Dodaj do ulubionych

Dziwny zapach moczu

05.01.09, 09:11
Od kilku dni zauwazylam zmieniony zapach moczu u mlodego. Wczesniej pachnial poprostu moczem, teraz jest taki jakis mdly.. Wiecie moze, czego to moze byc objaw?
Obserwuj wątek
    • hapkaj Re: Dziwny zapach moczu 05.01.09, 09:15
      A dobrze pije? Dawaj mu wiecej do picia, u mojej corki zmieniony zapach moczu
      spowodowany byl infekcja bakteryjna. Dostala antybiotyk.
    • hellious Re: Dziwny zapach moczu 05.01.09, 09:17
      Bo ja wiem... pije tyle ile zwykle, a nigdy jakos specjalnie duzo nie pil.
    • hapkaj Re: Dziwny zapach moczu 05.01.09, 09:26
      Sprobuj go 'przepoic'. Daj mu wiecej picia niz normalnie, moze to jakas
      bakteria, ktora sie wyplucze. Ale jak nie przejdzie, to poradz sie lekarza
      niestety.
    • jagabaga92 Re: Dziwny zapach moczu 05.01.09, 09:38
      To może być po lekach, również witaminach - zwłaszcza z grupy B. Czasem też po
      owocach i nadmiarze słodyczy mocz zmienia zapach.
      • hellious Re: Dziwny zapach moczu 05.01.09, 09:56
        Lekow zadnych nie bierze i nie bral w ostatnim czasie, witaminy tylko multi dla dzieci. Slodyczy faktycznie troche pozarl w swieta, wiec moze to? Mam nadzieje, ze zadne paskudztwo....
    • madziulec Re: Dziwny zapach moczu 05.01.09, 10:07
      Skoro tak od kilku dni to po co sie stresujesz?

Pobierz mocz na badanie ogolne i przynajmniej nie bedziesz sie denerwowac...

A tak to takie wrozenie z fusow.
      • hellious Re: Dziwny zapach moczu 05.01.09, 10:10
        A gdzie ja sie taka zestresowana wydaje?smile Nie stresuje sie jakios specjalnie, tylko poprostu wolalabym uniknac antybiotykow, po cholere nimi dziecko faszerowac? Slyszalam tez, ze na oczyszczenie drog moczowych dobry jest sok z zurawin. Myslicie ze moge dac mlodemu takiego soczku? Chyba moge, wkoncu on juz nie jest taki malenki tongue_out
        • madziulec Re: Dziwny zapach moczu 05.01.09, 11:01
          Nie.
          Nie ma czegos takiego jak "oczyszczenie".
          Zurawiny pomagaja zwalczyc zakazenie drog moczowych lub tez pomagaja w ogole do
          niego nei dopuscic, ale nei spowoduja znikniecia bakterii, gdyz nie maja
          dzialania bakteriobojczego.
          Ich dzialanie polega na zupelnei czyms innym.

Gdybys nei byla zestresowana nie pisalabys watku na forum i nie pytala wink
          Zrob badanie moczu i jak bedziesz miala wynik wtedy bedziesz wiedziala na czym
          stoisz.
          Mozesz bez skierowania, to raptem pare zlotych.
          • hellious Re: Dziwny zapach moczu 05.01.09, 11:19
            Czyli sadzisz, ze wszystkie mamy, ktore pytaja o cos na forum, sa zestresowane? Gdybym byla zestresowana, pedzial bym do lekarza. Co prawda idziemy do niego i tak, ale z czym innym, a o to zapytam przy okazji smile Analize moczu staram sie zrobic juz jakis czas, ale moje dziecko nie chce nasikac bez pieluchy a woreczki wszyscy odradzaja. Wiec pozostaje mi tylko cierpliwie co rano czekac.... moze wkoncu sie doczekam tongue_out
            • madziulec Re: Dziwny zapach moczu 05.01.09, 12:06
              Powiem Ci tak.

Jesli to zakazenie, a na to wskazuje inny niz zwykle zapach moczu, to czekanie
              nei jest najlepszym rozwiazaniem, bo kazde zakazenie moze doprowadzic do
              powstania zmian bliznowatych na nerkach,a te raczej pwooduja oslabienei pracy
              nerek.
              jesli pare takich zakazen dziecko ma, moze w koncu dojsc do neiwydolnosci nerek.
              I w konsekwencji - do koniecznosci transplantacji.

Jako ciekawostke Ci powiem, ze nerek do transplantacji nei ma.
              I w stacjach dializ rowniez ciezko sie dostac do dializ, bo tez nei ma miejsc.

Wiec czasem lepiej pobrac mocz i nie opowiadac, ze ciezko, ze cos tam, ze ... i
              tak dalej, bo mozna dziecku naprawde zgotowac taki los, ze szkoda gadac.

Ale z drugiej strony.. To nei moje dziecko. Staralam Ci sie tylko poakzac, ze
              pobrac mocz mozna, nie jest to jakso badaniem trudnym, kosztownym.
              Ty masz z tym problem.
              Wiec to Ty masz problem, nei ja.

Mimo wszystko zycze Twojemu dziecku duzo zdrowia i mam nadzieje, ze to eni
              rozwinei sie odmiedniczkowe zapalenie nerek lub urosepsa.
              • hellious Re: Dziwny zapach moczu 05.01.09, 12:15
                Czekanie do... jutra. Faktycznie, kupa czasu smile A i fakt- problem moj, nie twoj, wiec czemu sie tak goraczkujesz?
                • hellious Re: Dziwny zapach moczu 05.01.09, 12:21
                  Poza tym, przy jakimkolwiek zapaleniu/zakazeniu byly by tez inne objawy, niz tylko zapach. Jakas goraczka, bol przy oddawaniu moczu?
                • madziulec Re: Dziwny zapach moczu 05.01.09, 13:14
                  Po pierwsze przy zakazeniu (nawet dosc ciezkim) nie zawsze sa inne objawy.
                  Mozesz sie tym pocieszac, ale moje dziecko w wieku 6 tygodni przyjete do
                  szpitala procz 2-godzinnej goraczki (nawet to nie jest goraczka) 37,9 nie mialo
                  zadnych obajwow.
                  Mialo za to fatalne zakazenie, wymagajace 10 dniowego podawania dozylnego
                  silnego antybiotyku. I tak dobrze, ze tylko tyle...
                  W wieku 3 lat sikalo krwia, ale jadlo cudownie, smialo sie i skakalo.
                  Przywiezione do CZD w Miedzylesiu bylo na zewnatrz okazem zdrowia, takim, ze
                  lekarze nie chcieli uwierzyc w badania, ktore widzieli. Ale nie kontrolowalo
                  oddawania moczu i naprawde siusialo krwia, wiec musialam zalozyc pieluche.

Piszesz, ze do jutra... Kupa czasu.
                  A jednak nie od dzis masz problem, bo od paru dni. Dziwny zapach moczu moze byc
                  od jedzenia, ale zwykle jest to symptom zakazenia.

Masz racje, nie moj problem.
                  Jednak od ponad 4,5 lat zetknelam sie z setkami juz matek i ojcow, ktorzy potem
                  niestety trafiaja do szpitala i pukaja sie w czolo jak mogli byc az tak
                  lekkomyslni, ze zaniedbali az tak oczywiste znaki zakazenia ukladu moczowego, ze
                  nie poszli od razu i nei zrobili badania moczu (nie mowie o posiewie a o badaniu
                  ogolnym).

Chcialam Ci tylko pokazac czym to grozi, o ile jest to rzeczywiscie zakazenie
                  ukladu moczowego.
                  Ale przeciez to nie moje dziecko moze nawet umrzec. Bo do tego prowadzi
                  urosepsa. Wiec po co mam grochem o sciane. Ty sie tylko swietnie bawisz.
                  Milej zabawy.

W razie co jednak.. Wiesz gdzie mnie szukac. Pomoge. Podam adres nefrologa,
                  gdzie najlepiej trafic itp.
                  • hellious Re: Dziwny zapach moczu 05.01.09, 14:20
                    Dzis moja droga moge co najwyzej pocalowac klamke pediatry.

>niestety trafiaja do szpitala i pukaja sie w czolo jak mogli byc az tak
                    > lekkomyslni, ze zaniedbali az tak oczywiste znaki zakazenia ukladu moczowego
                    TAK OCZYWISTYCH bym nie zaniedbywala, ale ten wcale AZ TAK OCZYWISTY nie jest, wiec nie przesadzaj.

> Chcialam Ci tylko pokazac czym to grozi, o ile jest to rzeczywiscie zakazenie
                    > ukladu moczowego.
                    > Ale przeciez to nie moje dziecko moze nawet umrzec. Bo do tego prowadzi
                    > urosepsa. Wiec po co mam grochem o sciane. Ty sie tylko swietnie bawisz.
                    > Milej zabawy.
                    Wcale az tak swietnie sie nie bawie jak ci sie wydaje. I skad wiesz, ze grochem o sciane wink ? A, i czy zycie wszystkich dzieci, oprucz Twojego jest ci tak obojetnie, ze moze nawet umrzec? Nie jaze kobieto, dlaczego tak sie napinasz? Zadalam tylko jedno czy dwa pytania i na nie chcialam uzyskac odpowiedz, a nie umoralnianki i elaborat o zakazeniu smile
                    Pozdrawiam i zycze troche wiecej dystansu smile
                    • madziulec Re: Dziwny zapach moczu 05.01.09, 18:05
                      "OPRÓCZ" i "JARZĘ"!!!! Wrazliwa jestem na bledy ortograficzne.
                      • hellious Re: Dziwny zapach moczu 05.01.09, 19:13
                        I krzykliwa straszniesmile No i spieta smile
                        • gusia210 Re: Dziwny zapach moczu 06.01.09, 12:16
                          hellious-Madziulec ma rację.Zrób to badanie moczu jak najszybciej.Ona wie co
                          mówi.Ja zresztą też.Moje dziecko też miało duży krwiomocz a na oko było okazem
                          zdrowia.
                          • hellious Re: Dziwny zapach moczu 06.01.09, 12:46
                            Gusia, ja nigdzie nie napisalam, ze nie zrobie tego badania, tylko , ze nie jest to takie proste w nazym przypadku. Bywalo, ze czekalam 3 godziny az nasika i nic, a tylko zakladam pieluche, to momentalnie pelna. Ide dzis z mlodym do lekarza, wiec moze conieco sie wyjasni. Madziulec poprostu za nerwowa jest smile
                            • madziulec Re: Dziwny zapach moczu 06.01.09, 13:09
                              Gdy nei bylam pewna co jest malemu potrafilam czekac i 5 godzin.
                              Maly wesolo biegal i zdawal sie grac mi na nosie.

Hellious, oczywiscie Tobei sie wydaje, ze ja jestem nerwowa. Tymczasem ja wcale
                              nerwowa nei jestem.
                              Ja tylk staram Ci sie wyjasnic co moze sie zdarzyc jesli rzeczywiscie czekasz
                              sobei bimbajac i zwalajac na wszystko wine, ze nei mozesz pobarc moczu przez
                              pare ladnych dni.
                              Dzis lekarz pewnie powie Ci to samo: zrob badanie moczu i tyle albo w ciemno da
                              antybiotyk, co bedzi ejeszcze gorsze jak dla mnie.

Ale jak Ci pisalam - Twoje dziecko i Twoja niefrasobliwosc.
                              • hellious Re: Dziwny zapach moczu 06.01.09, 17:02
                                a tu sie mylisz, bo lekarz powiedzial mi zupelnie co innego. Stwierdzil, ze zmiana zapachu moczu ma zwiazek z infekcja ktora zalapal mlody, a badanie owszem, ale po wyzdrowieniu, bo w trakcie leczenia nie ma to sensu.
                                • madziulec Re: Dziwny zapach moczu 06.01.09, 20:14
                                  Wiesz?

Powiem Ci tak: jak dla mnie to jest tak, ze piszesz jakas czesc prawdy po czym
                                  triumfujaco oglaszasz: a nie mowilam???

Genialnie wink Mialas racje. Szkoda, ze nei powiedzialas, ze np. przy okazji
                                  dziecku moze z nosa leci jak cholera i kaszle na potege albo sie zeby wyrzynaja...
                                  (podaje oczywiscie przykladowo).

Ale podajesz JEDEN objaw i ZADASZ postawienia diagnozy i pewnie jak wiekszosc
                                  matek wyleczenia przez forum wink))

Takimi sie nie przejmujemy z zalozenia, ale nadal bedziemy tlumaczyc, ze sa
                                  niefrasobliwe i tyle.
                                  • hellious Re: Dziwny zapach moczu 06.01.09, 21:30
                                    I ty twierdzisz, ze nie jestes nerwowa?wink Ja tu nie szukam diagnozy, tylko podpowiedzi. I nie biore wszystkiego, co ktos na forum napisze, tak powaznie jak tysmileDlaczego czesc forumek poprostu potrafi odpowiedziec na pytanie i nie ciskaja sie jak mysz po klatce, a tobie tak sie cisnienie podnioslo? Przeciez sama pisalas, ze to nie Twoje dziecko i cytuje:" moze nawet umrzec".

Pozdrawiam smile
                                    • madziulec Re: Dziwny zapach moczu 06.01.09, 21:45
                                      Bo moze.

Ale mozesz w to nie wierzyc. I bardzo dobrze.
                                      Bos na tyle lekkomyslna i niedouczona, ze niei masz pojecia.
                                      Ja niestety to wiem i wiem czym to grozi, choc powiem Ci, ze wolalabym nie
                                      wiedziec. Wolalabym nie przezyc kilku nocy na oddziale, gdy moje dziecko nie
                                      siusialo na przyklad...

Ale jestes na tyle lekkomyslna i masz fiu bzdziu w lepetynie, ze gadasz ecie
                                      pecie o nerwowosci, gdy tak naprawde powinnas sie solidnie stuknac w glowe i
                                      zastanowic.
                                      Nawet tego nei potrafisz, bo jak juz piszesz na forum i poszukujesz pomocy
                                      (czyli zawracasz... nazwijmy to glowa komus) tutaj to nalezy napisac o max wielu
                                      objawach.
                                      Tak jak robi to wiele osob.

Ale TY jestes z tych lepszych.

I wara Ci ode mnie. I jesli sama jestes nerwowa nie zarzucaj innym tego.

Zegnam Cie.
                                      Zapamietam jednak Twoj nick.
                                      Wszyscy kiedys wracaja.
                                      • hellious Re: Dziwny zapach moczu 07.01.09, 10:42
                                        Czyzby pani zabraklo argumentow, ze robisz personalne wycieczki w moja strone?
                                        Powiedz, jak to sie stalo, ze Twoje dziecko wyladowalo w szpitalu? Czyzby PANI MADRA I WYUCZONA nie zauwazyla az TAK OCZYWISTYCH OBJAWOW? No popatrz, czyli jednak nie jestes taka idealnasmile
                                        Nick sobie zapamietaj, a nawet zapisz jak ci tak zalezy. Ja jednak wole zaufac naszemu lekarzowi, niz Tobie, o wyrocznio smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka