Dodaj do ulubionych

7-latka i owłosienie łonowe- czy to normalne?

16.10.08, 09:49
Mam takie trochę nietypowe pytanie w związku z moją 7-letnią córką.
Otóż nie wiem czy to normalne w tym wieku,ale zauważyłam u niej 2
pojedyńcze czarne włoski owłosienia łonowego.
Córka jest z kwietnia 2001,generalnie jest dość mocno owłosiona ( to
po mężu)ale włoski zarówno na rękach, jak i nogach są takie
jasne.Trochę mnie to niepokoi czy to nie za wcześnie jak na te
czarne włoski łonowe.
Obserwuj wątek
    • przeciwcialo Re: 7-latka i owłosienie łonowe- czy to normalne? 16.10.08, 11:42
      Poszłabym z córka do ginekologa dziecięcego dgyby dotyczyło to
      mojego dziecka.
      • amoremio7 Re: 7-latka i owłosienie łonowe- czy to normalne? 16.10.08, 18:12
        z takimi problemami u dziecka chodzi się do endokrynologa
        • moni-ka7 Re: 7-latka i owłosienie łonowe- czy to normalne? 16.10.08, 18:32
          spokojnie nie musisz sie martwic.my mamy tez ten problem jestesmy po
          opieka endokrynologa ale tylko profilaktycznie.poprostu twoja corka
          zaczyna troche wczesniej dojrzewac.to nie jest nic nadzwyczjnego ale
          ja bardzo panikowalam dlatego poszlimy do endokrynologa.dla wlasnego
          spokoju tez to zrob.napewno zleci ci badania na hormony lub
          zaproponuje usg aby sie upewnic czy wszystko jest dobrze.obecnie
          moja corka jest w 3 kl i juz miesiaczkuje.niestety odziedziczyla to
          po mnie.ja tez wczesnaie dojrzewalam i jestem mocno owlosiona.
          • agang Re: 7-latka i owłosienie łonowe- czy to normalne? 16.10.08, 20:05
            mamy podobny problem,byliśmy u ginekolog dzieciecej,narazie pobrała
            wymaz z przedsionka pochwy aby określić poziom hormonów-czekamy
            • k1234561 Re: 7-latka i owłosienie łonowe- czy to normalne? 17.10.08, 18:06
              Dziękuję Wszystkim za pomoc.
              Agang,czy możesz mi napisać jak wygląda taka wizyta u ginekologa
              dziecięcego i pobieranie wymazu?Czy to jest robione tak jak w
              przzypadku dorosłych kobiet?
              • agang Re: 7-latka i owłosienie łonowe- czy to normalne? 18.10.08, 14:18
                niestety z wizyty jestem średnio zadowolona
                niby kobieta ale bardzo oschła i wredna
                dziecko od razu posadziła m na "samolot",córka tak spanikowała,ze
                nic nie dała sobie zrobić,dopiero przy drugim wejściu jak M poszedł
                i zmusił pania do badania na kozetce,a samo badanie to nic
                strasznego (kwestia podejścia),pani patyczkiem do ucha wzieła
                troszke wydzieliny z warg sromowych i rozmazała na szkiełku,to
                wszystko,nic tam do srodka nie wkłada
                • zebra12 Czyżbyś była z córką w Prokocimiu? 18.10.08, 15:05
                  Tu jest taka wredna ginekolożka...
                  Szkoda słów.
                  • k1234561 Re: Czyżbyś była z córką w Prokocimiu? 18.10.08, 16:17
                    OK,dzięki raz jeszcze za pomoc.Zacznę chyba mimo wszystko od naszej
                    piediatry,którą córka uwielbia,jeśli ona stwierdzi,żeby robić coś z
                    tym dalej to niestety będę musiała,ale szczerze mówiąc trafienie na
                    dobrego ginekologa dziecięcego to w moim rejonie pewnie będzie
                    graniczyło z cudem.Z drugiej też strony,jakoś nie chce dotrzeć do
                    mnie fakt,że to już może początek dojrzewania,miesiączek itp. rzeczy.
                    Ja pamiętam,że dostałam @ jak byłam w 6 klasie podstawówki i
                    chciałabym aby z moją córką było podobnie.Nie wyobrażam sobie mojej
                    9-letniej córki mającej regularny okres i tłumaczenie jej co się z
                    tym wiąże itp.rzeczy.To przecież takie dzieci jeszcze....
                    • moni-ka7 Re: Czyżbyś była z córką w Prokocimiu? 19.10.08, 16:34
                      i tu sie moja DROGA MOZNA MOCNO ZDZIWIC.MOJA CORKA PRZYJELA FAKT ZE
                      DOSTALA MIESIACZKE BARDZO DOJRZALE I SPOKOJNIE.POTRAKTOWALA TO JAK
                      COS NORMALNEGO.WCALE TEZ NIE MUSISZ SWOJEJ CORKI NARAZAC NA WIZYTE U
                      GINEKOLOGA.WYSTARCZY DOBRY ENDOKRYNOLOG KTORY ZLECI OZNACZENIE
                      KETOSTERYDOW W DOBOWEJ ZBIORCE MOCZU ORAZ DA SKIEROWANIE NA RTG
                      NADGARSTKA ABY OKRESLIC WIEK KOSTNY DZIECKA.DO TEGO USG CZY NIE
                      ROZWIJA SIE JUZ ENDOMETRIUM ORAZ OCENA NADNERCZY I TO WSZYSTKO.
                      • joswi70 do moni-ka7 20.10.08, 12:11
                        Jestem ciekawa, ile wzrostu ma Twoja corka i czy od czasu 1
                        miesiaczki urosla. Bardzo prosze o info. Mam bardzo podobna
                        sytuacje, z tym ze moja corka uwaza, ze dostala kopa od matki
                        natury.
                        • moni-ka7 Re: do moni-ka7 21.10.08, 20:22
                          moja corka jest wysoka ma 152cm wzrostu.miesiaczkuje od 3 miesiecy
                          wiec jeszcze nie zaobserwowalam czy nadal rosnie.wiek kostny miala
                          zawsze oceniany na dwa lata do przodu.moze byc tak ze teraz jej
                          wzrost sie spowolni choc endokrynolog twierdzi ze nie jest to
                          regula.kazdy ma zapisany wzrost w genach.moj maz i jego siostry sa
                          wysokie ja raczej niska wiec zobaczymy.corka zawsze gorowala
                          wzrostem nad rowiesnikami.miesiaczki ma bardzo regularne.jedyne
                          czego troche zaluje to tego ze nie moze pogadac o tym ze swoimi
                          kolezankai bo one jeszcze nie maja o tych sprawach pojecia.jest to
                          dla niej jak najbardziej naturalne ze ma miesiaczke wczesniej niz
                          rowiesniczki i nie stanowi to dla niej problemu.
                          • agang Re: do moni-ka7 22.10.08, 07:13
                            moni-ka7
                            bardzo pocieszyłas mnie swoim postem smile
                            • moni-ka7 Re: do moni-ka7 22.10.08, 18:17
                              a co tak bardzo sie martwisz?dzis mierzylam moja corke ma juz 155,5
                              cm wzrostu czyli nadal rosnie wiec moze nie bedzie tak zle.a moze
                              opowiesz cos wiecej o swojej corci?
                              • agang Re: do moni-ka7 22.10.08, 20:23
                                no moja jak na swój wiek tez jest wielka,chyba najwieksza w
                                grupie,ma prawie 130cm,waga tez spora bo ok.30kg
                                ja bardzo póxno dojrzewałam,jako jedna z ostatnich w
                                klasie,miesiaczke dostałam pod koniec 7klasy, a tu córka mnie tak
                                zaskoczyła, to był dla mnie szok-te pare włosków łonowych
                                • agang Re: do moni-ka7 22.10.08, 20:25
                                  aha! no i ja za to jestem słabiutko owłosiona,za to mój M ma prawie
                                  wszedzie dywan z włosów a córka to jego sobowtór
                                  • k1234561 To jeszcze raz ja ;) 30.10.08, 10:01
                                    Witam,ponownie,otóż konsultowałam się z pediatrą,która
                                    stwierdziła,że dobrze byłoby gdyby córkę obejrzał
                                    endokrynolog.Ponieważ mąż jest w Warszawie raz w tygodniu,a w
                                    stolicy jak sądzę są zdecydowanie lepsi specjaliści niż w mojej
                                    okolicy dlatego mam prośbę,czy może mógłby mi ktoś z Was polecić
                                    sprawdzoną,rozsądną panią doktor,ale nie zwykłego lekarza
                                    endokrynologa tylko właśnie doktora lub profesora z doświadczeniem w
                                    endokrynologii dziecięcej.Najlepiej aby to była kobieta z
                                    odpowiednim podejściem do dzieci.
                                    We własnym zakresie znalazłam panią profesor Barbarę Rymkiewicz-
                                    Kluczyńską,przyjmującą w centrum medycznym Alfa-lek,pani dr.Beatę
                                    Staroszczyk i Beatę Pyrżak z Centrum Medycznego Damiana.Jeśli
                                    jesteście w stanie powiedzieć mi coś bliżej o tych osobach będę
                                    bardzo wdzięczna,a może polecicie mi jeszcze kogoś lepszego i
                                    sprawdzonego.Ja tylko przeszukałam internet,a wiadomo nie ma to jak
                                    opinia z poczty pantoflowej wink
                                    Pozdrawiam
                                    Anika
                        • azile.oli Re: do moni-ka7 30.10.08, 12:31
                          Pytałaś o wzrost córki moni-ka7,ale jeśli sę martwisz,że córka
                          będzie niska,to Cię pocieszę.moja córka zaczęła miesiączkować pod
                          koniec trzeciej klasy,miała wtedy 161cm.Mam wujka ginekologa i
                          twierdził,że dużo już nie urośnie.Otóż dziś ma 14 lat i mierzy
                          prawie 180 cm i nadal rośnie,choć już niewiele.Ja też zaczęłam
                          wcześnie miesiączkować i jestem raczej niska(160) i rzeczywiście
                          niewiele urosłam od czasu pierwszej miesiączki,może ze dwa
                          centymetry.A córka jest podobna do męża,który ma 190cm. Więc wzrost
                          zależy też od genów.
    • beniita35 Re: 7-latka i owłosienie łonowe- czy to normalne? 30.10.08, 10:16
      rany ale się teraz wystraszyłam.Moja jest w 4 klasie i podejrzewam że do
      miesiączki tez mamy juz blisko.Jeśli u was córki maja juz w 3 kl to troszkę
      jestem w szoku.Tu sterta lalek a tu mała kobietka.......
      • k1234561 Re: 7-latka i owłosienie łonowe- czy to normalne? 31.10.08, 10:07
        No właśnie beniita35,ja też tak uważam.Też jestem w szoku i nie
        wyobrażam sobie mojej córki w trzeciej klasie z miesiączką.Pocieszam
        sie tylko myślą,że mąż z gatunku tych bardzo owłosionych,a ja
        dostałam miesiączkę w szóstej klasie,czyli raczej normalnie,córka
        generalnie,fizycznie jest do mnie podobna,tylko ten nadmiar
        owłosienia ma po mężu,ale już nie kolor,bo włoski ma
        jaśniutkie,takie jak ja.Pediatra powiedziała,że w przypadku mojej
        córki to na dwoje babka wróżyła,bo może być to zarówno objaw
        wcześniejszego dojrzewania,albo też poprostu jest owłosiona
        bardziej niż inni,co wynika z genów.Po cichu liczę na to drugie.
        • pacsirta a zapach potu...? 31.10.08, 14:31
          tego lata stwierdziłam, że pot u mojej 6-letniej wówczas córki
          zaczął mieć zapach jak u dorosłej osoby, co mnie bardzo zdziwiło bo
          wydawało mi się, że dzieci jeszcze nie potrzebują używać
          dezodorantów. Zastanawiam się, czy to nie może wskazywać na początek
          wczesnego dojrzewania.
          • agang Re: a zapach potu...? 31.10.08, 21:04
            tez to właśnie zauważyłam i może to być objaw
            • moni-ka7 Re: a zapach potu...? 02.11.08, 19:29
              co do potu to jak najbardziej macie racje.moja juz uzywa
              antyperspirantow.
      • beniita35 Re: 7-latka i owłosienie łonowe- czy to normalne? 03.11.08, 11:41
        to ogólnie mnie przeraża .Dopiero co miałam maleństwo a tu......To dojrzewanie
        leci w bardzo szybkim tempie.3 mc temu miała 2 włosinki a teraz juz widze ciemny
        pasek .Do tego jakaś wydzielina zaczęła się pojawiać a z tego co wyczytałam w
        necie to właśnie objaw poprzedzający miesiączke.Obserwując jednak dziewczynki w
        klasie to jest zaledwie jedną z trzech u których widać że czas dojrzewania sie
        zaczął.Ja dostałam chyba w 5 klasie miesiączkę wiec u niej to blisko.Łojć !!!!!
      • beniita35 Re: 7-latka i owłosienie łonowe- czy to normalne? 03.11.08, 11:42
        Jeśli chodzi o pot to bluzki pod pachami po jednym dniu...fuj
    • moni-ka7 Re: 7-latka i owłosienie łonowe- czy to normalne? 02.11.08, 19:30
      co do lekarzy to polecam tych ze szpitala na litewskiej.
      • k1234561 Re: 7-latka i owłosienie łonowe- czy to normalne? 03.11.08, 16:57
        Dziękuję wszystkim za wypowiedzi.Umówiłam już córkę na wizytę do
        prof.Barbary Rymkiewicz-Kluczyńskiej w Alfa-lek na Nowym Świecie.
        Zobaczymy.Osobiście mam stresa jak przed maturą.
        Córka nie bo wie,że jedzie na rutynowe kontrolne badania.Na razie
        nie chcę robić afery,żeby mała nie pomyślała,że jest jakimś
        wynaturzeniem.
        Jeśli znacie tą panią profesor to proszę o opinie.

Pozdrawiam
        Anika
        • k1234561 Re: 7-latka i owłosienie łonowe- czy to normalne? 12.11.08, 10:54
          Witam ponownie,jesteśmy już po pierwszej wizycie u pani
          prof.Rymkiewiecz-Kluczyńskiej.Osobiście jestem bardzo zadowolona z
          wizyty i uspokojona.Pani profesor naprawdę bardzo,bardzo wnikliwie
          przeprowadziła najpierw wywiad ciążowy i rodzinny ze mną, potem
          zważyła i zmierzyła mnie i męża.Posprawdzała nam centyle.Następnie
          zabrała się za córę.Bardzo dokładnie ją zbadała,zmierzyła,zważyła i
          obejrzała.Stwierdziła w sprawie owłosienia,że ten typ tak ma i na
          razie mogę spać spokojnie.Mimo wszystko zleciła nam rtg nadgarstka
          aby sprawdzić wiek kostny,bo wg niej i siatek centylowych córka ma
          wzrost i wagę 9 latki.
          Ale nie kazała teraz tego rtg robić ale dopiero wtedy gdy córka
          skończy 8 lat a to będzie w kwietniu.
          Tak więc do kwietnia mamy spokój.
          • agang Re: 7-latka i owłosienie łonowe- czy to normalne? 12.11.08, 19:34
            super!
            zazdroszcze takiej profesionalnej obsługi
            u nas było bardzo byle jak!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka