Dodaj do ulubionych

Zapalenie krtani!

12.11.03, 21:31
Moja roczna córcia ma zapalenie krtani strasznie kaszle katar charczy
chrypka, dostała antybiotyk, syrop - ale jak długo może ja to tak męczyc?!
Może znacie jakieś metody sprawdzone na złagodzenie tych dolegliwości?
Pierwszy raz tak zachorowała i strasznie się martwie!
Obserwuj wątek
    • dorotakatarzyna Re: Zapalenie krtani! 12.11.03, 22:32
      Hej. Wiem co przeżywasz, niedawno moja 7-miesięczna córcia przez to
      przechodziła.
      Nie chcę cię straszyc, ale ta noc moze być ciężka, raczej nie nastawiaj się na
      spanie. Moja mała dostała baktrim. Już po paru godzinach była poprawa. W pokoju
      powinno być chłodno i wilgotno. W razie będzie miała problemy z oddychaniem,
      owiń w koc i otwórz szeroko okno. Albo do łazienki i odkręcić gorącą wodę, żeby
      parowało. Pomocne mogą być inhalacje, np. z rumianku i mięty. Wprawdzie lekarka
      zalecałla inalol albo olejek eukaliptusoawy, ale u małych dzieci nie powinno
      się ich stosować.
      Nam wystawiono skierowanie do szpitala, na szczęście nie było potrzebne.
      Lekarka stwierdziła, że lepiej pojechać tam 5 minut za szybko, niż za późno.
      Ale to w razie problemów z oddychaniem.
      Mam nadzieję że ta noc minie wam spokojnie i mała szybko wyzdrowieje.
    • alakart Re: Zapalenie krtani! 12.11.03, 22:32
      Cześć znam ten ból moję dzieci często choruiją na krtań. Ostatnio lekarz
      powiedział mi, że to w mieszkaniu musi być soś nie tak może za ciepło, może za
      sucho. Nawilżaj małej powietrze, przykręć kaloryfer żeby nie było za ciepło
      rozwieś na nim mokre reczniki. Wiem najgorsze są noce, nasłuchuje sie cały
      czas jak oddychają. Ale po kilku dniach będzie lepiej, nie odstawiaj za szybko
      antybiotyku, podaj do końca. Trzymajcie się.Ala
    • sasha3 Re: Zapalenie krtani! 13.11.03, 01:03
      My już po smile
      U nas było to wirusowe zapalenie, więc antybiotyku nie dostaliśmy (być może u
      Was też, teraz podobno panuje taki wirus, chociaż nie posunę się do podważania
      kompetencji lekarza). A z zaleceń: w domu ma być ZIMNO i to zarówno w nocy, jak
      i w dzień, i WILGOTNO. Nawilżacz chodził więc dzień i noc. Jeśli nie masz,
      kładź mokre ręczniki na lekko ciepły kaloryfer. Ogólnie gdy dzieci chorują,
      nadmierne ciepło w domu nie sprzyja szybkiemu zdrowieniu, a przy zapaleniu
      krtani w szczególności. W przypadku nocnego ataku kaszlu z dusznością, doraźnie
      pomaga wyniesienie dziecka na balkon lub do zaparowanej łazienki. A w
      ostateczności można udać się na nocny dyżur w celu podania dziecku zastrzyku z
      hydrokortyzonu (niekoniecznie do szpitala, na zwykłym internistycznym dyżurze
      też). U nas taki zastrzyk pomógł do tego stopnia, że dziecko nie miało potem
      już żadnych ataków duszności (byliśmy w dzień, u zwykłego pediatry, bo wydawało
      mi się, że gorzej oddycha po popołudniowej drzemce). Ważne jest też, aby
      dziecko duuużo piło, w nocy także, gdy zacznie kaszleć, podaj chłodne picie.
      Z leków dostaliśmy Eurespal, Esberitox, Clemastin, Drosetux, Cebion i Budesonid
      wziewnie.
      Zapalenie krtani rzeczywiście wygląda groźnie, sama najadłam się strachu sad
      Życzę zdrówka!
      • joasiae Re: Zapalenie krtani! 13.11.03, 11:30
        Przy ataku duszności towarzyszącemu zapaleniu krtani należy wynieść dziecko na
        dwór lub szeroko otworzyć okno ; można też posadzić dziecko przed otwartym
        zamrażalnikiem; dziecko musi pić dużo chłodnego picia. Jak to nie pomoże to do
        lekarza na zastrzyk i inchalacje.Jestem niestety weteranem zapalenia krtani sad(
    • p_swiat Re: Zapalenie krtani! 13.11.03, 13:35
      dziewczyny noc mineła bardzo spokojnie antybiotyk i syropy zadziałały teraz
      też pokaszluje,ale boję się aby nie powodowało to duszności .
      zuzia bierze Novamox- antybiotyk i Clemastinum oraz Drosetux kiesy kaszel
      bedzie iny syrop prawoslazowy.
      Podobno w Krakowie dużo dzieci teraz choruje na zapalenie krtanisad
    • p_swiat Jak długo może trac ten kaszel?! 13.11.03, 13:43
      do ilu mniejwiecej dni może trwac ten kaszel? wiem że kazde dziecko przechodzi
      tę chorobe idywidualnie, lae moze mniejwięcej wiecie? strasznie boję sie tych
      jej napadów kaszlu!
      • sylvic Re: Jak długo może trac ten kaszel?! 13.11.03, 15:02
        Tak naprawdę najgorsze są pierwsze 2-3 dni.
        Ataki duszności najcieższe występują przewaznie pierwszego dnia (nocy) - potem
        jest juz lepiej.

Pocieszające jest to, ze oprócz tego okropnego kaszlu i chrypy dziecko
        właściwie czuje sie dobrze.
        Zważywszy, że np. grypa zozkłada na dobre.
        Nie wiem jak u was ale moje dziecko chorowało już kilka razy - a ja w
        dzieciństwie również regularnie - ale nigdy nie stosowaliśmy antybiotyków.
        • sasha3 Re: Jak długo może trac ten kaszel?! 13.11.03, 16:43
          No właśnie, nie wiem, jak to jest z tymi antybiotykami. Jak napisałam wyżej, u
          nas było to wirusowe i też żadnego antybiotyku nie dostaliśmy. Choroba trwała
          3 dni, czyli niepodawanie antybiotyku było uzasadnione.
          Może któraś z mam wie, czym kieruje się lekarz przepisując antybiotyk przy
          zapaleniu krtani? A może w Waszym przypadku lekarz stwierdził zakażenie
          bakteryjne?
          • sylvic Re: Jak długo może trac ten kaszel?! 14.11.03, 10:24
            Czasami wydaje mi sie, ze niektórzy lekarze nie bardzo wiedza co w tej sytuacji
            zrobić, bo nie dokońca znaja ta chorobę - takie jest moje spostrzeżenie, i w
            sumie mimo wszystko nie jest to choroba powszechna.
            U mnie w domu tylko ja chorowałam na to - moje rodzeństwo (3) i rodzice nigdy -
            mimo, że to wirusowe (zakaźne).

W każdym razie gdy mały miał pierwszy taki atak i pojechaliśmy do szpitala (to
            było w nocy) to lekarka strasznie długo badała małego, zastanawiała się (a on w
            tym czasie naprawdę się dusił) - to ja jej powiedziałam, że to krtań i nich
            wreszcie poda mu zastrzyk.

Nasz lekarz jest w zasadzie bardzo ostrożny w podawaniu antybiotyków - zaswsze
            antybiotyk jest w rezerwie do użycia ale dobiero po ok 3 dniach, gdy nie mozna
            zbić gorączki i stan dziecka sie nie poprawia.
            do tej pory stosowaliśmy raz Bactrim - po kilku dniach grypy
            i raz augmentin - na zapalenie ucha - konieczność.
    • joasiae Re: Zapalenie krtani! 13.11.03, 17:20
      Przy zapaleniu krtani nie stosuje się antybiotyku.Tylko witaminy, syropy
      wykrztuśne i rozrzedzające wydzielinę ( ew. leki te w postaci wziewnej) oraz
      przeciwalergiczne( np.Clemastin). U p_świat a racze u jej córeczki lekarz albo
      od razu nie rozpoznał krtani albo jest równoległa infekcja bakteryjna.P_świat
      ten najgorszy kaszel trwa do 4-5 dni, a potem coraz mniejszy może utrzymywać
      się do 2 tygodni. Ataki duszności występują w 2 pierwszych dobach. Nie martw
      się będzie dobrze.Dawaj małej dużo pić i pilnuj by powietrze w domu było
      chłodne i niewysuszone.I nie dawaj małej wapna bo wapno wysusza! Pozdrawiam.
      Aśka
      • p_swiat Re: Zapalenie krtani! 13.11.03, 21:12
        więc nie wiem dlaczego go dostała, ale bardzo dziękuję za radęsmile
        Córcia teraz śpi, ale co jakiś czas ma krótkie napady kaszlu, ma wilgotno i
        nie zaciepło w pokoiku mam nadzieje, ze to szybko minie biedulka sie męczy
    • joasiae Re: Zapalenie krtani! 13.11.03, 22:39
      P_świat nie martw się.Kaszel będzie się zmniejszał z każdym dniem. Najważniesze
      że już nie dostanie ataku duszności.Co do lekarzy to moja córcia na zapalenie
      krtani od jednej pani doktór dostała BAŃKI. Bez komentarza. Pozdr. Aśka
      • babushka33 Re: Zapalenie krtani! 14.11.03, 10:46
        Moja córka w wieku około 3 lat dostała po raz pierwszy zapalenia krtani. Wtedy
        nie wiedziałam jeszcze co to jest. Na wszelki wypadek pojechaliśmy na ostry
        dyżur do szpitala w nocy. Tam dostała zastrzyk, pani doktor kazała nam
        pospacerować przed szpitalem i za pół godziny się pokazać. Jednak obrzęk krtani
        nie ustępował zbyt szybko, bo pani doktor zdecydowała zostawić córkę na noc w
        szpitalu. Mało tego, mnie kazała podpisać na wszelki wypadek zgodę na
        tracheotomię. Byłam ciężko przerażona. Na szczęście na drugi dzień stan
        dziecka, był na tyle dobry, że nas wypisali do domu a córka dostała antybiotyk.
        Od tego czasu zapalenia krtani powtarzały się co jakiś czas. Nigdy nie miała
        już aż tak strasznej duszności, mimo to mniejsze się zdarzaly. Na szczęście
        zamiast przerażającego córkę zastrzyku dostawała najczęściej kortyzon w czopku
        (też zresztą nie znosiła tego sposobu aplikacji leku). Przy zapaleniu krtani
        bardzo często dostawała antybiotyk, bo u niej zaczynało się od wirusa, ale
        potem najczęściej dochodziło zakażenie bakteryjne. Tak więc zaczynało się
        kaszlem okropnie suchym, który potem przeradzał się w mokry i przyplątywało się
        paskudne zapalenie oskrzeli a raz nawt miała lekkie zapalenie płuc. Była
        podejrzewana o alergię, co zresztą nigdy się nie potwierdziło. Teraz córka ma
        dziesięć lat. Ostatani raz kłopoty z krtanią miała jakieś dwa,czy trzy lata
        temu. Nie było wprawdzie duszności,ale straszny kaszel, gorączka 40 stopni i
        uczucie ściskania w krtani. Pojechaliśmy na ostry dyżur, głównie z powodu
        gorączki, ale pani doktor słysząć kaszel córki i badając krtań, zaaplikowała
        kortyzon, nie pamiętam już czy w czopku czy w zastrzyku.
        Zapalenia krtani tak zwane podgłośniowe z dusznościami są charakterystyczne dla
        małych dzieci. U dzieci starszych, gdy krtań jest szersza nie mają już tak
        dramatycznego przebiegu. Mnie zawsze strasznie przerazały, chyba po tej zgodzie
        na tracheotomię. Najgorsze było to, że żaden lekarz nie chciał mi nic przepisać
        do domu,żebym w razie duszności coś miała pod ręką. Wiem że za granicą rodzice
        takich dzieci mają w lodówce specjalne czopki z kortyzonu. Ja dostałam tylko
        tabletki encortonu, ale kilku lekarzy pozbawiło mnie złudzeń, że w razie
        duszności niestety encorton nie zadziała dość szybko. Przepraszam,że się tak
        rozpisałam, ale ten temat jeszcze dziś budzi u mnie wielkie emocje. W razie
        jakichś wątpliwości pytajcie. O ile będe coś wiedziała to podpowiem.Na
        szczęście z tego się wyrasta.
        Pozdrawiam.
        P.S.Jeszcze raz przepraszm, że tak chaotycznie piszę.
        • p_swiat JUŻ LEPIEJ 14.11.03, 20:30
          dzisiaj już powoli ustępuje teraz lekko pokaszluje ale nadal ma ostrą chrypkę,
          ale też dlatego że moja mała złosniczka lubi śpiewać i sie wydzieraćsmile
          Dziękuję WAM za rady i wsparciesmilesmile
          Całuski
          • kasia_mama Zapalenie krtani 25.11.03, 13:53
            Jak dobrze, że znalazłam ten wątek kilka dni temu: w niedzielę moja 7-
            miesięczna córeczka zachorowała na zapalenie krtani, wszystko poszło
            błyskawicznie: zaczęło się kaszlem o 11-tej wieczorem, a o 12-tej miała już
            napad duszności. Tylko dzięki poradom tu opisanym przetrwaliśmy to jakoś
            (szybko ubraliśmy dzidzię i stanęliśmy z nią w otwartym oknie), do rana
            trzymaliśmy w pokoju bardzo niską temperaturę, daliśmy też małej Clemastinum.
            Rano wezwana pani doktor zaaplikowała małej jednak antybiotyk (Zinacef) w
            zastrzykach dwa razy dziennie (ponieważ po zbadaniu powiedziała, że infekcja
            jest naprawdę paskudna), oprócz tego Clemastinum, oraz na wyktrzuszanie
            Salbutamol i Ambrohexal. Kondycja małej poprawiła się dopiero w poniedziałek
            wieczorem, po dwóch zastrzykach z antybiotyku i dwukrotnym podaniu pozostałych
            lekarstw. Miała po południu wysoką gorączkę (podaliśmy dodatkowo Nurofen),
            była bardzo osłabiona, chrypiała strasznie. Na szczęście, noc minęła dość
            spokojnie.
            Może komuś ten wątek się jeszcze przyda, ponoć rzeczywiście panuje wirus.
            • p_swiat Re: Zapalenie krtani 25.11.03, 21:28
              dowiedziałam sie od pediatry, że niestety bardzo dużo dzieci i dorosłych
              przechodzi teraz zapalenie krtani, cisze sie że już u Ciebie jest wszystko ok -
              rady bardzo się przydały sie również mi:0 DUŻO ZDROWKA!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka