10 w polu widzenia
                              Leukocyty 6-8 w polu widzenia
                              • madziulec Re: Posiew moczu- wyniki 14.03.08, 15:06
                                Wiesz co?
                                Ja bym sie zastanawiala w ogole nad zrobieneim USG..
                                Bo ... mimo wszystko nei za bardzo podobaja mi sie te krwinki
                                (zarowno biale jak i czerwone) w osadzie.

Popros o skierowanie. Wg mnie cos powinno w USG wyjsc.
                                • ganetka4 Re: Posiew moczu- wyniki 14.03.08, 15:23
                                  To powiedz mi jeszcze co może wyjść w takim badaniu, jakie schorzenie itp.
                                  no i na czym ono polega?
                                  Sorki,że zabieram Ci czas... i jednocześnie dzięki za odp. smile
                                  Pozdrawiam
                                  • madziulec Re: Posiew moczu- wyniki 14.03.08, 15:37
                                    Wiesz, j abym stawiala na jakies kamyki czy piaseczek, ktore
                                    podrazniaja - stad wychodza krwinki czerwone.
                                    Ale od razu pokreslam guba krecha. Nie jestem lekarzem, wiec moze
                                    wyjsc tak, ze sie totalnie myle, wiec sie nie sugeruj moja
                                    odpowiedzia.

Ale tak mi sie to po prostu widzi...
                                    • ganetka4 Re: Posiew moczu- wyniki 14.03.08, 15:54
                                      A czy to nie ma żadnego znaczenia? ta różnica w badaniu ogólnym? W grudniu
                                      leukocytów i erytrocytów było dużo, ale już w lutym w normie?
                                      • madziulec Re: Posiew moczu- wyniki 14.03.08, 15:57
                                        Podraznienie moze ale nie musi wystepowac. Moze zmienilas diete
                                        dziecka?
                                        A to wystarczy, by zlogi sie nie wytwarzaly lub by ich wytwarzanie
                                        zostalo zahamowane, wtedy nie ma problemow tak jakby z ranieniem
                                        wewnetrznych czesci ukladu moczowego...

To sa oczywiscie jak podkreslam moje przypuszczenia.
                                        Pojdz do lekarza i popros o skierowanie na USG, nie boli, a moze
                                        wyjasnic bardzo duzo.
                                        • ganetka4 Re: Posiew moczu- wyniki 14.03.08, 16:07
                                          Dzięki! Jestem Ci bardzo wdzięczna. Przynajmniej będę wiedzieć "jak" rozmawiać z
                                          pediatrą big_grin. Dziś o 18 mam wizytę.
                                          Pozdrawiam
        • gusia210 Re: Posiew moczu- wyniki 14.03.08, 20:28
          błąd.Przyznaję!smile
    • ganetka4 Re: Posiew moczu- wyniki 15.03.08, 18:25
      Dziewczyny!
      Uważacie,że wyniki posiewu są niewiarygodne, tak? to powiedzcie mi, proszę,
      dlaczego?
      Pediatra uznała je za wiarygodne i przepisała mojemu dziecku augmentin i furaginum.
      • madziulec Re: Posiew moczu- wyniki 15.03.08, 18:38
        Leukocyty sa w normie. Jak dla chlopca to 2-3 w polu widzenia w osadzie to jest
        norma, wiec nie mas ie czego czepiac.

Nawet taka ilosc erytrocytow jest w granicach normy.
        Jedynie ten posiew - jesli nie ma w badaniu ogolnym leukocytow - w ilsoci duzej
        - kilkadziesiat (normalnie nie w osadzie) - to mozna mowic o bakteriurii. A tu
        nie ma leukocytow.

Do tego azotany nieobecne - azotany (lub azotyny w zaleznosci od rodzaju
        bakterii) wskazuja na obecnosc bakterii - one sa produktem przemiany materii
        bakterii. I wlasnie jesli one sa to znaczy ze sa bakterie.

Czy mam isc do tej pani pediatry i ja uczyc tego, co ona powinna przyswoic w
        czasie studiow?? Do jasnej cholery!!!
        Mi ogarniecie tych wiadomosci zajelo 2 lata, a lekarzem nie jestem.
        • ganetka4 Re: Posiew moczu- wyniki 15.03.08, 22:18
          Madziulec,

<Jedynie ten posiew - jesli nie ma w badaniu ogolnym leukocytow - w ilsoci duzej
          - kilkadziesiat (normalnie nie w osadzie) - to mozna mowic o bakteriurii. A tu
          nie ma leukocytow.>

Nie za bardzo wychwyciłam o co chodzi w tym posiewie, możesz jeszcze raz? proszę...
          • madziulec Re: Posiew moczu- wyniki 15.03.08, 22:58
            Popatzr na badanie ogolne moczu:
            masz leukocyty tak jakby wystepujace 2 razy:
            - okreslmy to pierwszy raz
            - potem drugi raz w tak zwanym osadzie

I teraz tak - w normalnym ZUM (czyli zakazeniu ukladu moczwego) uwierz mi, ze sa
            wysokie wartosci.
            Zeby Ci to poakzac spisuje z badan mojego dziecka (gdy mialo ZUM - chlopiec):
            500 leukocytow, 25 leukocytow (mowimy na mililitr), czasem pisze luzno w polu
            widzenia lub 15-20 wpw...

Jesli zas w osadzie jest tak jak Ty piszesz to wlasnie wszystko zalezy.

Madry lekarz bedzie wiedzial, jak dalej szukac i wlasciwie odczyta wyniki.
            Bedzie patrzyl na te azotany i azotyny jako produkt przemiany materii bakterii..
            Jesli one sa to wtedy mamy do czynienia z tzw. bakteriuria bezobjawowa, czyli sa
            bakterie ale nie ma leukocytow i wtedy to tez jest jeden z rodzajow zakazenia
            ukladu moczowego i wymaga leczenia.

Tak to wyglada.
            Mam nadzieje, ze rozumiesz, przepraszam, ale dla mnei jest to juz po paru latach
            dosc oczywiste. W razie czego pytaj
            • ganetka4 Re: Posiew moczu- wyniki 16.03.08, 09:16
              Ok, czyli moje dziecko nie ma normalnego ZUM, ale coś mu dolega???
              bo w osadzie jest coś nie tak?

<Jesli zas w osadzie jest tak jak Ty piszesz to wlasnie wszystko zalezy.
              >
              Jeśli mogłabyś rozwinąć to zdanie byłabym ogromnie wdzięczna. Co jest nie tak w
              tym osadzie? i co "zależy"?

Bakteriuria bezobjawowej też nie ma bo nie ma azotynów i azotanów, lecz coś mu
              dolega?

Dzięki Ci za cierpliwośćbig_grin
              Jestem zielona w tych sprawach, ale widać,ze nasz pediatra również... ręce opadają!

Pozdrawiam,

• madziulec Re: Posiew moczu- wyniki 16.03.08, 10:31
                2-3 leukocyty w osadzie w polu widzenia to jest w normie.
                Po pristu anwet zdrowy czlowiek wydala w moczu jakas tam ilosc leukocytow z moczem
                (zum.org.pl/2.2.2.html#KRWINKI%20BIA%A3E%20(LEUKOCYTY) )

A swoja droga nie chodzi o moja cierpliwosc. Chodzi bardziej o wlasciwa
                diagnostyke dziecka, o to by niepotrzebnie nie dostalo leku, by np. ponownie
                zorbic badanie moczu (posiewu), by sprawdzic czy rzeczywiscie jest zakazenie, by
                np. sprawdzic czy bakterie nie sa spod napletka (bo moga byc spod napletka... i
                to tez latwo sprawdzic domowym sposobem).

Tylko lekarze ida na latwizne i wala antybiotyk, bo jesli to jest rzeczywiscie
                zakazenie to moga popelnic powazne zaniedbanie
                • ganetka4 Re: Posiew moczu- wyniki 19.03.08, 12:19
                  Witaj Madziuec, jeszcze raz liczę na Twoją pomoc.

Powiesz mi jaki to jest ten domowy sposób???

<by sprawdzic czy rzeczywiscie jest zakazenie, by
                  np. sprawdzic czy bakterie nie sa spod napletka (bo moga byc spod napletka... i
                  to tez latwo sprawdzic domowym sposobem).>

Pozdrawiam
                  • madziulec Re: Posiew moczu- wyniki 19.03.08, 12:22
                    Pobierasz z tego samego siusiania kilka probek.
                    kazda oznaczasz numerem i muszisz miec dobre laboratorium, ktore
                    probki odpowiednio tez bedzie badac.
                    I .. jesli w probce nr 1 bedzie np bakterii 100% w probce nr 2 80%,
                    a dalej.. w probce nr 4 tylko 10% to oczywiste jest ze bakterie sa
                    spod napletka.

Proste tez jest ze absolutnei wtedy nei pobierasz do dupnych
                    woreczkow, ktore wywalasz za okno i nigdy wiecej ich nei stosujesz.
                    • ganetka4 Re: Posiew moczu- wyniki 19.03.08, 15:10
                      dziękismile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka