Dodaj do ulubionych

wypadanie jelita

14.10.03, 15:03
Mam 3-letniego synka, któremu wypada jelito podczas robienia kupki. Przez
jakiś czas pomagały środki przeczyszczające zapisane oczywiście przez
lekarza.Teraz mamy dwie propozycje - operacyjne zwężenie jelita(to lekarz
chirurg z Tarnowa)lub przeczekanie aż samo przejdzie przy jednoczesnym
podawaniu środków przeczyszczających(propozycja chirurga z Prokocimia). Jeśli
ktoś miał taki problem proszę o informację. Monika
Obserwuj wątek
    • magi007 Re: wypadanie jelita 21.10.03, 13:48
      Ja swoją walkę z wypadającym jelitem u mojego dziecka rozpoczęłam ok roku temu.
      Karolina miała wtedy niewiele ponad rok. Miała często zaparcia i przy którymś
      podaniu Duphalacu siedząc na nocniku wypadło jej jelito. Moje przerażenie nie
      miało granic. Po telefonach do pediatrów stanęło na tym, że czekamy ok 2
      tygodni zmieniamy dietę na jeszcze bardziej radykalną i sadzamy mała ponownie
      na nocnik. Niestety jelito ponownie wyszło i nawet nie przy twardej kupie.
      Odczekaliśmy ponownie ok 8 miesięcy i zaczęliśmy małą sadzać na nocnik....
      robienia kup starczyło na dwa tygodnie i ponownie jelito wypadło. Z dzieckiem
      byłam na konsultacji u lekarza z rejonu i z Centrum Zdrowia Dziecka. W CZD
      odradzono mi zabieg operacyjny (od którego i tak byłam daleko) kazali
      zastosować dietę na wyciskanych w sokowirówce sokach i dalsze sadzanie na
      nocnik... Ogólna diagnoza była taka, że dzieci z tego typu dolegliwości
      wyrastają do ok. 5 lat a operacja jest ostatecznością. Doszliśmy również do
      znajomych znajomych znajomych którzy mieli taki sam kłopot ze swoim dzieckiem,
      zrobili mu zabieg który na niewiele się zdał a jedynie przysporzył dużo
      powikłań.
      Jak jest teraz: Karolina ma trochę ponad dwa lata. Kupę robi na stojąco w
      pampersa to jest w jedynej pozycji w której jej to nie wypada a co za tym idzie
      siku również sad. Nie wiem jak w przypadku twojego dziecka ale u mojego każde
      wypadnięcie odbytu było okupione ogromnym bólem i moimi nerwami czy tym razem
      uda mi się szybko i bezboleśnie wprowadzić to na miejsce.
      Będę więc kupowała pampersy do czasu aż przestanie jej jelito wypadać. Następna
      próba za jakieś 3 miesiące... mam nadzieje, że nie potrwa to dłużej jak rok i
      do przedszkola się wyrobimy... jak nie, to będzie problem czy Panie zechcą
      dziecko "na pampersie".
      Myślę, że decyzja zależeć powinna od wielu okoliczności np. jak często wypada
      jelito, czy jest to bolesne ... ja o operacji chwilowo nie myślę....
      Czy środki przeczyszczające naprawdę działają? Ja zauważyłam, że jelito mojemu
      dziecku za pierwszym razem wyszło chyba tylko z mojej winy gdyż chcąc mu pomóc
      dałam Duphalac i tym samym pobudziłam perystaltykę jelit i w moim przekonaniu
      to właśnie chyba spowodowało wypadnięcie - zbytnio pobudzone jelita do pracy.
      Potwierdza to również kolejny przypadek wypadnięcia, gdzie Karolina nie robiła
      jeden dzień kupy i na następny tak mocno się napinała, ze wypadło podczas gdy
      przy braku napinania i spokojnym wypróżnieniu nie. Teraz tylko dodatkowo
      borykamy się z urazem psychicznym gdzie dziecko wstrzymuje kupę i mówi "kupa
      nie ... boli...."
      Trochę się rozpisałam ale jak ja szukałam informacji to akurat nikt nie miał
      tego problemu.
      Pozdrawiam
      Magda
      • monika-p1 Re: wypadanie jelita 23.10.03, 10:25
        Magdo! Serdeczne dzięki za list. Ja przez kilka dni nawet nie zaglądałam na
        Forum, bo straciłam nadzieję, że ktoś mi odpisze (chociaż to
        marne "pocieszenie", że inni też mają problemy) Ja, podobnie jak Ty z wielką
        rezerwą podchodzę do "operacyjnych" pomysłów lekarzy, tym bardziej, że wiem jak
        w Tarnowie lubią operować. Mój synek chodzi do przedszkola. Staramy się żeby
        kupkę robił w domu, ale Panie wiedzą o jego przypadłości i raz nawet walczyły z
        wypadnientym jelitem. W jego przypadku nie wiąże się to z dużym bólem, ale z
        wielkim stresem, że coś pójdzie nie tak. Mimo choroby Marcinek jest mile
        widziany w przedszkolu i sam chętnie tam chodzi. Wypróbuję pomysł z sokami z
        sokowirówki. Życzę dużo zdrowia Tobie i Twojemu dziecku. Pozdrawiam. Monika
    • magi007 Re: wypadanie jelita 23.10.03, 10:35
      Również pozdrawiam i życzę zdrowia !!!!!!!!
      Będziemy trzymać kciuki żeby udało się wam szybko i bez operacyjnie zakończyć
      ten dokuczliwy temat.
      Może jeszcze kiedyś wymienimy się doświadczeniami jak nam idzie w walce smile))
      Soki polecam, jabłko i buraczek załatwiają sprawę.
      Pozdrawiam
      Magda
    • hania_o Re: wypadanie jelita 06.01.04, 09:53
      Dziewczyny,
      zajrzyjcie proszę do skrzynek e-mailowych
      Hania
      • chapeau1 Re: wypadanie jelita 07.01.04, 10:16
        Cześć,
        ja zaczynałam taki sam wątek ale nikt nie odpisał... Boże jak to dobrze
        podzielic się z kimś podobnymi problemami. Myślałam, że tylko my mamy taki
        problem. Moja Ola ma 2 lata i kilka dni, pierwszy raz jelitko wypadło ok. 1
        miesiąc temu (akurat na moje 30 urodziny)przerażenie moje nie miało granic. Był
        to wynik zaparć z którymi borykaliśmy się od momentu odstawienia od piersi.
        Byłam u profesora, który leczy w Centrum Zdrowia Dziecka - gastroenterolog,
        przypisał nam Lactulosę no i oczywiście dieta. Powiedział, że w jego praktyce
        lekarskiej takie dolegliowści w 99% mijaja same , jelitko wypada coraz rzadziej
        i po kilku miesiącach problem mija, podstawa jest dieta. I tak jest w
        rzeczywistości, najpierw kupka była co dwa dni no i syrop. Teraz od dwóch tyg.
        odstwiłam syrop ( bo tak jak w przypadku wczesniej opisanego przypadku zbyt
        duza perystylaktyka tez powoduje wypadnięcie jelitka. Ola robi kupke na
        nocnik,najważniejsze, że przestała się bać, ostatnio jak kupka była codziennie
        I przez 3 tyg. nic się nie działo, myslałam, że problem minął a tu niestety w
        Sylwestra znowu wypadało ( właśnie wtedy odstawiłam Lactulosę). Mojej siostry
        córeczka miałą taka samą przypadłość, jelitko wypadało samo z siebie, powodem
        nie były kupki i chirurg powiedział, że problem wynika z niedorozwoju układu i
        nie trzeba nic robić, samo minie i tak się stało po kilu tygodanich przstało
        wypadać. w tej chwili pisze już o tym w miae=rę spokojnie ale co przezyłam to
        pewnie mnie rozumienie. Będę wdzięczna za jakies dodatkowe informacje. Hania Ty
        pewnie wysąlaś dziewczynom jakieś informacje, moż emogłabyś mi również
        marcinsawicki3@wp.pl. Prosze piszcie jak to u was się rozwija. Pozdrawiam
        Agnieszka
        • chapeau1 Re: wypadanie jelita 05.03.04, 10:34
          Hej,
          przypominam się bo jestem ciekawa jak tam sprawy jelitkowe. U nas coraz lepiej.
          Ola cały czas załatwia sie na nocnik i od 6 tygodni nic sie nie dzieje, ostatni
          raz wyszło po miesięcznej przerwie w sytuacji kiedy załatwiała się przy
          koleżance i chyba chciała jej dorównać i za mocno się naprężyła. A jak tam u
          was? Czy problem minął. POzdrawiam. Agnieszka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka