Dodaj do ulubionych

Rozszerzanie diety

28.01.11, 00:10
Witam, mam 4 miesięcznego synka którego karmię wyłącznie piersią. Ja jestem na diecie od prawie 3 miesięcy, synek miał potworną wysypkę, suchą skórę. Po miesiącu diety nastąpiła poprawa, teraz jest wszystko w porządku. Alergolog zalecił rozszerzanie mojej diety (na razie idzie dobrze), i równocześnie zalecił jak najdłuższe karmienie piersią. Mój problem jest taki, że od maja wracam do pracy, synek będzie miał wtedy 7 m-cy. Kiedy zacząć rozszerzać mu dietę żeby zdążył się przyzwyczaić? I od czego? Czy do 6 miesiąca karmić tylko piersią (tak jak zaleca alergolog) a na podanie nowych rzeczy zostawić ten ostatni miesiąc kiedy będę w domu? Tylko nie wiem czy to nie będzie zbyt mało czasu żeby się Młody przyzwyczaił?
Obserwuj wątek
    • kruffa Re: Rozszerzanie diety 28.01.11, 08:19
      Karm do 6 m-ca. Jeśli coś wprowadzać to Nutramigen lub Bebilon Pepti. Może zacznij od tego drugiego - żeby dziecko przyzwyczaić do smaku.
      Nie chodzi o to żeby zamiast karmienia wprowadzić mieszankę, ale dawać dziecko po kilka łyżeczek - tak aby przyzwyczaiło się do smaku.
      Zostaw wprowadzanie na ostatni miesiąc. Jak będzie chciało mieszankę to wystarczy, ze wprowadzisz kleik i 1-2 warzywa.

Kruffa
      • grajfrutt Re: Rozszerzanie diety 28.01.11, 21:18
        Raczej nie planuję wprowadzać mm, chcę odciągać swoje mleko. A co z glutenem? Wprowadzać tak jak zaleca pediatra w 5 miesiącu (czyli teraz)? Alergologa zapomniałam zapytać, ale dostałam od niego "zalecenia dotyczące żywienia niemowląt z alergią", i tam jest napisane żeby ten gluten wprowadzać w 5-6 misiącu.
        • kruffa Re: Rozszerzanie diety 28.01.11, 22:06
          Alergikom nie wprowadza się glutenu w pierwszym roku życia, a schematy żywienia dotyczą dzieci zdrowych, a alergik takim nie jest. Z mieszanką zrobisz jak będziesz chciała, tyle że co zrobisz jak dziecko nie będzie tolerowało żadnego nabiału przez najbliższe 5-6 lat? Musisz przyjmować taki scenariusz. Nie chodzi o wprowadzenie mieszanki, ale przyzwyczajenie do smaku. Wraz z wiekiem dziecka prawdopodobieństwo zaakceptowania go przez dziecko maleje. Prawdopodobieństwo, że dziecko zaakceptuje Nutramigen lub BP po ukończeniu 1 roku życia są nikłe, bo te mieszanki mają bardzo specyficzny smak.
          I poszukaj pediatry, który ma pojęcie o leczeniu alergika, bo ten nie ma i może jedynie twojemu dziecku zaszkodzić.

Kruffa
          • grajfrutt Re: Rozszerzanie diety 28.01.11, 22:57
            No właśnie na tej instrukcji od alergologa (sam ją napisał) jest wyraźnie zaznaczone "nie wprowadzamy niepotrzebnych ograniczeń żywieniowych u dzieci z podwyższonym ryzykiem alergii bo może to upośledzaćrozwój dziecka" i powiedział mi na wstępie że teraz zmieniły się wytyczne dotyczące żywienia niemowląt. Stąd moje wątpliwości. Alergolog ma dr więc wydawać by się mogło że wie co mówi (choc wiem że tytuły nie świadczą niczym), no i polecili mi go znajomi. No i też powiedział że tak na 100% nie ma pewności że ta wysypka to była alergia pokarmowa. Mi do rozszerzania diety Małemu się nie śpieszy. A z mieszanką spróbuje i zobacze jakie będą efekty. Dziękuję za rady
            • kruffa Re: Rozszerzanie diety 29.01.11, 06:21
              > No właśnie na tej instrukcji od alergologa (sam ją napisał) jest wyraźnie zazna
              > czone "nie wprowadzamy niepotrzebnych ograniczeń żywieniowych u dzieci z podwyż
              > szonym ryzykiem alergii bo może to upośledzaćrozwój dziecka" i powiedział mi na
              > wstępie że teraz zmieniły się wytyczne dotyczące żywienia niemowląt.

No właśnie - niepotrzebnych. A jak czytam o upośledzeniu rozwoju to śmiech mnie ogarnia.
              Znam wielu bardzo ciężkich alergików, cięższych niż moja córka, która gdy kończyła rok jadła 6-8 produktów (już nie pamiętam ile to było) i większość rodziców dzieci zdrowych chciałaby mieć tak "upośledzone w rozwoju" dzieci.
              A jak po diecie była poprawa to alergolog nie jest pewien czy to pokarmówka - dobre wink

Kruffa
              • grajfrutt Re: Rozszerzanie diety 29.01.11, 11:52
                A jak po diecie była poprawa to alergolog nie jest pewien czy to pokarmówka - d
                > obre wink

on to powiedział bardzie żeby mnie pocieszyć, bo też twierdzi że najprawdopodobniej uczulenie jest na mleko, ale że to nie jest na100 %, bo również wysypka mogła być od kropli które dostawał które odstawiłam równocześnie z wprowadzeniem diety, lub od płynu do kąpieli - pediatra zalecił inny i też zmieniałam w tym samym czasie. Więc dlatego zaznaczył że powodem wysypki mogło być coś innego. Ale też powiedział żeby z wprowadzeniem nabiału do mojej diety sie nie śpieszyć, zostawić to na koniec. Na chwilę obecną to potencjalnym alergenem może być nabiał, kurczak, jajka, papryka. Reszte już jem i nic sie nie dzieje. A z tym glutenem to raczej poczekam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka