11.12.03, 09:02
Słuchajcie, przy jakiej temperaturze podajecie dziecku (3 latka) lek
przeciwgorączkowy? I co w ogole sądzicie na ten temat? Czy lepiej, jak
organizm sam walczy? Jakie działanie dokładnie ma taki lek?
Obserwuj wątek
    • mopek1 Re: gorączka 11.12.03, 09:10
      Powyżej 38 st. w powinno się już działać, ale można zacząć od mokrej pieluszki
      na brzuszek i czoło. Generalnie zależy od stanu dziecka, jak się bardzo męczy
      to działamy bardziej stanowczo – przy gorączce może je boleć główka, a wtedy
      podany ibufen czy paracetamol pomogą na dwa fronty.

Paracetamol działa tylko p/w gorączkowo i p/w bólowo, Ibufen – poza tymi dwoma
      ma jeszcze działanie p/w zapalne, dlatego u „rozłożonego” na dobre jakąś
      infekcją malucha jest lepszy, z tym, że trochę agresywniejszy w stosunku do
      śluzówki żołądka smile Trudny wybór :0

• mast1 Re: gorączka 11.12.03, 12:13
      Popieram całkowicie.
      Ja daję zawsze najpierw środek na bazie paracetamolu - zwykły paracetamol,
      efferalgan itp. Jeśli dziecko bardzo źle się czuje i jest ostro zaziębione,
      czyli w organiźmie toczy się stan zapalny, to daję coś z ibuprofenem.
      Generalnie, jeśli temperatura jest wyższa niż 38 st. (pod pachą) i dziecko się
      źle czuje, to dawać, jeśli jest w miarę OK, to nie trzeba.
    • catalinka Re: gorączka 11.12.03, 13:16
      Moja lekarka uważa, że powyżej 38 trzeba już coś podać,. Ostanio mamy Nurofen
      dla dzieci i jest dość dobry. Ja osobiście wolę Aspirynę, ale maluszkowi nie
      poleca się. Pozdrawiam
      Kasia
    • gocha71 Re: gorączka 11.12.03, 21:42
      Ja dzieciom przy gorącze powyżej 38 stopni najczęściej podaje pół czopka
      pyralginy do pupy (tylko na receptę) - pomaga rewelacyjne, a nie drażni żołądka.
      Przyzam się, że osobiście nie jestem zwolenniczką paracetamolu: na mnie on po
      prostu nie dziala ani przeciwgorączkowo, ani przeciwbólowo. Spotkalam się też z
      opinią lekarza, że paracetamol dziala tylko na ok.30% ludzi i w większości
      wypadków jest to tylko wypełniacz żołądka. Dlatego oprócz pyralginy sięgam po
      nurofen w syropie.
      Gocha71
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka