Dodaj do ulubionych

Sinupret zamiast Eurespalu

22.12.08, 09:26
Drogie Mamy, przeczytałam wiele Waszych wypowiedzi nt. Eurespalu,
nie tylko zresztą na tym forum i gdy mój Mały zaczął niesamowicie
kaszleć, zaposałam go na wizytę do lekarza. Pani dr stwierdziła
zalegania w oskrzelach i jak zwykle chciała nam przepisać Eurespal,
ale powiedziałam, że nie dam go dziecku i proszę o coś innego.
Dostaliśmy Sinupret. Syn bierze go dopiero niecałe 3 dni, więc o
skuteczności nie chcę mówić (wizyta kontrolna dziś popołudniu).
Macie może doświadczenie z Sinupretem? Czy poleca się go w takich
samych przypadkach jak Eurespal, czy można te 2 leki traktować jako
swoje zastępniki? Pozdr
Obserwuj wątek
    • schiraz Re: Sinupret zamiast Eurespalu 22.12.08, 09:42
      To nie są te same leki. Eurespal to lek przeciwzapalny, Sinupret to lek
      sekrolityczny, ma działanie wykrztuśne, jest skuteczny na katar, kaszel -
      rozrzedza zalegającą wydzielinę. Na pewno jest bezpieczniejszy niż eurespal,
      natomiast nie każde dziecko na niego reaguje. Niekiedy jest potrzebne coś
      silniejszego niż sinupret. Ja używam go z powodzeniem u Synka na katar,
      wykrztuśnie przy zapaleniu krtanii, u nas działa.
      • ziutka23 Re: Sinupret zamiast Eurespalu 22.12.08, 09:54
        Bardzo dziękuję za odzew. Napiszę po dzisiejszej kontroli, okaże
        się, czy na mojego Brzdąca działa! Zastanawia mnie właśnie, czy w
        połączeniu z Ambrosolem (2x 2,5 ml) może pomóc w oczyszczeniu
        oskrzeli? Ulotka informuje, że nie powinno się go stosować
        równolegle z innymi lekami wykrztuśnymi, ale po mojej tel
        interwencji, lekarka potwierdziła, że tak mam podawać. Myślę zatem,
        że ta terapia jest konieczna, żeby uniknąć antybiotyku. Dziękuję raz
        jeszcze!
        • ziutka23 Re: Sinupret zamiast Eurespalu 22.12.08, 09:56
          Aha, a przeciwzapalnie synek dostał Ibufem 3x5ml, nawet gdyby nie
          gorączkował. Piszę może nawet zbyt szczegółowo, ale może któraś z
          Mam będzie poszukiwała tego typu informacji. Pozdrawiam
          • ziutka23 Re: Sinupret zamiast Eurespalu 23.12.08, 08:23
            Połączenie Sinupretu i Amrosolu dało rezultaty - oskrzela czyste!smile
            • luna333 Re: Sinupret zamiast Eurespalu 02.01.09, 18:37
              a jak długo podawałaś taki zestaw? bo ja również zaczęłam młodemu dawać sinupret (nie kończący się katar ze 3 tyg i od tego kaszel) tyle ze dawałam do tego syrop hedelix bo musiałam na trochę odstawić ambroksol - grunt że po tygodniu koracji było o niebo lepiej - katar zniknął, kaszel sporadycznie i nagle ciach gorączka 40st przez kilka dni - potem ustąpiła wizyta u lekarza nic nie wykazała tzn gardło lekko czerwone, oskrzela czyste, katar nie aż tak silny a kaszel wredny nadal i młody się dusi po nocach - taki krtaniowo-oskrzelowy - wróciłam do sinupretu ale dziś dopiero pierwsza dawka i chyba wrócę do ambrosolu - też miałam dylemat czy można to łączyć bo ulotka wskazuje że niby nie a z lekarzem nie mam kontaktu - tylko ile to podawałaś zanim nastąpiła poprawa i ogólnie czy nastąpiła i dzieć wyzdrowiał do końca?
              • ziutka23 Re: Sinupret zamiast Eurespalu 05.01.09, 13:06
                Tak, jak pisałam przed Wigilią, nasz pediatra stwierdził, że
                oskrzela czyste. Tymczasem tuż po Świętach podczas wypoczynku u
                dziadków (ambrosol odstawiony, sinupret wciąż podawany) znów
                powrócił kaszel (bardzo męczący), później katar. Tydz po naszej
                kontrolnej wizycie pobiegliśmy z dzieckiem do prywatnej przychodni w
                mieście, w którym właśnie przebywaliśmy. Dr stwierdził zapalenie
                oskrzeli na pograniczu z zapaleniem płucsad Tym razem już z
                antybiotykiem (Klacid), do tego 2 syropy na duszący kaszel. Trudno
                ocenić i wiedzę naszego pediatry (może faktycznie nic nie słyszała w
                oskrzelach, może niedokładnie zbadała), jak też działanie
                przepisanego zestawu, tj. Sinupretu i Ambrosolu. Muszę umówić
                dziecko na wizytę kontrolną w tym tyg, bo to już będzie tydz
                podawania antybiotyku i juz się boję, czy tym razem wyjdziemy ze
                prawidłowym rozpoznaniemsad(
                • kacha110 Re: Sinupret zamiast Eurespalu 05.01.09, 14:21
                  ziutka23 napisała:

> Trudno ocenić i wiedzę naszego pediatry (może faktycznie nic nie
                  słyszała w > oskrzelach, może niedokładnie zbadała), jak też
                  działanie > przepisanego zestawu, tj. Sinupretu i Ambrosolu. Muszę
                  umówić > dziecko na wizytę kontrolną w tym tyg, bo to już będzie
                  tydz > podawania antybiotyku i juz się boję, czy tym razem wyjdziemy
                  ze > prawidłowym rozpoznaniemsad(

A nie przyszło Ci do głowy ze rozpoznanie i leczenie było prawidłowe
                  a Wy po tygodniu złapaliscie coś nowego? To się często zdarza
                  niestety.
                  pozdr
                  • ziutka23 Re: Sinupret zamiast Eurespalu 05.01.09, 14:41
                    A widzisz, właśnie przyszło mi to do głowy, dlatego napisałam, że
                    trudno ocenić pediatrę, może faktycznie nic nie słyszała! Proszę
                    czytaj dokładniej. Poza tym, ciężko było złapać coś nowego, bo syn
                    przez ten czas siedział w domu (była bardzo niesprzyjająca pogoda,
                    nawet na kwadrans spaceru), a nikt z domowników nie chorował.
                    Zresztą sama piszesz COŚ NOWEGO. Rozumiem, że np. za drugim razem
                    przpałętałaby się np. angina, zatoki etc. ... To rozumiem, trudno,
                    nie dopilnowałam, ale to są wciąz oskrzela!!! Jakoś nie mogę sobie
                    wyobrazić, że dziecko chorowało, zostało wyleczone całkowicie, a za
                    5 dni ma nawrót TEGO SAMEGO, nie mając żadnego kontaktu z chorymi,
                    ani nie będąc wystawianym na możliwość złapania jakiegoś paskudztwa.
                    Nie oskarżam pediatry, przyjmuję nawet, że mógł po prostu nic nie
                    słyszeć w oskrzelach. Obraz choroby u dziecka zmenia się nonstop,
                    mimo iz źródło nadal jest nie wyeliminowane.
                    • luna333 Re: Sinupret zamiast Eurespalu 07.01.09, 09:23
                      nie ma co oceniać lekarza bo zapalenie oskrzeli może się pojawić
                      migiem w ciągu dosłownie kilku dni - przerabiałam ostatni dużo
                      zapaleń oskrzeli u młodego (pokatarowe - katar spływa - podrażnia i
                      za chwilę mam zap. oskrzeli kolejne) grunt że u młodego który siedzi
                      od wigili w domu, 31 grudnia stawiałam bańki, włączyłam sinupret jak
                      wspominałam bo eurespalu nie używam ze zwzględu na skutki uboczne
                      (nadmierna senność - tzn dziecko spało kilka dni bez przerw i nie
                      mogłam go dobudzić)- grunt że na tą chwilę odchrychuje rano i
                      wieczorem, lekko pokasłuje - więc chyba ten sinupret zadziałał
                      dobrze i uniknęliśmy jednak zapalenia oskrzeli (no mój jeszcze
                      dostaje leki odczulające teraz claritine, wcześniej zyrtec bo te zap
                      oskrzeli na podłożu prawdopodobnie alergicznym - sama mam astmę i
                      bardzo często miałam na tym tle szmery oskrzelowe)/ grunt że wczoraj
                      chciałam mu postawić bańki i się nie chciały zassać mimo
                      wielokrotnych prób więc chyba jest ok
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka