ewwa_33 14.10.08, 12:11 mam dwuletnią i czteroletnią córkę. Starsza często ma tzw. jednodnówki i wymiotuje. Spotkałam się z wieloma sprzecznymi opiniami na temat podawania coca coli.Osobiście boję się podawać. Czy słusznie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rybalon1 Re: coca cola a wymioty 14.10.08, 12:20 chyba nie słusznie się boisz u nas coca-cola odgazowana podawana małymi łyczkami (jakies pól szklanki w sumie ) naprawde powoduje zatrzymanie wymiotów ......oczywiscie normalnie jak jest zdrowe nie podaje dziecku tego napoju, gaenaralnie powinna pomóc jednak ta coca- cola napewno nie zrobisz dziecku krzywdy więc nie bój się ....... Odpowiedz Link Zgłoś
beatar9 Re: coca cola a wymioty 14.10.08, 12:23 witaj,odgazowaną coca colę za każdym razem gdy moje dziecko miało rota to zalecali lekarze-jednocześnie nie chcąc wprowadzić w błąd nie będę zagłębiała się w aspekty medyczne działania tego napoju...na pewno nie może być to cola light tylko normalna coca cola,pita małymi łyczkami bądź łyżeczka co kilka minut...podejrzewam,że napój daje dziecku więcej dobrego niż złego podczas częstych wymiotów w czasie rota wirusa i dlatego lekarze zalecają,co innego gdy dziecko pije ją notorycznie-to na pewno nic dobrego,ale sporadycznie gdy złapie wirusa nic sie dziecku nie stanie,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mala242 Re: coca cola a wymioty 14.10.08, 12:37 coa zalecana jest głównie ze względu na dużą zawartość cukru,nie ma działania przeciwwymiotnego. tak mi kiedyś przy okazji rotra wir. umojej córki powiedziała pediatra. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: coca cola a wymioty 14.10.08, 12:37 zalecają to nawet lekarze przy wszelkich dolegliwościach żoładkowych (odgazowana lub wymieszana pół na pół z niegazowaną woda mineralną). Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: coca cola a wymioty 14.10.08, 15:31 Picie koli zalecali lekarze na oddziale onkologicznym gdzie leżała moja mama, chemioterapia wyjaławiała organizm tak, że pacjęci często skarżyli się na nadkażenia błon śluzowych w buzi - a kola ma działanie odkażające i świetnie działa na np. pleśniawki u dzieci. Z resztą ten specyfik wyżera wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
otrzewna Re: coca cola a wymioty 14.10.08, 18:17 oj wyzera, mozna samemu zrobic eksperyment z mleczakiem zanurzonym w coli - po pewnym czasie juz go nie ma... codzienne picie coli wola o pomste do nieba - male dziecko z niewyksztalconym ukl nerwowym faszeruje sie kofeina ktora go pobudza, znacie przypadki takich malych nerwowych potworkow? w przypadku wymiotow podaje w b malych ilosciach, jesli to jest poprostu koniecznoscia... Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: coca cola a wymioty 14.10.08, 18:56 Amerykanie podają colę i sprite'a na wymioty i generalnie wszelkie sodas, bo powstrzymują mdłości. Zasady działania nie znam, ale jak to pierwszy raz zobaczyłam też byłam zdziwiona, bo w Polsce w przypadku wymiotów dostawałam w dzieciństwie mocną herbatę bez cukru Ale może dlatego, że cola była niedostępna w tamtych czasach Odpowiedz Link Zgłoś
dussia3 Re: coca cola a wymioty 15.10.08, 09:05 cześć dziewczyny. Mój brat jest pediatrą i zrobił mi kiedyś wykład z podawania i nie podawania coli. Gdy dziecko mocno wymiotuje należy mu podać coś co uwielbia pić aby zlikwidować tzw. odruch wymiotny; a cole lubią wszyskie dzieci. tylko że tej coli należy podać odrobinę!bo to sama glukoza i spowoduje kolejne wymioty i ból brzuszka... przy wymiotach dochodzi szybko do odwodnienia i my się cieszymy, że dziecko cokolwiek pije ale to błędne koło; tu od razu należy podawać płyny nawadniające typu Orsalit. Odpowiedz Link Zgłoś
monis250 Re: coca cola a wymioty 15.10.08, 10:39 Cola to typowy odrdzewiacz. Przy wymiotach lekarze go zalecają, bo zawiera dużo cukru, a cukier to pokarm dla mózgu, a i też osłabionego organizmu i blokuje utratę elektrolitów. Tyle co wiem od lekarki. W ciepłych krajach każą pić cole lub setkę wódki, aby strawić tamtejsze jedzenie, więc coś w tym jest. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusiamartusia Re: coca cola a wymioty 15.10.08, 15:07 a czy próbowałaś pić ten cudowny orsalit???? fuj! zdrowy, dorosły człowiek miałby problem z wypiciem a co dopiero chore dziecko, wydaje mi się też, że można go podawać tylko w przypadku odwodnienia organizmu. Moje dziecko coli ani nic podobnego nie pija ale dałam dwa razy po łyczku przy lekkiej biegunce i chyba pomogło Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: coca cola a wymioty 15.10.08, 13:33 To prawda, że coca-cola wyżera wszystko - co złe (świetna na niestrawność), ale i co dobre (wapń z kości m.in. zębów). My stosujemy sporadycznie jako "lek" na niestrawność Odpowiedz Link Zgłoś
aganij Re: coca cola a wymioty 15.10.08, 13:51 Jeszcze nie stosowałam,ale pediatra kiedyś mówiła mi że przy wymiotach mogę podać dziecku niewielkie ilości coli po jej przegotowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: coca cola a wymioty 15.10.08, 13:56 Cóż, ja podaję jak jest zdrowy ale przy niestrawności, szczególnie na tle bakteryjnym jest bardzo pomocna. W końcu w pierwotnej postaci była stworzona jako lek Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: coca cola a wymioty 15.10.08, 14:10 Przeciwwymiotnie i nodnosciowo dziala imbir, mozna podac slodzona herbatke z imbiru. Sama w ciazy ssalam kawalki kandyzowanego imbiru i to mi pomagalo na mdlosci i wymioty. Wiem, ze Ameryknie podaja cola, ja nie podaje, Mountain Dew rwoniez zawiera imbir dlatego pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-123 Re: coca cola a wymioty 15.10.08, 15:38 mojej corce lat temu dziesiec wlasnie coca-cole odgazowana polecono. Lekarka tez dodala, ze mozna tez podac Ribene soczek.Podaje sie je wlasnie po to, zeby podac cukier i przy okazji odrobinke picia. U nas bylo to w sytuacji, gdy corka wymiotowala nawet po wodzie. Lekarka zatem polecila podawac jej po lyzeczce coli co 20 minut, czyli bardzo malutko, ale regularnie. Odpowiedz Link Zgłoś