Dodaj do ulubionych

Skaza białkowa, a mleko modyfikowane ????

28.02.04, 12:45
Drogie eMamy, podzielcie się swoim doświadczeniem.
Mój synek ma skazę białkową. Ma 11 miesięcy. Pierś dostaje 2 razy dziennie,
ale od kilku dni nie chce jeść przed snem. Boje się, że to za mało mleka jak
na ten wiek. Próbowałam dać mu mleko Nan HA i sojowe, ale nie chciał na to
patrzeć. Próbowałam też mleka koziego, ale dostał wysypkę. I tu moje pytanie -
czy można dziecku ze skazą podać zwykłe mleko modyfikowane? Chciałabym mu
dodawać chociaż do kaszki.
Jak to jest u Was?
Obserwuj wątek
    • fancia Re: Skaza białkowa, a mleko modyfikowane ???? 28.02.04, 20:01
      Jeśli Synek ma skazę, to lepiej zaczekaj z modyfikowanym mlekiem, bo to też
      jest białko "krowie", które uczula.
      Próbuj może po troszkę podtykać to co do tej pory, powinien przyzwyczaić się do
      smaku. Dostaje najlepsze co moze być - mleko mamy, więc się nie martw.
      Pozdrawiam.
    • monika_lwo Re: Skaza białkowa, a mleko modyfikowane ???? 28.02.04, 20:02
      Niewolno dziecku uczulonemu na mleko dawać też modyfikowanego. Najlepiej karmić
      piersia, a wieczorem dawać kaszke z owocami na wodzie. (tak mówila moja
      lekarka). Jednak jesli twój synek tak mało ssie cycusia to spróbuj go powoli
      przyzwyczajać do tamtych. Dla niego to jest inny smak, a poza tym nan ha jest
      gorzki. Spróbuj stopniowo wprowadzać mleczko do kaszki. A nie możesz sciągać
      sobie pokarmu i na tym sporzadzac kaszki?
      A tak na marginesie nan ha podaje się dziecku zagrożonemu alergią a nie już
      uczulonemu.
      • kasiage Re: Skaza białkowa, a mleko modyfikowane ???? 01.03.04, 09:46
        Piotrus ma teraz 7 miesięcy i od kilku tygodni też ma skazę a już od 4 miesięcy
        pije mleko modyfikowane i skazę dostał od niego. Teraz jest na bebilon pepti -
        to nie powoduje skazy i ponoc ja troche lagodzi ale za to ma niedobry smak
        Napisz co jeszcze dajesz jesc malemu

Pozdrowionka
        Kasia i Piotruś

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=8933164&a=10454985
        • mamusiakubusia Re: Skaza białkowa, a mleko modyfikowane ???? 01.03.04, 11:10
          Kuba je praktycznie wszystko, co jest przeznaczone dla jego wieku, oprócz
          rzeczy, które zawierają mleko, masło i jajka. Jego przykładowe dzienne menu
          wygląda tak:
          - rano ok 6-7 pierś
          - ok 10.30 kaszka na wodzie lub Sinlac
          - ok 14 obiadek (preferuje BoboVitę), do tego jeszcze zawsze skubnie coś z
          mojego obiadu. Ostatnio zjadł np. całą miskę zupy ogórkowej
          - ok 17 deserek, czyli owocki ze słoiczka, jabłka gotowane na parze, bananek
          - ok 19 kolacja - kaszka lub Sinlac. Dostaje też czasmi kawałek paróweczki lub
          wędlinki drobiowej z chlebkiem.

W międzyczasie wcina biszkopty (2-3 dziennie), chrupki kukurydziane, pije
          soczki.
          • chalsia Re: Skaza białkowa, a mleko modyfikowane ???? 01.03.04, 21:52
            A masz pewność, że ten chlebek, który mu dajesz nie zawiera mleka ?? A
            biszkopty - czy nie mają jaj albo mleka??

Pozdrawiam,
            Chalsia
            • mamusiakubusia Re: Skaza białkowa, a mleko modyfikowane ???? 02.03.04, 08:43
              Obserwuję swoje dziecko i widzę co mu szkodzi. Te 2-3 biszkopty dziennie nie
              nasilają skazy, jak również te ilości chleba, które zjada.
      • justysia25 Re: Skaza białkowa, a mleko modyfikowane ???? 01.03.04, 22:09
        A tak na marginesie nan ha podaje się dziecku zagrożonemu alergią a nie już
        > uczulonemu.
        Skaza białkowa to nie alergia.
        Mój Pablo też ma skazę białkową na szczęście przyzwyczaił się dość wcześnie do
        Nan HA, gdyż zaczęłam mu podawać już w 5 m-cu. Nie dziwię się że mały nie chce
        tego mleka gdyż ma ono okropny smak, a w tym wieku na pewno ma on swoje
        ulubione smaki. Pozdrawiam
        • mamusiakubusia Re: Skaza białkowa, a mleko modyfikowane ???? 02.03.04, 08:40
          NAN Ha Kubek dostał gdy miał ok 6 miesięcy i już wtedy mu nie smakował. Mleko
          to zaleciła pediatra.
          • lch74 Re: Skaza białkowa, a mleko modyfikowane ???? 03.03.04, 12:12
            mamusiakubusia napisała:

> NAN Ha Kubek dostał gdy miał ok 6 miesięcy i już wtedy mu nie smakował. Mleko
            > to zaleciła pediatra.

W przypadku alergii dziecka na białka pokarmowe pediatra powinien dać skierowanie do lekarza alergologa, który dobierze dla dziecka odpowiednią dietę oraz przepisze odpowiedni preparat mlekozastępczy. Nie każdy pediatra orientuje się w żywieniu niemowląt w przypadku alergii na białka pokarmowe, jak widzimy zresztą na załączonym obrazku. Podawanie mleka NAN HA dziecku z alergią na białka mleka krowiego to wielka pomyłkasad
            Pozdrówkismile
          • lch74 Re: Skaza białkowa, a mleko modyfikowane ???? 03.03.04, 12:23
            mamusiakubusia napisała:

> NAN Ha Kubek dostał gdy miał ok 6 miesięcy i już wtedy mu nie smakował. Mleko
            > to zaleciła pediatra.

W przypadku alergii dziecka na białka pokarmowe pediatra powinien dać skierowanie do lekarza alergologa, który dobierze dla dziecka odpowiednią dietę oraz przepisze odpowiedni preparat mlekozastępczy.
            Pozdrówkismile
        • jell Re: Skaza białkowa, a mleko modyfikowane ???? 02.03.04, 12:49
          Czyli, o ile dobrze zrozumiałam, nie ma absolutnie zadnych przeciwskazań do "
          pojenia" niemowlęcia NAN HA w przypadku skazy białkowej?. Myślałam że skaza to
          rodzaj alergii. Cóż, wychodzi moje niedouczeniesmile)
          • monika_lwo Re: Skaza białkowa, a mleko modyfikowane ???? 02.03.04, 15:23
            Dziewczyny lepiej w przypadku skazy białkowej nie eksperymentować. Podawajcie
            to co lekarz zalecił. Mój zabronił mojej córeczce tego dawać z powodów
            opisanych wyżej, a poza tym widać było po jej buzi efekty.
        • monika_lwo do justysia25 02.03.04, 16:05
          wytłumacz miprosze co to jest skaza białkowa, bo zawsze myślałam że to rodzaj
          alergii pokarmowej, a dokładniej nietolerancja biąlka krowiego.
          Jeśli mam rację to w przypadku skazy białkowej nie można podawać Nan HA , a
          tylko hydrolizatory mleczne takie jak Nutramigen, Bebilon pepti, Pregestimil
          Alfare. Jeśli nie to wyprowadz mnie z błędu. A może ktoś inny wie coś na ten
          temat?
          • kasiage Re: do justysia25 03.03.04, 10:15
            Ja bym się z Tobą zgodziła - mam te same informacje. Od tygodnia Piotruś też ma
            skaze białkową i staram sie go nauczyć jeść bebilon pepti - ale niestety nie
            udaje się to. Napisz proszę jak to było u Was. Jak podawałaś córeczce to mleko -
            bo ono niestety ma gorszy smak i maluch za nic nie chce go wypić - nawet po
            zmieszaniu np z kaszką nie chce tego zjadać.

Pozdrowionka
            Kasia i Piotruś

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=8933164&a=10454985
            • ewa2233 Re: do justysia25 03.03.04, 11:44
              Hej!
              U mnie działa mieszanie mojego mleka z przygotowanym Nutramigenem.
              Powoli zwiększam ilość Nutramigenu w stosunku do ilości mojego mleka.
              Już doszliśmy do 1/2 na 1/2 !
              Zaczynaliśmy od 30ml /100 ml
              Lepiej taka mieszanka smakuje po dodaniu "czystego" kleiku kukurydzianego.
          • lch74 Re: do justysia25 03.03.04, 11:43
            monika_lwo napisała:

> wytłumacz miprosze co to jest skaza białkowa, bo zawsze myślałam że to rodzaj
            > alergii pokarmowej, a dokładniej nietolerancja biąlka krowiego.

Oczywiscie, że tzw. skaza białkowa to rodzaj alergii m.in. na białka mleka krowiego, mleka koziego, jaj kurzych, soi itp.

> Jeśli mam rację to w przypadku skazy białkowej nie można podawać Nan HA , a
            > tylko hydrolizatory mleczne takie jak Nutramigen, Bebilon pepti, Pregestimil
            > Alfare.

Masz całkowitą rację, w przypadku alergii na białka mleka krowiego można podawać dziecku tylko hipoalergiczne preparaty przeznaczone do stosowania w alergii na białka pokarmowe, w których białko zostało poddane silnej hydrolizie co zapobiega reakcjom alergicznym i są to wymienione przez ciebie preparaty.
            Pozdrówkismile
        • lch74 Re: Skaza białkowa, a mleko modyfikowane ???? 03.03.04, 12:05
          justysia25 napisała:

> A tak na marginesie nan ha podaje się dziecku zagrożonemu alergią a nie już
          > > uczulonemu.
          > Skaza białkowa to nie alergia.

Mylisz się, tzw. skaza białkowa to alergia na białka pokarmowe m.in. białka mleka krowiego, koziego, jaja kurzego, soi itp. W przypadku alergii dziecka na białka mleka krowiego należy skonsultować się z lekarzem alergologiem, który dobierze dla dziecka i karmiacej mamy odpowiednią dietę oraz przepisze odpowiedni preparat mlekozastępczy.
          Pozdrówkismile
    • lch74 Re: Skaza białkowa, a mleko modyfikowane ???? 03.03.04, 13:19
      mamusiakubusia napisała:
      > czy można dziecku ze skazą podać zwykłe mleko modyfikowane? Chciałabym mu
      > dodawać chociaż do kaszki.

W żadnym wypadku nie wolno podawać dziecku z alergią na białka mleka krowiego zwykłego mleka modyfikowanego, najlepiej odciągaj swoje mleko i na nim przygotowuj kaszkę. Jeśli masz jednak problem z odciągnięciem potrzebnej ilości
      mleka, to możesz mieszać je z preparatem mlekozastępczym przepisanym przez lekarza alergologa. Jeśli będziesz mieszać taki preparat ze swoim pokarmem, to dziecko powoli będzie się przyzwyczajać do jego smaku.
      Pozdrówkismile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka