Dodaj do ulubionych

czym zbijacie temperaturę?

01.04.09, 12:01
Mam takie pytanie, czym zbijacie gorączkę u dzieci?

Ja mam zasadę, że gdy małe bardzo się męczą, temperatura po wyżej 38 i 5 kresek szczególnie w nocy, kiedy trudniej kontrolowac, to daję czopek "efferalgan". (synek często przy kaszlu wymiotuje, więc czopek ma szansę zadziałac) W dzień, i przy dłuższej infekcji, syropy: paracetamol, nurofen. I tu moje wątpliwości, podobno są 2 składniki zbijające gorączkę i przy różnych infekcjach, różne się stosuje...
Dodam, że moje Miśki mają 4i pół i 15 miesięcy.
Młodsza gorączkuje już 5 dzień, infekcja i ząbkowanie (dwie czwórki), podobno tak może byc, pediatra nie widzi w gardziołku i nie wysłuchała nic, ale mnie to już trochę niepokoi...
Podzielcie sie swoimi doświadczeniami, proszę.
Obserwuj wątek
    • kowalikm Re: czym zbijacie temperaturę? 01.04.09, 13:44
      Generalnie jest ibuprofen (nurofen, ibufen, ibum i in.) i paracetamol
      (paracetamol, efferalgan, apap i inne).
      Ja zbijam jak tylko widzę, że po przekroczeniu 38 ma ostrą tendencję wzrostową,
      a dziecko coraz gorzej się czuje. Młody miał drgawki gorączkowe tak więc bardzo
      dziękuję za ponowne przezycia tego typu.
      Ja najcześciej stosuję nurofen - działa dobrze i u nas szybko zbija temperaturę.
      Kiedyś lekarz przy zapaleniu ucha polecił nam ibufen, ponieważ oprócz działania
      przeciwgorączkowego jest też przeciwzapalny i przeciwbólowy, co w tym wypadku
      było wskazane.

Moim zdaniem najważniejsze jest skuteczne zbijanie temperatury. Na jedno dziecko
      lepiej działa ibuprofen na inne paracetamol. Na jeszcze inne jedynie pyralgina
      (jak dowiedziałam się od znajomej, które ma taki przypadek ze swoją drugą pociechą).
      Generalnie polecam ulotki, czasem dzieci są uczulone na jakiś składnik.
      Paracetamol chyba rzadziej powoduje uczulenia...
      Ja w apteczce mam nurofen, ibuprofen, paracetamol w syropie i w razie czego
      efferalgan w czopkach.
      Tu masz pełną paletę leków przeciwgorączkowych:
      www.doz.pl/leki/d1131-przeciwgoraczkowe
    • slonko1335 Re: czym zbijacie temperaturę? 01.04.09, 13:45
      W zależności od czego ta gorączka czymś co ma w składzie paracetamol albo
      ibuprofen. Zwykle stosuję syropki ale też i czopki. Nie zbijam nigdy poniżej
      38,5. Jak jest gorączka zwiastująca jakąś infekcję to raczej daję ibuprofen jak
      ząbki to paracetamol. Jak na przykład ibuprofen nie radzi sobie i muszę szybciej
      podać ponownie coś na zbicie stosuję paracetamol i odwrotnie.
    • 5_monika Re: czym zbijacie temperaturę? 01.04.09, 14:01
      jest ibuprofen i paracetamol
      ja stosuję tylko ten drugi i to w wyjątkowych sytuacjach wysokiej
      gorączki która ma tendencję do rośnięcia.
    • kika_kasia Re: czym zbijacie temperaturę? 01.04.09, 15:21
      Witam
      mój synek (15 m-cy) właśnie jest po infekcji(mokry kaszel) połączonej z
      wyżynaniem się wszystkich "3" jednocześnie, wiec walczyliśmy z gorączką kilka dni.
      Podzielę się swoimi doświadczeniami. Na lekką gorączkę, trochę powyżej 38 stopni
      i wyraźne złe samopoczucie - podawałam Panadol truskawkowy, na gorączkę rzędu 39
      stopni najlepiej sprawdzał się Nurofen ale w czopkach bo w syropie nie chciał
      pić, wręcz wymiotował. Okazało się, że powodem wymiotów zarówno przy Nurofenie
      jak przy Ibufenie był pomarańczowy smak syropu, wiec równie dobrze oprócz
      czopków Nuforen zadziałał syrop IBUM o smaku malinowym. Przy gorączce 39,6
      musiałam oprócz leków stosować również chłodne kąpiele. Wsadzałam synka do wanny
      z ciepłą wodą przystosowaną normalnie do kąpieli i po chwili dolewałam
      chłodniejszej i przemywałam mu ciało i głowę.
      W nocy nastawiałam sobie budzik co trzy godziny żeby kontrolować temp. ponieważ
      bardzo wysoko gorączkował. Aha i dodam jeszcze że bardzo zawiodłam się na
      termometrach elektronicznych (mam dwa zarówno taki do ucha jak i pod pachę) bo w
      porównaniu z rtęciowym wykazywały dużo niższą temp !
      Podsumowując - Według opinii koleżanek dobre słowa słyszałam o Ibufenie...w
      naszym przypadku nie dało się go podać wiec zakupiliśmy Ibum o smaku malinowym i
      też polecamy.
      • pasik Re: czym zbijacie temperaturę? 01.04.09, 16:15
        Nurofen, Ibuprofen...jesli gorączka waha sie 39-40 czopek panadolu.
        Poza tym a może przede wszystkim robię zimne okłady- potrafię czuwać całą noc i zmieniać co kilka minut.Okłady nas uratowały z 41,5.
        Do kąpieli jeszcze się nie posunęłam bo byłby pewnie przy tym wielki ryk.
        Herbata z czarnego bzu, malin to pomaga również
        www.mojzielnik.pl/html/malina.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka