Dodaj do ulubionych

czy to liszajec?

26.12.03, 14:16
Hej, moja córcia (11 mies.) od jakiegoś czasu ma na twarzy dwa placki, które
raz bledną, a raz czerwienieją. Są suche, nie swędzą i są wielkości monety.
Ma też podobne, ale raczej małe i nieregularne plamki na plecach (gł.
ramionach) i nogach. Te małe plamki znikają i pojawiają się w różnych
miejscach. Pediatra jakoś to bagatelizuje i twierdzi, że wszyscy jesteśmy na
coś uczuleni i mam się nie przejmować. Ale mnie to wygląda na liszajec
suchy, który znam tylko z opisów. Więc chciałabym się dowiedzieć, czy tak to
wygląda i czy można kupić na to jakąś maść, czy też trzeba pomęczyć jeszcze
pediatrę?
Będę wdzięczna za pomoc,
Aśka
Obserwuj wątek
    • olimama Re: czy to liszajec? 28.12.03, 18:09
      Czy nikt nie miał do czynienia z liszajcem? Miałam nadzieję, że ktoś tu
      zaglądnie sad
      Pozdrawiam
      Aśka
      • edyta Re: czy to liszajec? 29.12.03, 10:37
        Asiu, pediatra ma rację, to wyglada jak typowe objawy uczulenia, przerabiam to
        od lat sześciu. teraz mam drugie dziecko i takie plamy najczęsciej na
        wewnetrznej powierzchni ud. czerwienieją po kapieli, potem bledną - zalezy to
        też od tego co dziecko je. jedno jest pewne- pojawiaja się bardzo szybko, ale
        znikaja bardzo powoli. Nie szukaj cudownych maści, one sa na bazie steroidów i
        po kilku dniach i tak trzeba je odstawic, bardzo szkodzą i na skóre i na cały
        organizm - poza tym działaja jedynie objawowo a tu trzeba poszukac co uczula.
        Najczęściej mleko, jajka, kurczak, ryba, własciwie może uczulać wszystko i
        tylko mama może się w tym połapać. To nie jest liszajec a alergiczne historie
        wcale nie musza swędzieć, wyglądaja różnie. jednym cos sie nawet sączy a u
        innych własnie jest suchy czerwony placek. Może buyc tez sucha, szorstka skóra
        na łydkach albo nózki w ogóle okresowo wyglądaja jakby sie odmroziły. potrafia
        byc czerowne i szorstkie ponizej pampersa i powyżej skarpetek, więc mama
        podejtrzewa, że to mróz a to alergia. Moja córa tak reaguje na kaszkę ryzową,
        więc jemy tylko pszenna, ale powyżej roku zaczęłysmy oczywiście. powodzenia
        życzę w znalezieniu przyczyny, wyrwij te kartke z ksiazki o liszajcuwink)))))
        • steffa Re: czy to liszajec? 29.12.03, 22:58
          A mój syn ma coś takiego na łokciu i dwóch pediatrów powiedziało, że jest to
          raczej zmiana grzybiczna, a nie uczulenie. Zresztą innych objawów quasi
          uczuleniowych 'nie posiada'. Ale mazanie Clotrimazolem nie daje dużo. Do
          dermatologa nas posłano - ale wstyd powiedzieć - nie mam czasu.... Tę kartkę o
          liszajcu, to ja bym jednak zostawiła - dla siebie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka