mirabelka10 07.05.08, 23:11 Są dużo bezpieczniejsze,dlatego rozważam próbe leczenia.Czy mają skuteczne zastosowanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
0hela Re: Leki homeopatyczne czy warto je stosować? 07.05.08, 23:19 mirabelka10 napisała: > Są dużo bezpieczniejsze,dlatego rozważam próbe leczenia.Czy mają > skuteczne zastosowanie? Daj spokój z szarlataństwem , szkoda kasy, efekt mizerny , ale oczywiście są tacy, co będą wmawiac, że działa. No działa na kieszeń Odpowiedz Link Zgłoś
mirabelka10 Re: Leki homeopatyczne czy warto je stosować? 07.05.08, 23:36 Stosowałas??podaj chociaż w ilu przypadkach nie pomogło?! Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysiatko1 Re: Leki homeopatyczne czy warto je stosować? 08.05.08, 01:13 warto... ale tylko i wyłącznie wtedy, kidy przepisze je indywidualnie dla pacjenta człowiek po kursie homeopatycznym (takim prawdziwym)... a nie sąsiadka powie, że cośtam stosowało i jej pomogło... Odpowiedz Link Zgłoś
marcysiaw1 Re: Leki homeopatyczne czy warto je stosować? 08.05.08, 04:39 z doswiadczenia wiem, ze dzialaja choc podobno w homeopatie trzeba wierzyc...my zakupilismy Thymuline 9 i mamy zamiar stosowac. Znam ludzi/dzieci, ktorym pomoglo wygrzebac sie z roznych chorobsk i dluuuuuuuuuuuuugo nie chorowac! Odpowiedz Link Zgłoś
0hela Re: Leki homeopatyczne czy warto je stosować? 08.05.08, 08:42 U żadnego znanego mi dziecka, ze skłonnosciami do chorób nie pomogło (a przepisywali homeopaci, oczywiście ). Tym, co końcem końców zdrowieją sami zawsze pomaga )). Odpowiedz Link Zgłoś
molla7 Re: Leki homeopatyczne czy warto je stosować? 08.05.08, 08:50 chodzimy do homeopaty klasycznego, stosującego leki wg zasady "simile"-jeden lek dobrany do całej charakterystyki i spektrum objawów chorego. Sprawdza się, choć nie jest to metoda jak reką odjął, to zależy od organizmu i typu leku (są powoli działające albo bardzo dynamiczne, istotną role odgrywa również rozcieńczenie wyrażane cyfrą przed oznaczeniem CH oraz dawkowanie). Zaczeliśmy leczenie z początkiem marca, a córka jako przedszkolak czesto coś łapie, jednak od tego momentu obyło się bez conajmniej 2 antybiotyków. Nawet jak się nie wierzy, to działa...Potrzebna jest dyscyplina i uwazne obserwoanie dynamiki objawów chorobowych. Odpowiedz Link Zgłoś
0hela Re: Leki homeopatyczne czy warto je stosować? 08.05.08, 09:54 molla7 napisała: córka jako przedszkolak czesto coś > łapie, jednak od tego momentu obyło się bez conajmniej 2 > antybiotyków. tego akurat na pewno nie wiadomo, równie dobrze organizm mógł sam sobie poradzić i zapewne tak było > Nawet jak się nie wierzy, to działa...Potrzebna jest dyscyplina i > uwazne obserwoanie dynamiki objawów chorobowych. taaa... )) a świstak siedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec o homeopatii 08.05.08, 10:15 Naczelna Rada Lekarska negatywnie ocenia stosowanie homeopatii i pokrewnych nienaukowych metod przez niektórych lekarzy i lekarzy dentystów, a także organizowanie szkoleń w tych dziedzinach - napisano w oświadczeniu NRL. Homeopatia, metoda wprowadzona w XIX wieku przez Samuela Hahnemanna, polega - w uproszczeniu - na leczeniu chorób mikroskopijnymi dawkami silnie działających substancji, które w dużych dawkach wywołują objawy tychże chorób. Jej zwolennicy twierdzą, że im mniejsza dawka, tym większy efekt. Krytycy wskazują, że substancje czynne stosowane w środkach homeopatycznych bywają tak rozcieńczone, że ich stężenie wynosi "zero". NRL podkreśliła, że narasta liczba dowodów, iż homeopatię należy zaliczać do nienaukowych metod tzw. medycyny alternatywnej, która proponuje stosowanie bezwartościowych produktów o niezweryfikowanym naukowo działaniu. "Rada wyraża zaniepokojenie, że część lekarzy i lekarzy dentystów jak również niektóre organizacje lekarskie i uczelnie medyczne angażują się w popularyzację homeopatii i pokrewnych metod, służąc pomocą w organizacji szkoleń i działań mających na celu legitymizowanie oraz promocję homeopatii" - podkreślono w oświadczeniu. . Zdaniem NRL, te działania stoją w sprzeczności z Kodeksem Etyki Lekarskiej. Z badań przeprowadzonych przez TNS OBOP wynika, iż ponad połowa Polaków uważa, że homeopatia to dobra i skuteczna metoda leczenia. Najczęściej są to kobiety, dobrze wykształcone i mieszkające w dużych miastach. Jedna z teorii wyjaśniających działanie leków homeopatycznych mówi o tzw. potencjalizacji leku. Hahnemann zalecał, aby po każdym procesie rozcieńczenia, naczyniem "kilkakrotnie uderzyć w miękki materiał np. książkę". Wówczas tworzy się potencjał zdolny do oddziaływania na organizm. Źródłem działania leku miałaby być wtedy energia przechodząca z człowieka, który go przyrządza. Homeopaci klasyczni uważają, że lek homeopatyczny będzie działał tylko wtedy, jeśli przyrządza go człowiek. Zwolennicy homeopatii twierdzą, że lek jest naładowany promieniowaniem substancji i to promieniowanie oddziałuje dokładnie odwrotnie niż sama substancja. Hahnemann eksperymentował na sobie z mało znanym wówczas lekiem przeciwko malarii - chininą. W dużych dawkach chinina wykazywała działanie obniżające gorączkę, natomiast małe dawki leku - wywoływały ją. Na tej podstawie niemiecki uczony wywiódł zasadę odwracalności działania leku w zależności od jego stężenia. Dziś naukowcy przypuszczają, że reakcja organizmu Hahnemanna na małe dawki chininy mogła być efektem uczulenia. Niemiecki uczony twierdził, że im mniejsze stężenie leku, tym silniej działa on na organizm. Nie znana była jeszcze wówczas molekularna teoria materii i twórca homeopatii sądził, że substancje można rozcieńczać do nieskończoności. Dziś wiadomo, że przy kolejnych rozcieńczeniach dochodzi do tego, że w partii rozpuszczalnika, np. w wodzie, może nie zostać ani jednej cząsteczki rozpuszczanej substancji.(PAP) Odpowiedz Link Zgłoś
molla7 Re: o homeopatii-do madziulec 08.05.08, 11:50 po co wklejasz te kocopoły obiegowo zasmiecające net?? Nie mają one dla mnie żadnej wartości, ponieważ nikt mi nie wmówi ze homeopatia nie ma znaczenia leczniczego. Infekcje mojego dziecka, zbicie 39 stopniowej temperatury definitywnie za pomocą dobrze dobranego leku i podaniu go raptem w formie 3 łyków rozpuszczonych kulek w szklance wody, moje zapalenie zatok, które zlikwidowałam również kulkami, a na leczenie którego lekarze mieli oczywiście jeden przepis-stos antybełtów i zagrzybienie organizmu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: o homeopatii-do madziulec 08.05.08, 12:53 Te kocopoły jak nazywasz sa opublikowane jak widzisz przez serwis PAP, wydane przez Naczelna Rade Lekarska a nie jakichs ludkow, ktorzy pokonczyli watpliwej jakosci kuriki organizowane przez diabli wiedza kogo. Kazdy ma swoj rozum. Dla mnie jest wazniejsze "medrca szkielko i oko"... Dla Ciebie widac wierzenia ludu... I to i to dobre. Ja dziecka an 3 zdrowaski do pieca bym nei wlozyla, Ty byc moze... Odpowiedz Link Zgłoś
molla7 Re: o homeopatii-do madziulec 08.05.08, 13:07 > Te kocopoły jak nazywasz sa opublikowane jak widzisz przez serwis > PAP, wydane przez Naczelna Rade Lekarska a nie jakichs ludkow, > ktorzy pokonczyli watpliwej jakosci kuriki organizowane przez diabli > wiedza kogo. Homeopatia jest uznaną metodą leczniczą od dziesiątków, a własciwie 2 setek lat, stanowisko rady leczniczej może być sobie jakie tylko chce, to wyraz rozprawienia się z konkurencyjną gałęzią, którą rozumie niewiele osób. > Kazdy ma swoj rozum. > Dla mnie jest wazniejsze "medrca szkielko i oko"... Dla Ciebie widac > wierzenia ludu... I to i to dobre. Ja dziecka an 3 zdrowaski do > pieca bym nei wlozyla, Ty byc moze... skoro tak piszesz, niech tak będzie. Ale lekarz do którego chodze ma dyplom lekarza i nie jest znachorem, felczerem, konowałem, czy jak to nazwać. Odpowiedz Link Zgłoś
molla7 Re: o homeopatii-do madziulec 08.05.08, 13:08 ponadto autorka wątku prosiła o osobiste doświdczenia z homeo, a nie uswiadamianie za pomocą mocno wątpliwego stanowiska rady leakrskiej Odpowiedz Link Zgłoś
0hela Re: o homeopatii-do madziulec 08.05.08, 13:45 molla7 napisała: > ponadto autorka wątku prosiła o osobiste doświdczenia z homeo, a nie > uswiadamianie za pomocą mocno wątpliwego stanowiska rady leakrskiej wątpliwe stanowisko NRL powiadasz... Odpowiedz Link Zgłoś
0hela Re: o homeopatii-do madziulec 08.05.08, 13:46 molla7 napisała: > skoro tak piszesz, niech tak będzie. Ale lekarz do którego chodze ma > dyplom lekarza i nie jest znachorem, felczerem, konowałem, czy jak > to nazwać. ale dyplom i wiedza niekoniecznie się pokrywają , jak widać... Odpowiedz Link Zgłoś
molla7 Re: o homeopatii-do madziulec 08.05.08, 15:34 > ale dyplom i wiedza niekoniecznie się pokrywają , jak widać... ooo, tu się bardzo mylisz, dobry homeopata to człowiek o dużej wiedzy, a co dla mnie bardzo cenne mający podejście holistyczne do pacjenta-ważne jest i ciało i psyche!. Lekarz podejmujący się studiów homeopatycznych to wg Ciebie szarlatan tchnący ciemnogrodem. Nie zaprzeczysz że pierwszą i podstawową zasadą lekarza czy to klasyka czy homeopaty jest primum non nocere i z taką postawą się wyłacznie spotykam wśród homepatów. Aczkolwiek niezawsze wsród lekarzy klasycznych, u których lenistwo i rutyna zabija podejście jak do człoweika, organizmu, nie jedynie jednostki chorobowej. Nie mam wpływu na takie tezy...Zastanawia mnie jednak skąd bierze się takie złe nastawienie i stereotypy, wg mnie z niewiedzy i dobrego PR oraz marketingu medycyny akademickiej podpartej wpływem firm farmaceutycznych Jakiś czas temu na Matkach Wyrodnych dyskutowałam na temat homeopatii z lekarką. Jej niechęć do lekarzy homeopatów, pomijając aspekt czy to działą czy nie działa, wynikał z braku szacunku do ludzi, którzy "gryzą kość,ale od innej strony" Nie zamierzam deprecjonować osiągnięc medycyny tradycyjnej, ale życzę sobie więcej pokory wsród lekarzy, którzy zdają się być nieomylni i kroczą jedyną właściwą drogą i mniej pogardy u ludzi, którzy nie wiedzą o czym mówią, bo jakiś autorytet z rady lekarskiej napisał, ze to nie ma prawa działać. A jednak działa.... Odpowiedz Link Zgłoś
0hela Re: o homeopatii-do madziulec 08.05.08, 16:42 molla7 napisała: > A jednak działa.... no tak jak pisałam, na kieszeń , nic poza tym Odpowiedz Link Zgłoś
molla7 Re: o homeopatii-do madziulec 08.05.08, 21:26 > no tak jak pisałam, na kieszeń , nic poza tym weźmy jakąs tyowa infekcje dziecięca: mamy w zestawie antybiotyk, mukolityki -mniejsza lub wieksza kombinacja, cos do nosa, probiotyki,witaminki, syropki, cuda wianki. Tym sposobem na rachuku z apteki nie zjeżdzalam poniżej 60-70 zł. Prosta fiolka kulek boirona np silicea200 ch(lek konstytucyjny dla mojego dziecka) to raptem 11 zł. Wystarcza na długo, bo zaden rozzsadny homeo nie każe jeśc kulek garsciami, wystarczy 1-3 kulek w dawce. 0hela ja nie mam zamiaru Cie przekonywac. Bedziesz w ten sposób odbijać pileczke długo. śmieszy mnie to. Czy masz jakieś inne argumenty poza pogardą? Bo ja mam przeciwko tym lichym kpinom swoje doswiadczenie.... Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: o homeopatii-do madziulec 08.05.08, 21:46 A ja kurcez robie tak: biore mleko, dodaje miod i czosnek. Nie homeopatie, nie jakies tam antybiotyki... Unikam lekow u dziecka jak moge z racji tego, ze sporo czasu w ciagu pierwszego roku zycia maly spedzil w szpitalu i jego chorob nie da sie wyleczyc homeopatia. I kazda choroba, ktora przechodzi wymaga podania niestety antybiotyku, bo eni widzialam jeszcez homeopatii dzialajacej na bakterie, a jesli taka jest to ja poprosze o nagrode Nobla dla tych ludzi. Poza tym daje mojemu dziecku wzmacniajace soki z malin, dzikiej rozy przez caly rok. I tak zyskujemy wszyscy I nie wmawaimy innym, ze cos dziala, bo nie wiemy Odpowiedz Link Zgłoś
0hela Re: o homeopatii-do madziulec 08.05.08, 22:02 Dokładnie Madziulec- z większością wirusów organizm jest w stanie poradzić sobie sam, w bakterię kuleczką nie wycelujesz, nie ma szans No ale oczywiście jak kto lubi to niech doświadcza sobie homeopatii Odpowiedz Link Zgłoś
molla7 Re: o homeopatii-do madziulec 09.05.08, 10:34 > Dokładnie Madziulec- z większością wirusów organizm jest w stanie > poradzić sobie sam, w bakterię kuleczką nie wycelujesz, nie ma > szans ale przy wielu wirusówkach dochodzi do nadkażeń bakteryjnych. Nie trzeba mierzyć w bakterię, pobudzamy organizm do walki z nią. Moje ropne zapalenia zatok minęły wyłacznie po kulkach. Antybiotyki, ktore najpierw zazywałam nie wcelowały wcale, pogorszyły jedynie ogólny stan. Nie dochodziło do oczyszczenia kanałow zatokowych. Po zażyciu dobranego leku akcja oczyszczania potrwała 2 dni i był spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: o homeopatii-do madziulec 09.05.08, 10:40 JA nie pisalam o zakazeniach wirusowych Pisalam celowo (nie okreslajac oczywiscie dokladnie o co mi chodzi), ze jest to problem z bakteriami i wada wrodzona. Oczywiscie widzialam juz tez swietnych szarlatanow, ktorzy twierdzili, ze ich zabiegami mozna wady wrodzone wyleczyc. Potem te dzieci w ciezkim stanie ladowaly na oddziale szpitalnym, a rodzice zaczynali walic glowami w sciane z wlasnej glupoty Odpowiedz Link Zgłoś
molla7 Re: o homeopatii-do madziulec 09.05.08, 10:52 Absolutnie nie twierdze, ze homeo jest panaceum na wszyskie problemy!!!!Jednakże często zdarza się, że daje sobie swietnie radę z różnymi chronicznymi przypadłościami, na które zwykli leakrze zdązyli rozłożyć ręce. ja mam mądra homeopatkę, która nie przekreśla i nie odwodzi od leczenia konwencjonalnego przy róznych powaznych kwestiach i chorobach. Jej leczenie polega wtedy na polepszeniu dobrobytu, stanu ogólnego pacjenta. Mam kolezanke, której syn ma poważną chorobę genetyczną osłabiającą narządy wewnętrzne, w tym serce. Lekarze kilkakrotnie spisywali go już na straty gdy był nieprzytomny i respirowany. Jego serduszko ledwo zipało. Zgodnie swierdzono, że kiedy doszedł do siebie to cud. Jego mama podawała mu leki przepisane przez ten samą lekarkę, absolutnie nie kolidujące z konwencjonalnym leczeniem, którego nikt przy zdrowych zmysłach by nie zaprzestał. Rozgraniczmy dwie sprawy: pacjentów i lekarzy slepo zawierzających swoje zdrowie kulkom oraz pacjentów i lekarzy posiadających do tego dystans. Homeo swietnie uzupełnia klasykę, wzmaga siły i pozwala szybciej uporac się np. z pewnymi skutkami ubocznymi Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: o homeopatii-do madziulec 09.05.08, 11:25 Jednoczesnie wady genetycznej nei wyleczy... Czyli co? Przedluzamy agonie, bo jak inaczej nazwac to co robia ci ludzie? Wegetacja umierajacego? Straszne.... I jakze nieludzkie. Odpowiedz Link Zgłoś
molla7 Re: o homeopatii-do madziulec 09.05.08, 11:56 madziulec napisała: > Jednoczesnie wady genetycznej nei wyleczy... > . A czy po medycynie akademickeij spodziewasz się cofniecia choroby genetycznej??? Możemy mówić tylko o złagodzeniu jej mniej lub bardziej dojmujących symptomów. Czyli co? Przedluzamy agonie, bo jak inaczej nazwac to co robia ci > ludzie? Wegetacja umierajacego? > Straszne.... I jakze nieludzkie nie no teraz juz pojechałąś po bandzie próbując slepo bronić swojego stanowiska. Nie wkraczajmy w kwestię eutanazji. Rozumiem, ze ta matka powinna ze stoickim spokojem powiedzieć: odłączcie go, męczy się, nic z tego nie będzie. Zrobiłabyś tak.? Jestem przekonana, ze nie. Ten chłoiec teraz biega, śmieje się, cieszy się zyciem, oczywiście niewiadomo jak długo, kiedy dojdzie do kolejnych powikłań. I znów zmartwychwstanie. Odpowiedz Link Zgłoś
molla7 Re: o homeopatii-do madziulec 09.05.08, 11:15 > I nie wmawaimy innym, ze cos dziala, bo nie wiemy To Ty wmawiasz mi że nie działa, kiedy ja już kilka poważnych infekcji wyleczyłam u siebie i dziecka w ten sposób! Kto komu próbuje coś udowodnic, nie mając żadnych sensownych argumentów? To jak mam argument " szkiełka" ponieważ przetrenowałam kwestię. W sumie w ogóle nie powinnam wdawać się w taką czczą dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: o homeopatii-do madziulec 09.05.08, 11:28 Wiesz.. Ja mowie tylko, ze ja stosuje metody inne. Nie wiem czy nie dziala. Zreszta przytoczylas moje slowa ))) ktore JEDNOZNACZNIE wskazuja na moja opinie. Na szczescie nasze dzieci nie sa sklonowane, wiec ni emozemy sprawdzic ajk organizm ich zachowalby sie gdybys nei podala tych psedo lekow (bo nei sa to leki). Moze organizm sam zwalczylby chorobe, a moze nie. Tego ani Ty ani ja nei wiemy. I zadna z nas pewnie nei pokusi sie, by robic z dzicka krolika doswiadczalnego. Jednoczesnie ja jednak nei pokuszam sie by podawac dzieku trucizne, nawet slabo rocienczona Chyba to dla mnie zbyt duze wyzwanie Odpowiedz Link Zgłoś
molla7 Re: o homeopatii-do madziulec 09.05.08, 11:58 > Jednoczesnie ja jednak nei pokuszam sie by podawac dzieku trucizne, > nawet slabo rocienczona Chyba to dla mnie zbyt duze wyzwanie Dziecinko, daj spokój, to nie na Twój rozumek! Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: o homeopatii-do madziulec 09.05.08, 12:31 Nie obrazaj Trollico ))) Odpowiedz Link Zgłoś
molla7 Re: o homeopatii-do madziulec 09.05.08, 12:48 nie jestem trollem, odnoszę się i nawołuję do rozumu, przykro jesli to jest dla Ciebie obraźliwe. Ani jedno moje złowo nie jest zjadliwe. Raczej pieszczotliwe i to zbyt piszczotliwe w obliczu uporu mojego adwersarza. Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: o homeopatii-do madziulec 09.05.08, 12:40 ta trucizna np.Belladonna jest w plasatrach rozgrzwewających - czysto allopatycznym leku jad ze żmiji również w maści do smarowania - allopatyczny lek dostępny normalnie w aptece Odpowiedz Link Zgłoś
molla7 Re: o homeopatii-do madziulec 09.05.08, 12:49 > ta trucizna np.Belladonna jest w plasatrach rozgrzwewających - > czysto allopatycznym leku > jad ze żmiji również w maści do smarowania - allopatyczny lek > dostępny normalnie w aptece a ile trucizn jest w szczepionkach, ze ho ho!!! Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: o homeopatii-do madziulec 09.05.08, 12:56 Aha )) Tu mnei nei zagniesz )) Jesli jako nastepna zaczniesz wygadywac o rteci to z calym szacunkiem Ci powiem, ze jestes neidouczona ignorantka nie odrozniajaca chloru od soli chlorku (nieszkodliwej) i rteci (szkodliwej) od soli rteci (nieszkodliwej). Tak wiec wybacz, ale temat szczepionek przerobilam juz z jedna naweidzona brunetka o mozgu innej czesci ciala... Odpowiedz Link Zgłoś
molla7 Re: o homeopatii-do madziulec 09.05.08, 13:38 ocho jedziemy już po czesciach ciałaz moim mózgiem wszystko ok Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: o homeopatii-do madziulec 09.05.08, 12:53 I Ty zjadasz te plastry jak mniemam??? Masc rowniez? Moze ja rozpuszczasz i pijesz w formie kompotu??? Myslenie naprawde nie boli.... Odpowiedz Link Zgłoś
0hela madziulec, daj spokój 09.05.08, 14:52 nie warto ... znam takie panie, co o szczepionkach same złe rzeczy wygadują i naprawdę wiedzą co mówią, bo film amerykański z lat osiemdziesiatych widziały i w necie czytały )) Jak myślisz, czy jeśli wrzucimy suchą bułkę do Wisły na wysokości, no na przykład Krakowa, to w Gdańsku jak się wody napiją to nie będą głodni? Bo wiesz, to by mogło rozwiązać wiele problemów, nawet globalnie Że też nikt wcześniej nie pomyślal, no niebywałe.... Odpowiedz Link Zgłoś
molla7 Re: Leki homeopatyczne czy warto je stosować? 08.05.08, 11:47 0hela napisała: > molla7 napisała: > córka jako przedszkolak czesto coś > > łapie, jednak od tego momentu obyło się bez conajmniej 2 > > antybiotyków. > > tego akurat na pewno nie wiadomo, równie dobrze organizm mógł sam > sobie poradzić i zapewne tak było > Widac doskonale, że w ogóle nie masz pojęcia odziałaniu homeopatii. Leczenie homeopatyczne wzmaga siły organizmu do radzenia sobie z chorobą, na dobra sprawę jest to leczenie bez leku, bo na pewno przynajmniej to Ci wiadomo, że leki homeopatryczne wystepują w rozcieńczeniach pozbawiających roztwór wyjsciowy substancji czynnej. Odpowiedz Link Zgłoś
0hela Re: Leki homeopatyczne czy warto je stosować? 08.05.08, 11:53 ależ oczywiście )))) Odpowiedz Link Zgłoś
omamamia1 bezsensowna polemika 08.05.08, 19:31 homeopatia działa jeśli jest dobrze dobrana,liczy się efekt i to jest wyznacznik nie wywody.Jeśli chcesz zasięgnać wiarygodnych informacji na jej temat zapraszam na forum forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19760 Odpowiedz Link Zgłoś
mirabelka10 Re: bezsensowna polemika 08.05.08, 23:08 szczerze mówiąc,nie przekonała mnie Naczelna Rada Lekarska-innaczej nie uciekała bym do innej formy leczenia... osobiście uważam,że to co jest mniej znane i stosowane np.homeopatia nie musi być koniecznie bez sensu... ludzie uczą się dopiero-odkrywają po kolei,stare metody odchodzą na bok a nadchodzą nowe...myśle,że tak jest w tym przypadku...no i w wielu innych.TYLKO prosze o doświadczenie w stosowaniu homeopati! Odpowiedz Link Zgłoś
woda-niegazowana Re: Leki homeopatyczne czy warto je stosować? 09.05.08, 16:54 Właśnie przerobiłam "jelitówkę" ( wymioty, biegunka, bóle brzucha, wysoka gorączka) u trójki dzieci. Ogólnie mówiąc -koszmar. I co ???? Uważam, ze pomogły krople homeopatyczne ( np. ból brzucha znikał po 2 dawkach). Znam poważnych lekarzy, z długoletnim doświadczeniem którzy proponują leczenie homeopatyczne ( jako wspomagające, czy na początku choroby). W dość wielu przypadkach pomogło. Ja nie mam nic przeciwko. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Leki homeopatyczne czy warto je stosować? 09.05.08, 18:15 Podsumujmy. Nie ma żadnych naukowych dowodów na to że homeopatia leczy. Faktem jest że jednym pomaga a innym nie. Czy to nie jest przypadkiem tak że nawet bez leków homeopatycznych niektórzy wyszli by sami z choroby? Odpowiedz Link Zgłoś
woda-niegazowana Re: Leki homeopatyczne czy warto je stosować? 09.05.08, 18:51 kropkacom napisała: > Podsumujmy. Nie ma żadnych naukowych dowodów na to że homeopatia leczy. Faktem > jest że jednym pomaga a innym nie. To podobnie jak antybiotyki i dużo innych leków, być może kwestia dobrania odpowiedniego preparatu ))) > Czy to nie jest przypadkiem tak że nawet bez > leków homeopatycznych niektórzy wyszli by sami z choroby? To podobnie jak przy innych chorobach : przeziębieniach, katarach, biegunkach ))) I dalej problem nierozwiązany )) Baaaaardzo często podaję dzieciom i sama używam Malia Kaszel- jest zarąbisty, nawet Thiocodin nie jest w stanie złagodzić mi kaszlu jak ten syrop. Poleciłam go paru osobom i wszyscy ( naprawdę wszyscy ) są zadowoleni, chociaż nie byli z innych syropów homeopatycznych. W przypadku homeopatii też trzeba trafić, jak i w medycynie konwencjonalnej ))). Odpowiedz Link Zgłoś
mirabelka10 Re: Leki homeopatyczne czy warto je stosować? 12.05.08, 09:33 dziękuje za wszystkie odpowiedzi...bardzo mi pomogłyście zdecydować! Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Leki homeopatyczne czy warto je stosować? 12.05.08, 11:53 Wiesz, kwestia wiary. Innym pomaga calowanie ramy od obrazu. I tez zdrowieja. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Leki homeopatyczne czy warto je stosować? 12.05.08, 11:26 ropny katar leczę u córki doustnym Euphorbium compositum. Widać gołym okiem, że po tym, jak córce dam krople, nagle pojawia jej się dużo wydzieliny. Więc co? Działa. Poza tym krwawienie połogowe zmniejszałam łykając arnica montana 9h bodajże. Oczywiście, efekt placebo, szczególnie u małego dziecka, tak, oczywiście. Jak to działa, nie wiem, grunt, że działa. Odpowiedz Link Zgłoś
omamamia1 na koniec 13.05.08, 15:51 kilka słów na koniec,nie tylko do powyższego wątku a także innych gdzie poruszany był ten temat,dziwnym zbiegiem okoliczności wśród zagorzałych przeciwników homeopatii odnajduje nicki forumek,które ciągle zmagają się z wiecznie powtarzającymi się schorzeniami,infekcjami u swoich dzieci,co kilka tygodni zakładają nowe wątki o chorobach lub nawrotach chorób,o ciągle powtarzających się skutkach ubocznych po stosowaniu chemioterapeutyków,o bezsilności,braku poprawy.....może czas popatrzeć w inną stronę.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: Leki homeopatyczne czy warto je stosować? 14.05.08, 09:04 U nas skutecznie i to bardzo. Wydaje mi sie, ze przeciwnicy czesto myla pojecia: leki konwencjonalne maja zalatwiac robote dla naszego organizmu (to dobre w sytuacjach skrajnych), leki homeopatyczne maja pobudzic organizm do dzialania. A co, jesli latami nasze organizmy sie rozleniwily bo zawsze podano lek, ktory dla nas zalatwial sprawe ? To skad ma sie brac odpowiedz imunologiczna ? Narzad, ktory nie jest wykorzystany, nie rozwija sie, albo ma nawet tendencje do zanikania. No bo po co to komu, skoro zuzywa tylko energie i nikomu nie jest potrzebny ? Analogicznie z ukladem odpornosciowym. Trzeba go cwiczyc, a nie wyreczac. A ci, u ktorych homeopatia nie dziala, to latami byli leczeni konwencjonalnie. Maja organizmy zanieczyszcone. Dlatego homeopatia dziala tak dobrze u dzieci, bo zazwyczaj nie sa jeszcze tak obciazone jak dorosly. Byc moze wystarczajaco duzo wierzymy tez w homeopatie ? Bo psychika ma rowniez ogromne znaczenie w leczeniu, co juz madrzejsi lekarzy wykorzystuja - nawet w leczeniu takich powaznych chorob jak rak. Mowi sie o sile placebo, i o destrukcyjnym dzialaniu nocebo. I co w tym zlego ? Dla zainteresowanych: www.leczsiezdrowo.pl/pl/statsy/files/pliki/poradniczek.pdf www.leczsiezdrowo.pl/pl/statsy/files/pliki/PORADNIK_DLA_MAM.pdf Zapewniam, ze nie pracuje w zadnej firmie, ktora moglaby miec zysk ze sprzedazy tych lekow. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Leki homeopatyczne czy warto je stosować? 15.05.08, 01:52 Wyprowadzilam dziecko z pomoca mojej madrej pediatry z wielu infekcji w tym sezonie, odkad zaczal chodzic do przedszkola. Przeszlismy kilkakrotnie przez zapalenie uszu, gardla, krtani, "zwykle" przeziebienia, a takze jelitowke. Nie podalam ani raz antybiotyku, ani innej chemii, nawet syropu, oprocz cebuli, czosnku i miodu. Temperatury nie zbijam do 39C nigdy. Pod koniec sezonu infekcje byly krotsze, i mniej zjadliwe. Organizm zaczal sie uodparniac. Teraz to ja lapie szybciej przeziebienia, a mlody zdrowy jak rydz. W homeopatie nie wierze. Odpowiedz Link Zgłoś
molla7 Re: Leki homeopatyczne czy warto je stosować? 15.05.08, 09:37 o jak miło,że pojawiły się sensowne wypowiedzi w miejsce propozycji całowania w ramę od świętego obrazu albo wkładania dziecka na 3 zdrowaśki do pieca. Ja również zauwazyłam zdecydowaną poprawę dzięki scisłemu trzymaniu się zaleceń od klasycznego homeopaty. Zmagamy się z kaszlem, odkąd zaczęłam podawać ustalone simile choroby ustepują o wiele szybciej, objawy rozmywają się aż do zaniku. Homeo nie izoluje tylko wyłacznie objawów chorobowych i nie skupia się na ich usunięciu, tu zachodzi proces stymulacji do samodzielnej naprawy, wzmożenia tzw. energii życiowej. Dzieci również moga nie reagować odpowiednio na homeo, winne są tu skazy utrudniające działanie leków. Skazy moga bysc spowodowane zatruciem antybiotykami, szczepieniami, uwarunkowaniami dziedzicznymi w rodzinach, w których zdarzały się cięzkie choroby. Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: Leki homeopatyczne czy warto je stosować? 15.05.08, 09:53 Myelegens, homeopatia nie jest jedyna metoda, i bardzo dobrze. Oczywiscie mozna inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś