Dodaj do ulubionych

PILNE CO ROBIĆ?-ciągle kaszle...

10.02.04, 14:43
Prosze o rade mój 7 letni synek od dłuższego czasu kaszle rano i wieczorem.
Stwierdzono u niego alergie wziewną na trawy i żyto. Ma byc odczulany
szczepionką doustną STALORAL(MOZE KTOŚ COS SŁYSZAŁ NA TEMAT TEJ SZCZEIONKI).
Bardzo martwi mnie ten ciągły kaszel podaje mu leki wziwene i cleratine ale
to tylko łagodzi kaszel. Kilka razy wystąpiło u niego nadreaktywnosć
oskrzeli i obstrukcyjność oskrzeli(czy to to samo?).Nasza pani alergolog nie
budzi zaufania, a mnie martwi ciągły ranny i wieczorny kaszel i czasami po
wysiłku(po dłuższym bieganiu lub graniu w połke).Bardzo proszę moze ktoś ma
podobny problem co mam robić, moze ktoś moze polecić dobrego alergologa!
Trochę sie boje że jak tak dalej pójdzie to mój synek nabawi sie
astmy.Prosze o pomoc i jakieś rady co robić????????
Obserwuj wątek
    • chalsia Re: PILNE CO ROBIĆ?-ciągle kaszle... 10.02.04, 18:37
      A czy to już nie jest początek astmy?
      Idź do innego alergologa.
      Skąd jesteś?

Pozdrawiam,
      Chalsia
      • klubaanna Re: PILNE CO ROBIĆ?-ciągle kaszle... 10.02.04, 21:09
        witaj,
        ja też od razu pomyślałam o pocażtku astmy.Podobnie sie zaczynało u mojej córki.
        teraz chodzimy do alergologa-pulmonologa.
        Pozdrawiam
        Ania
    • annaz_wawa Re: a jak stwierdzić że to ..... 11.02.04, 14:35
      a jak stwierdzic że to początki astmy jakie badania???
      trochę sie podłamałam, pomóżcie powiedzcie co robić jakie badania i gdzie w
      warszawie znaleść dobrego alergologa.
      zrozpaczona Ania
      • madziulka11 Re: a jak stwierdzić że to ..... 11.02.04, 14:42
        A jaki to jest kaszel? Suchy czy mokry? Czy mały wcześniej miał częste
        obturacyjne zapalenia oskrzeli? Czy kaszle w nocy? Odpowiedź na te pytania jest
        bardzo ważna, aby stwierdzić czy to początki astmy.
        • annaz_wawa Re: do madziulki... 11.02.04, 15:06
          właśnie napisałm do ciebie na twoim poście o kaszlu kaszel jest raczej suchy
          ale po podaniu syropów przechodzi w mokry....obstrukcyjność miał 3 razy
          kaszle rano i wieczorem przeważnie czasami w nocy muszę podawać sinecod(
          przeciwkaszlowy) oprócz tego jest na lekach wziewnych(flixotide w dysku 100)
          wcześniej brał jeszcze foradil...mam go odczulać staloralem ale mam obawy,
          pilnie poszukuję dobrego i sprawdzonego alergologa w warszawie
          pozdrawiam ania
          • madziulka11 Re: do madziulki... 11.02.04, 15:12
            Wiem, że objawami astmy są kaszel suchy: głównie w nocy, po wysiłku. Nie martw
            się na zapas, ale zadbaj o znalezienie dobrego lekarza. Ja też jestem z okolic
            Warszawy. Jak będziesz miała namiar na dobreo alergologa - to proszę daj
            namiar - chętnie też skorzystam.
    • sylviakia Re: PILNE CO ROBIĆ?-ciągle kaszle... 11.02.04, 17:39
      nie cchę cię amrtwić ale to wyglada na to ze amły już ma ostmę i jedynie dobre
      prowadzeni złagodzi chorobe.. to nei wyrok. dobrze prowadzona astma to astma
      uspiona. a robiłaś moze badania na pasożyty w kale ? bardzo częśt powodują
      kaszel. Odczulaj go ale tylko pod kontrola dobrego lekarza, ja sama obecnie się
      doczulałam na drzewa (po tym jak w maju ub.r. zaczełam się dusić na brzozy)
      przy pierwszym podjeściu dostałam zap. oskrzeli ( przez tydz. spałam na
      siedząco). przy drugim podejściu juzpilnowałam przyjmowania wzeiwów i zniosłam
      ok terapię . a odczulanie znacznie zmiejsza objawy naprawdę... może mały ma źle
      dobrane leki? mój syn kaszlał przy foradilu a przy servencie nie. zrób nawet
      prywatnmie badanie na pasożyty ( kał) oraz grzybicę ukł. pokarmowego ...
      pozdrawiam Sylwia jkaby cos to pisz syliwa@megapolis.pl mój synek ma podobnie...
      • annaz_wawa Re: do sylviakia... 11.02.04, 17:46
        robiłam badanie na pasożyty w kale nic nie wykryło, prześwietlenie rtg też
        cztste, właśnie szukam dobrego alergologa moze znasz jakiegoś w warszawie dziś
        dorwałak książke dr Mołek i mam zamiar ją przeczytać od deski do deski.
        poczytałam trochę o astmie i ten jego kaszel pomimo tego że jest męczący to
        jednak nie powoduje duszności no ale jedno jest pewne musze znaleść dobrego
        alergologa bo jesli nie ma to jak tak dalej pójdzie to napewno bedzie miał.
        dzięki za odzew.pozdrawiam
    • zgagusia Re: PILNE CO ROBIĆ?-ciągle kaszle... 11.02.04, 19:25
      mam 4,5- letniego synka ktory ma astme. Objawy u niego byly dokladnie takie jak
      opisalas - kaszel w nocy i nad ranem, po wysilku, takze po wyjsciu na zimne
      powietrze. Rok przed ta diagnoza zaczal chorowac na nawracajace zapalenia
      oskrzeli. W listopadzie ubieglego roku bylismy 3 tygodnie w Centrum
      Pulmonologii i Alergologii i to tam ostatecznie zdiagnozowano astme. Jest do
      tego potrzebne wykonanie badania spirometrycznego - ale taka tradycyjna
      spirometria moze byc nie do wykonania u malego dziecka (chociaz moze u 7-latka
      da sie juz zrobic). W Centrum w Karpaczu maja specjalny aparat do tzw.
      spirometrii oscylacyjnej (w skrocie 'ios'). Moj syn rowniez jest uczulony na
      trawy i zboza - ale on na odczulanie jeszcze za maly, na razie bierze
      Claritine. Z lekow przeciwastmatycznych bierze Flixotide Dysk 50 (w takiej
      dawce od tygodnia, przedtem bral 100) i Singulair 5. W razie kaszlu leki
      rozkurczajace oskrzela: berodual, ventolin czy serevent. I po ich podaniu po 10-
      15 min kaszel ustepuje (na szczescie przez ostatnie 2 m-ce kaszel sie nie
      pojawia smile) I powiem Ci, ze choc diagnoza 'astma' najpierw mnie przybila, to od
      kiedy synek jest wlasciwie leczony mozna powiedziec ze jest zdrowy: moze
      biegac, bawic sie, nie ma juz tego POTWORNEGO kaszlu w nocy - nie ma porownania
      z koszmarem z ubieglego roku.
      Mam drugiego synka - teraz ma 19 m-cy. Od 4-tego m-ca zycia chorowal na
      obturacyjne zapalenia oskrzeli (do tej pory 5 czy 6 razy...) - z nim tez bylam
      w Centrum i lekarz stwierdzil (po szeregu badan oczywiscie!) ze on NA PEWNO nie
      ma astmy. JESZCZE nie ma bo jest na 'dobrej' drodze... Aby do tego nie dopuscic
      ma inhalacje: ostatnie 2 m-ce Pulmicort (+ berodual w razie kaszlu), teraz
      przeszlismy na Intal.
      Jesli jest to dla Ciebie mozliwe bardzo polecam wizyte w Centrum (tzn to jest
      okolo 2 tygodniowy pobyt, to jest taki szpital - sanatorium). Jesli nie -
      sprobuj wykonac badanie spirometryczne.
      pozdrawiam
      aga
      • annaz_wawa Re: pilne do zgagusi... 12.02.04, 10:53
        próbowałam coś znaleść na temat tego centrum(w karpaczu) ale mi sie nie udało,
        czy mozesz mi powiedzieć jak tam sie dostac , w jaki sposób można umówic sie na
        wizyte.Czy to jest ośrodek państwowy czy prywatny i czy można prywatnie jeśli
        jest państwowy i ile to kosztuje...ja czekam na sanatorium lekarka wysłała
        skierowanie dla moich dzieci moze mogła bym pojechac właśnie do tego centrum(o
        ile jest to mozliwe na skierowanie).Bardzo prosze o wieści jak ci sie udało tam
        dostać? mam na dolnym ślasku rodzine wiec moge nawet pojechać tam tylko na
        konsultacje proszę o jakieś wskazówki jak i gdzie...
        bardzo dziękuję za odzew pozdrawiam ania
        • sylviakia Re: pilne do zgagusi... 12.02.04, 11:06
          anna podaję ci link do strony centrum pulmonologii w karpaczu:
          klub.chip.pl/jakson/stara/strony/karpacz/index.html
          217.96.243.163/centrum/main.php
          ten drugi to jest adres samego centrum powodzenia... mi w tym roku sie ni udało
          wyjechać choć bardzo chciałam... Sylwia
        • zgagusia Re: pilne do zgagusi... 12.02.04, 14:13
          namiary na Centrum juz Sylwia podala, nie bede powtarzac smile
          zeby sie tam dostac musisz miec skierowanie dla dziecka do SZPITALA (bo to jest
          szpital!), ustalasz z nimi termin telefonicznie (jesli nie ma miejsc to czeka
          sie okolo 3m-cy chyba ze w trybie pilnym to okolo m-ca). NFZ refunduje 2-
          tygodniowy pobyt. Mozna tam byc prywatnie - ja bylam tam 3 tyg i ten trzeci
          tydzien wlasnie prywatnie (pelna odplatnosc). Za caly pobyt (ja + 2 dzieci)
          zaplacilam w zeszlym roku ponad 1500 zl (w tym za pierwsze 2 tygodnie za dzieci
          placil NFZ). Warunki tam sa doskonale, nowoczesny sprzet medyczno-
          diagnostyczny, swietni lekarze - bardzo polecam!
          pozdrawiam
          Aga
          • annaz_wawa Re: serdecznie dziekuje 13.02.04, 09:40
            bardzo wam dziękuje zadzwoniłam tam i teraz ustale wszystko z moją lekarka i
            pojade na badania, mam nadzieje ,że pomogą mi ustalić przyczyne tego kaszlu.
            Jeszcze raz serdeczne podziękowania.
            pozdrawiam ciepło ania
    • sylviakia Re: PILNE CO ROBIĆ?-ciągle kaszle... 12.02.04, 10:53
      zgagusiu ja tez byłam w Karpaczu rok temu. niestety pani dr nie do końca zgadza
      się z opiniami lekarza stamtąd... tam lekarz powiedizał że synkowi wyszły testy
      fałszywie ujemne( test hismainowy wyszedł na pograniczu) a nasza pani alergolog
      twierdzi zę te testy były ważne... i ze kaszle mały bo pewnie ma ukrytą
      infkecję... (czyli co jak dizecko kalsz4e i nie można znaleźc przyczyny to
      znaczy ze jest to ukryta infekcja???). anna polecam łątwo sie tam dosatć:
      skierowanie do szpitala dla dizecko wysyłasz i telfonicznie informują cie o
      terminie jedziesz z dzieckiem (ale za siebie płacisz). jeśli bys chciała
      szczegółow pisz sylwia@megapolis.pl zapytam koleżanke chodzi do warszawy
      prywtanie na żolborzu jes dobra pani pulmonolog-alergolog... pozdrawiam Sylwia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka