anna253 21.06.08, 21:02 dzisiaj u mojej 4-letniej coreczki zdiagnozowano szkarlatyne, i mam pytanie czy mozna kapac? i kiedy mozna na dwor? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olima17 Re: szkarlatyna 22.06.08, 09:50 Kąpać jak najbardziej, na dwór absolutnie nie. Dopóki mała bierze antybiotyk ma siedzieć w domu. Szkarlatyna jest groźna-bardzo osłabia organizm dziecka do tego stopnia że przez kolejne 3 miesiące będzie podatna na inne świństwa. Ale bez paniki. Młody przeszedł zimą-trzy tygodnie siedział w domu ( 2 tyg. dostawał Ceclor bo jest uczulony na pencylinę) potem jeszcze tydzien w domu i kolejny tydzień na spacerach ale bez przedszkola. wiem - jest lato i aż kusi żeby wyjść, ale nie radzę. No chyba że macie własny ogród i nie ma kontaktu z innymi dziećmi to możesz zaryzykować, ale ja bym przeczekała. Odpowiedz Link Zgłoś
anna253 Re: szkarlatyna 22.06.08, 13:25 dzieki, posiedzimy w domu i dobrze ze mozna kapac Odpowiedz Link Zgłoś
edyta.bujak Re: szkarlatyna 23.06.08, 08:47 Jesli chodzi o szkarlatyne, to dziecko nie zaraza od 3 dnia brania antybiotyku, u nas wlasnie lekarze pozwalaja wtedy juz wrocic do przedszkola/szkoly. Ja jestem tym zszokowana, wiec jak moj syn mial szkarlatyne (dwa razy), to go nie dawalam do przedszkola troche ponad 2 tygodnie... Teraz np. tez u mojego syna w przedszkolu chlopczyk przyszedl ze szkarlatyna, na 3 dzien od rozpoczecia terapii antybiotykowej, z zaswiadczeniem od lekarza, ze moze juz chodzic do przedszkola... Ja wiem natomiast, ze taka matka w ten sposob szkodzi wlasnemu dziecku, ktore ma baaardzo oslabiony organizm. W dodatku powiklania po szkarlatynie moga byc naprawde grozne... Odpowiedz Link Zgłoś
agusia19-84 Re: szkarlatyna 23.06.08, 09:00 Szkar;atyna jest dość poważną chorobą i lepiej niech przynajmniej podczas leczenia posiedzi w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
aniko16 Re: szkarlatyna 25.06.08, 13:26 Szkarlatyna jest odmianą anginy i w ten sam sposób się ją leczy. Antybiotyk i 7-10 dni bez przedszkola. Wyjść jak najbardziej można jak dziecko dobrze się czuje i nie ma temperatury. Oczywiście wyjście niezbyt forsowne. Czemu na służyć siedzenie w zamkniętym pomieszczeniu latem? Odpowiedz Link Zgłoś
anna253 Re: szkarlatyna 26.06.08, 17:07 U nas dzisiaj szosty dzien antybiotyku, rono corka wstala i zaczelo sie kichanie co 5 minut i leci z nosa woda dzwonilismy do lekaza i powiedzial, ze byc moze to jakis wirus dolaczyl i tak sie zastanawiam bo dziwnie zaczerwienia sie jej jeden policzek, czy to ta faza szkarlatyny,tylko troche pozniej? Dosc szybko zostala zdiagnozowana szkarlatyna i odrazu podany antybiotyk tak,ze wysypke na ciele miala 2-3 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
pysiaaa1 Re: szkarlatyna 03.07.08, 09:06 witam, w jakim czasie od wystapienia goraczki mozna stwierdzic ze to szkarlatyna? moj syn wczoraj od 4 rano gorączkuje ( 38-38,6) wieczorem bylam u lekarza -gardlo czerwone, węzły chłonne nic, zadnych wysypek, wymiotów jedynie temperatura i czerwone gardlo lekarka powiedziala ze albo angina albo szkarlatyna czytalam ze do 24 godzin powinna sie pokazac wysypka jak czytalam o leczeniu tego to az mnie ciarki przechodza czy to nadal moze byc szkarlatyna? Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: szkarlatyna 03.07.08, 20:01 Ale naprawde - czy angina, czy szkarlatyna to wszystko jedno. leczenie takie samo, komplikacje takie same niemal. Rzeczywiscie, kiedys szkarlatyna byla groxniejsza, ale obecnie już nie. A dlaczego Cie ciarki przechodzą - i na angine i na szkarlatyne absolutnie potrzebny jest antybiotyk. Odpowiedz Link Zgłoś
schiraz Re: szkarlatyna 05.07.08, 17:01 Mnie szkarlatyna u Synka nie przeraziła bardziej niż angina, Młody przechodził w zeszłym roku też latem. Może i groźniej brzmi, ale leczenie podobne, u nas Ospen był. Komplikacje jak pisała poprzedniczka takie same przy obu chorobach. Jednak nie puściłabym Małolata do przedszkola po trzech dniach, optymizm niektórych lekarzy mnie zadziwia. Nasza pani doktor kazała 10 dni być w domu, potem stopniowo przyzwyczajać do dworu, ale nie było takich upałów wtedy, raczej deszcz. Aha, nie przeraź się jak po jakichś dwóch trzech tygodniach zacznie łuszczyć mu się skóra na dłoniach i stopach, to taki objaw po szkarlatynie. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda2 Re: szkarlatyna 08.07.08, 14:43 Mojej córce lekarka jak najbardziej pozwoliła wychodzić na dwór, a nawet jeść lody (na bardzo bolące gardło) - oczywiście przy braku temperatury. Zresztą zanim córka została zdiagnozowana i wprowadzono antybiotyk (Ospen na 10 dni), to poza okropnym zapaleniem gardła nie było już żadnych objawów, nawet temperatury, która przez 2 doby dochodziła do 39.7. Po 4 tygodniach od zakończenia Ospenu kontrolnie mamy zrobić ogólne badanie moczu, morfologię, OB i ASO. Od pierwszego dnia podawania antybiotyku córka codziennie wychodziła na dwór. Poza tym, chyba nie ma takiej choroby, przy której kąpanie dziecka byłoby niewskazane. Odpowiedz Link Zgłoś