Dodaj do ulubionych

Odra,rózyczka i ospa 3w1

10.09.03, 13:59
Nastepne szczepienie to odra a nasza pediatra zasugerowała 3 w 1 /odra,
rozyczka i swinka/. Kochane Mamy powiedzcie czy to dobry pomysl? Świnka w
dorosłym wieku, to przykra sprawa dla mężczyzny, więc może lepiej niech ją
Julek przejdzie. Z drugiej strony i tak szczepionka nie daje 100% gwarancji,
sama nie wiem, napiszcie cosik!
Obserwuj wątek
    • mamajuliana Re: Odra,rózyczka i świnka 3w1 10.09.03, 14:00
      Sorka za bład w tytule-miała być świnka smile
      • aniask_mama Re: Odra,rózyczka i świnka 3w1 10.09.03, 15:06
        Aniu, wrzuć w wyszukiwarkę słowo: MMR II - znajdziesz naprawdę sporo odpowiedzi
        nt szczepienia, zarówno za jak i przeciw.
        Tak na marginesie: żadne szczepienie nie daje 100% gwarancji, że dziecko nie
        zachoruje
        • elasz64 Re: Odra,rózyczka i świnka 3w1 17.09.03, 21:39
          ANIU JA JUŻTO PRZEROBIŁAM. MOJĄ ZUZIE ZASZCZEPIŁAM WŁAŚNIE POTRÓJNĄ SZCZEPIONKA
          I BARDZO TO ODCHOROWALA. PO 8 DNIACH WYSOKO ZAGORĄCZKOWAŁA I WYSTĄPIŁA WYSYPKA.
          LEKARKA STWIERDZIŁA RÓŻYCZKE, GDYŻ JUŻ W CZASIE SZCZEPIENIA CHOROBA BYŁA W
          OKRESIE WYLĘGANIA, A TEGO PRZECIEŻ NIE MOŻNA PRZEWIDZIEĆ.ZASZCZEPIĆ TRZEBA ALE
          SKUTKÓW NIE MOŻNA CZASEM PRZEWIDZIEĆ
          POZDRAWIAM ELA
    • domali Re: Odra,rózyczka i ospa 3w1 17.09.03, 22:08
      Ja zaszczepiłam Wiktorka Priorixem. Rzeczywiście, szczepienie nie daje 100%
      pewności, że dziecko nie zachoruje, ale podobno ewentualną chorobę przechodzi
      łagodniej. Zdecydowałam się na tę szczepionkę przede wszystkim dlatego, że
      synek chodzi do żłobka.
    • mosia.k Re: Odra,rózyczka i ospa 3w1 17.09.03, 22:31
      Ja kierując się sugestią pediatry, zdecydowałam się zaszczepić córkę
      szczepionką potrójną (odra, różyczka, świnka) MMRII lub Trimovaxem (to to
      samo). W 10 dni po tym szczepieniu moja córka zachorowała na świnkę i nie
      wiadomo- albo w czasie szczepienia świnka była w trakcie inkubacji (to bardziej
      prawdopodobne) albo wystąpił odczyn poronny po szczepieniu (co podobno zdarza
      się bardzo rzadko). Niemniej jednak, jak widzisz, nigdy nie ma 100% gwarancji,
      że dziecko nie zahcoruje. Pozdrawiam Mosia
      • mama_do_kwadratu Re: Odra,rózyczka i ospa 3w1 18.09.03, 14:05
        Hej
        z tego co wiem, Trimovax zawiera jakiś kiepski szczep świnki, który bardzo
        czesto powoduje świnkę poszczepienną. Ta szczepionka w ogóle ma kiepskie notki
        i nie poleca się jej. MMR II lub Priorix są pewniejsze.
        Pozdro
        • marta_i3 Re: Odra,rózyczka i ospa 3w1 18.09.03, 15:42
          Przed chwilą w radio słyszałam, że Trimovax jest zakazany w krajach Unii
          Europejskiej. Tymczasem nasze ministerstwo zdrowia chce go zakupić jako
          bezpłatną i obowiązkową szczepionke dla naszych dzieci!
          Znów nóż się w kieszeni otwiera.
          Marta
          • mama_do_kwadratu Re: Odra,rózyczka i ospa 3w1 18.09.03, 18:16
            No właśnie. Tez kiedyś słyszałam, że zakazano go gdzieś, ale nie byłam pewna.
            podobne sensacje dotyczyły szczepionek przeciwko WZW.
            Po prostu trzeba cały czas trzymać rękę na pulsie, czytać, pytać, bo
            inaczej... aach sad
    • anna.michal Re: Odra,rózyczka i ospa 3w1 18.09.03, 23:23
      W czerwcu szczepiłam Michałka Priorixem.
      Od marca szczepienie przexiwko śwince jest obowiązkowe, ale mieli je wykonywać
      dopiero od września. W przychodni do której mały jest zapisany, dowiedziałam
      się, że prawdopodobnie do końca roku będzie to tylko na papierze i aby
      zaszczepić przeciwko szczepionce trzeba będzie wykupić w aptece szczepionkę
      (potrójną). A tamta miała być pojedyncza, ale po tych informacjach o
      Trimovaxie, to może ją chcą wrzucić.
      Mały zniósł szczepienie chyba dobrze. Piszę chyba, bo dwa dni później złapał
      katar i nie wiem czy następne atrakcje do był wynik szczepionki, kataru,
      ząbków, które wychodziły czy może trzydniówka.
      Pozdrawiam

Ania
    • mosia.k Re:Odra,rózyczka i ospa 3w1TRIMOVAX NIEBEZPIECZNY 19.09.03, 09:08
      Hej dziewczyny!
      W świetle ostatnich wiadomości o Trimovaxie, ja, gdybym dzisiaj miała szczepić
      moje dziecko, poprzestałabym na samej odrze i za nic nie zdecydowałabym się na
      szczepionkę potrójną. Bo dzisiaj okazuje się, że Trimovax jest niebezpieczny, a
      za kilka lat może usłyszymy, że Priorix, czy MMRII ma fatalne skutki uboczne!
      Tym bardziej niepokoi mnie to, że nikt inny jak właśnie pediatrzy sugerują
      odpłatne szczepionki jako bezpieczne, bezkomórkowe, mniej inwazyjne, itp..., a
      przecież komu mamy ufać jak nie lekarzom naszych maluchów?
      Ten temat tak mnie bulwersuje, ale i martwi, bo moja córunia w lutym była
      szczepiona właśnie Trimovaxem (bo MMRII akurat nie było w aptece)!!!
      Skończyło się na śwince poszczepiennej (jakieś 10 dni po i dobrze że tylko
      tyle), ale mam nadzieję, że zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych czy innych
      neurologicznych zmian już się nie doczekam. Czy maleństwo którejś z Was też
      było szczepione Trimovaxem? Pozdrawiam Mosia
      • edie28 Re:Odra,rózyczka i ospa 3w1TRIMOVAX NIEBEZPIECZNY 19.09.03, 09:23
        Cześć,
        Zaszczepiłam moją córkę w mają właśnie Trimovaxem innej nie było w przychodni i
        wtedy nikt nie mówił, że jest szczepionką niebezpieczną (1 na 4000 dzieci ma
        powikłania poszczepienne) !!!
        Na szczęście nic nam nie było nawet zaczerwienienia na skórze !!!

Jak pomyślę co mogłoby się stać to.................

W każdym razie warto zaszczepić dziecko tą potrójną szczepionką i na szczęście
        są jeszcze inne firmy !!!

Pozdrawiam,
        Edyta mama 1,5 rocznej Kai.
        • edie28 Re:Odra,rózyczka i ospa 3w1TRIMOVAX NIEBEZPIECZNY 19.09.03, 09:27
          Jeśli chodzi o skutki uboczne w tej chwili naszych dzieci to nie ma na to szans
          na szczęście gdyż to są zachorowania w ciągu 72 h do 2 tygodni !!!

Także głowa do góry !!!

Edyta
          • aniaop Re:Odra,rózyczka i ospa 3w1TRIMOVAX NIEBEZPIECZNY 19.09.03, 11:39
            Ja z wyzej wymienionych powodow zaszczepilam na odre tylko. Na rozyczke, jesli
            nie zachoruje, to doszczepia ja obowiazkowo w wieku 13 lat. Chcialabym tylko
            doszczepic teraz sama swinke. Czy ktos wie, czy szczepionka na swinke jest w
            tej chwili osiagalna? Bo przedtem mowili, ze amerykanie wykupili caly zapas...
      • marta_i3 Re:Odra,rózyczka i ospa 3w1TRIMOVAX NIEBEZPIECZNY 19.09.03, 12:27
        mosia.k napisała:

> Hej dziewczyny!
        > W świetle ostatnich wiadomości o Trimovaxie, ja, gdybym dzisiaj miała
        szczepić
        > moje dziecko, poprzestałabym na samej odrze i za nic nie zdecydowałabym się
        na
        > szczepionkę potrójną. Bo dzisiaj okazuje się, że Trimovax jest niebezpieczny,
        a
        >
        > za kilka lat może usłyszymy, że Priorix, czy MMRII ma fatalne skutki uboczne!
        >
        Myślac Twoim sposobem trzeba by było również zrezygnować z tej pojedyńczej
        szczepionki (przeciwko samej odrze) bo za parę lat także ona może się okazać
        niebezpieczna. Nie jesteśmy w tej chwili same w stanie przewidzieć skutków
        szczepienia ale przynajmniej nie ryzykujmy szczepiąc szczepionką, o której już
        TERAZ wiadomo, że jest podejrzana.
        Marta
        • mosia.k Re:Odra,rózyczka i ospa 3w1TRIMOVAX NIEBEZPIECZNY 19.09.03, 12:47
          marta_i3 napisała:

> mosia.k napisała:
          >
          > > Hej dziewczyny!
          > > W świetle ostatnich wiadomości o Trimovaxie, ja, gdybym dzisiaj miała
          > szczepić
          > > moje dziecko, poprzestałabym na samej odrze i za nic nie zdecydowałabym si
          > ę
          > na
          > > szczepionkę potrójną. Bo dzisiaj okazuje się, że Trimovax jest niebezpiecz
          > ny,
          > a
          > >
          > > za kilka lat może usłyszymy, że Priorix, czy MMRII ma fatalne skutki ubocz
          > ne!
          > >
          > Myślac Twoim sposobem trzeba by było również zrezygnować z tej pojedyńczej
          > szczepionki (przeciwko samej odrze) bo za parę lat także ona może się okazać
          > niebezpieczna. Nie jesteśmy w tej chwili same w stanie przewidzieć skutków
          > szczepienia ale przynajmniej nie ryzykujmy szczepiąc szczepionką, o której
          już
          >
          > TERAZ wiadomo, że jest podejrzana.
          > Marta
          Marto!
          Takie rozważania o nie podejmowaniu ryzyka są w moim (i wielu z nas) przypadku
          zupełnie zbędne, bowiem o Trimovaxie "głośno" jest od wczoraj, a ja szczepiłam
          córkę w styczniu. I NIKT wówczas nie mówił o ryzyku.
          Natomiast idąc tropem Twoich rozważań na temat szczepionek pojedynczych i
          skojarzonych, to ja jednak zostaję przy swoim. Zgadzam się, że tak do końca to
          nigdy wiadomo i skutki szczepień mogą ujawnić sie po latach, ale naukowcy
          sugerują, że właśnie szczepionki skojarzone (potrójne, jak Infanrix, Trimovax,
          itp...) ze względu na skojarzenie w nich różnych szczepów są szkodliwe i
          wywołują negatywne skutki uboczne. A ja nie twierdzę, że lepiej w ogóle
          zrezygnować ze szczepień, tylko pozostać przy pojedynczych, tak jak napisała
          aniaop.
          • mama_do_kwadratu Re:Odra,rózyczka i ospa 3w1TRIMOVAX NIEBEZPIECZNY 19.09.03, 14:37
            To nie jest do końca prawda. Ministerstwo Zdrowia zawsze zalecało MMR II.
            Trimovax już od dawna jest podejrzany, tylko teraz sprawa jest głośna, nagle
            stwierdzili, że tani Trimovax jest OK i można truć polskie dzieci. A może to w
            ramach rekompensaty za francuskiego myśliwca Mirage, który przegrał z F-16?
            Taki trochę czarny humor...
            Mama_Do_Kwadratu
            • anna.michal Re:Odra,rózyczka i ospa 3w1TRIMOVAX NIEBEZPIECZNY 19.09.03, 15:32
              Właśnie, to nie jest tak naprawdę żadna nowina.
              W maju interesowałam się tym tematem, bo zbliżało się szczepienie.
              Przekopałam internet i wszędzie była informacja, że zalecana jest szczepionka
              zawierająca szczep Jerry Lynn przeciwko śwince (chyba tak to się nazywa) a
              spełnia to MMRII i Priorix. Jest też informacja odwrotnie sformułowana -nie
              zaleca się szczepionki zawierającej szczep "Urabe AM-9" (Trimovax)
              I pojawia się to z datą dużo wcześniejszą niż te artykuły.

Pozdrawiam

Ania

PS.
              A odczyny poszczepienne mogą się w zasadzie pojawić po każdej szczepionce.
          • marta_i3 Re:Odra,rózyczka i ospa 3w1TRIMOVAX NIEBEZPIECZNY 19.09.03, 14:46
            Mosiu, pisząc o szczepieniu podejrzaną szczepionką miałam na myśli decyzję
            ministerstwa zdrowia o zakupie trimovaxu jako obowiązkowej szczepionki. Ani
            przez chwilę nie pomyślalam o rodzicach, którzy wcześniej tą szczepionką dzieci
            zaszczepili bo przecież działali w słusznej wierze. Ja akurat szczepiłam innymi
            szczepionkami ale jest to czysty przypadek, że lekarka poleciła taki a nie inny
            specyfik.
            A co do szczepionek skojarzonych - może rzeczywiście masz rację, że lekarze
            właśnie przed nimi ostrzegają. Ja miałam raczej na myśli strach przed sytuacją,
            w której okazuje się po jakimś czasie, że polecane, cudowne i nieszkodliwe
            lekarstwo ma jednak swoje ciemne strony.
            Pozdrawiam cieplutko - Marta, która w przyszłym tygodniu szczepi chłopków
            przeciwko grypie.
    • barbamama-ok Re: Odra,rózyczka i ospa 3w1 19.09.03, 13:14
      Moje dziecko było szczepione 2 lata temu MMRII - wszystko obyło się bez
      problemów. Dzieci w jego otoczeniu miały kilka miesięcytemu świnkę, jego to
      ominęło .
      Pozdrawiam
      Basia
    • megi_77 Re: Odra,rózyczka i ospa 3w1 19.09.03, 21:36
      HEJ
      Jestem przerażona tym co zamierza zrobić nasze państwo. Usłyszałam o tym
      dzisiaj w RMF-ie rano i podziałało to na mnie jak kubeł zimnej wody.
      Szczepionka ta została zakazana w Wielkiej Brytani i całej Uni Europejskiej i
      Stanach Zjednoczonych. Sprzedawana jest do krajów trzeciego świata.
      Zareagowałam barszo impulsywnie jak o tym usłyszałam ponieważ szczepiłam syna
      szczepionką Priorix - która jest o wiele bezpiczniejsza a mieliśmy przygody.
      Tydzień po szczepieniu wystąpiła wysypka i gorączka 38,2 ale to nie było takie
      straszne. Na następny dzień mój syn stracił przytomność. Mineło od tego prawie
      pół raku i jak sobie przypomne to mi włosy dęba stają. Musze podkreślić że nie
      ma pewności że to od tej szczepionki bo najprawdopodobniej zaniósł się od
      płaczu ze strachu.

Licze na to że media wpłyną na decyzje i nasz rzęd się opamięta.
      Ja napewno nie zaszczepie tą szczepionką mojego dziecka choćbym miała nie jeść.

Pozdrawiam
      Megi (mama 21-miesięcznego Mateusza)
    • mama_do_kwadratu Re: Odra,rózyczka i ospa 3w1 20.09.03, 11:43
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=5180460&a=5180460
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka