tol.ka 15.12.08, 13:21 jak wasze ośmiomiesięczne dzieciaki? bo mój maluch jeszcze sam nie siedzi;-( próbuje chodak na razie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lenka1403 Re: samo nie siedzi 15.12.08, 13:51 Moja Lenka też jeszcze sama nie siedzi, leci do przodu. Na szczęście zaczyna próbować, podpiera się łokciami i buch spada(ma 9 m-cy) Odpowiedz Link Zgłoś
aska34 Re: samo nie siedzi 15.12.08, 14:58 a co na to pediatra? czy dziecko widział neurolog lub rehabilitant? Odpowiedz Link Zgłoś
lejdi111 Re: samo nie siedzi 15.12.08, 15:03 Moje dziecko samodzielnie siedziało gdy skończyło 8,5 miesiąca. 10 miesięcy jak zaczął raczkować a 12,5 jak samodzielnie chodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
lejdi111 Re: samo nie siedzi 16.12.08, 08:09 lejdi111 napisała: > Moje dziecko samodzielnie siedziało gdy skończyło 8,5 miesiąca. 10 miesięcy jak > zaczął raczkować a 12,5 jak samodzielnie chodzić. I z mówieniem również mu się nie spieszyło. Odpowiedz Link Zgłoś
renias75 Re: samo nie siedzi 15.12.08, 19:20 Nie martw się.Moja starsza córka chodziła jak miała 10 m-cy.Młodsza nauczyła się siadać i raczkować w 9 m-cu.Siostry,a takie różne. Odpowiedz Link Zgłoś
tol.ka Re: samo nie siedzi 15.12.08, 21:10 dzięki trochę mi lżej, bo już myślałam,że coś nie ok pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jaktosik Re: samo nie siedzi 15.12.08, 22:30 Przy okazji zapytaj lekarza co o tym sądzie, ale też nie przejmuj się na zapas. Nasz zaczął siedzieć w 12. miesiącu życia, późno, chodzić jak skończyła 1,5 roku. Swoje się nadenerwowaliśmy, lekarzy z tego powodu tez odwiedziliśmy, wszyscy badali i mowili, ze taka jego uroda, no i chyba rzeczywiscie Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzatka12323 Re: samo nie siedzi 16.12.08, 11:04 Mój synek ma teraz 13,5m-ca. Najpierw raczkował ok 7m-ca a dopiero ok9-10 nauczył się samodzielnie siedziec. Na roczek sam chodził!!!! Ogólnie z siedzeniem mu się nie śpieszyło. Znajomej córa siedziała JUŻ od 5 m-ca a zaczęła chodzic dopiero po 13 m-cu. Odpowiedz Link Zgłoś
lenka1403 Re: samo nie siedzi 17.12.08, 19:24 Nam przy Vojcie mała zaczęła robić ogromne postępy Odpowiedz Link Zgłoś
tabazaa Re: samo nie siedzi 17.12.08, 21:04 Małe najpewniej od razu stanie na nogi.Nie wiem co to jest chodak ale brzmi groznie wywal to.Mój mały stanął na nogi bez ostrzeżenia w dniu w którym skończył 9 mcy.Też sam nie siadał wcześniej.Teraz ma 13 mcy siedzi,raczkuje a jak ma czas to chodzi przytrzymując sie czego się da.Spoko,tylko nie zmuszaj do niczego.Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
renias75 Re: samo nie siedzi 17.12.08, 22:48 Też zastanawiałam się co to ten chodak.Jeśli chodzik,to rzeczywiście wywal jak najprędzej.Można dziecku zrobić krzywdę.I przez niego później nauczy się raczkowania,siadania,chodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: samo nie siedzi 17.12.08, 23:42 "jak wasze ośmiomiesięczne dzieciaki? bo mój maluch jeszcze sam nie siedzi;-( próbuje chodak na razie " dziecko nie ma samo siedziec tylko samo SIADAC.A chodakiem robisz tylko krzywde dziecku i jeszcze bardziej opozniasz caly proces siadania.Siadanie odbywa sie z czworakowania i jest to tzw.siad skosny.Pozwol dziecku SAMEMU zaczac raczkowac! Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia14 Re: samo nie siedzi 18.12.08, 09:40 dokładnie jak pisze kasiak37 nie masz się czym przejmować małe ma usiąść sobie same z pozycji czworakowej. A dużo matek popelnia wielki błąd i robią nieświadomie krzywdę swoim dzieciom sadzając je, obkladając poduszkami itp, itd. Ja nawet jak trzymalam synka na kolanach starałam sie nie wymuszać u niego pozycji siedzącej-bo to szkodzi a efekty tego wydac wiele lat później. Odpowiedz Link Zgłoś