Dodaj do ulubionych

szczepionka HIB

12.11.03, 22:19
Cześć? Dziewczyny, czy szczepiłyście maluchy przeciwko HIB? Pani doktor
powidziała, że nie może nam polecić tej szczepionki, sama nie szczepiła
swojej wnuczki, powiedziała, że jeśli mały nie chodzi do żłobka i nie jest
chorowity, to nie widzi takiej konieczności. Na Forum czytałam rózne opinie
o tym szczepieniu, ale nadal nie wiem co robić , szczepić, czy nie? Kasia
Obserwuj wątek
    • ekanka Re: szczepionka HIB 12.11.03, 23:02
      My szczepiliśmy pomimo, że nie chodzi ani do żłobka ani do przedszkola, i nie
      jest chorowita. Córeczka znajomych nieszczepiona, nie chodząca do przedszkola i
      tp. miała w tym samym wieku za sobą dwa zapalenia oskrzeli z leczeniem
      szpitalnym i zapalenie krtani. Moja mała jak na razie była trzy razy
      przeziębiona. Myślę, żę było warto.
      • chalsia Re: szczepionka HIB 13.11.03, 00:33
        Jak najbardziej się zgadzam i popieram. Też zaszczepiłam i przynajmniej się nie
        boję, ze trafimy do szpitala z zapaleniem nagłośni albo opon mózgowych (obie
        rzeczy mogą grozić śmiercią).
        Pozdro,
        Chalsia
    • malgos1975 Re: szczepionka HIB 13.11.03, 11:42
      nam też lekarz odradził tą szczepionkę, ponieważ mała nie ma styczności ze
      żłobkiem i skupiskiem dzieci. Poradziła nam zaszczepić małą po ukończeniu roku.
      Będzie to jedna szczepionka i jeden stres dla dziecka. Jak chcesz szczepić
      wcześniej to musisz to robić co jakiś ustalony czas. Nie pamiętam już jak to
      jest, my też się zastanawialiśmy nad wcześniejszym szczepieniem, ale nasza mała
      histerycznie boi się szczepień - czasem nawet dławiła się, bałam się że się
      udusi. Na szczęście nic jej nie jest. Szczepić będziepu już nie długo.

Pozdrawiam mama Julki 30.11.2002r.
    • edie28 Re: szczepionka HIB 13.11.03, 12:24
      Hej,
      Zaszczepiłam swoją córkę tą szczepionką, miała 3 dawki bo, akurat zaczęłam ją
      szczepić wcześniej, ale wydaje mi się, że lepiej dopiero po roku.

Jednak trzeba pamiętać, że ta szczepionka nie zabezpiecza przed chorobami w
      ogóle tylko przed chorobami wywołanymi bakterią haemophilus influenzae, a że ta
      bakteria najczęściej wywołuje np. zapalenie opon mózgowych ropne przenoszące
      się drogą kropelkową więc taką szczepionkę wymyślili. Najbardziej narażone są
      dzieci do 2 r.ż. dlatego zalecają takie szczepienie.

Moja córka mimo tego, że nie chodzi ani nie chodziła do żłobka i tak łapie
      choroby, ale trzeba przyznać że, nigdy nie chorowała na zapalenie płuc czy
      zapalenie krtani nie mówiąc już o zapaleniu opon mózgowych, więc myślę, że coś
      to dało .........

Na pewno warto szczepić przeciwko HIB, ale może poczekaj z tym jak maluch
      skończy rok i tylko jedno ukłucie będzie. Po za tym w 1 roku zycia i tak
      dziecko ma dużo szczepień.

Pozdrawiam,
      Edyta mama Kai (20 m-cy)
    • amadores Re: szczepionka HIB 14.11.03, 15:04
      Witam!
      Zgadzzam sie z Edie28 najlepiej zaszczepic dziecko kiedy skonczy 12 miesiecy.
      Zaoszczedzisz Maluszkowi dodatkowych szczepien, ktorych jest na poczatku
      strasznie duzo! Jesli chodzi o pytanie czy szczepic - OCZYWISCIE, ZE TAK!!!!
    • mami7 Re: szczepionka HIB 14.11.03, 15:35
      Tak, a mój synek trafił do szpitala (9 miesięcy) na nawodnienie na tydzień przed tym szczepieniem i wyszliśmy po ponad 2 tygodniach po zapaleniu płuc. Bo takie są właśnie szpitale (8 dzieci na sali, z biegunkami, wirusami i różnymi zapaleniami) i tak podobno chorują małe dzieci - katarek może się przerodzić niepostrzeżenie w zapalenia oskrzeli i płuc. Lepiej zapobiegać.
      Pozdrawiam
    • dusia7 Re: szczepionka HIB 16.11.03, 12:44
      Hej,

Ja natomiast polecę Tobie zaszczepienie maluszka tą szczepionką już w pierwszym
      roku, można rozpocząć w 6 tyg. razem z DiTePe. Po pierwsze wcale nie oznacza
      więcej ukłuć dla mnaluszka bo możesz wybrać szczepionkę skojarzoną jaką jest
      Infanrix - wszystko w jednym, niestety płatna w całości ok 160 zł ale ma dużo
      zalet, po pierwsze jak wspomniałam wszystko w jednym więc jedno ukłucie, po
      drugie jest to szczepionka acelularna - nie daje żadnych powikłań ani objawów
      poszczepiennych bo nie obciąża systemu nerwowego (żeby nie straszyć nie będę
      pisała o mozliwości wystąpienia porazenia poszczepiennego u niemowląt
      szczepionkami żywymi). Co do tego, że dziecko w 1 roku nie ma styczności z
      bakteriami zapalenia opon mózgowych, posocznicy itd nie byłabynm tego taka
      pewna. Nie wiem czy słyszałyście o ostatnim przypadku posocznicy piorunującej w
      zachodniopomorskim u niemowlaka. Nasz pediatra, specjalista dzieci okresu
      noworodkowego z CZD zalecił tą szczpionkę i tak też zrobiliśmy, kupiliśmy
      skojarzoną - jedno kłucie, dodatkowo znieczulenie kremem Emla i mała nie
      zauważyła nawet kiedy została ukłuta, niewspominając, że po szczepieniu
      wybraliśmy się w 400 km podróż za zgodą pediatry - żadnych objawów
      poszczepiennych a mała ma wrażliwy układ nerwowy - wzmożone napięcie
      mięsniowe. Jeszcze raz polecam.

Pozdrowienia Justyna z Klaudią.

Dodam że mała wogóle nie choruje a ma już 7 mies.
      • edie28 Re: szczepionka HIB 18.11.03, 10:08
        Tak to prawda Infanrix to dobra szczepionka. Po roku przypominającą dawkę
        robiłam właśnie tą szczepionką !!!

Jeśli chodzi o te dzieci które miały posocznicę piorunującą to one nie miały
        tej bakterii, przed którą jest właśnie szczepienie przeciwko HIB.

Posocznica to tylko ogólna nazwa i moze być bardzo różna.
        Moja córka zaszczepiona została tą szczepionką a i tak nie dawno miała ogólne
        zakażenie organizmu czyli sepsę. Także ona nie zabezpiecza w ogóle przed każdą
        chorobą tylko tą która wywołuje bakteria haemophilus influenzae a ona
        najczęściej łapie dzieci do 2 r.ż. bo przenosi się drogą kropelkową więc na
        pewno warto szczepić !

Edyta
    • elester Re: szczepionka HIB 16.11.03, 12:59
      ja nie szczepiła mojej córeczki, pani doktor powiedziała że można zaszczepić
      tylko jena dawką i to po roku. w taki sposób szczepi ona wszystkie dzieci
    • mirka17 Re: szczepionka HIB 18.11.03, 08:47
      Szczepiłam Romka jak skończył rok i była przerwa w innych szczepionkach (za
      radą lekarza). Agnieszkę szczepiłam gdy okazało się że w gardle ma HIB-a i
      chorowała na zapalenie krtani (miała być szczepiona wcześniej jak Romek ale
      finanse nam to odkładały na później - niestety). Teraz mam zamiar szczepić
      Marcinka. Ma już prawie półtora roku a ja to odwlekam, moja wina, moja wina...
      No to idę dziś po receptę. Mirka17
    • olivkaaa1 Re: szczepionka HIB 18.11.03, 09:42
      ja szczepiłam Ole szczepionką HIB
      Wykupowaliśmy odpowiednie szczepionki
      ponieważ wolałam nie pluć sobie w twarz gdyby coś się stało
      Mała ma teraz 9-cy
      przez cały ten czas nie chorowała (jedynie 2 noce katarku i ostatnio ok. 3 dni
      kaszelku lekkiego)
      mimo że przebywała dosyć często z zakatarzonymi i kaszlącymi dziećmi,
      bawiła się tymi samymi oślinionymi zabawkami
      aha tamte dzieci nie były szczepione HIB-em

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka