Dodaj do ulubionych

radykalna dieta!??

11.02.04, 14:36
witam serdecznie! właśnie wczoraj przeżyłam wstrząs, okazuje sie po wizycie u
alergologa, że mam nagle moją 9 mies. córeczke karmić jedynie nutramigenem i
nestle sinlac! robiłam małej niedawno testy i okazało sie że jest uczulona
nam.in. mleko ,soje, marchew, ziemniak. jajko,jabłko....w sumie wszystko co
jej daje..dziwie sie , poniewaz te alergeny są ledwo wykrywalne ,ledwo
dochodzą do 1 poziomu(jest 6),dlatego jestem zaskoczona że mam tak poprostu
wszystko wykluczyć i w kółko dawać jej ten okrpony nuramigen(do tej pory piła
bebilon sojowy)i nic poza tym do czasu aż skóra całkowicie sie wygoi, a wtedy
dopiero bede mogła powoli próbowac nowe produkty(oczywiście oprócz tych co
uczulają).nawet nie mam pomysłu co moge dać jej do picia(nie pozwoliła
herbatek ziołowych)zostaje mi chyba tylko woda..czy któraś z mam też miała
taką sytuację??
Obserwuj wątek
    • isma Re: radykalna dieta!?? 11.02.04, 15:28
      To masz kiepsko ;-(((. Ale generalnie zalecony sposob postepowania jest
      prawidlowy - trzeba "wyciszyc" organizm, zaleczyc zmiany, bo jak inaczej
      rozpoznasz, na co jest reakcja?
      Cierpliwosci, za kilka miesiecy cos bezpiecznego na pewno poza Nutramigenem i
      Sinlacem wyeksperymentujesz. Do picia na razie woda (znam dzieci, ktore oprocz
      mleka nie sa dopajane, i zyja).
      A swoja droga, to z tym jajkiem dla dziewieciomiesiecznego dziecka chyba bylo
      troche przesady?
      • dominikams Re: radykalna dieta!?? 11.02.04, 20:52
        Tak, tak, coś mi wiadomo na ten temat. Pierwsza córeczka bardzo alergiczna -
        mleko, jajko, banany, por, po jakimś czasie marchew (ku naszemu kompletnemu
        zaskoczeniu, bo wcześniej, przez 1,5 roku jadła marchew i nic się nie działo).
        Większości produktów nawet nie próbowaliśmy jej dawać, bo ciągle coś było nie
        tak, więc bałam się że nie rozpoznam kolejnych alergenów. Alergia dręczyła nas
        długo i w tej chwili ponownie sprawdzamy mleko, chociaż testy nic nie wykazały,
        ale pojawiła się (po 1,5 roku jedzenia większości pokarmów) jakaś wysypka.

Druga dzidzia jeszcze gorzej - na razie tylko na piersi, ale musiałam wykluczyć
        nabiał, jajka, pszenicę, konserwanty (jak to wykluczyć, są
        wszędzie)...Właściwie łatwiej wymienić co wolno mi jeść. No cóż, pocieszam się
        myślą, że to jednak mija.

Co do jedzenia Twojej córeczki, nie wiem czy to Cię pocieszy, ale w tym więku
        naprawdę dużo łatwiej kontrolować dietę dziecka, tak więc ciesz się, że wzięłaś
        się za to teraz, a nie za pół roku, masz czas, żeby sprawdzić co i w jakim
        stopniu uczula Twoje dziecko. A picie wody zalecane jest przez lekarzy (ciągłe
        picie soczków nie jest wcale zdrowe, poza tym kształtuje złe nawyki żywieniowe).

Jeszcze jedno: wiem, że Nutramigen to koszmar, ale dzieci dość łatwo się
        przyzwyczajają. Moja dziewczynka zaczęła go pić mniej więcej w tym samym wieku,
        na początku zaczynała od jednej miarki na butelkę mojego mleka, tak jej nie
        smakował, a później - przysmak nad przysmaki. Spróbuj jednak Bebilonu Pepti,
        też jest to hydrolizat, ale nie aż tak ohydny w smaku.

Trzymam kciuki, życzę wytrwałości
    • chalsia Re: radykalna dieta!?? 11.02.04, 23:27
      I przeczytaj sobie wątek "dieta mamy karmiacej małego alergika".

Trzymam kciuki i pozdrawiam,
      Chalsia
      • smartgirl Re: radykalna dieta!?? 16.02.04, 22:10
        No cóż, mała przyzwyczaiła sie dość szybko do nutramigenu (podziwiam!!
        )bo mieszam jej po trochu z sinlakiem, ale dalej ma wysypke i ciężko mi
        powiedzieć czy ta stara jeszcze nie zbledła czy to coś nowego (bardzo sie
        drapie)a nic nowego jej nie wprowadzałam (według zaleceń lekarza tylko mleko i
        nic wiecej),martwie sie że takie żywienie na dłuższą mete może być szkodliwe
        dla 9 miesiecznego dziecka, co myślicie??czy nie potrzebuje urozmaicenia?
        • halina_mama_leny Re: radykalna dieta!?? 17.02.04, 09:03
          smartgirl napisała:

> nic wiecej),martwie sie że takie żywienie na dłuższą mete może być szkodliwe
          > dla 9 miesiecznego dziecka, co myślicie??czy nie potrzebuje urozmaicenia?
          Zdecydowanie bardziej szkodliwe dla dziecka w każdym wieku jest trucie go
          alergenami. Czytałam, że niektóre mocno uczulone dzieci "jadą" na Nutramigenie
          do roku.
          A juz w ogóle nie rozumiem, co tak szokującego jest w zaleceniu picia wody. ?

Pozdrawiam
          H.
    • magda-lis Re: radykalna dieta!?? 18.02.04, 22:38
      Witam
      Temat dla mnie jak najbardziej na czasie. Mam 8mc synka, jest uczulony od
      czwartego miesiąca życia na białko mleka krowiego. Od początku z konieczności
      karmię go butelką (nie mlekiem z piersi). do 6 miesiąca życia nie stwierdziłam
      żadnych alergenów a teraz nie mogę mu podać NIC dosłownie po wszystkim dostaje
      krost na piersi i liszaji na całym ciele. Dotarcie do tego co go uczula, albo
      lepiej co nie uczula to jak walka z wiatrakami. Podaje mu Nutramigen ikleik
      ryżowy oraz zupkę z indyka. Myślę, że to bezpieczne. Też mam obawy co do tego
      czy taka dieta jest wystarczająca i co będzie za miesiąc lub dwa, ale intuicja
      mi podpowiada, że lepiej nie pobudzać organizmu jeśli ma tendencje do odczynów
      alergicznych. Nie rozbudzany alergenami organizm szybciej daje się
      ustabilizować. Pozdrawiam i życzę dużo siły w walce z alergenami beeeeeeeee
      Magda
      • gosiaolo Re: radykalna dieta!?? 18.02.04, 23:12
        Ja miałam bardzo podobną sytuację. Okazało się, że uczulał ryż. W zupce z
        indyka moje dziecko nie tolerowało niczego oprócz marchwi. Nie bój się czy
        dziecku wystarczy Nutramigen- wystarczy napewno. Mój Olek rok temu miał też
        8mc, a jadł tylko Nutr. i jabłko. Przez rok wiele przeżyłam i wiele się
        nauczyłam, ale było warto. Olo je "niewiele" rzeczy ale i wzrost i wagę ma
        powyżej 90 centyla. Skóra jest niezła. Myslę , że spokój i cierpliwość są w
        naszej sytacji najważniejsze.
        Pozdrawiam Gosia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka