Dodaj do ulubionych

Robale - modny temat

03.11.10, 13:16
byłam dzisiaj u pediatry, mam podejrzenia ze mała ma robaki - pani dr spokojnie stwierdziła ze była na konferencji 2 tyg temu w W-wie - temat dot pasożytów. Ponoc okazuje sie ze czesto są znajdowane robale - choć ich nie ma. Najwięcej znajduje własnie Felix .
Ze ponoc to taki nowy trend w medycynie - znajdywanie robali.

TO kuzwa sa czy ich nie ma ? mozna widziec robaala i mówic ze go nie ma ?
Gubie sie w temacie, młoda mi nie śpi, wariuje - pani dr twierdzi ze zeby ida - a ja nie spie i nie spie i nie spie.
Zbieram materiałi wysyłam bo juz nie wiem komu wierzyć.
Obserwuj wątek
    • donkaczka Re: Robale - modny temat 03.11.10, 13:32
      no ale chyba nie znajduja jesli ich nie ma? w koncu za badania sie placi niezaleznie od wyniku?
      robale sa chyba niedoceniane przez lekarzy, a bywaja sprawcami roznych trudnych do zdiagnozowania chorob

okresy niespania u dzieci sa dosc typowe, u nas zebowo-rozwojowe akurat, czemu typujesz robaki?
      • jakw Re: Robale - modny temat 03.11.10, 14:36
        donkaczka napisała:

> w koncu za badania sie placi niezaleznie od wyniku?
        Ale jeśli znajdą za 1-szym razem, to pewnie będzie potrzebne jeszcze jedno badanie po zakończeniu leczenia...
        • budzik11 Re: Robale - modny temat 03.11.10, 14:48
          jakw napisała:

> Ale jeśli znajdą za 1-szym razem, to pewnie będzie potrzebne jeszcze jedno bada
          > nie po zakończeniu leczenia...
          >

Ale we wspomnianym Felixie nie robią w ogóle z jednej próbki, tylko z trzech, więc czy znajdą pasożyty czy nie znajdą, to i tak płacisz. Jaki miałoby sens informowanie pacjenta, że robaki są, gdyby ich faktycznie nie było? Już raczej odwrotnie - są a wynik będzie negatywny - wtedy pacjent być może powtórzy badanie.
          • memphis90 Re: Robale - modny temat 04.11.10, 15:00
            Bo jak nie znajdą, to znaczy, że źle badają. Bo robaki na pewno są i w lepszym labie by wyszły.
    • agulalula Re: Robale - modny temat 03.11.10, 13:37
      forum.gazeta.pl/forum/w,566,118228418,118228418,jakie_objawy_robali_.html
    • agulalula Re: Robale - modny temat 03.11.10, 13:38
      forum.gazeta.pl/forum/w,566,118045636,118045636,13_miesiecy_cale_noce_nieprzespane.html
    • slonko1335 Re: Robale - modny temat 03.11.10, 14:06
      Zazwyczaj szuka się jaj pasożytów a nie samych robali. Cysty lamblii bardzo łatwo pomylić z resztkami pokarmowymi czy pyłkami i dlatego laboratoria mylą się w obie strony. Nie zawsze miarodajna jest też metoda enzymatyczna. Moja laborantka bada obiema metodami mechaniczną i enzymatyczną i dopiero jak obie wyjdą dodatnie uznaje że lamblie są. Lamblie to takie dziadostwo które potrafi przeczekać w ukryciu i w kale nie wychodzić długo dlatego co bardziej światli lekarze przed badaniem na ich obecność radzą kilka dni łykać rapaholin coby je w z dróg żółciowych wykurzyć.
      • slonko1335 Re: Robale - modny temat 03.11.10, 14:10
        acha owsiki najlepiej sprawdzać na teście plastrowym i szkiełku bo z kału często nie wychodzą, no chyba że jest już robaczyca bardzo zaawansowana.
    • aljoszka Re: Robale - modny temat 03.11.10, 15:14
      A ja jakoś nie ufam temu Felixowi...w sumie wielki "bum" na robale się zaczął jak Felix zaczął swoją działalność. Jakieś 2 lata temu zaczytałam się w tym temacie, ponieważ mam dzieci alergiczne, z astmą, wiec postanowilam zrobic tam badania. Zwłaszcza, ze czytając niektóre źródła można dojść do tego,że alergia w ogóle nie istnieje, istnieją tylko pasożyty.
      W każdym razie u nas akurat nic nie wyszło, po za candidą +, która podobno wychodzi każdemu. Postanowilam więc odrobaczyć w ciemno, jakiś czas się w to bawiłam, ale w końcu dałam spokój, bo zadnej zmiany nie zauważyłam.
      W każdym razie, wracjąc do tematu Felixa, coś mi tam nie gra, dlaczego tylko oni znajdują na całą Polskę ? No i ten sposób oddawania próbek i gromadzenie w lodówce, nie dziwne że grzyb narasta.
      No i trochę mnie przeraża to,że ostatnio wszyscy wszystko zrzucają na robaki, każdą dolegliwość, każde zachowanie dziecka.
    • anettchen2306 Re: Robale - modny temat 03.11.10, 16:24
      ... hmmm ... tez mi sie czesto wydaje ze to jakas "robalowa" moda. Ze za wszystko wini sie robale, lub podejrzewa je w pierwszej linii dowiedzialam sie wlasnie z tegoz forum smile
      A jak wejdzie sie na forum robalowe, to juz prawdziwa epidamia lambli: chyba tysiac chorych dzieciakow na dwa tysiace zdrowych. Tymczasem czytam, ze lamblioza w Europie Srodkowej wystepuje u ok 1% mieszkancow ( i chyba nie wierzy ktos, ze ten caly jeden procent przypada na nasz polski kochany kraj ...). W Niemczech lamblioza podlega obowiazkowemu meldunkowi medycznemu, zaraza sie nia ok 4-5 osob na 100 000! i to glownie podczas urlopu w Hiszpanii czy Turcji. Wiec tez sie zastanawiam, czy to nie aby nie nowa moda na robienie badan na robale, profilaktyczne odrobaczanie itp. No i czytam, ze kal do badan musi byc swiezy a nie jakis magazynowany w lodowce przez kilka dni ... Z reszta w innych krajach, jak komu co dolega, to idzie do lekarza i lekarz decyduje o badaniach. W Polsce kazdy sam sobie jest lekarzem, aptekarzem, laborantem (chyba nikt tak swietnie jak my nie zna sie na interpretacji wynikow morfologicznych wink)
      Jakis czas tez ogarnela mnie mania robala - za sprawa forum, postanowilam "przetestowac" corke. Poszlam do lekarza (bo u nas nikt nie lata i nie aniczego na wlasna reke), coby mi dal probowki na kal i zlecil badanie. A on? Powiedzial, ze mam sie przestac czepiac dziecka, bo dobrze wyglada, nie chudnie, nie tyle za duzo, jest pogodne (a co z tego, ze w nocy od czasu do czasu marudzi, moze miewa "zle sny" ...) ... i ze zamiast szukac robali mam pojsc z mala wiosny poszukac (bo wtedy wiosna nastala) i na lody, bo cieplo sie robi ...
      • najma78 Re: Robale - modny temat 03.11.10, 16:54
        Powiedzial, ze mam sie przestac czepiac dziecka, bo dobrze wyglada, nie chudnie, nie tyle za
        > duzo, jest pogodne (a co z tego, ze w nocy od czasu do czasu marudzi, moze miew
        > a "zle sny" ...) ... i ze zamiast szukac robali mam pojsc z mala wiosny poszuka
        > c (bo wtedy wiosna nastala) i na lody, bo cieplo sie robi ...

I to najlepsze rada dla wiekszosci polskich mam nawiedzonych tematem robali, odrobaczeniem profilaktycznym itp. Dzieci maja prawo zle spac, bo tak jak my dorosli nie zawsze swietnie spimy, mamy nastroje i zle sny tak i one, a male dzieci tym bardziej. W Pl jest moda na robaki, bo w koncu za badania sie placi obojetne czy sie je wykryje czy nie, a jak juz sie wykryje to jeszcze lepiej bo leki sie sprzedaja, a te kosztuja i to nie malo - proste. To tak jak z alergia - ma ja lub mialo prawie kazde dziecko, zreszta leki antyhistaminowe sa dolaczane rutynowo do niemalze kazdego zestawu i tak juz niemalego (tylko czy pomocnego?) na wszelkie katarki/kaszelki/czerwone gardelka. Biznes prywatnych specjalistow, laboratoriow i aptek sie kreci na sporych obrotach w Pl.
      • memphis90 Re: Robale - modny temat 04.11.10, 15:04
        U mnie w szpitalu badanie histopatologiczne na lamblie robi się każdemu pacjentowi po gastroskopii. No i nie ma siły- jak są, to muszą w tym badaniu wyjść, nie wierzę, żeby chowały się wtedy za wątrobęwink I póki co nie widziałam ani jednego wyniku pozytywnego, choć nie monitoruję wszystkich, przyznaję. Lamblioza jest dość powszechna, ale najczęściej leczy się sama. Kilka dni bólu brzucha, biegunki, "grypy jelitowej" i po sprawie.
    • deela Re: Robale - modny temat 03.11.10, 17:24
      u mojego Felix nic nie znalazł :o
    • joanka-r Re: Robale - modny temat 03.11.10, 18:21
      doktorka była na konferencji to się musi wykazać i zdobyć najwięcej pacjentów na felixa, a nóż ma z tego prowizjętongue_out
      • agulalula Re: Robale - modny temat 03.11.10, 20:06
        ktos tu nie zrozumiał - lekarka była na konferencji i twierdzi ze to moda a nie choroba, zebym dała spokoj. Nie reklamuje felixa, twierdzi ze mała chyba nie ma robala
      • memphis90 Re: Robale - modny temat 04.11.10, 15:05
        A po co nożowi prowizja?
    • kinga_owca Re: Robale - modny temat 03.11.10, 18:35
      w kwestii feliksa
      badamy regularnie, bo mały miał lamblie
      ostatnie dwa wyniki - dzisiejszy i sprzed 3 miesięcy - lamblii ani zadnych innych robali nie ma
      więc jednak nie każdemu je znajdują
      za to candida ma się dobrze...

teściowa tez robiła, tez robali brak

a co do mody na robale - lekarze z reguły temat wysmiewają i bagatelizują, bo lepiej leczyc alergię i nietolerancję, względnie AZS
      a jak już nie mają co leczyć, to zawsze można stwierdzic, że "taka jego uroda"
      • jakw Re: Robale - modny temat 03.11.10, 19:46
        kinga_owca napisała:

> badamy regularnie, bo mały miał lamblie
        Nie przeczę, że u was ma to uzasadnienie.

> teściowa tez robiła, tez robali brak
        Teściowa miała złe sny czy gorszy apetyt? Bo większość wątków na tym forum dotyczących robali to robale właśnie mają być przyczyną złego spania w nocy (no bo kto to słyszał, żeby roczniak w nocy się budził ) itp rzeczy całkiem normalnych w pewnym wieku.
        • kinga_owca Re: Robale - modny temat 03.11.10, 20:06
          teściowa robiła, żeby sprawdzic, czy od wnuczka nie złapała
          wyszła jej jedynie candida
          ale jakos do diety antygrzybiczej jej nie spieszno wink
        • mrs.t Re: Robale - modny temat 05.11.10, 10:28
          > kto to słyszał, żeby roczniak w nocy się budził ) itp rzeczy całkiem normalny
          > ch w pewnym wieku.

smile))
    • dziub_dziubasek Re: Robale - modny temat 03.11.10, 19:32
      U mojej córki tez Feliks kilkukrotnie nic nie znalazł...
      U syna wyszły lamblie.
      • olatb Re: Robale - modny temat 03.11.10, 19:48
        u mojej robali nie znalazł, zrobiłam jeszcze badania enzymatyczne w dwóch innych laboratoriach, też nic i dałam spokój. W felixie wyszła candida, ale akurat w felixowe badanie candidy nie wierzę - wg mnie to hodowla lodówkowa smile bo powtórzyłam w innym labolatorium badanie na grzyby z posiewem i nic nie wyhodowali.
        • red-truskawa Re: Robale - modny temat 03.11.10, 23:40
          O jak się ciesze ze sa jeszcze normalne mamy, które nie widza wszędzie czychajacych robaków i oodjadajacych ich biedne dzieci wink Raz przez przypadek zajrzałam na robalowe forum i włosy mi dęba stanęły od tych mądrosci a szczególnie od rodzajów terapii przeciw pasożytniczych rodem ze średniowiecza. Badałam się kilkakrotnie oraz pare razy odrobaczałam profilaktycznie z racji mojego zawodu i nic,a wg wszelkich nawiedzonych powinnam sr** wyłącznie robalami i miec kłopoty z niedowaga przez to odjadanie a tu wskazówka nie chce drgnac w dół, a wrecz idzie do góry- widać mam tyle tych robali ze mi wage podnoszą tongue_out
          • memphis90 Re: Robale - modny temat 04.11.10, 15:08
            Ja uwielbiam tę metodę ze smarowaniem pępka nalewką ziołowąsmile Fantastyczne! Ja też powinnam być zarobaczona od stóp do głów, a nawet głupiej toxo nie miałam i musiałam całą ciążę uważać.
    • memphis90 Re: Robale - modny temat 04.11.10, 14:59
      > onoc okazuje sie ze czesto są znajdowane robale - choć ich nie ma. Najwięcej zn
      > ajduje własnie Felix .
      To mnie nie dziwi. Na forach roznosi się, że "tylko w feliksie znajdują, inne laby są do bani" i wszyscy korzystają z feliksa. A że mam nie zadowoli wynik "negatywny", bo one przecież wiedzą, że robale są- to się znajduje. Wystarczy odpowiednio skalibrować maszyny, żeby mieć wyniki fałszywie pozytywne.

> Ze ponoc to taki nowy trend w medycynie - znajdywanie robali.
      >
      Oczywiście. Nie śpi w nocy- robale. Ma pryszcza na nosie- robale. Kaszle- robale. nie je- robale. I tak dalej. Wystarczy na przykład wziąć wynik badania przeciwciał we krwi na lamblie - wszystkie podręczniki mówią, że tak nie powinno się diagnozować, bo to nie jest wiarygodne. A wynik w klasie IgG świadczy o przechorowaniu lambliozy kiedykolwiek w przeszłości, nie mówi nic o aktualnym zakażeniu. A jak mamy forumowe badają dzieci na lamblie? Właśnie tą metodą. Ok, owsiki są powszechne, ale glisty, tasiemce, węgorki- no litości!
      • dziub_dziubasek Re: Robale - modny temat 04.11.10, 15:30
        No jak to? zaraz wpadnie tu taka jedna nawiedzona i zacznie wszystkich przekonywać że skoro jej rodzina jest ciągle zarobaczona to pewnikiem reszta populacji także.
      • karro80 Re: Robale - modny temat 04.11.10, 20:25
        na niemowlaku kiedyś był temat że dzieci śpią z zadkiem do góry - mnóstwo dzieci tak sypia, wiecie jak, tak "na strusia" jakby.
        No i oczywiście że przez robakiwink
        • erin7 Re: Robale - modny temat 04.11.10, 21:12
          smile
          uff..moja spala na Egipcjanina starozytnego wiec robali nie bylo smile
          My raz badalismy na robale z racji tego ze Mala raczej szupla i wszyscy w kolo nas nagabywali ze to pewnie robaki. Nic nie wyszlo. Dodatkowo laborantka powiedziala ze obecnie jest tyle chemi w jedzeniu, że robaki nawet nie daja rady. Nie wiem na ileto prawda bo sie nie znam ale w sumie to moglo by tak bycsmile
          • szajma Re: Robale - modny temat 04.11.10, 22:40
            mnie jakoś ominął ten temat i głupio się przyznać, ale nie mam pojęcia co to jest ten feliks? to jakaś przychodnia prywatna (mówicie, że nie za darmo), która się specjalizuje w wykrywaniu robaków? czy sieć przychodni? czy co?
            ja zawsze myślałam, że robaki to owsiki i wtedy dziecko się drapie i wierci. coś mi się obiło o uszy, że jak się plecy dziecku wysmaruje miodem i coś tam coś tam, to widać jak pod skórą chodzą (jeśli są), ale uznałam to za jakąś ekstremę, która jeśli w ogóle ma miejsce to raz na milion. to prawda, że robaki są takie powszechne?
            • memphis90 Re: Robale - modny temat 05.11.10, 22:47
              OMG, ale hardcore big_grin Owsik to, w ocenie jednego z moich wykładowców, prawie jak zwierzątko domowe. Jest, bardzo nawet nie przeszkadza, na spacer zabierać nie trzeba wink Z całą pewnością nie chodzi pod skórą, siedzi sobie w jelicie i najwyżej robi wycieczki na zewnątrz przez odbyt. Pod skórą to takie coś siedzi:
              sectiocadaveris.wordpress.com/2010/07/08/makna-di-balik-simbol-ular-dan-tongkat-ilmu-kedokteran/
              albo takie:
              www.stanford.edu/group/parasites/ParaSites2006/Loiasis/Home.html
              Ale to w Afryce. Mój kolega-podróżnik przywiózł sobie z Ameryki Pd larwę jakiejś muchy pod skórą, fuj, nie pamiętam tylko, jak się dziadostwo nazywało. A w Pl co najwyżej łągodnego nużeńca można mieć lub świerzb.
              • memphis90 Re: Robale - modny temat 05.11.10, 22:50
                O, a patrzcie, co w necie znalazłam, miodzio big_grin

"Witam wszystkich, nie chcę nikogo przestraszyć, zresztą do niedawna sama w to nie wierzyłam. Otórz w jakiejś książce o medycynie niekonwancjonalnej przeczytałam iż organizm ludziki to ogromne siedlisko pasożytów. Nie mówię tu o pasożytach żerujących w jelitach ludzkich lecz pod skórą. Jest prosty sposób aby się o tym przekonać- i się ich pozbyć.
                już piszę jak:
                Po kąpieli lub po wyjściu spod prysznica. nałoż- z początki na policzki, okolice uszu i np brzuch; papkę zrobioną z mączki cukru i wody. taką masęwmasuj w ciało i na chwilę pozostaw- dosłownie 1-2 minuty. Następnie nie zmywaj tylko dotknij natartych miejsc ręką i pocieraj. Pod rękami poczujesz tarkę. Staraj się to złuszczyć- pojawią się białe ciągnące nitki- to są te pasożyty. Giną one po wyjściu na zewnątrz skóry. Kurację powtarzaj co 2 tygodnie.
                gwarantuję że będziecie się lepiej czuli, skóra się dotleni, i wygładzi (chociaż zaraz po zabiegu będzie ona porowata- bo pasożyty będą ciągle wychodzić) . Bardzo jest to pomocne przy leczeniu skóry z trądzikiem, ale też do cery mieszanej czy suchej.
                możecie ten zabieg przeprowadzić na całym ciele. Serio będziecie sie lepiej czuli "
                • szajma Re: Robale - modny temat 05.11.10, 23:01
                  chyba właśnie o czymś takim czytałamsmile
                  nie wiem, jak wy, ale trudno mi uwierzyć, że coś takiego jest w polsce i w ogóe w naszej strefie jakimkolwiek masowym zagrożeniem.
                • mammajowa Re: Robale - modny temat 06.11.10, 11:00
                  googlnij sobie na ten temat to zobaczysz co to. to nie pasożyty, mamuśki zanosiły do labu pod mikroskop i nie ma to struktury żyjątka typu nicień. najprawdopodobniej to sebum po prostu.

natomiast pasożyty istnieją, dość masowo, jednak nie zawsze (ba, rzadko w sumie) należy je leczyć - jedynie jeśli dają objawy uciążliwe, a leki chemiczne działają ale na krótko raczej. mam za sobą z synkiem kuracje na lamblie i węgorka (wyszły w badaniach) i wiem, ze to bywa problem lekceważony przez lekarzy. na szczęście już za nami (oby na długo). btw metoda z okładami na brzuch z ziół szwedzkich działa i to niekiedy lepiej niż leki konwencjonalne.
    • aleosochozi Re: Robale - modny temat 04.11.10, 22:40
      A mój synek mial nieustające biegunki przez 2 miesiące i jak już przestaliśmy czekać aż same miną to mu po tych 2 miesiącach zrobilismy test na lamblie i wyszedl pozytywny i przeleczyliśmy go (niestety) Metronidazolem. No i nie ma chłopak biegunek. To co? Miał czy nie miał?
      • alfa36 memphis90 05.11.10, 10:18
        A owsiki? Skoro powszechne to w przedszkolach byc powinny. Rozmawialam ostatnio ze "starą" pediatrą... znaczy sie z doswiadczeniem i ona twierdzila, że na trojkę jej osobistych dzieci jedno mialo, dwojka nie miala owsikow, natomiast ona miala tasiemna a dzieci nie. I wlasnie ona twierdzila, ze nawet przy osikach nie watro leczyc calej rodziny (i też dla calej rodziny pyrantelum przepisac nie chciala). Co sądzisz?
        Sama przy dlugotrwalym kaszlu badalam mlodego wzdłuż i wszerz i nic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka