redmasiek 15.02.10, 09:57 Podpowiedzcie prosze..... Co może jeść dziecko na diecie antygrzybicznej?? Wiem że wykluczyć nabiał, cukier, mąkę pszenną. A co z owocami? Co podawać oprócz probiotyków? Będę wdzięczna za wszelkie rady i pomoc, Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oliwkawawa Re: Dieta przeciwgrzybiczna u dziecka-prosze o ra 15.02.10, 10:25 Owoce tylko kwaśne-jabłka kwaśne (renety), kiwi, grejpfrut. Z warzyw nie można dawać-ziemniaków, marchewki, buraków. Może jeść każde inne warzywa, jeśli nie jest na nie uczulone. Oprócz probiotyków możesz dawać olej z pestek dyni, z pestek grejpfruta, sok noni (w zależności od wieku). dużo oregano do potraw, czosnku, cebuli.. poszukaj na forum Candida, pasożyty-tam jest mnóstwo wątków o dietach Odpowiedz Link Zgłoś
redmasiek Re: Dieta przeciwgrzybiczna u dziecka-prosze o ra 15.02.10, 10:58 Dziękuje serdecznie A jak jest z bananami? Bo różnie piszą.... A moja córka domaga sie codziennie...;/ Odpowiedz Link Zgłoś
redmasiek Re: Dieta przeciwgrzybiczna u dziecka-prosze o ra 15.02.10, 10:59 No i jeszcze mój problem...czy mleko sojowe może pić? No i smarowanie pieczywa masłem odpada??? Odpowiedz Link Zgłoś
oliwkawawa Re: Dieta przeciwgrzybiczna u dziecka-prosze o ra 15.02.10, 11:04 bananów nie można mleko sojowe chyba też nie za bardzo (ale nie jestem pewna) masło w pierwszej fazie diety również odpada.. Odpowiedz Link Zgłoś
maminka21 Re: Dieta przeciwgrzybiczna u dziecka-prosze o ra 15.02.10, 22:32 Marchew i buraki tak - ale surowe , gotowane mają wysoki indeks glikemiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
walczakowa3 Re: Dieta przeciwgrzybiczna u dziecka-prosze o ra 15.02.10, 22:35 banany można, jabłek nie. ogólnie dieta przeciwgrzybiczna to dieta bezglutenowa, bezmleczna, bezcukrowa (można ksylitol- pomaga zwalczy grzyba), bezdrozdzowa Odpowiedz Link Zgłoś
walczakowa3 Re: Dieta przeciwgrzybiczna u dziecka-prosze o ra 15.02.10, 22:36 masło tylko klarowane Odpowiedz Link Zgłoś
marzenak35 Re:pdrzecież banany są słodkie !!!!!! 16.02.10, 22:30 Zalecasz dietę bezcukrową i jednocześnie banany ? Sa one słodkie dlatego dzicko ma na nie ochotę . Poza tym banany są śluzotworcze , jest w nich duzo jaj pasożytow , a w dojrzałych są dorosle pasożyty. Banany przed zjedzeniem warto posypać cukrem lub poddusić 10 min na małym ogniu wychodzą z nich takie długie białe nitki.Taki widok zniechęca do bananów skutecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
calosciowezaburzeniarozwojowe Re: Dieta przeciwgrzybiczna u dziecka-prosze o ra 15.02.10, 22:55 A masz sposob na buraki na surowo? Odpowiedz Link Zgłoś
calosciowezaburzeniarozwojowe Re: do maminka2 15.02.10, 22:57 Ten post o burakach powyzej mial byc do Ciebie - zle sie wkleil. Serio pytam - moze czegos nie wiem, ale wydawalo mi sie, ze burakow na surowo sie nie da. Pytam, bo moj maly uwielbia i dobrze mu robia na krew. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwkawawa Re: do maminka2 16.02.10, 09:32 na surowo też myślałam że się nie da może chodziło o sok z buraków? Odpowiedz Link Zgłoś
maminka21 Re: do maminka2 16.02.10, 23:11 Nie wiem do kogo w końcu to pytanie ale oczywiście "buraki na surowo" -chodziło mi o sok z buraków - który podobno ma dobre działanie na podniszczone jelita. Co do owoców jabłka szara reneta jest ok - najlepiej poczytać sobie forum Pasożyty Candidia - ale i tak jest dużo rozbieżnych opinii ( i nie wiedomo kogo słuchać ) Odpowiedz Link Zgłoś
marzenak35 Re:olej z siemienia lnianego 16.02.10, 22:19 Żadnych jablek przy grzybicy!!! grzybica lubu środowisko kwaśne słodkie!!!Z owocami należy się wstrzymać nie sa one ważne w diecie chorego dziecka ważniejsze są kaszei warzywa ( uwaga ziemniaki sa słodkie) Poczytaj teksty dot grzybicy i diety na stronie www.vega - medica.pl dr Jacka. wyeliminować należy keczup, kiszonki, owoce, drożdze, soki, wedliny ze sklepu. Polecam olej z siemienia lnianego , kaszę jaglaną z cynamonem, płatki owsiane zmiksowane - dlugo gotowane na wodzie z dodatkiem kardamonu,kurkumy, imbiru, cynamonu ,orzechow.Płatki owsiane nigdy nie pleśnieją. Pamiętaj ze walka z grzybicą to także leczenie podraznionego jelita - dobroczynne dzialanie na jelita ma wlaśnie olej z siemienia lnianego tłoczony na zimno - do kupienia w sklepach ekologicznych. Przy grzybicy należy zwalczać pasożyty , bo one lubią to środowisko i szybko zagnieżdzają sie . Polecam zioła Eligiusza Kozłowskiego nr 131 na pasozyty, i na wzmocnienie 0 i 6.W internecie można kupić wyciąg z glistnika na grzybicę. Do oliwy możesz dodawać oregano , niech olej naciągnie przez dzień albo dlużej.Ńa wiosnę możesz w sklepieogrodnczym kupić doniczki ze świezym oregano i dodawać zioła do oliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
mamgabi Re: Dieta przeciwgrzybiczna u dziecka-prosze o ra 16.02.10, 22:17 Oczywiscie sok z buraka ale nie solo. Najlepiej zrobić mix marchew (4 sztuki), jabłka (2 sztuki) i burak (1 mały). Aby dziecko polubiło dodatek z buraka warto zacząć dodawać od 1- 2łyżeczek. I uwaga i mocz i kupka (głównie) zmienia po buraku kolorki. Odpowiedz Link Zgłoś
walczakowa3 Re: Dieta przeciwgrzybiczna u dziecka-prosze o ra 16.02.10, 22:26 kasze jaglana sama raczej nie smakuje. najlepsza jest z bananem lub jabłkiem i cynamonem. To prawda, że owoce trzeba odstawić ale bez przesady.Ważniejsze jest odstawienie glutenu, nabiału, słodyczy i cukru w czystej postaci. Wyleczyłam córę z grzybicy. Jadła jabłka i grejerfruty. Odpowiedz Link Zgłoś
maminka21 Re: picie 16.02.10, 23:28 A co wg Was jest dobre i bezpieczne do picia dla dziecka z candidią - poza wodą ? Odpowiedz Link Zgłoś
mamgabi Re: picie 16.02.10, 23:58 Herbatki ziołowe. Moje dzieci pija na okrągło z pokrzywy (oczyszcza), melisy, lipy, rumianku. I oczywiście surowe, domowe soki z marchwii, jabłek, buraka (te 3 oczyszczają wspaniale) i innych. Proporcje 4: 2: 1. Odpowiedz Link Zgłoś