mnowicka42 16.01.09, 21:53 mój syn ma roczek od czasu do czasu obciągam mu siusiaka czy wy tesz robicie bo mi pani dokór kazała czy sama ta skórka zejdzie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annaa77 Re: chłopcy i siusiski 17.01.09, 10:09 krolowanocy napisała: > oplułam się... hahahaha.... Odpowiedz Link Zgłoś
agaduch Re: chłopcy i siusiski 16.01.09, 22:56 delikatnie, zejdzie sama, patrz tylko czy nic się tam niepokojącego nie dzieje (np. stan zapalny) Odpowiedz Link Zgłoś
aniatomki Re: chłopcy i siusiski 17.01.09, 01:37 Nam Pani doktor zaleciła delikatne działania wyłącznie podczas kąpieli synka i to nie codziennie. I co jakiś czas powtarzamy kurację smarowania maścią. Lekarka powiedziała, że niby nie jest to konieczne, bo w większości przypadków problem sam się rozwiązuje, ale ponieważ nie wiadomo czy tak się u nas stanie to lepiej może posmarować, nie zaszkodzi, a może pomóc. Synek ma teraz 2 lata i 8-mcy i ładnie zaczyna to wszystko wyglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
bj32 Re: chłopcy i siusiski 17.01.09, 12:25 Yyyy... Rocznemu synkowi? Jeszcze mężowi to bym zrozumiała. I to zalecenie lekarki jest? Fajna ta lekarka. Odpowiedz Link Zgłoś
ullanna Re: chłopcy i siusiski 17.01.09, 12:51 a jaką masc stosujecie? czy na recepte? ja trafilam na fajnego doktora który wyjasnił o co w tym wszystkim biega, do niedawna był taki 'trend' by obciągac skórkę i wiekszosc lekarzy pediatrów tak zalecało natomiast obecnie znowu wraca pogląd by nic nie robic a samo sie rozwiaze tylko nalezy obserwowac czy nie ma stanów niepokojących typu zapalenie, czyli kombinuj sam rodzicu... mój ma teraz 1,9 i nic nie robie ale czesto o tym mysle i obserwuje Odpowiedz Link Zgłoś
bj32 Re: chłopcy i siusiski 17.01.09, 12:53 My? Nie stosujemy. Natura obdarzyła nas córką, a córkom nie trzeba obciągać... Odpowiedz Link Zgłoś
betti.3 Re: chłopcy i siusiski 17.01.09, 13:12 temt dosc ciekawy i wazny dla higiemy malego dziecka. Synbek ma 2 latka, ale nic nie robimy. Zapytam pediatre na nastepnej wizycie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia236 Re: chłopcy i siusiski 17.01.09, 13:34 Słyszałam o odciąganiu napletka,ale ja mam synka,i nigdy tego nie robiłam. Moja przyjaciółka ma dwóch i też nic nie robiła,mój brat ma dwóch synów i też nic nie robili. Nie wiem od czego zależy potrzeba odciągania,ja bym nie ruszała dopóki pani doktor nie kazała by tego robić. Odpowiedz Link Zgłoś
schade Re: chłopcy i siusiski 17.01.09, 16:00 Potrzeba zależy od tego, że jak mu napletek nie schodzi, to pod nim mogą robić się paskudne zapalenia, bo się tam różne syfki zbierają, pozostałości moczu itp.... Na koniec jak będzie dorosły też będzie miał problemy. Spójrz na siuraka swojego męża - jemu żołądź wychodzi w wzwodzie z pod napletka a takiemu co ma stulejkę nie będzie to nie wylezie. I nie wiem czy wtedy seks będzie tak samo przyjemny... Odpowiedz Link Zgłoś
kasia236 Re: chłopcy i siusiski 18.01.09, 00:05 Siuraka mojego męża obejżałam dokładnie faktycznie żołądź wychodzi bez problemu Szczerze powiedziawszy wreszcie wiem o co w tym obciąganiu chodzi,dzięki Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
schade Re: chłopcy i siusiski 17.01.09, 15:52 Ma stulejkę? Tylko się nie wybierz do urologa bo ściągnie na siłę i dziecko ci przez 2 dni sikać nie będzie chciało. No chyba, że mu się robi stan zapalny to wtedy trzeba. Do ściągania stulejki najlepiej używać oliwki z oliwek lub parafiny. Albo podobno jest taka mać diproleme czy jakoś tak. Tylko pamiętaj aby był po kąpieli. I mu nie obciągaj. Najwyżej ściągaj Odpowiedz Link Zgłoś
ata99 Re: chłopcy i siusiski 18.01.09, 13:03 W opinii chirurga urologa od dzieci, do 3 roku nie powinno sie grzebać przy siusiaku, chyba, że jest stan zapalny. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
230408k Re: chłopcy i siusiski 23.01.09, 13:16 Droga Mamo, Mam 9-cio miesiecznego mężczyzne i od 3tyg. życia ściągam mu napletek. Niestety dopiero teraz zaczął sie odklejać. Prawdą jest, że jest ok. jezeli nie gromadzi sie pod napletkiem biała ropa, co prowadzi do zapalenia, ale mnie tak długi nieodklejanie sie napletka u mojego malca zaniepokoiło i wybrałam się do chirurga dziecięcego w Prokocimiu (Kraków). Bardzo mądry Pan Doktor, powiedział, że dziecku do dwóch lat ma prawo nie odkleić się napletek, jednakże im wszczesniej do tego dojdzie tym jest to mniej bolesne dla malca. Oczywiście nie należy robić nic na siłę, a napletek ściągać tylko podczas kąpieli na tyle intensywnie na ile pozwala nam na to maluch - tz. do monentu aż nie zacznie popłakiwać. Wówczas oznacza że jest to juz bolesne i należy zaprzestać odciągania napletka na ten dzień. U nas rezultaty widoczne po trzech dniach od wizyty u chirurga. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
czarnula83 Re: chłopcy i siusiski 24.01.09, 11:55 ja tez pytalam sie lekarza i powiedzial mi zeby sciagac podczas kapieli. mam 1,6 rocznego synka i podczas kapieli sciagam mu zeby potem nie mial problemow. Odpowiedz Link Zgłoś
ambrozja Re: chłopcy i siusiski 24.01.09, 14:07 ile lekarzy tyle opinii na ten temat a ty zdecydować musisz którą teorie popierasz obserwuj przed wszystkim czy się nie robi stan zapalny ja nic nie odciągam bo nie da rady, syn ma stulejkę Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: chłopcy i siusiski 24.01.09, 15:22 Mój syn też ma stulejkę. Powoli się poszerza, mam nadzieję że do 18 mu zejdzie Na razie nic poza kontrolą u lekarza nie robimy, żadnych stanów zapalnych nie ma. Nic mu się tam nie zbiera. Liczymy że powoli z tego wyrośnie. Odpowiedz Link Zgłoś