Dodaj do ulubionych

dieta a grupa krwi

05.03.04, 10:02
Chcę spróbować tej diety. Nika ma grupę B rh+. Jakich potraw, produktów nie
powinnam jej dawać. Jakich powinna wystrzegać się w przyszłości.
Proszę o pomoc Was, bo jestem uziemiona w domu - mąż chory, córka chora, a
babcia 600 km stądsad((
Kasia
Obserwuj wątek
    • nastka_7 Re: dieta a grupa krwi 05.03.04, 12:04
      Ja Ci chętnie pomogę. Mam taka książkę w domu.
      Powinna unikać: Z mięs - bekonu, gęsiny, kaczki, kurczaków, kuropatwy,
      przepiórek, serc, szynki, wieprzowiny.
      Z owoców morza - barakudy, bieługi, homara, ostrygi, osmiornicy, raka, kraba,
      krewetek, małży, okonia, omółków jadalnych, sardeli, skrzydelnika, ślimaków,
      wędzonego łososia, węgorza, żab, żółwi.
      Z jaj i nabiału - lodów, sera amerykańskiego sera blue, sera string.
      Z olejów i tłuszczy - oleju bawełnianego, canola, krokoszowego, kukurydzianego,
      z orzeszków ziemnych, sezamowego i słonecznikowego.
      Z orzechów i pestek - masło sezamowe, masło słonecznikowe, masło orzechowe,
      orzecha filbert, orzecha nerkowca, nasion pinii, orzeszków pistacjowych, maku,
      pestek dyni, pestek słonecznika, siemienia sezamu.
      Z fasol i roslin strączkowych - fasoli aduke, azuki, czarnej, "czarne oczko",
      garbanzo, pinto, soczewicy amerykańskiej, czerwoneji zielonej.
      Ze zbóż - amarantu, gryki, jęczmienia, kamutu, kasha, kremu z pszenicy,
      kukurydzianki, nasion pszenicy, otrębów pszenicy, płatków kukurydzianych,
      płatków "siedem zbóż", żyta.
      Z chleba i grzanek - bułek kukurydzianych, chleba z otrębów pszennych,
      wieloziarnistego, żytniego, chrupek zytnich, mąki durum, obwarzanek,
      pełnopszenicznego chleba.
      Z ziaren i makaronów - dzikiego ryżu, gryki, kasha, makaronu z karczocha,
      makaronu soba, maki głutenowej, jęczmiennej, pszennej, pszennej bulgur,
      żytniej, pszennej durum.
      Z warzyw - awokado, dyni, karczoch amer., kiełków mung, kiełków rzodkiewki,
      kukurydzy żółtej i białej, oliwek czarnych, greckich, hiszpańskichi zielonych,
      pomidorów, rzodkiewki, tofu.
      Z owoców - granatów, karamboli, opuncji, orzecha kokosowego, persymonów i
      rabarbaru.
      Z napojów - pomidora, coca coli, innych napojów gazowanych, likierów
      destylowanych, wody seltzera i sodowej.
      Z przypraw - ketchupu.

Uffff.... to wszystko smile)))))
      Pozdrawiam
      • weromis Re: dieta a grupa krwi 05.03.04, 12:59
        Droga Nastko (chociaż na usta mi się ciśnie - wspaniała, kochana itp.).
        Spróbujemy tej diety. Nika na razie zaoczniesmile Bo jest karmiona piersią. Muszę
        przejść na dietę eliminacyjną, bo mała cały czas jest zsypana. Nabiału już nie
        jem od dobrego miesiąca i na razie marne efekty. Szukam dalej.
        Pa - buziaczki. Dla Ciebie i Twojej słodkiej Trójeczki.
        P.S. Czy mogłabyś mi podać tytuł tej książki?
        Kasia i Weronika
    • nastka_7 Re: dieta a grupa krwi 05.03.04, 21:36
      Droga Kasiu ( a może Weroniko? smile)) Ta książka to:
      "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi" (cztery grupy krwi, cztery diety) - Dr Peter
      J.D'Adamo i Catherine Whitney.
      A ja juz kiedys zabierałam się do stosowania tej diety, ale zabrakło mi silnej
      woli. Niestety nie mogłabym jeść tych rzeczy które bardzo lubię, ale może
      jeszczce kiedys??? U mnie w domu nie byłoby problemu z przygotowaniem posiłków
      bo wszyscy mamy grupę krwi 0 Rh+. Ale spróbuj może cos pomoże Twojej córeczce.
      Pozdrawiam serdecznie.

P.S. Jak to było? Kochana, Wspaniała...Ech bo w samozachwyt wpadnę wink)
      P.S.II Dzieciaki ucałowane - Przesyłają buziaki dla Weroniki kiss**
    • mygda Re: dieta a grupa krwi 06.03.04, 12:46
      Nastka a moglabys takze mi napisac.
      Moj synek jest alergikiem pokarmowym sad
      Jego grupa krwi to A Rh (-)
      Dzieki
    • nastka_7 Re: dieta a grupa krwi 06.03.04, 14:49
      Mygda napisze Ci bardzo chętnie, ale dopiero wieczorem. Teraz niestety nie ma
      czasu.Pozdrawiam.
    • speni Re: dieta a grupa krwi 06.03.04, 16:40
      Czy któraś z Was przetestowała ta dietę? Czy tutaj chodzi o to, że jak będę
      jadła zgodnie z moją grupą krwi to:
      a) będę się lepiej czuła
      b) nie bedę tyła
      c) nie będę miała uczuleń
      d) inne
      Wiem, że ten post brzmi mało poważnie, ale naprawdę chciałabym sie tego
      dowiedzieć. Zastanawiam się poprostu, czy nie sprawić sobie tej książeczki.

Poazdrawiam
    • nastka_7 Re: dieta a grupa krwi 06.03.04, 19:52
      Niestety ja nie przetestowałam tej diety chociaz zabierałam sie do niej juz
      kilka razy. Może teraz zacznę??..
      Speni zacytuję Ci fragment: " Jeżeli będziesz postępował zgodnie z planem dla
      twojej grupy krwi, bedziesz mógł:
      * unikać wielu rozpowszechnionych wirusów i infekcji;
      * panowac nad waga, gdyz ciało samo pozbywać się będzie toksyn i tłuszczu;
      * zwalczać choroby zagrażające życiu, takie jak rak, choroba wieńcowa, cukrzyca
      i niewydolnosć wątroby;
      * unikać wielu czynnkió, które powodują gwałtowne pogarszanie stanu komórek, i
      w ten sposób zwalniać proces starzenia się."

A teraz specjalnie dla Mygdy:
      Unikać:
      MIĘSA I DRÓB - baraniny, bażanta, bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki ,
      królika, kuropatwy, mięśa bawołu, jagnięcia, przpiórki, serc, szynki, wątróbki,
      wieprzowiny, wołowiny.
      OWOCE MORZA - alozy, barakudy, bieługi, flądry, halibuta, homara, kalmara,
      kawioru, krabakrewetek, łososia wędzonego, małży, morszczuka, muli, okonia,
      ostrygi, osmiornicy, plamiaka, przegrzebka, raka, sardeli, skrzydelnika, soli,
      suma, śledzia, tuńczyka błękitnopłetwego, węgorza, żółwia, żab.
      JAJA I NABIAŁ - chudego lub 2% mleka, lodów, masła, maślanki, pełnego mleka,
      sera amerykańskiego, blue, brie, camembert, cheddar, colby, edam, emmentaler,
      gouda, gruyere,jarlsberg, serka kremowego, sera kazeinowego, sera monterey
      jack, munster, neufchatel, parmezan, provolone, shebert, serwatki, sera
      szwajcarskiego, wiejskiego.
      OLEJE I TŁUSZCZE - oleju bawełnianego, krokoszowego, kukurydzianego, z
      orzeszków ziemnych, sezamowego.
      ORZECHY I PESTKI - orzecha brazylijskiego, nerkowca i pistacjowych.
      FASOLE I INNE ROŚ. STRĄCZKOWE - fasoli copper, garbanzo, lima, navy, czerwonej,
      nerkowatej, tamarind.
      ZBOŻA - granoli(mieszanka orzechów, zbóż i nasion), kiełków pszenicy, otrębów
      pszenicy, płatków familia, płatków grape nuit, siedem zbóż, pszenicy, skrobi.
      CHLEB I GRZANKI - angielskich grzanek, bułeczek z otrębów pszennych, chłeba
      pełnopszenicznego, wieloziarnistego, z mąki durum, z mąki macowej,
      wysokobiałkowego, pumpernikla.
      ZIARNA I MAKARONY - makaronu z gryskiu, ze szpinaku, mąki białej maki
      pełnopszenicznej.
      WARZYWA - bakłażana, białej kapusty, chinskiej kapusty, czerwonej kapusty,
      fasolki limejskiej, pieczarek, grzybów shitake, oliwek czarnych, grckich,
      hiszpańskich, papryki czerwonej, papryki jalapeno, zielonej, żółtej, pomidorów,
      ziemniaków białych, czerwonych, słodkich.
      OWOCE - bananów, mandarynek, mango, malonu kantalupai miodunka, orzechów
      kokosowych, papai, plantana, pomaranczy, rabarbaru.
      SOKI I NAPOJE - soku z papai, pomarańczowego, pomoidorowego.
      PRZYPRAWY - KAPARÓW, OCTU BALSAMICZNEGO, BAIŁEGO, Z JABŁEJK, WINNEGO
      CZERWONEGO, PIEPRZY CAYENNE, PIEPRZU PEPPERCORN, CZARNEGO MIELONEGO,
      CZERWONEGO, WINTERGREEN, ŻELATYNY, ketchupu, majonezu, sosu Worcestershire.
      HERBATKI ZIOŁOWE -cayenne, czerwonej koniczyny, kociomiętki, rabarbaru,
      szczawiu, znamion kukurydzy.
      UŻYWKI -coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej,
      napojów gazowanych, destylowanych likierów, piwa, wody seltzera i sodowej.

Po raz II UFFFFF.... smile)) To wszystko. Pozdrawiam serdecznie z Grodu Kraka.
      • speni Re: dieta a grupa krwi 06.03.04, 21:17
        No to świetnie, biegnę do księgarni. Myślę, że pozycja jest w miare dostępna.
        Ja też jestem z Krakowa smile)))

Pozdrawiam
    • slawko123 Re: dieta a grupa krwi 16.03.04, 07:56
      Mam kilka pytań dziewczyny!
      Mam synka, który jest alergikiem pokarmowym. Żona zaprzestała jedzenia pewnej
      grupy pokarmów i ustaliła sobie menu. Arek (synek) miał przed zastosowaniem
      diety objawy skórne czyli zaczerwienione policzki, później zaczeły się ranki
      pod kolanami i w zgięciu łokci, szorstkie uda i ramiona. Po zastosowaniu diety
      była wielka poprawa lecz od czasu do czasu miał po kilka nowych krostek na
      policzkach i wystąpił nowy rodzaj wysypki na brzuszku i klatce (drobne, duża
      ilość krosteczek nie zaczerwienionych widoczne pod swiatło). Arek ma teraz 6
      miesięcy, a dietę zona stosuje od ok. 1,5 miesiąca. Dowiedzieliśmy się, że dr
      Myłek potrafi ustalić dietę dla alergika na podstawie jego grupy krwi. Chciałem
      się dowiedzieć czy ktoś z was stosował podobną dietę i z jakimi skutkami, oraz
      czy mogłaby któraś z was podać dietę co należy a czego nie należy jeść dla
      grupy krwi A rh +. Acha proszę zaznaczyć żródło poichodzenia diety.
      Z góry bardzo dziękuję za poświęcenie czasu.
      • basia7216 Re: dieta a grupa krwi 16.03.04, 09:03
        Zgadza sie,dr Mylek opracowuje diete na podstawie grupy krwi(ale to nie
        problem,bo sa ksiazki na ten temat) oraz testow alcat ,skornych i innych.Chodzi
        o to,ze przyczyna alergii nie sa tylko alergeny pokarmowe,wziewne i inne ale
        przede wszystkim pasozyty,wreszcie pogodzilam sie z ta prawda.Wiem,wiekszosc z
        was powie,ze robiliscie badania i nie wyszly pasozyty(nic bardziej mylacego)
        Przepraszam zepsul mi sie alt.
        • weromis Re: dieta a grupa krwi 16.03.04, 10:37
          Basiu, jak to nic bardziej mylącego??? Weronika miała badaną kupkę i nie ma
          pasożytów. Już się ucieszyłam, a tu przeczytałam Twój listsad Możesz rozwinąć
          ten temat?
          Pozdrawiam - Kasia.
          • basia7216 Re: dieta a grupa krwi 16.03.04, 11:43
            Moja corka rowniez miala badana kupke w laboratorium,w szpitalu i nic.Po
            pierwsze jednorazowe badanie nic nie wykazuje (to jak na loterii).Znam z
            opowiadania znajomej dziecko,u którego zadne badania nie wykazaly pasozytów,a
            po zastosowaniu pewnej terapii wychodziło z niego wszelkimi otworami(więcej nie
            napiszę bo to szok również dla mnie a jestem przed tą kuracją).Skąd u
            malutkiego dziecka takie świństwo?A od mamusi,łożysko nie było żadną
            przeszkodą.Pech chciał,że usadowiło się w głowie.Przerażające?
            • weromis Re: dieta a grupa krwi 17.03.04, 10:13
              O KURCZE...
              Ale że przez łożysko??? A ja myślałam, że moje maleństwo w moim brzuszku było
              bezpieczne.
              Masz rację, to przerażające. Powtórzymy badania. Pa
      • weromis Re: dieta a grupa krwi 16.03.04, 10:47
        Książka o dietach to:
        "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi" (cztery grupy krwi, cztery diety) - Dr Peter
        J.D'Adamo i Catherine Whitney.
        Jeszcze z niej nie korzystałam, ale chyba czas zacząć.
        Moja Weronika (4 miesiące) ma te same objawy co Twój Arek - gładkie policzki,
        ale za to na brzuszku i klatce ma 3 skupiska krostek widoczne tylko pod
        światło. Nie jem nabiału, jajek, a teraz od tygodnia glutenu. I żadnej poprawy.
        A teraz znowu zaczęły się te zmiany skórne w zgięciach, ale ona ma azs i to
        podobno normalne, że po jakimś czasie problemy ze skórą wracają. Czekam jeszcze
        2 tygodnie i spróbuję diety opartej na jej grupie krwi.
        Niestety muszę sama próbować, bo wizyta u alergologa dopiero 21 kwietnia.
        Pozdrawiam - Kasia.

• slawko123 Re: dieta a grupa krwi 16.03.04, 14:06
          Mam pytanie do nastki_7.
          Podałaś wcześniej mygdzie produkty które powinna unikać dla grupy krwi A rh - .
          Napisz proszę czy Rh ma znaczenie gdyżmój dzidek ma A Rh +.
          Prośba jeszcze o napisanie produktów które powinna jeść.
          Wielkie dzięki.
          • weromis Re: dieta a grupa krwi 17.03.04, 10:15
            Myślę, że wspaniała Nastka poratuje Ciebie i synka. Poczekaj cierpliwiesmile Kasia
          • nastka_7 Re: dieta a grupa krwi 19.03.04, 09:22
            Juz odpisuje Kochani! Sławko, jeżeli chodzi o dietę to czynnik Rh nie ma tu
            żadnego znaczenia, chodzi o grupę główną(czyli "0,A,B,AB"). Nie napiszę Ci tu
            co powinno jeść Twoje dziecko bo bym musiała to pisać pewnie z godzinę. Ważne
            jest to czego nie powinno sie jeść. Oczywiście wszystkie inne produkty są
            wysoce wskazane i obojetne dla organizmu. No chyba ze Ci napisze te wysoko
            wskazane? Hmmm...Pozdrawiam serdecznie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka