grazynak11 25.01.09, 17:28 Mój syn jest alergikiem, ma 20 miesięcy ma wystajacy brzuszek , lekarka twierdzi , że taka jego uroda. Niepokoi mnie to. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamciulka-nikulka Re: Duzy brzuszek 25.01.09, 21:02 Poproś pediatrę o skierowanie do poradni chorób metabolicznych, mój synek właśnie z powodu odstającego brzuszka tam trafił, ma zaburzenia w gosp. fosforowo-wapniowej. Co prawda w poradni pani dr twierdzi, że ma słabe mięśnie - dużo go łaskoczemy żeby je trenował, trochę pomaga. Jednak widzę, że brzuszek robi się tym mniejszy im mniej uczula produktów - miał alergię na mleko, gluten, pomidory, jaja, wołowinę, cytrusy. Teraz może już jeść cytrusy, pomidory i gluten. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra19811 Re: Duzy brzuszek 27.01.09, 14:27 A czy brzuszek nie jest czasem wzdety ? Moja córka tez tak miała i słyszałam że dzieci tak mają i t.p po przeleczeniu kreonem na trawienie przeszło Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: Duzy brzuszek 27.01.09, 15:10 nie ustawaj i dalej diagnowuj dziecko,popros o skierowanie na usg.Nowotwory w obrebie jamy brzusznej tez daja duze brzuszki. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Duzy brzuszek 27.01.09, 17:16 jak już straszyć, to z grubej rury? Jejku kasiak37, zwykle mądrze piszesz i zwykle bez wyczucia. Pewnie to tylko słabe mięśnie brzucha. Odpowiedz Link Zgłoś
genie.in.the.bottle Re: Duzy brzuszek 19.06.09, 16:34 alpepe napisała: > jak już straszyć, to z grubej rury? > Jejku kasiak37, zwykle mądrze piszesz i zwykle bez wyczucia. > Pewnie to tylko słabe mięśnie brzucha. Bo czasami trzeba z grubej rury,zeby sie zainteresowac tematem. Wiesz ile na bloku widzialam duzych brzuszkow,zmagatelizowanych przez pediatrow? Noz sie w kieszeni otwiera.Rodzice przekonani,ze maja zdrowe dziecko raptem sie dowiaduja, ze dziecko ma zaawonoswana torbiel drog zolciowych,ktora juz uszkodzila watrobe i kwalifikuje sie do przeszczepu.Albo dziewczynka,ktora jak sie okazalo w czasie zabiegu ma pol kg guza macicy (!) , ktorego nie da sie usunac.Takich przykladow moge podac wiele...I nie bylo polowy tych nieszczesc gdyby pediatrzy wczesniej zalecili zwykle USG !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
artin55 Re: Duzy brzuszek- a chude dziecko??? 19.06.09, 18:58 własnie przeczytałam o tym co tu piszecie i zaczełam sie martwić . Moja córcia jest chudziutka i niska ale ma za to wystający brzuch i miala go zawsze raczej. czy myślicie ze tez może jej coś byc?? czy na wszelki wypadek porobić badania??? i jakie dokladnie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mama_misi Re: Duzy brzuszek 27.01.09, 15:54 Bardzo często do 3 roku życia a nawet dłużej dzieci mają odstające brzuski spowodowane słabymi mięśniami. Połóż malucha na pleckach a potem delikatnie przytrzymaj za rączki i poproś aby się podniósł. Jeżeli zobaczysz taką wypukłą "kreskę" oznacza ona słabe mięśnie brzucha. Możesz także sprawdzić czy wątroba nie jest powiększona, jako alergik może mały ma dużo gazów? Spróbuj podawać espumisan. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fiona_pl Re: Duzy brzuszek 27.01.09, 16:46 Moja córka jeszcze w wieku przedszkolnym miał duży brzuszek. I skarżyła się na ból. Po wielu witytach u wielu lekarzy dostaliśmy skierowanie do poradni gastroentorologicznej, gdzie po wykonaniu garstroskopii okazało się, że dziecko ma stan zapalny błony śluzowej żołądka i dwunastnicy. Stąd ten powiększony brzuszek. Warto sprawdzić wszystkie możliwości i drążyć temat u lakarza. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kkolasinska Re: Duzy brzuszek 18.06.09, 15:47 ma taki brzuszek przez cały czas czy tylko np. po jedzeniu ? Moze to wzdecia ? Oleczka-Kropeczka Odpowiedz Link Zgłoś
kristii Re: Duzy brzuszek 19.06.09, 16:06 Moja córeczka po urodzeniu miała tak duży brzuch,że wyglądała jak żaba Lekarza bardzo to zaniepokoiło i w 2 dobę po urodzeniu skierował ją na usg,badanie nie wykazało żadnych nieprawidłowości.Zuzia ma teraz 3 latka i chyba 4 nadania usg za sobą,bo różni lekarze nas kierowali,gdyż się dziwili,ze ma taki brzuszek.Nigdy nic złego nie znaleziono.Widocznie taka jej uroda.Zrób dziecku usg dla świętego spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
kerry_weaver Re: Duzy brzuszek 19.06.09, 16:25 Większość dwulatków ma wystające brzuszki, jedne mniej inne bardziej. Z czasem mięśnie brzucha się wzmacniają i ok. 4 urodzin taki brzuszek sobie fizjologicznie znika. Badania można zrobić np. usg jeśli ten brzuch jest jakiś wyjątkowo duży, twardy, wzdęty, boli, są jakieś inne problemy, ale nie ma co od razu wymyślać raków i innych okropności. Odpowiedz Link Zgłoś
artin55 Re: Duzy brzuszek 19.06.09, 19:00 własnie przeczytałam o tym co tu piszecie i zaczełam sie martwić . Moja córcia jest chudziutka i niska ale ma za to wystający brzuch i miala go zawsze raczej. czy myślicie ze tez może jej coś byc?? czy na wszelki wypadek porobić badania??? i jakie dokladnie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Duzy brzuszek 22.06.09, 11:46 Mój Młodszy Synek od zawsze miał duży brzuszek. A że był niezbyt szczupły, to jakoś pasowało. potem szczuplał, a brzuszek został duży. Wzbudziło to moje zaniepokojenie, a dobiła lekarka ("Dlaczego on ma taki duży brzuch? To może byc guz"). Zrobiliśmy usg, które wykazało, że wszystko jest w porządku. Teraz Synek ma 4 lata i brzuszek nadal duży. Mój sąsiad też tak ma (a ma ponad 60 lat), ale to chyba przez pewien napój... Odpowiedz Link Zgłoś