yaishi 31.08.03, 16:19 Mam córeczkę 5 tyg która robi bardzo rzadką kupkę. Mogę jej podać smectę???? pozdrawiam i proszę o możliwie szybką odpowiedź yaishi i Basia /23.07.03/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jasik2 Re: Smecta-czy można? 01.09.03, 10:47 Witaj! Jeżeli dziecko jest na piersi to rzadkie kupki są normą i nie ma żadnego powodu do niepokoju. Moja Mała do teraz (ma prawie 5 miesięcy) robi na bardzo rzadko, często wręcz wodniście, ale pięknie przybiera na wadze i wszystko jest o.k. Problem jest gdy kupki zawierają duże ilości śluzu lub krew i są cuchnące, to może świadczyć o biegunce - podobno u dzieci karmionych piersią występują bardzo rzadko. Smecty bez powodu i konsultacji z lekarzem bym nie podawała. Pozdrawiam. Asia i Ala Odpowiedz Link Zgłoś
aniask_mama Re: Smecta-czy można? 01.09.03, 16:14 Ja też bym nie podała bez konsultacji z lekarzem, to w końcu jeszcze takie maleństwo. Jeśli Cię coś niepokoi - zapytaj lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
gzylka Re: Smecta-czy można? 01.09.03, 19:53 Jeśli chodzi o wiek dzieciaczka to można po pół opakowania jednorazowo. Ale czy napewno jest taka konieczność. Czy twoje maleństwo ma biegunkę ? Rzadkie kupki to u niemowlaków przecież nic dziwnego. Aga Odpowiedz Link Zgłoś
inga17 Re: Smecta-czy można? 02.09.03, 09:59 nie powinnaś bez konsultacji z lekarzem. Smectę generalnie można podawać po 6 m- cu życia, chyba że pediatra postanowi inaczej. U tak małych dzieci nie wolno stosować żadnych leków na własną rękę, a biegunka powinna być natychmiast konsultowana z lekarzem - bo skąd wiesz, co jest jej przyczyną? Smecta leczy tylko objawy, nie przyczynę. Pozdrowienia Inga Odpowiedz Link Zgłoś
alatu Re: Smecta-czy można? 03.09.03, 13:52 Można. Mój synek również dokładnie w 5 tygodniu życia dostał obfitych biegunek (stolców od urodzenia też było dużo). Smecta i Lacid. Problem był tylko z zachęceniem maluszka do spożywania tego. Uważaj na odpażenia pupy od biegunki. Pomógł na zmianę Tormentiol i Clotronidazol. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś